Unix programming
- AnINffected
- Gbyte level
Unix programming
Γνωρίζετε κανένα καλό tutorial για προγραμματισμό Unix ή/και reference για τις εντολές του Unix (πέρα απ'το βιβλίο του κ.Καλέργη);
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace
Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!!

Ada Lovelace

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Unix Programming - Stevens
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Πρωσωπικά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς...εντολές που, στο shell? Μιλάμε πχ για Bash scripting?Μιλάς μήπως για system calls?Γενικά πάντως υπάρχει το unix programming enviroment (όλοι απο κει μαθαίνουν ειδικά στην αρχή) και για reference man <whatever> σε ένα οποιοδήποτε unix/linux box, καλύτερο δεν υπάρχει... άμα δεν έχεις κάποιο unixοειδές εγκατεστημένο, μπορείν και να κατεβάσεις τα manpages, γκούγκλισε το
Χρησιμοποιώ κάποια δόση υπερβολής...
- AnINffected
- Gbyte level
Ψαγμένο σε βρίσκω...
Εγώ δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ν'ασχοληθώ με Unix-Linux (μ'ενδιαφέρουν και τα δύο) μέχρι στιγμης-αν και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου οτι θα το κάνω.
Αυτό που μου είπες ήθελα, ευχαριστώ για την πληροφορία!
Εγώ δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ν'ασχοληθώ με Unix-Linux (μ'ενδιαφέρουν και τα δύο) μέχρι στιγμης-αν και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου οτι θα το κάνω.
Αυτό που μου είπες ήθελα, ευχαριστώ για την πληροφορία!

The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Ada Lovelace

Μπά, μην ψαρώνεις, απλώς ήθελα να καταλάβω αν μιλάς γενικά ή θες κάτι συγκεκριμένο.Εγώ αναγκαστικά έμαθα οτι έμαθα...Ψαγμένο σε βρίσκω...
Προσοχή μιλάω για το βιβλίο των Brian W. Kernighan & Rob Pike, γιατί όταν γκούγκλισα μου βγήκαν και διάφορα άσχετα...Αυτό που μου είπες ήθελα, ευχαριστώ για την πληροφορία!
Το βιβλίο που σου πρότεινε ο HdkiLLeR (φαντάζομαι εννοεί το Advanced Programming in the UNIX Environment) είναι για "προχωρημένο" προγραμματισμό με τα system calls του unix. Άστο για μετά μάλλον.Αυτό που σου λέω εγώ, έχει τα διάφορα (όλων των επιπέδων) προγραμματιστικά εργαλεία του unix, ήτοι shell scripting, φίλτρα και γλώσσες όπως η awk και sed, και τέλος, κάποια unix system calls. Σε περίπτωση που δεν έχεις δει τίποτα σχετικό (δεν ξέρω τι έτος είσαι), system calls εδώ είναι οι συναρτήσεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση οργανωμένες σε C libraries) με τις οποίες έχεις πρόσβαση, ζητάς λειτουργίες, απο τον πυρήνα του unix.
Τώρα για linux, επειδή εκεί μπορεί να θέλεις να κάνεις administration πχ, αυτό το βιβλίο δεν θα σε βοηθήσει καθόλου, θα χρειαστείς ίσως και κάποιο ακόμα.Κατα τ' άλλα, για το shell και programming γενικότερα είσαι καλυμένος.
Τέλος σε περίπτωση που δεν το βρήκες, πάρε λινκς με τα manpages σε html φορματ http://linux.ctyme.com/ , http://www.linuxcommand.org/superman_pages.php και για documentation http://www.tldp.org/
- lumenintervalum
- Wow! Terabyte level
εγώ για οποιοδήποτε βιβλίο, θα συνιστούσα κάποιο που να μη χρειάζεται να διαβάσει κανείς 25 φορές μια παράγραφο για να καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής.
Καλύτερα να τα αναζητήσει όλα και όποιο καταλαβαίνει περισσότερο σε πρώτη φάση ας το πάρει
Καλύτερα να τα αναζητήσει όλα και όποιο καταλαβαίνει περισσότερο σε πρώτη φάση ας το πάρει
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
- Academic status: Alumnus/a
l0l ... Πάντος το βιβλιαράκι που προτείνει ο Sreak παραπάνω για beginners και intermediate administrators είναι απο τα πολύ καλά που κυκλοφορούν με techniques σχετικά state of the art.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
κανένα απο τα βιβλία που αναφέρθηκαν (εκτός ίσως απο το Advancedmplampla) δεν χρειάζεται 25 φορές διάβασμα για να το καταλάβεις. Ούτε το unix σαν λειτουργικό έχει τίποτα το περίεργο, απλώς δεν έχετε επαφή με αυτό μέσω της σχολής ή κάτι τέτοιο, γι αυτό σας φαίνεται εξωτικό και το φοβάστε μερικοί, απο οτι έχω δει, ή το εκθειάζουν άλλοι, άλλοι το βρίζουν, κτλ κτλ. Είναι απλώς ένα λειτουργικό, και έχει απλώς μερικά προγραμματιστικά εργαλεία συνήθως ενσωματωμένα.
κι εμένα πχ μου φαίνεται πολύ πιο περίπλοκο το .NET σαν πλατφόρμα, το VS σαν IDE, και δεν έχω ιδέα απο τις πλατφόρμες και τα πακέτα που υπάρχουν στην Java, ή απο MFC, και windows programming, και Visual εργαλεία γενικότερα. Οπότε τα φοβάμαι κι εγώ, και μου φαίνεται πολύ πιο απλό να γράψω κάτι στο vim, να κάνω debug με το gdb, να χρησιμοποιήσω makefiles, να κάνω υψηλότερου επιπέδου λειτουργίες με το shell και scripting με perl, guis με gtk, system programming με C, κτλ κτλ. Για να μην πω πόση ώρα μου παίρνει καθε φορά να μάθω να κάνω σωστά στο Word ότι κάνω στο latex. (Αντικειμενικά βέβαια, στο latex είναι πράγματι πιο βολικό και εύκολο να στοιχειοθετείς το κείμενο σου)
Με λίγα λόγια μην ψαρώνετε, είναι απλώς να ασχοληθείς.Και τέλος πάντων αν και είναι φανερά τα ωφέλη του unix σαν server, δεν είναι και η καλύτερη πλατφόρμα για όλες τις εφαρμογές...
κι εμένα πχ μου φαίνεται πολύ πιο περίπλοκο το .NET σαν πλατφόρμα, το VS σαν IDE, και δεν έχω ιδέα απο τις πλατφόρμες και τα πακέτα που υπάρχουν στην Java, ή απο MFC, και windows programming, και Visual εργαλεία γενικότερα. Οπότε τα φοβάμαι κι εγώ, και μου φαίνεται πολύ πιο απλό να γράψω κάτι στο vim, να κάνω debug με το gdb, να χρησιμοποιήσω makefiles, να κάνω υψηλότερου επιπέδου λειτουργίες με το shell και scripting με perl, guis με gtk, system programming με C, κτλ κτλ. Για να μην πω πόση ώρα μου παίρνει καθε φορά να μάθω να κάνω σωστά στο Word ότι κάνω στο latex. (Αντικειμενικά βέβαια, στο latex είναι πράγματι πιο βολικό και εύκολο να στοιχειοθετείς το κείμενο σου)
Με λίγα λόγια μην ψαρώνετε, είναι απλώς να ασχοληθείς.Και τέλος πάντων αν και είναι φανερά τα ωφέλη του unix σαν server, δεν είναι και η καλύτερη πλατφόρμα για όλες τις εφαρμογές...
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Εμένα πάλι με βολεύει σε ότι αφορά network - server components..
Δεν μπορώ να πώ οτι έχω ασχοληθεί πολύ εντατικά αλλά ως τώρα οτιδήποτε φτιάχνω και είναι όμορφο εξωτερικά (..γραφικά..) τρέχει Win και οτιδήποτε θέλω να δουλεύει πολύ και κονσολοειδώς Linux..
Βέβαια με OpenGL υποτίθεται οτι μπορεί κανείς να γράψει cross-platform με μόνες διαφορές στο initialization αλλά δεν έχω ασχοληθεί..
Γενικότερα πάντως επειδή είναι φτιαγμένο για δίκτυα έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα..
+Το fork είναι όλα τα λεφτά!!!

Δεν μπορώ να πώ οτι έχω ασχοληθεί πολύ εντατικά αλλά ως τώρα οτιδήποτε φτιάχνω και είναι όμορφο εξωτερικά (..γραφικά..) τρέχει Win και οτιδήποτε θέλω να δουλεύει πολύ και κονσολοειδώς Linux..
Βέβαια με OpenGL υποτίθεται οτι μπορεί κανείς να γράψει cross-platform με μόνες διαφορές στο initialization αλλά δεν έχω ασχοληθεί..
Γενικότερα πάντως επειδή είναι φτιαγμένο για δίκτυα έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα..
+Το fork είναι όλα τα λεφτά!!!

Όλα μια ιδέα είναι..!peavey wrote:Ούτε το unix σαν λειτουργικό έχει τίποτα το περίεργο, απλώς δεν έχετε επαφή με αυτό μέσω της σχολής ή κάτι τέτοιο, γι αυτό σας φαίνεται εξωτικό και το φοβάστε μερικοί, απο οτι έχω δει, ή το εκθειάζουν άλλοι, άλλοι το βρίζουν, κτλ κτλ. Είναι απλώς ένα λειτουργικό, και έχει απλώς μερικά προγραμματιστικά εργαλεία συνήθως ενσωματωμένα.
κι εμένα πχ μου φαίνεται πολύ πιο περίπλοκο το .NET σαν πλατφόρμα, το VS σαν IDE, και δεν έχω ιδέα απο τις πλατφόρμες και τα πακέτα που υπάρχουν στην Java, ή απο MFC, και windows programming, και Visual εργαλεία γενικότερα. Οπότε τα φοβάμαι κι εγώ, και μου φαίνεται πολύ πιο απλό να γράψω κάτι στο vim, να κάνω debug με το gdb, να χρησιμοποιήσω makefiles, να κάνω υψηλότερου επιπέδου λειτουργίες με το shell και scripting με perl, guis με gtk, system programming με C, κτλ κτλ.
Μου φαίνεται πως πρέπει να γίνει η αυτοκάθαρση του Linux..sudtuwup wrote:Σιγουρα ειναι πολυ χρησιμο. Και καποιος προγραμματιστης μου ειπε οτι χρησιμοποιειται πολυ στα συστηματα του δημοσιου(δηλ μπορεις να το λαδωνεις κ τετοια)

- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη