Ερωτήσεις σχετικά με Visual Studio Basic 6.0 και Access

Συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού και θέματα σχετικά με προγραμματισμό.
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Ερωτήσεις σχετικά με Visual Studio Basic 6.0 και Access

Post by TaRaNTuLa » Thu Nov 10, 2005 6:50 pm

Επειδή ανέλαβα την κατασκευή ενός προγράμματος τηλεφωνικού καταλόγου,η οποία θα τοποθετηθεί σε έναν αριθμό PCs αυτόνομα(δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός server,από όπου μπορεί να τραβήξει τα δεδομένα της βάσης) και επιπλέον τα μηχανήματα δεν έχουν MS SQL ή MySQL (μόνο Office με Access) και δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπει αυτή τη στιγμή,μπορώ να σχεδιάσω,μέσα από τη Basic,μια διεπαφή που να χειρίζεται εντολές SQL και να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο PC;

Δηλαδή,αν μέσα από το ODBC των Windows XP(αφότου κάνω το σύστημα να "βλέπει" τη βάση)μπορώ να κάνω χρήση της SQL...

Επίσης,έχει κάποιος να προτείνει κανά tutorial για διαχείριση βάσης(είτε SQL είτε Access) μέσα από Basic;Επειδή τα βιβλία που έχω,δεν το καλύπτουν το κομμάτι αυτό όσο θα ήθελα...

:-)
Last edited by TaRaNTuLa on Fri Nov 18, 2005 12:08 am, edited 1 time in total.
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: Visual Studio 6.0 Basic με Access ή SQL

Post by mikem4600 » Thu Nov 10, 2005 7:35 pm

TaRaNTuLa wrote:Δηλαδή,αν μέσα από το ODBC των Windows XP(αφότου κάνω το σύστημα να "βλέπει" τη βάση)μπορώ να κάνω χρήση της SQL...
Ναι, μπορείς. Ίσως βέβαια να θέλεις να χρησιμοποιήσεις νεότερες εκδόσεις της VB για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη (βλ. VB 2005)... ;) Απ' όσο θυμάμαι τα data controls και το περιβόητο Data Environment της VB6 ήταν λίγο στρυφνό.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu Nov 10, 2005 7:54 pm

Βάλε .NET όπως αναφέρει και ο mikem παραπάνω. Θα χρειαστείς αρκετό code για error handling τσάμπα και μπορείς εύκολα να τα γλυτώσεις όλα αυτά.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Re: Visual Studio 6.0 Basic με Access ή SQL

Post by Erevodifwntas » Thu Nov 10, 2005 7:57 pm

mikem4600 wrote:
TaRaNTuLa wrote:Δηλαδή,αν μέσα από το ODBC των Windows XP(αφότου κάνω το σύστημα να "βλέπει" τη βάση)μπορώ να κάνω χρήση της SQL...
Ναι, μπορείς. Ίσως βέβαια να θέλεις να χρησιμοποιήσεις νεότερες εκδόσεις της VB για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη (βλ. VB 2005)... ;) Απ' όσο θυμάμαι τα data controls και το περιβόητο Data Environment της VB6 ήταν λίγο στρυφνό.
λίγο????

όπως είπε και ο MikeM γίνεται (και σχετικά παν-εύκολα, με Drag and Drop) με το Visual Studio .Net (όποια έκδοση θες ;-). Και με το VB 6 γίνεται, απλά θα πρέπει να τα κάνει σχεδόν όλα με το χέρι...
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Nov 10, 2005 9:36 pm

Για να φτιάξεις το interface δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις VC++ ή για τέτοιες περιπτώσεις η VB βολεύει καλύτερα;

Επειδή και γω πρόκειται να ασχοληθώ με κάτι αντίστοιχο ( με την διαφορά ότι θα ήθελα το interface να το κανω σε VC++ είτε 6 είτε .Net) ,αλλά δεν έχω ξανα ασχοληθεί με κάτι τέτοιο(εννοώ να συνδεθώ με βάση),κάποιος που το έχει ξανακάνει μπορεί να μου πει:
α) είναι τραγικά δύσκολο ;(απαντήσεις όπως ναι θα αγνοηθούν)

β)υπάρχει κάποιο tutorial που να αναφέρεται στην δυνατότητα σύνδεσης ,πρόσβασης σε βάσης (π.χ MS Access) προγραμματιστικά από C++ ή VB όπως λέει ο Tarantula.

:-D
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Thu Nov 10, 2005 11:44 pm

TaRaNTuLa απ ότι ξέρω μπορείς να κάνεις κλήσεις sql μέσα από vb, απλά κολλάει απ ότι θυμάμαι αρκετά εύκολα συντακτικά (πχ αν θυμάμαι καλά έλλειψη ή παρουσία κενού δημιουργεί πρόβλημα και τέτοια)

Πάρτε καμιά παλιά εργασία προγραμματισμού εμπορικών εφαρμογών επί Καστανιάς και δείτε εκεί πέρα τι έχει γίνει και πώς θα έλεγα αντί για tutorial
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Nov 11, 2005 12:26 am

ailouros wrote:Επειδή και γω πρόκειται να ασχοληθώ με κάτι αντίστοιχο ( με την διαφορά ότι θα ήθελα το interface να το κανω σε VC++ είτε 6 είτε .Net) ,αλλά δεν έχω ξανα ασχοληθεί με κάτι τέτοιο(εννοώ να συνδεθώ με βάση),κάποιος που το έχει ξανακάνει μπορεί να μου πει:
α) είναι τραγικά δύσκολο ;(απαντήσεις όπως ναι θα αγνοηθούν)

β)υπάρχει κάποιο tutorial που να αναφέρεται στην δυνατότητα σύνδεσης ,πρόσβασης σε βάσης (π.χ MS Access) προγραμματιστικά από C++ ή VB όπως λέει ο Tarantula.
Αν είναι να ασχοληθείς αξίζει να το κάνεις με .NET για να πεις ότι κάτι έμαθες. Γενικά στην αρχή θα δυσκολευθείς αλλά με το MSDN Library ανα χείρας θα βγάλεις άκρη.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Fri Nov 11, 2005 1:46 am

Μπορείς να μου πεις από που να αρχίσω; Π.χ κάποιο keywords που φαντάζομαι ότι σχετίζονται με το θέμα όπως Ado,Odbc κλπ για τον χειρισμό βάσης από κώδικα :) Ευχαριστώ!
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Fri Nov 11, 2005 7:27 am

η σύνδεση βάσης δεδομένων με C++, πρέπει να γίνεται αρκετά εύκολα (εδώ το κάνουν άλλοι κι άλλοι). το μανίκι είναι το interface. τώρα αν είναι τραγικά δύσκολο... το ΝΑΙ!!!!! δεν το περιγράφει αρκετά καλά..αν θες απλά να μάθεις κάνε το... αν τώρα θες να κάνεις κάτι το οποίο να είναι χρήσιμο και να βλέπεται, μάλλον κοίτα κάτι σε VB ή C# (αν δε σε κάλυψα είμαι ανοιχτός σε ερωτήσεις)

my personal site
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Fri Nov 11, 2005 1:10 pm

Erevodifwntas μου γκρεμίζεις τα όνειρα!
Κοίτα ınterface σε VC++ έχω κάνει στο παρελθόν με σχετική άνεση αλλά από ότι κατάλαβα το δύσκολο είναι να διαχειρίζεσαι και την βάση .Τέλοσπάντων εγώ επειδή μου αρέσουν τα δύσκολα(και καλά!) θα το κάνω σε VC++ και όποιος έχει κανά καλό tutorıal καλοδεχούμενο!
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Sun Nov 13, 2005 4:07 am

lumenintervalum wrote:Πάρτε καμιά παλιά εργασία προγραμματισμού εμπορικών εφαρμογών επί Καστανιάς και δείτε εκεί πέρα τι έχει γίνει και πώς θα έλεγα αντί για tutorial
Είχα κάνει(όχι μόνος εννοείται) τότε μια τέτοια εργασία(με VB 6.0 και Access),αλλά κολλάω στο θέμα ότι θέλω να χρησιμοποιήσω SQL και τα PCιά τους δεν έχουν κάποιο SQL προγραμματάκι...
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sun Nov 13, 2005 9:46 am

Και που ειναι το πρόβλημα? μπορείς μια χαρά να γράψεις εντολές SQL στη VB και να μιλήσεις στη βάση της Access (τώρα αν μπορεί να κάνει πολύπλοκα queries δε το θυμάμαι, αλλά τα απλά τα έκανε σίγουρα)
Last edited by Erevodifwntas on Sun Nov 13, 2005 1:13 pm, edited 1 time in total.

my personal site
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Sun Nov 13, 2005 12:29 pm

απ ότι θυμάμαι το μόνο πρόβλημα ήταν η σύνταξη (κενά, εισαγωγικά κτλ)
παίξε με Access, διαβάζει κανονικά εντολές από τα modules αν θυμάμαι καλα!!
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Sun Nov 13, 2005 7:05 pm

(Ευκαιρία ψάχνω εγώ να πεταχτώ)
Μπορεί κανείς να φτιάξει στην access πέρα από την βάση και queries τα οποία θα καλεί μέσω C++ ?
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sun Nov 13, 2005 7:24 pm

(όπως σου απάντησα και πιο πριν, προφανώς και γίνεται... το δύσκολο είναι το interface, το οποίο όμως είπες ότι το έχει δαμάσει... οπότε go for it!!!)

my personal site
semika
Mbyte level
Mbyte level

Post by semika » Sun Nov 13, 2005 11:25 pm

TaRaNTuLa wrote:
lumenintervalum wrote:Πάρτε καμιά παλιά εργασία προγραμματισμού εμπορικών εφαρμογών επί Καστανιάς και δείτε εκεί πέρα τι έχει γίνει και πώς θα έλεγα αντί για tutorial
Είχα κάνει(όχι μόνος εννοείται) τότε μια τέτοια εργασία(με VB 6.0 και Access),αλλά κολλάω στο θέμα ότι θέλω να χρησιμοποιήσω SQL και τα PCιά τους δεν έχουν κάποιο SQL προγραμματάκι...
Αυτό που λές δεν παίζει ρόλο. Τι σχέση έχει το sql προγραμματάκι?
Η σύνδεση με Access γίνεται τόσο με κώδικα όσο και με κάποια χειριστήρια που τα βάζεις στις φόρμες (και δε φαίνονται).
Η εργασία μας στη Καστανιά χρησιμοποιούσε όλους αυτούς τους τρόπους ( remember?? ). Αν θες τπτ παραπάνω πες...
Επίσης περιέγραψε λίγο καλύτερα την εφαρμογή που έχεις αναλάβει γτ αν κατάλαβα καλά έχω κάνει μία ίδια και μπορώ να στη στείλω για να βοηθηθείς.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Nov 14, 2005 4:15 am

Wow!! Καιρό είχες να postάρεις ρε σύ!!

Wellcome back :)
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Mon Nov 14, 2005 3:21 pm

Τελικά με το .νετ δεν είναι τραγικό να συνδέθεις με βάση mıcrosoft access.Εγώ το έκανα με OLEDB χρησιμοποιώντας drıver Microsoft Jet 4 (δεν ξέρω αν είναι κατάλληλοι και άλλοι drıvers).Το τραγικό ειναι ότι η βάση που έχω είναι να την πας στον Γιανακ να σκίσει τα πτυχία του και να παραιτηθεί.Μιλάμε για τραγική βάση
semika
Mbyte level
Mbyte level

Post by semika » Tue Nov 15, 2005 11:04 pm

HdkiLLeR wrote:Wow!! Καιρό είχες να postάρεις ρε σύ!!

Wellcome back :)
Ευχαριστώ πολύ!
Βασικά μπαίνω καθημερινά αλλα μένω στην αφάνεια αφού δεν υπάρχει κάτι για να γράψω...
CU :) :)
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level

Post by TaRaNTuLa » Fri Nov 18, 2005 12:13 am

Θα ήθελα η εφαρμογή μου ξεκινόντας να εμφανίζει ένα splash screen.Προσθέτω στο project την ανάλογη form,αλλά όταν το τρέχω το splash screen με το οπυ εμφανίζεται,εξαφανίζεται αμέσως,δηλαδή δεν προλαβαίνεις να δεις τι είναι και μπαίνει στην πρώτη φόρμα του μενού.

Πώς θα μπορούσα να το κάνω να μένει στην οθόνη για μερικά δευτερόλεπτα;Δε βρήκα κάποια ρύθμιση που να επιτρέπει τη μεταβολή του χρόνου της.Θεωρητικά διαρκεί όσο χρόνο απαιτείται για να φορτωθούν τα απαραίτητα components του προγράμματος(τα οποία δεν είναι τίποτα σημαντικό).Μήπως η ύπαρξει μιας μεθόδου timer να έκανε δουλειά;

Υ.Γ. Τροποποίησα λίγο τον τίτλο του topic,για να ανταποκρίνεται περισσότερο στο περιεχόμενο
Tamiya rulezZz....

HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri Nov 18, 2005 3:16 am

Μπορεί να βάλεις ένα timer. Μόλις παίξει alarm τότε κάνεις hide την form (splash) και εμφανίζεις την πρώτη/κυρίως φόρμα της εφαρμογής σου.

ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Fri Nov 18, 2005 9:35 pm

Έχω μια πολύ γελοία απορία αλλά τι να κάνουμε!
Λοιπόν φτιάχνω windows form και από designer ένα toolbar.Ενώ σε άλλα περιβάλλοντα π.χ JBuilder σου δινόταν η δυνατότητα να αλλάξεις το χρώμα του (back color) εδώ αυτό δεν υπάρχει ,αντίθετα παίρνει ένα default μώβ ή γκρι(σε άλλο pc) ηλίθιο χρώμα και η toolbarname->backcolor=.... δεν κάνει τίποτα.Καμιά βοήθεια; ;)
Post Reply

Return to “Προγραμματισμός”