Ποια γλώσσα ή πλατφόρμα προτιμάτε για να φτιάξετε ένα site?

Συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού και θέματα σχετικά με προγραμματισμό.
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Tue Feb 06, 2007 4:39 pm

Μακρυά από flash και AJAX. Όταν ανοίγω το source μιας σελίδας θέλω να βλέπω τι έχει από πίσω και όχι να βλέπω ένα object και binary data να πηγαινοέρχονται. Υποτίθεται ότι κατευθυνόμαστε προς Semantic Web όπου τα περιεχόμενα των σελίδων θα είναι machine processable και θα έχουν και νόημα για τις μηχανές. Σελίδες αυτού του τύπου κάθε άλλο παρά βοηθούν.
Βέβαια το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο, αλλά για ρωτήστε και αυτούς (εμάς δηλαδή) που θέλουν να βρουν τρόπους να επεξεργάζονται αυτόματα τα περιεχόμενα του Web...
rigo
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by rigo » Tue Feb 06, 2007 8:51 pm

vangos wrote:Μακρυά από flash και AJAX.
Και αντ' αυτού τι προτείνεις;
"Αλλού κοιμάται το κορμί, και αλλού η ψυχή ξυπνάει"
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Tue Feb 06, 2007 8:56 pm

XHTML,ASP,PHP,JSP κτλ. Οτιδήποτε δηλαδή στο source code έχει πληροφορία και όχι κώδικα που θα κάνει εμφανισιακά παπατζιλίκια ! lol
Παρόλαυτα το ΑJAX μπορεί να είναι αρκετά βολικό σε δίαφορες περιπτώσεις, όπως πχ στο δυναμικό έλεγχο φορμών, και προσωπικά το θεωρώ αρκετά χρήσιμο σε πολλές πειρπτωσεις. Αντιθέτως το Flash δεν το μπορώ καθόλου γιατί χρειάζεσαι plugin για να το δεις καθώς και γιατί βαραίνει πολύ η σελίδα και αν δεν έχεις καλή σύνδεση κάνει συνήθως 40 ώρες να φορτώσει!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
rigo
Gbyte level
Gbyte level

Post by rigo » Tue Feb 06, 2007 9:10 pm

Ναι αλλά κοίταξε αυτό http://www.thelossproject.net/ και πες μου πώς μπορείς να το κάνεις με XHTML; :lol: :lol:

Πιστεύω το θέμα είναι για ποιό σκοπό φτιάχνεται ένα site! Αν δίνει βάρος στις πληροφορίες του τοτέ θα χρειαστεί κάτι απλό και εύκολο, για να έχει και πρόσβαση ο χρήστης σε αυτές. Αλλά αν είναι απλά μια παρουσίαση ας πούμε, ένα ωραίο flashάκι είναι οτι πρέπει!!
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Tue Feb 06, 2007 10:35 pm

rigo wrote:
vangos wrote:Μακρυά από flash και AJAX.
Και αντ' αυτού τι προτείνεις;
Σε γενικές γραμμές με κάλυψε ο P3. Θα πρότεινα μόνο, όπου χρειάζεται δυναμικός έλεγχος φορμών, να χρησιμοποιούνται κάποια κομμάτια Javasrcript και όχι full AJAX. Με αυτόν τον τρόπο η πληροφορία αυτή-καθεαυτή υπάρχει στη σελίδα, αλλά με Javascript μπορείς να τη χειρίζεσαι και να την παρουσιάζεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Όσο για το site που δίνεις ως παράδειγμα rigo, δεν καταλαβαίνω τι καλό του βρίσκεις. Αν το θέτεις από πλευράς εντυπωσιασμού ok. Αλλά από πλευράς λειτουργικότητας είναι δεν είναι και ό,τι πιο βολικό. Μία ώρα κάνω για να βρω που πρέπει να πατήσω για να με πάει στην επόμενη σελίδα!
rigo
Gbyte level
Gbyte level

Post by rigo » Tue Feb 06, 2007 10:59 pm

Μου φαίνεται απλά ευφάνταστο και πρωτότυπο. Σαν έργο τέχνης για μένα. Φυσικά δεν μπορεί κάθε site να είναι τέτοιου είδους, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτές!
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Tue Feb 06, 2007 11:36 pm

Respect AJAX !!
Sreak
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: PhD

Post by Sreak » Tue Feb 06, 2007 11:56 pm

Respect AJAX too.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Wed Feb 07, 2007 12:48 am

έχει να παίξει καιρό καλή μπάλα, το παράρτημα στα Γιάννενα απέκλεισε τον ΟΣΦΠ και από τεχνολογία είναι super γρήγορη.
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Wed Feb 07, 2007 9:44 am

tsilochr wrote:έχει να παίξει καιρό καλή μπάλα, το παράρτημα στα Γιάννενα απέκλεισε τον ΟΣΦΠ και από τεχνολογία είναι super γρήγορη.
What???? :smt119 :smt119 :smt119 :smt119 :smt119 :smt119 :smt119
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Wed Feb 07, 2007 10:54 am

PaP wrote:Respect AJAX !!
Sreak wrote:Respect AJAX too.
Θέλω να ακούσω επιχειρήματα...
tsilochr wrote:έχει να παίξει καιρό καλή μπάλα, το παράρτημα στα Γιάννενα απέκλεισε τον ΟΣΦΠ και από τεχνολογία είναι super γρήγορη.
Σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα! :lol:
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Wed Feb 07, 2007 11:16 am

Τώρα αντιλήφθηκα τον παραλληλισμό! Ρε Τσίλο μας έχεις τρελάνει! Αμάν!

Ας αλλάξουμε λοιπόν σε αυτό το τοπικ απόψεις περι γλωσσών για web design και developing!
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Wed Feb 07, 2007 11:55 am

κοιτάχτε, εγώ έχω δουλέψει με ASP .NET (framework 1.1). Ήταν αρκετά ωραίο το να γράφεις OOP κώδικα για web apps και επίσης στο ASP .NET διαχώριζε το κώδικα από το HTML κομμάτι, κάτι που δεν ξέρω αν γίνεται στα Java servlets. Αυτό που με χαλούσε ήταν ότι όλα έπρεπε να είναι microsoft (IIS), ο κώδικας ήταν κλειστός (dll) και το ASP .NET έφτυνε πραγματικά πολυυυυύ άχρηστο κώδικα στo HTML και το έκανε πολύ βαρύ.

Επίσης δεν έχω ασχοληθεί με JSP και AJAX. Mέχρι στιγμής πιο ελκυστική μου φαίνεται η PHP, κυρίως λόγω open source προφιλ και ότι ελέγχω εγώ τι παράγεται. Σύντομα θα πιάσω το ruby.

Μιλάμε μόνο για site, οχι web services (SOAP κλπ)
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Wed Feb 07, 2007 12:23 pm

AJAX
user friendly & usable όταν χρησιμοποιείτα με μέτρο, φτιάχνεις σελίδες/εφαρμογές που είναι πιο κατανοητές και εύχρηστες καθώς υπάρχει πιο έντονο το στοιχείο της αλληλεπίδρασης
μικρότερα load σε servers, δίκτυα
Μη ξεχνάτε μια απλή τεχνική είναι, δεν είναι για να δείχνει περιέχομενο ούτε php ούτε jsp είναι μην μπερδεύεστε
Και χρησιμοποιείτε σε εφαρμογές όχι απλά να δείνει contents

Οσο για πλατφόρμα
Ruby On Rails
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Wed Feb 07, 2007 2:00 pm

εγώ τώρα τελευταία έχω πιάσει JSP k servlets.. Δε δείχνει τραγικά δύσκολο και υπάρχει διαχωρισμός ΟΟ κώδικα από το HTML κομμάτι so far...Θα επανέλθω με πιο εμπεριστατωμένη γνώμη..

Το flash μ εκνευρίζει. Όχι μόνο δεν μπορείς να δεις τι παίζει από πίσω και είναι και βαρύ, αλλά έχει γεμίσει κι ο κόσμος από δαύτα...Είναι και σπαστικό να τα φτιάξεις..Ξου!!
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Feb 07, 2007 2:07 pm

(PHP + MYSQL) ή απλή HTML + Javascript + Flash is my choice.. :smt023
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Sergeant_Eikosaris
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc
Post by Sergeant_Eikosaris » Wed Feb 07, 2007 2:12 pm

AmmarkoV++
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Feb 07, 2007 2:28 pm

PHP + PostgreSQL + Jscript (for dynamic pages)
XHTML + Jscript (for static pages)

Επίσης τώρα τελευταία κοιτάζω και το AJAX και μπορώ να πω υπάρχει ένας ερωτισμός μεταξύ μας :) :). Σε αντίθεση Flash suckzzzzz
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Feb 07, 2007 2:43 pm

Επίσης προς υπεράσπιση του Flash..
Στην πραγματικότητα υπάρχει ολόκληρη scripting γλώσσα πίσω από το Flash ονόματι actionscript στην οποία μπορείς να γράψεις κανονικό κώδικα..
Τα παιχνιδάκια κτλ που κυκλοφορούν είναι γραμμένα έτσι , απλά ο Editor είναι πλήρως γραφικός , αυτό δεν σημαίνει οτι είναι αδύναμος..
Επίσης το οτι γίνεται compilation είναι σπαστικό αλλά υπο μια έννοια είναι καλό καθώς είναι μια extra προστασια από τον ανταγωνισμό..
Επίσης τα movies φορτώνονται δυναμικά και ακόμα και με μικρό bandwidth γίνονται stream ουσιαστικά , δηλαδή μπορεί να αρχίζει να παίζει το clipaκι έχοντας κατεβεί μόνο το 1/3 του (+mp3 streams +flv videos +images κτλ) και το υπόλοιπο να προλαβαίνει να κατέβει καθώς παίζεται , χωρίς καμμία καθυστέριση , πιστεύω οτι είναι σχεδιασμένο με πολύ σοφιστικέ τρόπο..
Βάλτε και σαν Extra ότι παίζει σε Windows/Linux/MacOS ..

Τα κακά του είναι οτι είναι ένα οτι είναι της Adobe (μπλιάξ ;) ) και 2ον οτι θέλει (και είναι plugin)..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Wed Feb 07, 2007 3:45 pm

tsilochr wrote:...για web apps και επίσης στο ASP .NET διαχώριζε το κώδικα από το HTML κομμάτι, κάτι που δεν ξέρω αν γίνεται στα Java servlets.
Οι JSF δημιουργήθηκαν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να διαχωριστεί η παρουσίαση (δηλ. η HTML, CSS κλπ.) από τον κώδικα. Η JSP σελίδες μπορούν να έχουν μέσα κώδικα java και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Wed Feb 07, 2007 4:10 pm

Παντού γίνεται αυτό και στην php με το smarty αν και εγώ χρησιμοποιώ τον template engine του phpBB και σε άσχετα έργα γιατί αυτό έχω μάθει.
Αλλά ξαναλέω Ruby dhtml και τη βιβλιοθήκη jscript script.acolo.us και βάζεις ωραία callbacks και το κάνεις μπόμπα
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Feb 07, 2007 8:58 pm

ξέρω ότι δε θα ξαφνιάσω πολλούς... αλλά και μόνο το ότι έχει debugger έχει την ψήφο μου.

ASP .NET (ειδικά με το 2005 είναι απλά θείο!! -αν το έβγαζαν και ένα χρόνο νωρίτερα... θα με έκαναν υπερευτυχισμένο....)

ασχετο: πότε θα γίνει η παρουσίαση των νέων προϊόντων της M$, VIsta kai Office?
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
Post Reply

Return to “Προγραμματισμός”