Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό - discussion

Συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού και θέματα σχετικά με προγραμματισμό.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό - discussion

Post by Erevodifwntas » Tue Dec 04, 2007 5:49 pm

alasondro wrote:Μήπως είναι καιρός και εδώ στην ΑΣΟΕΕ να ξεκινούσαμε μια ομάδα για ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό;
κάτι σαν του ανώνυμους αλκολικούς?

(μη μου δίνεις σημασία... τις τελευταίες μέρες (για να μην πω μήνες) με παιδεύουν διάφορα προγράμματα ανοιχτού λογισμικού... φυσικά η λύση θα είναι να κοιτάξω τον κώδικά τους.... αλλά πραγματικά αυτό το θεωρεί κανείς λύση??? -ειδικά όταν έχεις deadlines να σε πιέζουν θα κάτσεις να κάνεις debugging σε ένα σύστημα μερικών 1000-δων γραμμών που έγραψε κάποιος άλλος, συνήθως χωρίς ίχνος normal σχολίου?)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
alasondro
byte level
byte level
Academic status: N>4

Post by alasondro » Tue Dec 04, 2007 5:55 pm

πες μας τι σε παιδεύει μπορεί να ξέρουμε να απαντήσουμε...
πάντως αν το να δεις τον κώδικα δεν θεωρείται λύση τότε δεν ξέρω τι μπορεί να θεωρηθεί...το να περιμένεις δηλαδή μια εταιρία να βγάλει ένα patch είναι καλύτερη;

(flame alert :razz: :razz: )
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Tue Dec 04, 2007 6:13 pm

περιμένω ότι μία εταιρία έχει βρει τα χοντρά bugs πριν πουλήσει το προϊόν της.

αυτές τις μέρες με παιδεύει το "ιδιοτροπο" Protege.... που απλή χρήση του για μισή ώρα (άντε 1) και έχοντας φτιάξει 20 κλάσεις και καμιά 40 αντικείμενα (και πολλά λέω) σερνόταν... και κατάφερε να γεμίσει όλη τη στοίβα της JVM... που είχε ορισθεί στο 1 giga!!!.... η λύση? πολύ απλή συχνά saves και κλείσιμο και ξαναάνοιγμα της εφαρμογής (αυτό που μάλλον κάνει είναι να κρατά όλες τις αλλαγές που κάνεις στη μνήμη και γι'αυτό γεμίζει τόσο με τη χρήση).... ωστόσο το να κοιτάξω τον κώδικα -τεράστιο πρόγραμμα- να καταλάβω τι λέει και να το διορθώσω (και φυσικά να προλάβω και το deadline μου) είναι απλά αδύνατο.

φυσικά υπάρχουν πολλά καλά προγράμματα ανοιχτού λογισμικού, αλλά το ότι κάτι είναι "ανοιχτό" δε σημαίνει ότι είναι και καλό (το ίδιο ισχύει και με τα εμπορικά... έχω δει πολλά αίσχη προγράμματα που ζητούν τα μαλλιά της κεφαλής του και δεν λειτουργούν). το ένα είναι καλύτερο από το άλλο μόνο και μόνο επειδή σου δίνει τον κώδικά του, εμένα δε μου λέει τίποτα.

my personal site
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Wed Dec 05, 2007 2:42 am

Το ριξες και πάλι απόψε το φαρμάκι σου...Πάρτα τα Vista και κάντα κορνίζα και βάλτα στην πρίζα να κάνουν σουξέ γιατί αλλιώς δε βλέπω προκοπή για τούτα.

Πήρες και συ άρχοντα μου του σκότους ένα πρόγραμμα για να δηλώσεις το προφανές (ότι ο φανερός κώδικας δεν κάνει το προγραμμά) και το σήκωσες σημαία. Αν κάποιος έφτιαχνε ένα έκτρωμα σε .net με κλειστό κώδικα θα υποστήριζες το αντίθετο; Δεν είναι προτιμητέο για σένα ένα πρόγραμμα κακό ή καλό να έρχεται με τον κωδικά του; Αν η microsoft έδινε τον κώδικα για τα windows θα έλεγες όχι γιατι θα χειροτερεύσει με μεταφυσικό τρόπο το λειτουργικό που χρησιμοποιείς;

Αρκετό σαμποτάζ έκανε πιέζοντας εταιρίες hardware να μην συνεργάζονται με το linux για την κατασκευή drivers. Ενώ με το που θα ανέβει ένα δέκατο η έκδοση του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος με όνομα directx οι εταιρείες τρέχουν να προσαρμόσουν το ίδιο το υλικό πάνω σε αυτό. Διαπιστώσαμε πλέον ο καθένας με τα vista πόσο ζημιά κάνει η έλλειψη drivers, πόσο μάλλον για ένα λειτουργικό σα το linux που εμφανίστηκε αφού το αντίπαλος δέος είχε εγκατασταθεί σε σχεδόν κάθε desktop υπολογιστή.

Και ποια τα οφέλη από το linux και το ανοιχτό λογισμικό; Το σπουδαιότερο είναι η ευελιξία, γεγονός που εξασφαλίζει συνεχή βελτίωση όσο φυσικά υπάρχουν άνθρωποι να ασχολούνται. Ο πυρήνας του linux έχει την πολυτέλεια να υπέκειται σε δομικές διαφοροποιήσεις χωρίς προβλήματα. Άχρηστος κώδικας εξαλείφεται, απλοποιείται, η δομή του γίνεται πιο modular κτλ. Και μην αγνοούμε το γεγονός της οικονομίας πόρων όταν π.χ. βλέπουμε διανομές linux με μεγάλη χρηστικότητα να μπορούν να δουλέψουν σε παλιά μηχανήματα.

Για αυτό εκτιμώ ότι απο πλευρά εξέλιξης τα Windows ως λειτουργικό είναι καταδικασμένο στη σταθερότητα. Γιατί η ποιοτική βελτίωση του και εξέλιξη του δεν είναι απλά θέμα διόρθωσης bugs αλλά αναγκαίων αρχιτεκτονικών αλλαγών που θα προκαλέσουν ασυμβατότητες. Ασυμβατότητες που έχουν μεγάλο κόστος γιατί ο κώδικας δεν είναι ανοιχτός. Και όσο θα αναγκάζονται να αναπτύσουν και να συντηρούν αυτό το πολύπλοκο τέρας και άλλα τόσα κορυφαία μυαλά να πάρουν δε θα κάνουν πολλά πράματα.

Και μη ξεχνάμε ότι η microsoft επωφελείται από τον φανερό κώδικα. Γιατί πρώτον σίγουρα μελετάει το σαφώς πιο καινοτόμο linux και δεύτερον γιατί έχει την ευκαιρία με τα λεφτά της να κάνει τον κώδικα φανερό με το να εξαγοράζει μικρότερες εταιρείες. Ουσιαστικά αυτή είναι πλέον η κύρια στρατηγική της.

Αν στην σημερινή εποχή το λειτουργικό, αν και ακρογωνιαίος λίθος, αντιμετωπίζεται ακόμα ως μηχανισμός αρμέγματος τότε δε τα βλέπω καλά τα πράματα. Όσο καπιταλιστικά και να σκεφτόμαστε δεν υπάρχει λόγος να μη διατίθεται δωρεάν και με ανοιχτό τον κώδικα. Έχει μια σειρά αξιοσέβαστων προιόντων που μπορεί να βασιστεί. Η εμμονή της να μας ξεζουμίζει με το λειτουργικό παρουσιάζοντας ως εξέλιξη του πράγματα που θα μπορούσε να πουλάει ξεχωριστά ως extensions (βλ. aero) έχει μειώσει δραστικά την ακτίνα επίδρασης της.

Άντε και όλοι ξέρουμε ότι το λειτουργικό στο enterprise θα έχει σήμα τον πιγκουίνο ;)
"With soap, baptism is a good thing"
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Dec 05, 2007 9:27 am

μμμ..... από θέμα για το Open Source το κάναμε θέμα για τα Windows-Linux...
Αν κάποιος έφτιαχνε ένα έκτρωμα σε .net με κλειστό κώδικα θα υποστήριζες το αντίθετο;
μάλλον δε διάβασες τι έγραψα... (άσει που δε μίλησα ποτέ για την πλατφόρμα)
φυσικά υπάρχουν πολλά καλά προγράμματα ανοιχτού λογισμικού, αλλά το ότι κάτι είναι "ανοιχτό" δε σημαίνει ότι είναι και καλό (το ίδιο ισχύει και με τα εμπορικά... έχω δει πολλά αίσχη προγράμματα που ζητούν τα μαλλιά της κεφαλής του και δεν λειτουργούν).
Δεν είναι προτιμητέο για σένα ένα πρόγραμμα κακό ή καλό να έρχεται με τον κωδικά του;
θα μου άρεσε, αλλά δεν έχω τέτοια απαίτηση. όταν ο άλλος έχει φάει τη ζωή του πάνω σε κάτι, τότε του αναγνωρίζω το δικαίωμα να το διαχειρίζεται όπως θέλει (και να μη το χαρίζει ουσιαστικά)
Αν η microsoft έδινε τον κώδικα για τα windows θα έλεγες όχι γιατι θα χειροτερεύσει με μεταφυσικό τρόπο το λειτουργικό που χρησιμοποιείς;
δε θα με πείραζε. αλλά όταν ο κάθε ένας θα έβγαζε πειραγμένες εκδόσεις, πιθανότατα ασύμβατες μεταξύ τους, τότε θα με πείραζε, αφού δε θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω.

Ενώ με το που θα ανέβει ένα δέκατο η έκδοση του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος με όνομα directx οι εταιρείες τρέχουν να προσαρμόσουν το ίδιο το υλικό πάνω σε αυτό. Διαπιστώσαμε πλέον ο καθένας με τα vista πόσο ζημιά κάνει η έλλειψη drivers, πόσο μάλλον για ένα λειτουργικό σα το linux που εμφανίστηκε αφού το αντίπαλος δέος είχε εγκατασταθεί σε σχεδόν κάθε desktop υπολογιστή.
το θέμα με τα APIs αυτό είναι. αλλάζει το API αλλάζει και το υλικό. θυμήσου τι έγιναν κάτι θεϊκές τεχνολογίες της ATI. τις έβαλε στα chip-άκια της, αλλά κανείς δεν τις χρησιμοποίησε γιατί δεν υπήρχε API (που να γράφει ο καθένας ειδικό κώδικα για κάθε κάρτα -όχι ότι δεν γίνεται, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό). Αν δεν άλλαζε το API τότε οι κάρτες γραφικών απλά θα είχαν περισσότερη ιπποδύναμη, παρά τεχνολογίες.
Και ποια τα οφέλη από το linux και το ανοιχτό λογισμικό; Το σπουδαιότερο είναι η ευελιξία, γεγονός που εξασφαλίζει συνεχή βελτίωση όσο φυσικά υπάρχουν άνθρωποι να ασχολούνται.
το πρόβλημα έιναι ότι συνήθως ασχολούνται στον ελεύθερό τους χρόνο (και όχι γιατί υπάρχει ένας project manager από πάνω να τους κυνηγά). αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη φαντασία αλλά και χειρότερο αποτέλεσμα. φτιάχνουν κάτι για τους εαυτούς τους. κάτι που να λειτουργεί γι'αυτούς. όχι για να το χρησιμοποιήσει ο καθένας. έχουν (συνήθως) διαφορετικό στόχο από ένα εμπορικό προϊόν, και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. επίσης η ποιότητα του κώδικα σε επίπεδο αναγνωσιμότητας απλά είναι.... (μιλάω για όσα έχω δει εγώ)

P.S. τα περισσότερα που γράφω είναι εκ πείρας έχω γράψει κι εγώ κώδικα ανοιχτού λογισμικού και έχω διαβάσει ακόμα περίσσοτερο τέτοιο κώδικα... (φυσικά ενδέχεται απλά να ήμουν γκαντέμης)

P.S.2 (
και συ άρχοντα μου του σκότους
Το Ερεβοδιφώντας μόνο αυτό δε σημαίνει....)

my personal site
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Wed Dec 05, 2007 9:44 am

Erevodifwntas wrote: Το Ερεβοδιφώντας μόνο αυτό δε σημαίνει....)
Χίλια συγνώμη αλλά εκείνη τη στιγμή αυτό μου βγήκε ότι σήμαινε όταν μου έθιξες το ανοιχτό λογισμικό :). Αν το βραδάκι το ψαχούλευα λίγο παραπάνω ίσως και να το βρισκα.
"With soap, baptism is a good thing"
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Wed Dec 05, 2007 11:16 am

το θέμα του topic είναι αν υπάρχει διάθεση από παιδιά του τμήματος να φτιαχτεί κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. Η ακόμα και IEEE student group. Μάλλον δεν υπάρχει αυτή η διάθση όμως, ή αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι τότε δεν είναι στο venus.

Δυστυχώς και οι δραστηριότητες του venus έχουν σταματήσει στο ένα και μοναδικό debiday
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Wed Dec 05, 2007 11:29 am

tsilo έχεις γίνει χειρότερος στην γκρίνια κι από μένα! :-p:-D
Είναι τόσο πιεστική η περίοδος τώρα για όλους, δεν ξέρω ποιος θα έχει τον χρόνο να συντονίσει, ακόμη και να παρακολουθήσει κάποιο event του Venus. Γενικά πάντως μην κατηγορούμε μόνο. Στο κάτω κάτω ούτε κοινότητα που υποστηρίζει τον ανοιχτό κώδικα είναι το Venus ούτε το αντίθετο. Αν θεωρείς ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο πρότεινε το, μην πετάς μόνο αδέσποτες και όποιος κατάλαβε κατάλαβε! :twisted: :-p :-p :-p
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Wed Dec 05, 2007 11:46 am

μπα, πιο πολύ Moderation έκανα για το topic επαναφέροντας το θέμα.

πιο πολύ έκανα μια υπόγεια διαπίστωση για το τμήμα, ότι την ώρα που ακόμα και στο ΠΑΠΕΙ έχουν ΙΕΕΕ student group, εμείς δεν. Είναι θέμα προσανατολισμού του τμήματος.

το venus είναι φοιτιτική κοινότητα αλλά αν υπήρχαν τέτοιες δραστηριότητες (student groups) θα περίμενες να προβάλονταν/αγκαλιάζονταν από εδώ.

Όσο για το χρόνο, η δουλειά πάντα τόση ήταν. Ποτέ λιγότερη
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Dec 05, 2007 11:55 am

Χαλάρωσε sandra. δεν είπε κάτι ο tsiloch. απλά ότι έχει γίνει μόνο ένα event. δεν κατηγορούσε κανέναν. Πάντως ένα event για τα IDEs θα ήταν χρήσιμο (τι ρυθμίσεις θέλουν, τι μπορούν να κάνουν, χρήσιμα plug-ins, πώς κάνουμε debugging κ.α., SDKs). αν θέλετε βοήθεια είμαι διαθέσιμος (και ίσως καταφέρουμε να ψήσουμε και μία ψυχή να δείξει λίγο από Symbian... και άμα λάχει γιατί όχι και από το Android... -είδατε δεν μίλησα για WM6 ;-)

my personal site
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Dec 05, 2007 12:14 pm

Επίσης τι τίτλος είναι αυτός??? προφανώς αξίζει το ανοιχτό λογισμικό. το χρειαζόμαστε. έχει αυτό που συνήθως δεν έχει το εμπόριο. φαντασία (αν και κάποιες φορές παραέχει). Απλά δε πρέπει ξαφνικά να το αγιοποιούμε. το ανοιχτό λογισμικό δεν είναι αυτομάτως και καλό λογισμικό.

my personal site
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Wed Dec 05, 2007 12:27 pm

γιώργο πολύ ευχαρίστως να δείξουμε κάτι για IDEs. Το θέμα είναι ότι εφόσον για MS καλύπτει με workshops το studentguru, μήπως να δείξουμε java? JavaEE, Spring, Struts κλπ?
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Dec 05, 2007 12:34 pm

όπως είδες δεν είπα ποια IDEs και από SDKs ανέφερα ένα σωρό μη M$ ;-) απλά για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μην μπλέκουν με τα jcreators και τo dev... να δείξουμε και eclipse και netbeans (μίλησα για plug-ins) και codewarrior και Jbuilder και ό,τι άλλο.

my personal site
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Dec 05, 2007 12:38 pm

Επίσης τι τίτλος είναι αυτός???
Αμάν ... τον άλλαξα :-D
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year
Post by rose » Wed Dec 05, 2007 12:58 pm

Hello!Θέλω να πω δυο λόγια για το open source γενικά

1)open source προγραμματα χρησιμοποιούμε καθημερινά,πολλες φορές χωρις να το ξέρουμε.(βλέπε το δίκτυο της gnutella...) και ειναι σίγουρο οτι τα περισσότερα commercial software χρησιμοποιούν open source packages-libs (συνήθως σε LGPL licence)

2)το open source ειναι πάντα καλό αρκει να υπάρχει σοβαρό support!!!

3)Το open source είναι φιλοσοφία(αληθεια πολλα απο αυτα κοστίζουν καποια εκατομυριάκια! αν αγοράζατε προγραμματιστές-μηχανικούς να τα φτιάξουν)
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by ultimate_aektzis » Wed Dec 05, 2007 1:18 pm

εμενα θα με ενδιεφερε καποια τετοια ομαδα αλλα λογω απειριας(αετης) δν ειναι στα αμεσα σχεδια μου.στην τελικη οι μηχανολογοι του απθ που εφτιαξαν τη φορμουλα ειχαν πιο πολυ χρονο απο εμας?
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Dec 05, 2007 1:42 pm

στην τελικη οι μηχανολογοι του απθ που εφτιαξαν τη φορμουλα ειχαν πιο πολυ χρονο απο εμας?
Αυτό ήταν ομαδική πτυχιακή νομίζω!
djsolid
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by djsolid » Wed Dec 05, 2007 5:24 pm

tsilochr wrote:γιώργο πολύ ευχαρίστως να δείξουμε κάτι για IDEs. Το θέμα είναι ότι εφόσον για MS καλύπτει με workshops το studentguru, μήπως να δείξουμε java? JavaEE, Spring, Struts κλπ?
Αλήθεια γιατί σαν Venus να μην γίνονται αντίστοιχα Events???

Εγω θα ήθελα πάρα πολύ να δω κάποια πράγματα σχετικά με το Administration και το Development του forum αυτού. Τόσο από HdKiller ,Einherjar όσο και απο κάποιον που πιστεύει οτι μπορεί να καλύψει ορισμένα θέματα...

Στο κάτω κάτω οι περισσότεροι είμαστε φοιτητές και όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε τόσο καλύτερα αύριο - μεθαύριο θα σταθούμε στην αγορά εργασίας...
StormRider
Gbyte level
Gbyte level
Post by StormRider » Wed Dec 05, 2007 6:50 pm

Σε 10' λεπτά ξεκινάει συζήτηση για το open source από τους Γ. Μαϊστρο, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Γεωργή Γροζαβίνο, προγραμματιστή
. Στο αμφ. Δεριγνύ. Όσοι είστε labs κατεβείτε
Image
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by tsilochr » Wed Dec 05, 2007 10:08 pm

djsolid wrote:Eγω θα ήθελα πάρα πολύ να δω κάποια πράγματα σχετικά με το Administration και το Development του forum αυτού. Τόσο από HdKiller ,Einherjar όσο και απο κάποιον που πιστεύει οτι μπορεί να καλύψει ορισμένα θέματα...

Στο κάτω κάτω οι περισσότεροι είμαστε φοιτητές και όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε τόσο καλύτερα αύριο - μεθαύριο θα σταθούμε στην αγορά εργασίας...
σκοπός είναι να κάνεις το workshop εσύ solid στα παιδιά των μικρότερων ετών. το venus στήθηκε από τα παιδιά που αναφέρεις όταν ήταν 4ετής. και το debi day το διοργάνωσαν όταν ήταν ακόμα 4ετής. ως πότε θα είναι αυτοί που θα δείχνουν? αυτή τη στιγμή έχουμε αποφοιτήσει, έχουμε φύγει 2-3 χρόνια από το προπτυχιακό. πρέπει να γίνει μια διαδικασία που σε αυτά τα πράγματα να μπείτε οι σημερινοί 3ο/4ο ετής ;)

πάντως αυτή τη στιγμή κοιτάζω πόσο εύκολο είναι να στηθεί ieee student branch

edited διόρθωσα ένα ορθογραφικό
Last edited by tsilochr on Thu Dec 06, 2007 12:16 am, edited 1 time in total.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level
Post by StormRider » Wed Dec 05, 2007 10:47 pm

Η συζήτηση που έγινε ήταν εποικοδομητικότατη και με έκανε να συνειδητοποιήσω πολλά πράγματα πάνω στο open source τα οποία δεν είχα αναλογιστεί.
(Αν θεωρείται αυτή η διαλέξη αντιμάθημα, δηλώνω ότι παίζει να ήταν η καλύτερη διάλεξη-συζήτηση περί πληροφορικής που έίχα από τότε που μπήκα στο πανεπιστήμιο.)

Ας πω ορισμένα points.

- Μπορείς να είσαι open source developer και να πληρώνεσαι. Να πληρώνεσαι πολύ καλά.

- Το documentation και ο σχολιασμός των open source σοβαρών προγραμμάτων -ιδιαίτερα των καινούριων- μπορεί να περάσει από έναν έλεγχο για την ποιότητα και ποσότητά τους. (δεν έχω συγκρατήσει το όνομα του οργανισμού αλλά μπορεί να είναι το OSI

- Οpen source developer σημαίνει επίσης : "τρως μια πενταετία και φτιάχνεις ένα πρόγραμμα. Αυτό το διαθέτεις δωρεάν. Το να φτιάξει κάποιος κάτι καλύτερο από εσένα εξαρχής, σημαίνει ότι και αυτός έχει φάει μια πενταετία για το προγραμμα και σίγουρα το βλέπει από μια άλλη οπτική. Μπορεί ο κωδικάς σου να αναβαθμιστεί από τρίτους. Οι "τρίτοι" δεν μπορούν να το πουλήσουν χρησιμοποιώντας κωδικά σου(μιλάμε για μεγάλα προγράμματα και μεγάλες κλεψιές που υπάρχει δικαιοσύνη που επιλαμβάνεται του θέματος, βλ. διασημες τέτοιες δίκες). Κάνεις μια πολύ καλή διαφήμιση του τί μπορείς να κάνεις. Ανοίγεις τη γνώση, ενθαρρύνεις την επέκταση, επεκτείνεις τις γνώσεις σου."

- Ο παραπάνω developer είναι open source developer όταν την ιδέα του την υλοποιήσει σύντομα, την διαθέσει και την εξελίσσει μαζί με όποια μέλη της open source κοινότητας δείξουν ενδιαφέρον. Ο developer αυτός μπορεί να δουλέψει και 5ετία σε project χρηματοδοτούμενο από εταιρεία. Όταν τελείωσει αυτό, η εταιρεία θα τον πληρώσει, αλλά θα αφήσει το software open και η κοινότητα θα επιστρέψει στην εταιρεία δωρεάν τις βελτιώσεις του project. Η εταιρεία επενδύει σε open sw, και δεν εξαγοράζει ένα μη εξελίξιμο (μή-ανοιχτό) ή εξελίξιμο επί αμοιβή πρόγραμμα.

- Κοινωνικά και πολιτικά, κατάλαβα τα εξής δύο:
α) Κάνουμε λόγο για παγκοσμιοποίηση και ελευθερία της γνώσης. Γνώσης, όχι Πληροφορίας.

β) Έτσι όπως εξελίχθηκε και εξελίσσεται το open source δείχνει να αγγίζει τις θεωρίες του αναρχοκαπιταλισμού ή λιμπερτανισμού, που υποστηρίζουν την απόλυτα ελεύθερη αγορά και τον απόλυτο ανταγωνισμό.

Τα α) κ β) προφανώς και συγκρούονται μεταξύ τους. Κυριαρχεί ένα από τα δύο , το β)(κάνω λόγο για το κίνημα του open source). Αυτό δεν απαγορεύει την ανάπτυξη του α), ωστόσο αυτό έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

----

Περί σχολής, είμαι πρόθυμος για τη δημιουργία μίας open source community - αν και αυτό μπορεί να το λέω πάνω στον ενθουσιασμό μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν νιώθω έτοιμος για την δημιουργία της και πιστεύω έτσι θα νιώθω μέχρι το πέρας και του 4ου εξαμήνου.

Περί Venus, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να γίνει κάποια εισαγωγή στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι 3/4ετείς στους πρωτοετείς.

Σόρρυ για το κουραστικό και το γρήγορο του posting.
Image
djsolid
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by djsolid » Thu Dec 06, 2007 11:48 am

@StormRider
Πολύ καλό το Post σου και πολύ ενημερωτικό!

@tsilo
Εγω πολύ ευχαρίστως να κάνω ένα Workshop σχετικά με εργαλεία που χρησιμοποιώ. Δυστυχώς τα εργαλεία αυτά όμως δεν έχουν την αποδοχή της φοιτητικής κοινότητας και δεν υπάρχει περίπτωση να αφιερώνω χρόνο να ετοιμάζω παρουσιάσεις παραδείγματα κλπ και απο πάνω να τρώω και "κράξιμο" επειδή κάποιος έχει ένα πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εταιρία και εκείνη τη δεδομένη στιγμή βρίσκει εμένα και το εκφράζει.
Θα ψηνόμουν αρκετά να μαζευόμασταν μια ομάδα παιδιών που ασχολείται με αρκετές τεχνολογίες και να φτιάχνουμε κάποια Open Source Projects. Ή και γενικότερα να δημιουργηθεί μια ομάδα απο το πανεπιστήμιο μας.

Οσο για το θέμα με το Workshop απο HdKiller και Εinherjar αυτοί είναι τώρα admins άρα θεωρητικά απο αυτούς θα περίμενα να γίνει. Το ξέρω οτι έχουν τελειώσει και οτι θα πρέπει να βρεθούν κάποιοι να συνεχίσουν αυτή την ανάπτυξη αυτής της κοινότητας. Όταν γίνει αυτό αντίστοιχα θα περιμένω απο τους επόμενους.
Post Reply

Return to “Προγραμματισμός”