Η συζήτηση που έγινε ήταν εποικοδομητικότατη και με έκανε να συνειδητοποιήσω πολλά πράγματα πάνω στο open source τα οποία δεν είχα αναλογιστεί.
(Αν θεωρείται αυτή η διαλέξη αντιμάθημα, δηλώνω ότι παίζει να ήταν η καλύτερη διάλεξη-συζήτηση περί πληροφορικής που έίχα από τότε που μπήκα στο πανεπιστήμιο.)
Ας πω ορισμένα points.
- Μπορείς να είσαι open source developer και να πληρώνεσαι. Να πληρώνεσαι πολύ καλά.
- Το documentation και ο σχολιασμός των open source σοβαρών προγραμμάτων -ιδιαίτερα των καινούριων- μπορεί να περάσει από έναν έλεγχο για την ποιότητα και ποσότητά τους. (δεν έχω συγκρατήσει το όνομα του οργανισμού αλλά μπορεί να είναι το
OSI
- Οpen source developer σημαίνει επίσης : "τρως μια πενταετία και φτιάχνεις ένα πρόγραμμα. Αυτό το διαθέτεις δωρεάν. Το να φτιάξει κάποιος κάτι καλύτερο από εσένα εξαρχής, σημαίνει ότι και αυτός έχει φάει μια πενταετία για το προγραμμα και σίγουρα το βλέπει από μια άλλη οπτική. Μπορεί ο κωδικάς σου να αναβαθμιστεί από τρίτους. Οι "τρίτοι" δεν μπορούν να το πουλήσουν χρησιμοποιώντας κωδικά σου(μιλάμε για μεγάλα προγράμματα και μεγάλες κλεψιές που υπάρχει δικαιοσύνη που επιλαμβάνεται του θέματος, βλ. διασημες τέτοιες δίκες). Κάνεις μια πολύ καλή διαφήμιση του τί μπορείς να κάνεις. Ανοίγεις τη γνώση, ενθαρρύνεις την επέκταση, επεκτείνεις τις γνώσεις σου."
- Ο παραπάνω developer είναι open source developer όταν την ιδέα του την υλοποιήσει σύντομα, την διαθέσει και την εξελίσσει μαζί με όποια μέλη της open source κοινότητας δείξουν ενδιαφέρον. Ο developer αυτός μπορεί να δουλέψει και 5ετία σε project χρηματοδοτούμενο από εταιρεία. Όταν τελείωσει αυτό, η εταιρεία θα τον πληρώσει, αλλά θα αφήσει το software open και η κοινότητα θα επιστρέψει στην εταιρεία δωρεάν τις βελτιώσεις του project. Η εταιρεία επενδύει σε open sw, και δεν εξαγοράζει ένα μη εξελίξιμο (μή-ανοιχτό) ή εξελίξιμο επί αμοιβή πρόγραμμα.
- Κοινωνικά και πολιτικά, κατάλαβα τα εξής δύο:
α) Κάνουμε λόγο για παγκοσμιοποίηση και ελευθερία της γνώσης. Γνώσης, όχι Πληροφορίας.
β) Έτσι όπως εξελίχθηκε και εξελίσσεται το open source δείχνει να αγγίζει τις θεωρίες του αναρχοκαπιταλισμού ή λιμπερτανισμού, που υποστηρίζουν την απόλυτα ελεύθερη αγορά και τον απόλυτο ανταγωνισμό.
Τα α) κ β) προφανώς και συγκρούονται μεταξύ τους. Κυριαρχεί ένα από τα δύο , το β)(κάνω λόγο για το κίνημα του open source). Αυτό δεν απαγορεύει την ανάπτυξη του α), ωστόσο αυτό έχει πολύ δρόμο μπροστά του.
----
Περί σχολής, είμαι πρόθυμος για τη δημιουργία μίας open source community - αν και αυτό μπορεί να το λέω πάνω στον ενθουσιασμό μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν νιώθω έτοιμος για την δημιουργία της και πιστεύω έτσι θα νιώθω μέχρι το πέρας και του 4ου εξαμήνου.
Περί Venus, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να γίνει κάποια εισαγωγή στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι 3/4ετείς στους πρωτοετείς.
Σόρρυ για το κουραστικό και το γρήγορο του posting.