Page 1 of 1

Η διαχείριση σε web sites

Posted: Sat Mar 22, 2008 10:24 pm
by PASCAL
Βασικά το θέμα έχει και λίγο σχέση με βάσεις. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος σε ένα web site που έχει επισκέπτες, χρήστες και διαχειριστές αν οι διαχειριστές έχουν τις περισσότερες δυνατότητες μέσα από ειδικές επιλογές(πχ. κουμπάκια για διαγραφή στοιχείων που πρόσθεσαν κάποιοι χρήστες σε μια βάση) ή είναι και αυτοί χρήστες και απλά επειδή έχουν πρόσβαση στον κώδικα τα πειράζουν όλα από εκεί(οπότε δεν χρειάζονται ειδικά κουμπάκια κτλ); Ή εξαρτάται την περίπτωση;

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Sat Mar 22, 2008 10:32 pm
by ~~Wind~~
εχουν επιπλεον επιλογες στις απαντησεις τροποοιησεις ποστ αναρτησης τοπικ κλπ
περισσοτερα δικαιωματα με αλλα λογια, και μπορουν αναλογα με το βαθμο να αλλαζουν τον κωδικα

--------------------


Για παραδειγμα

Μελος:
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
http://i239.photobucket.com/albums/ff259/AkrovatisWind/member.jpg
Moderator:
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
http://i239.photobucket.com/albums/ff259/AkrovatisWind/moderator.jpg
Global Moderator χωρις δικαιωματα Post (μονο edit/delete κλπ):
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
http://i239.photobucket.com/albums/ff259/AkrovatisWind/mod.jpg

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Sun Mar 23, 2008 2:34 pm
by xrokos
Αναλόγως το site!
Ας πάρουμε πχ. το joomla δεν χρειάζεται να ξέρεις προγραμματισμό, με λίγο κόπο στήνεις ένα καλό portal. Έπειτα με τη phpbb που στήνεις ένα forum μέσα σε 5 λεπτά. Και ένα σωρό ακόμη...
Καλές οι έτοιμες λύσεις αλλά σε περιορίζουν.
Οκ άλλο ρώτησες άλλο απάντησα (δεν είδα ότι αναφερόσουν στις βάσεις). Δες απάντηση punisher!

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Sun Mar 23, 2008 2:41 pm
by The Punisher
Pascal, για να σε βοηθήσω, ο διαχειριστής είναι υπερσύνολο των ιδιοτήτων του moderator, που είναι και υπερσύνολο των ιδιοτήτων του χρήστη. Ως ιδιότητες ορίζω τις ενέργειες που μπορεί να κάνει, αλλά και το τι βλέπει. Στην εργασία στις βάσεις (αν όντως αναφέρεσαι σε αυτό) θα μπορούσες να το δεις σαν ένα επιπλέον column του πίνακα των στηλών, όπου θα λέει αν έχει κάποιο αξίωμα, και στον κώδικά σου θα παράγεις αντίστοιχη σελίδα, ανάλογα με το επίπεδο authority του ενδιαφερομένου.

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Sun Mar 23, 2008 3:26 pm
by tsilochr
Παιδιά συγχωρέστε με αν φανώ λίγο ερειστικός αλλά έχετε μπερδέψει τελείως την ορολογία.

1. Κατ' αρχάς, το θέμα δεν αφορά δίκτυα υπολογιστών, άρα -ως προς το περιεχόμενο- είναι σε λάθος κατηγορία. Το web programming, η ανάπτυξη web sites και γενικά πληροφοριακών συστημάτων που διαθέτουν web interface δεν είναι δίκτυα υπολογιστών.

2. Το αν ένα πληροφοριακό σύστημα (όπως το παρόν forum) ορίζει οντότητες όπως "χρήστης", "συντονιστής" και "διαχειριστής" (με σχέσεις μεταξύ τους, δικαιώματα κλπ κλπ) εξαρτάται από το εκάστοτε πληροφοριακό σύστημα, τους σχεδιαστές του και τους προγραμματιστές που το έφτιαξαν. Δεν είναι θέμα δίκτυων υπολογιστών αλλά ούτε και βάσεων δεδομένων, ούτε διαχείρισης web sites.

Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσετε τις έννοιες, τι είναι ένα επιστημονικό πεδίο, τι καλύπτει, τι αφορά μια κατηγορία εφαρμογών και τι είναι specific σε ένα συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα. Τώρα, αν στο μάθημα των βάσεων γίνεται ένα project με web interface και στο μάθημα των δικτύων γίνεται ανάπτυξη ενός forum, αυτό γίνεται για να μάθετε κάποιες τεχνολογίες αλλά -ειδικά στα δίκτυα- δυστυχώς δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο του μαθήματος.

Pascal, γίνεται να ρωτήσεις ξανά αυτό που θες αλλά λέγοντας αναλυτικά τι θες να κάνεις και από που προκύπτει ο προβληματισμός?

edited
συντακτικά σφάλματα λόγω βιασύνης

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Sun Mar 23, 2008 3:36 pm
by The Punisher
Μετακινήθηκε

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 1:37 pm
by PASCAL
Αφορμή αποτελεί λίγο το Project στις Βάσεις Δεδομένων και γενικά οι σελίδες στο web. Δηλαδή αν ο admin, ο χρήστης και ο επισκέπτης είναι ξεχωριστές οντότητες, που έγκειται η διαφορά τους, στις διαφορετικές δυνατότητες ή σε πρόσβαση στον κώδικα.

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 6:45 pm
by tsilochr
τι εννοείς πρόσβαση στο κώδικα pascal?

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 6:49 pm
by ultimate_aektzis
Υποθετω να μπορει να τον δει η να τον πειραξει διορθωνοντας τυχον bug :smt017

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 7:46 pm
by tsilochr
ultimate_aektzis wrote:Υποθετω να μπορει να τον δει η να τον πειραξει διορθωνοντας τυχον bug :smt017
η πρόσβαση στο πηγαίο κώδικα μιας εφαρμογής είναι άσχετη με το αν η εφαρμογή μέσα στο περιέχομενο της θέτει οντότητες όπως χρήστης, διαχειριστής κλπ. Πχ, αν υπάρχει ένα bug στις βιβλιοθήκες της phpbb δεν νομίζω ότι έχει προβλεφθεί να κάνεις login στο venus ως admin και να πειράζεις το κώδικα. (Αν και τεχνικά μπορεί να γίνει...)

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 8:36 pm
by ~~Wind~~
κανονικα μονο οι admin εχουν προσβαση στο κωδικα, οποτε θα μπορουσε να πει κανεις οτι ειναι σαν ενα δικαιωμα κι αυτο.
δε ξερω πως λειτουργουν τα διαφορα site/fora αλλα μαλλον καθενα διαφερει αναλογα πως τα εχει κανονισει ο admin/owner....

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 9:26 pm
by PASCAL
Εννοώ αυτούς που έχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα μια ιστιακής εφαρμογής, στην php της, στην java της, στην javascript της, την html κτλ. Αυτοί δεν θεωρούνται διαχειριστές;

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Mon Mar 24, 2008 10:59 pm
by HdkiLLeR
Τα έχουμε κάνει λίγο αχταρμά όλα :) :)

το τι ιδιότητα έχει η κάθε οντότητα εξαρτάται απο το context που το κοιτάς.

Για παράδειγμα εάν έχεις μια web εφαρμογή τότε ως προς την εφαρμογή (το context εδώ είναι η εφαρμογή) ο διαχειριστής έχει πρόσβαση σε κάποια περιοχή της εφαρμογής όπου πιθανώς ορίζει μερικά settings, δίνει δικαιώματα και γενικά βλέπει κάποια παραπάνω πράγματα απο τον απλό user. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά γίνονται με τον ίδιο τρόπο και για τις δύο οντότητες (χρήστης, διαχειριστής) -- γίνονται με χρήση web standards (html, js, ...) και web τεχνολογίας (PHP, JSP, ASP ...). Δηλαδή και ο user και ο admin HTTP POST η HTTP GET χρησιμοποιούν, κάποια web forms, js κλπ κλπ. Το πως ερμηνεύονται όλα αυτά απο την εφαρμογή είναι που κάνει την διαφορά μεταξύ user και admin.

Τώρα κάθε web application φιλοξενείται κάπου -- σε κάποιον web server. Εκεί λοιπόν (το context τώρα είναι ο web server), υπάρχει κάποιος admin και κάποιος user. Ανάλογα με το νέο τώρα context, ο user (κάποιος user) μπορεί να έχει πρόσβαση στον κώδικα κάποιου web application. Αυτό δεν σημαίνει πως ο user αυτός έχει κάποια σχέση με τον user ή τον admin του web application. Είναι εντελώς διαφορετικά τα δικαιώματα αλλά και οι ενέργειες του admin/user στον web server και εντελώς άλλα στο web/application.

Ακόμη και εάν ο user κάποιου web server είναι user ή admin ενός web application αυτό δεν σημαίνει τπτ. Απλά σημαίνει ότι ένα όνομα είναι το ίδιο σε δυο διαφορετικά πράγματα. Σαν οντότητες, όπως ελπίζω να έκανα κατανοητό με το παραπάνω, είναι εντελώς διαφορετικές.

Τέλος ο κώδικας μιας web application είναι server side τεχνολογία (PHP, JSP, ASP...κλπ). Η HTML, JS, Java applets κλπ είναι client side τεχνολογία και συνεπώς δεν έχει να κάνει με τον πηγαίο κώδικα μας web application. Η web application χρησιμοποιεί οτιδήποτε client side γιατί αυτό είναι εμφανές απο ένα browser αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η web application είναι html πχ. H web application είναι φτιαγμένη σε οτιδήποτε μπορεί να τρέξει ο web server και παράγει html, js κλπ για να επικοινωνεί με τον user.

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Tue Mar 25, 2008 12:41 am
by tsilochr
PASCAL wrote:Εννοώ αυτούς που έχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα μια ιστιακής εφαρμογής, στην php της, στην java της, στην javascript της, την html κτλ. Αυτοί δεν θεωρούνται διαχειριστές;
αυτοί έχουν πρόσβαση στη πηγαίο κώδικα γιατί είναι χρήστες του μηχανήματος που είναι εγκατεστημένο το software. Πχ ο διαχειριστής του μηχανήματος από τον admin του forum είναι άλλα πράγματα. Όπως ο Γιανάκης και ο Λεμονής - είναι προπονητές αλλά άλλου είδους

Συμβαίνει πολλές φορές κάποιος να έχει πρόσβαση και στα 2 - και στο μηχάνημα και στο software. Αλλά δεν είναι το ίδιο

Re: Η διαχείριση σε web sites

Posted: Tue Mar 25, 2008 12:54 am
by PASCAL
Αρκετά διαφωτιστικά.