Page 1 of 2

Το μέλλον της Πληροφορικής

Posted: Wed Oct 13, 2004 12:21 pm
by AnINffected
Για όσους δεν είδαν τα posts του μάθ. "Ανάλυση & Σχεδιασμός Επιχειρησιακών Εφαρμογών"(κάντε κλίκ εδώ):
Η συζήτηση άρχισε με αιτία την άποψη ότι ο κλασσικός προγραμματισμός (σε παραδοσιακές γλώσσες όπως java κλπ) είναι νεκρός, με την έννοια ότι δεν (θα) έχει πια παρά μικρή ζήτηση στον επιχειρησιακό χώρο, όπου-από άποψη επαγγελμάτων Πληροφορικής πάντα-κυριαρχούν οι τομείς των DBMS, ERP και ανάλυσης Π.Σ.

Τί γνώμη έχετε γι'αυτό;

Σκέφτηκα κιόλας να διευρύνω κάπως το θέμα...ποιος τομέας της Πληροφορικής πιστεύετε ότι θα είναι ο πιό ραγδαία εξελισσόμενος, σημαντικός, με τις μεγαλύτερες αμοιβές ή με τη μεγαλύτερη ζήτηση, εν ολίγοις ο πιό "καταλυτικός", για τα επόμενα 30-40 χρόνια το πολύ;Για δουλεία σε επιχερήσεις αλλά όχι μόνο, σε Ελλάδα ή/και εξωτερικό.Ιδού μερικές ιδέες(μερικές ειδικότητες δε ξέρω ακριβώς πώς ονομάζονται):
  • Προγραμματιστης
  • Προγραμματισμός web εφαρμογών και δικτύων
  • Σχεδιαστής Βάσεων Δεδομένων
  • Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων
  • Διαχειριστης δικτύων
  • Σχεδιαστής ιστοσελίδων
  • Σχεδιασμός παιχνιδιών (γενικώς)
  • Σχεδιαστής 3D γραφικών/animation
  • Αναλυτής πολυπλοκότητας (αλήθεια τους χρησιμοποιούν πουθενά;)
  • Τεχνητή Νοημοσύνη (γενικώς)
  • Ρομποτική
  • Τεχνικός Η/Υ
  • Τεχνικός δικτύων
  • Σχεδιασμός/Κατασκευή hardware
κλπ.Σίγουρα η λίστα δεν είναι πλήρης αλλά πιάνετε το νόημα...

Η αλήθεια είναι οτι θα ήθελα μια μικρή ενημέρωση για το τι επικρατεί στην Ελλάδα αυτό το καιρό...Για το εξωτερικό όμως ειδικά για τις ανεπτυγμένες χώρες νομίζω οτι η Ρομποτική θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Επειδή ήδη σας ζάλισα στο μπλα-μπλά :razz: για το πρώτο σκέλος θα πώ τη γνώμη μου μετά.

Posted: Wed Oct 13, 2004 8:08 pm
by silegav
Για την ώρα απ'ότι έχω καταλάβει στην Ελλάδα δουλειές υπάρχουν σε ERP συστήματα, σε web developing, σε προγραμματισμό εφαρμογών διαχείρισης πελατων/τιμολογίων κλπ και πάνω απ'όλα το τεχνικό κομμάτι, πράγμα που πάντα θα ανθίζει στην χώρα, όσο τουλάχιστον θα υπάρχουν μηχανήματα που χαλάνε.
:-)

Posted: Thu Oct 14, 2004 5:12 am
by AnINffected
Απο τεχνητή νοημοσύνη παίζει τίποτα; (μπααα....)
Δουλείες υπάρχουν σε ERP συστήματα...
Το ERP όντως πρέπει να κυριαρχεί στις επιχειρήσεις εκτός πληροφορικής,αλλά θεωρώ απίθανο ο προγραμματισμός να είναι νεκρός ή έστω "ετοιμοθάνατος".Εκτός από το minimum του προγραμματισμού που χρειάζεται για τη συντήρηση των εφαρμογών υψηλότερου επιπέδου-όπως και ο ίδιος ο κ.Κωνσταντόπουλος υποστήριξε-, δε χρειάζεται και προγραμματισμός για τη δημιουργία των καθαρά "πρακτικών" εφαρμογών;π.χ. για να γίνονται συνέχεις ή περίπλοκοι υπολογισμοί με μεγάλη ταχύτητα;δέ μπορώ να σκεφτώ και παραδείγματα τώρα...

Εκτός αυτού, σε όλα τα software houses το θεωρώ αμφίβολο να γίνεται ανάπτυξη νέου software χωρίς τη χρήση καθαρού προγραμματισμού.
semis19 (από το προηγούμενο θέμα) wrote:οι εφαρμογές θα μπορούν να αναπτυχθούν από τους ίδιους τους χρήστες σε γλώσσες προγραμματισμού δηλ. θα αναπτυχθεί ο κλάδος end - user development
Μα έτσι βασικά δε θα εξαφανιστούν οι εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού; :shock: άν οι χρήστες γράφουν αποκλειστικά μόνοι τους τις εφαρμογές τους οι εταιρίες θα μετατραπούν σε συμβουλευτικές ομάδες...Κάτι που είναι ωραίο και ρομαντικό βέβαια αλλά αφήνει πολλούς από εμάς άνεργους!Εκτός εάν εννοείς βέβαια ότι οι χρήστες δε θα έχουν την αποκλειστικότητα, δηλ. οι εφαρμογές των εταιριών θα είναι οι "ποιοτικές" (που λέει ο λόγος) οπότε η κατάσταση μένει ώς έχει.

Posted: Thu Oct 14, 2004 8:28 am
by semis19
Tα μεγάλα συστήματα εννοείται ότι θα εξακολουθούν να αναπτύσσονται από προγραμματιστές και αναλυτές αλλά κάποιο φόρτο από την εργασία τους θα υλοποιείται από τους χρήστες. Χονδρικά σκεφτείτε το σαν να έχετε μια αφηρημένη κλάση και να πρέπει ο χρήστης να τη συνεχίσει ... Η βασική αρχή των προγραμματιστών ο user είναι βλάκας θα εκλείψει εντελώς. Σκεφτείται το τρομερό πλεονέκτημα αυτής της πολιτικής οι εφαρμογές θα είναι προσερμοσμένες 100% στις ανάγκες των χρηστών ... Θα μου πείτε τώρα σιγά ο χρήστης μη μπορέσει να δημιουργήσει μια τόσο καλή εφαρμογή μα εδώ θα έρχεται ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος μας ...

Posted: Thu Oct 14, 2004 10:11 am
by silegav
Άλλωστε η τάση να κάνουν τους χρήστες να προγραμματίζουν φαίνεται από τις γενιές των γλωσσών που κάθε φορά που ανεβαίνουν, γίνονται και πιό κοντινές στη φυσική γλώσσα.
Πάντα θα χριαζόμαστε εμείς πάντως γιατί οι περισσότεροι δεν μπορούν να σκεφτούν προγραμματιστικά και πάντα κάποιοι άλλοι θα βαριούνται να κάνουν κάτι που μπορούν και δεν θα τους νοιάζει να πληρώσουν κάποιον άλλον να το φτιάξει για αυτούς.

Posted: Thu Oct 14, 2004 10:25 am
by ailouros
Για να μπορέσει να προγραμματίσει ο βλάκας ο user θα του παρέχεται και το κατάλληλο εργαλείο προφανώς που θα απλοποιεί αρκετά την δουλειά φαντάζομαι.Από πλευράς δουλειάς και ψωμιού από ότι μου χουν πει δηλαδή,η αγορά ζητάει software engineering και βάσεις δεδομένων.Εξάλλου η τεχνολογία εξελίσσεται με βάση τις ανάγκες τις αγοράς και προφανώς αυτό θα γίνεται πολύ αργά(άρα και οι προβλέψεις αυτές είναι ασφαλείς).
Απο τεχνητή νοημοσύνη παίζει τίποτα; (μπααα....)
Διατυπώνοντας παρόμοια ερώτηση σε κάποιον "γκουρού" η απάντηση ήταν ότι κάποια πράγματα είναι όμορφα να τα σπουδάζεις αλλά δεν σου εξασφαλίζουν επαγγελματικά το μέλλον σου.Η δική μου άποψη είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται και να ολοκληρώνεται μέσα από την εργασία,σε τομείς που περιλαμβάνονται άμεσα στην σφαίρα των ενδιαφερόντων του.Οπότε αν κάποιος θέλει να σπουδάσει τεχνητή,βιοπληροφορική,αστροφυσική,ωκεανολογία ή τεχνολογία ξύλου και επίπλου τον συμβουλεύω να το κάνει για να μην φτάσει σε μια ηλικία και χτυπάει το φαλακρό του(λόγω ηλικίας) κεφάλι στον τοίχο.Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία(αλλά βοηθάν αρκετά :-D )

Φαντάζομαι πως θα χετε ακούσει και σεις τον Γιαννακουδάκη να λέει πόσο βλακώδης και εκτός πραγματικότητας είναι η Ανάλυση Συστημάτων :cool:

Posted: Thu Oct 14, 2004 10:41 am
by semis19
Κάνοντας την πρακτική μου σε οργανισμό και από τα λίγα που πιάνω έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
1) H ομάδα της υποστήριξης των Β.Δ. εργάζεται πολύ πιο λίγο σε σχέση με τις ομάδες των δικτύων και των προγραμματιστών λειτουργικών συστημάτων. Αυτό οφείλεται σε λιγότερη συχνότητα βλαβών των βάσεων σε σχέση με τους servers, os κτλ. (πρέπει να γίνουν πράγματα τρελά μου είπαν για να πέσουν οι βάσεις φυσικά και όχι από απροσεξίες χρηστών)
2) Yπάρχει αρκετός αριθμός υπολογιστών σε Linux ... :shock:
3) O προγραμματισμός επικεντρώνεται σε συντήρηση των συστημάτων (δηλ. κανένα flag, καμμιά αλλαγή στις αρχικές τιμές μεταβλητών κτλ) και στο επίπεδο εφαρμογών που αναφέρθηκα πριν. Δηλαδή εδώ δεν υπάρχουν σεντόνια κώδικα να γράφονται ... δεν γνωρίζω όμως αν το σύστημα είναι από internal development or outsourcing.
Βέβαια είμαι σε ένα μικρό - κοσμο που μπορώ να βλέπω 2 με 3 τμήματα τι παίζει ...

Posted: Thu Oct 14, 2004 10:51 am
by theo_
ailouros wrote:Η δική μου άποψη είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται και να ολοκληρώνεται μέσα από την εργασία,σε τομείς που περιλαμβάνονται άμεσα στην σφαίρα των ενδιαφερόντων του.Οπότε αν κάποιος θέλει να σπουδάσει τεχνητή,βιοπληροφορική,αστροφυσική,ωκεανολογία ή τεχνολογία ξύλου και επίπλου τον συμβουλεύω να το κάνει για να μην φτάσει σε μια ηλικία και χτυπάει το φαλακρό του(λόγω ηλικίας) κεφάλι στον τοίχο.Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία(αλλά βοηθάν αρκετά :-D )
θα συμφωνήσω απόλυτα! δεν χρειάζεται όλοι να ασχολήθούμε με το κομμάτι με την μεγαλύτερη ζήτηση(αν κ δεν βλέπω κανένα τομέα να προηγείται τραγικά του άλλου!) γιατί έτσι σίγουρα θα καταλήξουμε στα 35 μας να ψάχνουμε για δουλειά.. Πιστεύω κι εγώ κάπως ρομαντικά ότι αν ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά "αγαπάς" θα τα κατάφέρεις γιατί πάνω απόλα θα είσαι καλός σαυτό που κάνεις.
Θεωρώ καταδίκη να μην σε ευχαριστεί η δουλειά σου ,θα σου σπαταλά minimum 10 ώρες από την μέρα σου!
ailouros wrote: Φαντάζομαι πως θα χετε ακούσει και σεις τον Γιαννακουδάκη να λέει πόσο βλακώδης και εκτός πραγματικότητας είναι η Ανάλυση Συστημάτων :cool:


εγώ 2 φορές.. αρκεί να πας στο πρώτο μάθημα του σχεδιασμού!
αα μπορούμε να τον επικαλεστούμε κιόλας!

Posted: Thu Oct 14, 2004 12:01 pm
by janag79
Nα πω και γω την άποψη μου
Υπάρχουν πολλά μαθήματα που γίνονται στη σχολή, με επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά ελάχιστο πρακτικό πλέον ενδιαφέρον (π.χ υπολογιστικά, τεχνητή νοημοσύνη, μεταγλωττιστές, κτλ....)

Απο κει και πέρα, για το θέμα της ανάλυσης συστημάτων, δεν το θεωρώ προσωπικά βλακεία. Θεωρώ ότι χρειάζεται αρκετά, για να μπορεσεις να υλοποιήσεις τις απαιτήσεις του πελάτη, είτε κανείς web development (όχι design, αλλά application) είτε ERP/CRM. Ίσως βέβαια να μην χρειάζεται να το ξεσκίζεις, αλλλά δεν είναι τελείως άχρηστο και άκυρο

Για την ασφάλεια δεν έχετε καμία άποψη? (security..i mean)

Posted: Thu Oct 14, 2004 12:07 pm
by semis19
Για την ασφάλεια δεν έχετε καμία άποψη? (security..i mean)
Δεν έχω ιδέα ...
Φαντάζομαι πως θα χετε ακούσει και σεις τον Γιαννακουδάκη να λέει πόσο βλακώδης και εκτός πραγματικότητας είναι η Ανάλυση Συστημάτων
Παιδιά νομίζω ότι αυτό το έχετε παρεξηγήσει ... ο Γιαννακουδάκης εννούσε ότι η ανάλυση είναι άχρηστη στο θέμα πληροφόρησης για τη σχεδίαση Β.Δ. δηλ το ΔΡΔ πώς να σου χρησιμεύσει να φτιάξεις μια ΒΔ; Από αυτή την οπτική νομίζω ότι το έβλεπε ο Γιαν. και όχι ότι η ανάλυση είναι άχρηστη παντού ...

Posted: Thu Oct 14, 2004 2:05 pm
by Ethel
Θα συμφωνήσω μαζί σου janag79 έχει ενδιαφέρον να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε απαιτήσεις αλλά είναι λάθος όπως το μαθαίνουμε εμείς στη σχολή (ή μάλλον όπως προσπάθησαν να μας το μάθουν). Γι'αυτό και το θεωρούμε "ψόφιο" κλάδο. Αν δεις λίγο παραέξω πώς προσεγγίζεται έχει ενδιαφέρον... (Επιμένω όμως ότι η τεχνολογία λογισμικού σαν μάθημα όπως έγινε δε μου άρεσε καθόλου και έτεινα στο να τη θεωρώ άχρηστη γι'αυτό το λόγο)
Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη πιστεύω πως έχει τεράστιο πρακτικό ενδιαφέρον, πολλές εφαρμογές, αλλά πολύ απλά δεν φαίνεται να έχει ζήτηση.

Posted: Thu Oct 14, 2004 6:38 pm
by silegav
Όπως είπε και η Ethel τα μαθήματα αυτά που αναφέρθηκαν έχουν λόγο να διδαχτούν, αλλά μας φαίνονται άχρηστα είτε λόγω του τρόπου που διδάσκονται (Υπολογιστικά, Τεχνολογία, Ανάλυση, Μεταγλωτιστές), είτε είναι προσανατολισμένα σε συγκεκριμένους κλάδους για τους οποίους δεν ενδιαφερόμαστε (Τεχνητή).
Όσο για τον καθηγητή του οποίου τα λεγόμενα αναφέρετε, δεν νομίζω οτι έχουν αξία τα λεγόμενα του...

Posted: Thu Oct 14, 2004 7:17 pm
by ailouros
Ο Γιαννακουδάκης είναι λίγο υπερβολικός σε αυτά που λέει αλλά γενικά σωστος.Αυτό που κατάλαβα ότι λέει για την ανάλυση είναι ότι πολύ κακό για το τίποτα καπως έτσι.Μάλιστα επικαλέστηκε και ρήση του Κνουθ(αν δεν κάνω λάθος).Και ότι αυτός φυσικά χρησιμοποιεί διαφορετικές προσεγγίσεις και δεν αναλώνεται σε ΔΡΔ!Φυσικά με τον μικρό ορίζοντα που εγώ έχω δεν μπορώ να συμφωνήσω.Πάντως κόντρες επί της ουσίας είναι λογικό να υπάρχουν και υπάρχουν σε κάθε επιστήμη :razz:

Posted: Fri Oct 15, 2004 10:46 am
by janag79
Πολύ από εσας αναφέρεστε σε ERP...

Εγώ πάντως θεωρώ πολύ πιο hot το CRM...

/janag79

Posted: Fri Oct 15, 2004 12:15 pm
by Ethel
janag79 wrote:Πολύ από εσας αναφέρεστε σε ERP...

Εγώ πάντως θεωρώ πολύ πιο hot το CRM...

/janag79
Άσε κι εμένα οι απόψεις μου είναι γνωστές περί προτιμήσεων αλλά τώρα με CRM ασχολούμαι.... :shock:

Posted: Fri Oct 15, 2004 4:04 pm
by ailouros
Τι είναι το ERP και τι το CRM; Ευχαριστώ :-D

Posted: Fri Oct 15, 2004 4:37 pm
by semis19
ΕRP -> Enterprise Resource Planning είναι συστήματα σκέψου χονδρικά αφηρημένου επιπέδου όπου η εκάστοτε επιχείρηση (ή πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις) τα παραμετροποιεί/ουν κοινώς τα φέρνει/ουν στις δικές της/τους ανάγκες. Εναλλακτικός τρόπος ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων.
CRM -> Customer Relationship Management είναι μια τεχνική εγκαθίδρυσης και συντήρησης μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών σχέσεων με πελάτες. Περιλαμβάνει χονδρικά συλλογή δεδομένων κατά τις "κινήσεις" του πελάτη και άλλα δημογραφικά στοιχεία του ώστε να γίνει πρόβλεψη για τις μελλοντικές ανάγκες του.

Posted: Fri Oct 15, 2004 6:11 pm
by jimmyD
κοινώς φακέλωμα

Posted: Fri Oct 15, 2004 6:22 pm
by silegav
Κι εμένα έτσι μου ακούγεται...ώστε τέτοια δουλειά έπιασες Ethel!!!
Αντε βρε! και εις ανώτερα...και KGB!!!
:-) :-)

Posted: Fri Oct 15, 2004 6:27 pm
by ailouros
TO νούμερο του Θηρίου!!Φαντάζομαι θα έχει σχέση με βάσεις δεδομένων τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά την πληροφορική.

Posted: Fri Oct 15, 2004 8:09 pm
by Ethel
silegav wrote:Κι εμένα έτσι μου ακούγεται...ώστε τέτοια δουλειά έπιασες Ethel!!!
Αντε βρε! και εις ανώτερα...και KGB!!!
:-) :-)
:smt019
κοινώς φακέλωμα
:smt018 Όχι και φακέλωμα.... Να βοηθήσει θέλει τις επιχειρήσεις να προλάβουν τις απαιτήσεις των πελατών... :lol:

Posted: Sat Oct 16, 2004 1:44 am
by AnINffected
Χμμμ... το CRM φαινεται έχει τρομερή εφαρμογή στην ιατρική.... :twisted: :-D

Λοιπόν, πώς είναι η δουλειά Ethel;Καμία σχέση με κατασκοπεία; :smile:
Όχι, αλήθεια, πές μας...Πώς είναι το CRM;
Ethel wrote:(Επιμένω όμως ότι η τεχνολογία λογισμικού σαν μάθημα όπως έγινε δε μου άρεσε καθόλου και έτεινα στο να τη θεωρώ άχρηστη γι'αυτό το λόγο)
Όντως ήταν σα μάθημα πιο θεωρητικό απ'όσο χρειαζόταν αλλά εμένα με εντυπωσίασε, επειδή συνειδητοποίησα πόση συνεργασία χρειάζεται σε μια δουλεία...Και πόσο ενδιαφέρουσα είναι για μένα η συνεργασία στη τελική.Ήμουν αντικοινωνικός!
:brilsmurf: :)
ailouros wrote:Η δική μου άποψη είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να εργάζεται και να ολοκληρώνεται μέσα από την εργασία,σε τομείς που περιλαμβάνονται άμεσα στην σφαίρα των ενδιαφερόντων του.Οπότε αν κάποιος θέλει να σπουδάσει
τεχνητή,βιοπληροφορική,αστροφυσική,ωκεανολογία ή τεχνολογία ξύλου και επίπλου τον συμβουλεύω να το κάνει για να μην φτάσει σε μια ηλικία και χτυπάει το φαλακρό του(λόγω ηλικίας) κεφάλι στον τοίχο.Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία(αλλά βοηθάν αρκετά :-D )
theo_ wrote:θα συμφωνήσω απόλυτα! δεν χρειάζεται όλοι να ασχολήθούμε με το κομμάτι με την μεγαλύτερη ζήτηση(αν κ δεν βλέπω κανένα τομέα να προηγείται τραγικά του άλλου!) γιατί έτσι σίγουρα θα καταλήξουμε στα 35 μας να ψάχνουμε για δουλειά.. Πιστεύω κι εγώ κάπως ρομαντικά ότι αν ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά "αγαπάς" θα τα κατάφέρεις γιατί πάνω απόλα θα είσαι καλός σαυτό που κάνεις.
Θεωρώ καταδίκη να μην σε ευχαριστεί η δουλειά σου ,θα σου σπαταλά minimum 10 ώρες από την μέρα σου!


Και εγώ συμφωνώ 100% μαζί σας παιδιά...Για Τεχνητή δε ρώτησα επειδή τη θεωρώ σημαντικό ή προσοδοφόρο κλάδο αλλά ακριβώς επειδή μ'αρέσει πολύ.
AnINffected wrote:Απο τεχνητή νοημοσύνη παίζει τίποτα; (μπααα....)
Διατυπώνοντας παρόμοια ερώτηση σε κάποιον "γκουρού" η απάντηση ήταν ότι κάποια πράγματα είναι όμορφα να τα σπουδάζεις αλλά δεν σου εξασφαλίζουν επαγγελματικά το μέλλον σου.
Όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη πιστεύω πως έχει τεράστιο πρακτικό ενδιαφέρον, πολλές εφαρμογές, αλλά πολύ απλά δεν φαίνεται να έχει ζήτηση
Όντως έχει τεράστιες εφαρμογές..Αλλά θεωρείται παρωχημένος κλάδος;και εγώ που νόμιζα ότι βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα...Ειδικά εδώ στην Ελλάδα...Μήπως απ'αυτή την άποψη δεν σου εξασφαλίζει το μέλλον;Γι'αυτό δεν έχει ζήτηση;
:bigsmurf: