Πρόβλημα με σκληρό δίσκο 2

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Πρόβλημα με σκληρό δίσκο 2

Post by Zifnab » Wed Jun 21, 2006 8:09 pm

Πριν από λίγο είχα ένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας το emule, με τον σκληρό μου δίσκο. Αυτός βρίσκεται σε εξωτερικό κουτί, οπότε φαίνεται με ένα κόκκινο λαμπάκι όταν γίνεται προσπέλαση. Όταν όλα τα αρχεία του emule πάγωσαν (κίτρινο-μαύρο ριγέ), είχε κολλήσει το κόκκινο λαμπάκι αναμένο! Έτσι αποφάσισα να ψάξω για bad sectors και να δω για καμιά ανασυγκρότηση. Πήγα λοιπόν στο Speed Disk των Norton Utilities και μου έβγαλε μήνυμα, λέγοντας πως η ανασυγκρότηση δίσκων γίνεται με σύστημα αρχείων NTFS, ενώ ο δίσκος μου ήταν FAT32. Για το λόγο αυτό δεν συνέχισα, και προτίμησα την ανασυγκρότηση δίσκων των Windows... Έκανα ανάλυση αρχικά και μετά έβαλα την ανασυγκρότηση σε λειτουργία...Έπειτα από αρκετή ώρα γύρισα στον υπολογιστή μου για να δω τα αποτελέσματα και παρατήρησα, ότι δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα!!! Λέγοντας αυτό, εννοώ ότι δίσκος αποκαλείται πλέον Local Disk και όχι Cronus. Επίσης στην χωρητικότητα λέει 0 bytes και στον ελεύθερο χώρο λέει 0 bytes. Όταν πατάω επάνω του φυσικά δεν μου δείχνει κανένα αρχείο :roll: :roll: :-( :-( , από αυτά που είχα, αλλά με ρωτάει αν θέλω να κάνει Format. Δοκίμασα εκτός από την σύνδεση με Firewire να τον συνδέσω και με ATA, και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια :roll: :roll: :-( . Ακόμα το μήνυμα από την command line είναι το εξής:

The volume does not contain a recognized file system.
Please make sure that all required file system drivers are loaded and that the volume is not corrupted.

Τέλος και ίσως το σημαντικότερο, τον δίσκο τον χρησιμοποιούσα παλίοτερα σε Windows 98 S.E, ενώ τώρα έχω Windows XP Pr.

Περιμένω όποιεσ απαντήσεις σχετικά με το πως μπορώ να ανακτήσω τα σημαντικά αρχεία μου (και αν), τί είναι το FAT32,τί το NTFS και τί το Allocation unit size (512, 1024, 2048, 4096 bytes)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων... :roll:
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by Einherjar » Wed Jun 21, 2006 8:33 pm

Τα FAT32 και NTFS είναι file systems, φυσικός τρόπος οργάνωσης δηλαδή των αρχείων σου στο δίσκο. Τα μεγέθη που έχεις δώσει είναι τα μικρότερα κομμάτια πληροφορίας που μπορούν να γραφτούν στο δίσκο και ορίζονται από εσένα κατά το format του δίσκου.

Από αυτά που λες, υπάρχουν 2 τινά. Το κακό (α) είναι να έχει παιχτεί κάτι με το file system του δίσκου σου οπότε με ένα format να φτιάξει. Το χειρότερο (β) είναι να έχει σκάσει τελείως ο δίσκος. Απλά δηλαδή να πέθανε, καθώς όλα τα πράγματα έχουν ένα δεδομένο χρόνο ζωής. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να πάρεις, αν θες βέβαια, καινούργιο.

Ως πιο πιθανό θεωρώ το (β). Σε κάθε περίπτωση μπορείς να θεωρείς τα δεδομένα σου χαμένα, εκτός και αν σκάσεις ένα σεβαστό ποσό (>=1000ευρώ) σε εταιρίες που δουλειά τους είναι η ανάκτηση δεδομένων σε τέτοιες καταστάσεις.

btw υπάρχουν και διάφορα εργαλεία για file system recovery (π.χ.) αλλά δε ξέρω κατά πόσο κάνουν δουλειά.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
FadeToBlack
bit level
bit level

Post by FadeToBlack » Wed Jun 21, 2006 9:08 pm

Σωστά αυτά που λέει ο Einherjar.
Να προσθέσω και το εξής αν και λίγο πιο απίθανο.
Από αυτά που λες προφανώς ο δίσκος ήταν σε FAT32. Υπάρχει και η περίπτωση για τον όποιον λόγο να χαθήκαν οι drivers που αναγνωρίζουν το FAT32 file system. Πάντως σαν τελευταία λύση πριν κάνεις format δοκίμασε να βάλεις το δίσκο σε windows 98 να δεις αν θα τον αναγνωρίσουν.
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Wed Jun 21, 2006 9:26 pm

Μα δεν υπάρχουν drivers για filesystem
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Thu Jun 22, 2006 1:20 am

FadeToBlack wrote: Πάντως σαν τελευταία λύση πριν κάνεις format δοκίμασε να βάλεις το δίσκο σε windows 98 να δεις αν θα τον αναγνωρίσουν.
Ο κύριος δίσκος μου είναι FAT32 και αναγνωρίζεται κανονικά. Με το iRecover κατάφερα να σώσω τον έναν φάκελο που ήθελα οπωσδήποτε, όμως ο άλλος μου βγαίνει κομματιασμένος σε δύο μέρη :roll: (ξέρετε τι μπορώ να κάνω?) . Όταν κάνω format τι να επιλέξω NTFS ή FAT32? Και τι allocation unit size προτείνετε? Τώρα που έκανα κάποιο recover σημαίνει ότι δίσκος μου αποκλείεται να έχει σκάσει?
FadeToBlack
bit level
bit level

Post by FadeToBlack » Thu Jun 22, 2006 7:49 am

Einherjar wrote:Μα δεν υπάρχουν drivers για filesystem
Τι εννοείς, φυσικά και υπάρχουν απλά όπως είπα είναι σχεδόν απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο,άλλωστε αν δεις το error message μιλάει για file system drivers.
Zifnab ο δίσκος σου σχεδόν σίγουρα έχει σκάσει αλλιώς δε θα χρειαζόταν το recovery. Τώρα για τον κομματιασμένο φάκελο...:roll:
Γενικά το NTFS είναι καλύτερο και συνεργάζεται καλύτερα με τα 2000 αλλά δε ξέρω κατά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον δίσκο αυτό ακόμα και μετά από format.
vangos
Mbyte level
Mbyte level

Post by vangos » Thu Jun 22, 2006 11:30 am

Αν έχεις και άλλα δεδομένα να ανακτήσεις δοκίμασε να bootαρεις από linux πχ με κάποιο Live cd αν δεν έχεις ήδη εγκατεστημένο. Ίσως αυτά το αναγνωρίσουν. Είχα πάθει και εγώ ένα παρόμιο πρόβλημα με εξωτερικό δίσκο όπου τα Windows δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν ενα partition του δίσκου ενώ το Linux μπόρεσε.
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Thu Jun 22, 2006 12:02 pm

vangos wrote:Αν έχεις και άλλα δεδομένα να ανακτήσεις δοκίμασε να bootαρεις από linux πχ με κάποιο Live cd αν δεν έχεις ήδη εγκατεστημένο. Ίσως αυτά το αναγνωρίσουν. Είχα πάθει και εγώ ένα παρόμιο πρόβλημα με εξωτερικό δίσκο όπου τα Windows δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν ενα partition του δίσκου ενώ το Linux μπόρεσε.
Ουχουχου δεν ξέρω γρι από Linux! :roll: :roll: Thanks πάντως !

Τώρα αρχίζει και ξεμπλέκεται η ιστορία σχετικά με το γιατί και ο κύριος δίσκος μου είναι FAT32. Έκανα format πριν από χρόνια για να βάλω τα Windows XP με τη δισκέτα εκκίνησης των 98 και έκανα boot από το cd για να τα εγκαταστήσω. Φαίνεται ότι το format γίνεται έτσι με FAT32 by default, αφού το NTFS χρησιμοποιήθηκε με τα Windows 2000. Αν όμως κάποιος κάνει format με το cd των Windows XP, τότε γίνεται NTFS by default.

Αυτό που θέλω να με διαβεβαιώσετε/διαφωτίσετε αν μπορείτε είναι αν ο Disk Defragmenter των Windows είναι μόνο για NTFS? Αν αυτό ισχύει δεν θα έπρεπε να με ενημερώσει ότι έχω άλλου είδους filesystem, όπως μου είπε το Speed Disk των Norton Utilities?
Zifnab wrote:Πήγα λοιπόν στο Speed Disk των Norton Utilities και μου έβγαλε μήνυμα, λέγοντας πως η ανασυγκρότηση δίσκων γίνεται με σύστημα αρχείων NTFS, ενώ ο δίσκος μου ήταν FAT32
Πως μπορώ να διαβεβαιωθώ ότι μετά το format ο δίσκος δεν θα ξανασκάσει τόσο σύντομα? Όταν σκάσει ο δίσκος και χαθεί η αναγνώριση του filesystem, οφείλεται αποκλειστικά σε bad sectors? Αν αποδειχτεί ότι δεν έχει κανένα bad sector, θα είναι ασφαλές να τον ξαναχρησιμοποιήσω για backup?

Και κάτι ακόμα: Αν αγοράσω έναν ATA δίσκο τώρα, θα μπορώ να τον χρησιμοποιήσω σε έναν καινούριο υπολογιστή μαζί με έναν SATA, ή τουλάχιστον σαν εξωτερικό με FireWire/USB2.0?

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη βοήθειά σας ;)
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu Jun 22, 2006 7:38 pm

Zifnab wrote: Ουχουχου δεν ξέρω γρι από Linux! :roll: :roll: Thanks πάντως !
Κάκιστα ήδη χάνεις δευτερόλεπτα μαζί του... :) μετά το ξύλωμα πέρασε του
Zifnab wrote: Αυτό που θέλω να με διαβεβαιώσετε/διαφωτίσετε αν μπορείτε είναι αν ο Disk Defragmenter των Windows είναι μόνο για NTFS? Αν αυτό ισχύει δεν θα έπρεπε να με ενημερώσει ότι έχω άλλου είδους filesystem, όπως μου είπε το Speed Disk των Norton Utilities?
Όχι είναι και για FAT32 απ' ότι θυμάμαι. Είχα και εγώ κάποτε ένα partition με FAT32 για να έχω read/write απο άλλα OSes και ο difragmenter δεν είχε παραπονεθει. Τώρα βέβαια μιλάμε για Win XP Pro χωρίς κανένα SP (εκείνη την εποχή δεν υπήρχε SP)
Zifnab wrote: Πως μπορώ να διαβεβαιωθώ ότι μετά το format ο δίσκος δεν θα ξανασκάσει τόσο σύντομα? Όταν σκάσει ο δίσκος και χαθεί η αναγνώριση του filesystem, οφείλεται αποκλειστικά σε bad sectors? Αν αποδειχτεί ότι δεν έχει κανένα bad sector, θα είναι ασφαλές να τον ξαναχρησιμοποιήσω για backup?
Εάν δεν υπάρξουν bad sectors τότε δεν έχεις πρόβλημα. Απλά χάλασες το filesystem δεν τρέχει τπτ, είναι το ίδιο με το να το πείραζες με το χέρι κάπως (πχ έκανες alter το allocation table). Δεν μπρορείς με software να προκαλέσεις μηχανική ζημιά στον δίσκό.

Zifnab wrote: Και κάτι ακόμα: Αν αγοράσω έναν ATA δίσκο τώρα, θα μπορώ να τον χρησιμοποιήσω σε έναν καινούριο υπολογιστή μαζί με έναν SATA, ή τουλάχιστον σαν εξωτερικό με FireWire/USB2.0?

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τη βοήθειά σας ;)
Ναι.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Fri Aug 18, 2006 12:14 pm

Και κάτι ακόμα: Εάν κάποιος έχει δύο όμοιους δίσκους συνδεδεμένους σε RAID Level 1 (Mirroring & Duplexing), τότε αν πάθει κάτι το σύστημα που καθορίζει το file system στον έναν, θα πάθει και ο άλλος το ίδιο?
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Aug 21, 2006 1:28 pm

Κατά 99% όχι. Το RAID θα ανακαλύψει το πρόβλημα στον έναν απο τους δύο (πρακτικά αυτό είναι εύκολο σε απλοποιημένη μορφή κάνει ένα write και μετά read - εάν το read του επιστρέψει κάτι διαφορετικό απο αυτό που έγραψε παίζει prob*) και θα τον βγάλει απο το array σε spare.

*: Δεν γίνεται έτσι ακριβώς βέβαια στην πραγματικότητα αυτό παίζει με CRCs και κάποια hash function απ' όσο ξέρω για RAID-5 ενώ η αναλάλυψη της κατάστασης των δίσκων είναι combined με την κανονική λειτουργεία(δηλαδή καθώς κάνει εγραφές κλπ διαπιστώνει και τι παίζει με την κατάσταση της συσκευής δεν σταματάει όποτε του έρθει για να κάνει tests).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
default_user
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by default_user » Mon Aug 21, 2006 8:06 pm

σε καμία περίπτωση μην κάνεις φορμάτ πάντως απλώς χονδρικά έχεις ανακατέψει τα περιεχόμενα (index) του σκληρού σου και δεν μπορεί να βρει τίποτα!
δοκίμασε να κάνεισ ένα search sto http://www.insomnia.gr και διάβασε λίγο τα ποστ να καταλάβεις τι έχεισ πάθει ακριβώς!
Μου έχει τύχει πολλές φορές τόσο με σκληρό όσο και με καρτούλες μνήμης από φωτογραφικές μηχανές...
μια φορά διορθώθηκε και με disc check μέσα από το dos...όλα τα αρχεία μου ήταν μέσα σε ένα κρυφό φολδερ με το όνομα folder000 νομίζω..mhn απελπίζεσαι δεν είναι τίποτα φτάνει να έχεις χρόνο....καλό παιχνίδι
P@radox
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by P@radox » Mon Aug 21, 2006 10:00 pm

Ο φιλος default_user εδωσε μια ...ώς συνήθως.. cosmopolitan απάντηση..! Νομίζω θα πρέπει να γινει banned απο τις σοβαρές συζητήσεις..
Image
P@radox's Space - Ελληνικότατο..!
default_user
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by default_user » Tue Aug 22, 2006 1:04 am

omg kai 3 lol
Post Reply

Return to “Hardware”