Πρόβλημα με κάρτα γραφικών

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
Fairy
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Πρόβλημα με κάρτα γραφικών

Post by Fairy » Wed Nov 01, 2006 11:13 pm

Το πρόβλημα μου συνοψίζεται ως εξής:

Αγόρασα καινούριο υπολογιστή με κάρτα γραφικών εκτός motherboard και χωρίς τα windows. Αφού εγκατέστησα τα windows άρχισα να φορτώνω έναν έναν τους drivers της motherboard, της οθόνης, του εκτυπωτή κτλ. Όταν προσπάθησα να εγκαταστήσω αυτόν της κάρτας γραφικών, όταν
τελείωσε τη δουλειά του ο wizard ζήτησε να κάνω restart. Όταν το έκανα όμως, με το που εμφανίζεται το σηματάκι των windows η οθόνη μου σβήνει αυτόματα! Την ανάβω και ξανασβήνει! Τελικά απεγκατέστησα τον driver από το safe mode των windows και κατάφερα να τα επαναφέρω. Ωστόσο στον υπολογιστή μου είναι πλέον εγκατεστημένος ο default driver της κάρτας γραφικών με αποτέλεσμα τα video να είναι κακής ποιότητας, η οθόνη πού και πού να τρεμοπαίζει κτλ...

Την όλη διαδικασία την επανέλαβα τουλάχιστον τέσσερις φορές, κατέβασα και καινούριο driver από το site της ΑΤΙ στο internet, αλλά μια από τα ίδια...

Η κάρτα μου είναι η ΑΤΙ RADEON X1600PRO 256MB, ο υπολογιστής είναι καινούριας τεχνολογίας, ο driver της motherboard εγκαταστάθηκε πρώτος πρώτος και μια χαρά, έχω εγκαταστήσει τον Windows installer 3.1, έχω χρησιμοποιήσει πολλά γιατροσόφια αλλά τζίφος!

Καμιά ιδέα του τι φταίει; :-( Πρόβλημα ασυμβατότητας; Λάθος εγκατάσταση από τον τεχνικό;

Ευχαριστώ
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Wed Nov 01, 2006 11:16 pm

για ρίξε μια ματιά στα bios.......

μπορεί να θέλει να αλλάξεις κάποια options...
Image
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Nov 01, 2006 11:25 pm

υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ασυμβατότητα drivers με mobo ? για δοκίμασε κάποια άλλη έκδοση των Catalyst εκτός από την τελευταία ...
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Thu Nov 02, 2006 12:14 am

Τι Version είναι ο driver που σου προκάλεσε το πρόβλημα ?
Τι Windows (και τι Service Pack..) ?
Τι DirectX έχεις πάνω ?
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Thu Nov 02, 2006 1:21 am

Έχω δοκιμάσει πολλούς. Ο τελευταίος (από το web)έγραφε 6-9_xp-2k_dd_ccc_wdm_enu_35774

To cd του κουτιού είχε μέσα κάμποσους κι ένα αρχείο pdf που τους αντιστοίχιζε με τις βερσιόν των windows και των καρτών. Για τη δικη μου έλεγε 8.205 οπότε τη βρήκα στο cd και την εγκατέστησα. Μια από τα ίδια!

Μιλάμε για Windows XP Pro SP2.

To DirectX το εντόπισα στο σκληρό μου δίσκο, αλλά δε βλέπω που γράφει τη βερσιόν. Κανένα tip :oops: ;
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
Babedacus
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Babedacus » Thu Nov 02, 2006 1:25 am

Fairy wrote:To DirectX το εντόπισα στο σκληρό μου δίσκο, αλλά δε βλέπω που γράφει τη βερσιόν. Κανένα tip :oops: ;
dxdiag στο command prompt για να δεις το βέρσιον του DX σου.
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Sun Dec 10, 2006 2:04 pm

:smt041 :smt041 Μετά από ενάμιση μήνα ταλαιπωρία κατόρθωσα και έλυσα το πρόβλημα κι επιτέλους ο νέος υπολογιστής μου είναι αξιοποιήσιμος! Με συμβούλεψαν ένα σωρό τεχνικοί και συμφοιτητές μου και τελικά βρήκε τη λύση ο μπαμπάς μου από τύχη!

Λοιπόν αποφάσισα να παραθέσω τη λύση στο πρόβλημα σε περίπτωση που κάποιος την χρειαστεί στο μέλλον.

Αφού εξακρίβωσα πως το πρόβλημα δεν υπάρχει στην μητρική ή στην ίδια την κάρτα γραφικών συνδέοντάς τον πύργο με κάποια άλλη οθόνη, το μόνο πιθανόν ήταν να υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο η οθόνη μου επικοινωνούσε με την CPU ή στις ρυθμίσεις της ανάλυσης οθόνης...

Η λύση ήταν η εξής: με αναμένη την CPU αποσυνέδεσα ένα ένα όλα τα περιφερειακά (εκτυπωτή, οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, τα πάντα) και ενώ εξακολουθούσε να είναι αναμένη άρχισα να τα συνδέω ένα ένα. Με το που συνδέθηκε το ποντίκι και το πληκτρολόγιο άρχισε ένας βόμβος και με το που συνδέθηκε η οθόνη φορτώθηκαν τα Windows μια χαρά ως εκ θαύματος!

Με λίγα λόγια έπρεπε να είναι αναμένη η CPU όταν συνδέονταν τα περιφερειακά και διάβασε τους οδηγούς τους επί τόπου! Υπάρχουν και κουφά στον μαγικό κόσμο της επιστήμης μας, τι να πω... :-p

ΥΓ. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που προσφέρθηκαν παραπάνω να βοηθήσουν! :)
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Sun Dec 10, 2006 2:58 pm

Fairy wrote:το μόνο πιθανόν ήταν να υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο η οθόνη μου επικοινωνούσε με την CPU..
Η οθόνη ΔΕΝ επικοινωνεί με την CPU!
Τα Windows bootάρουν και χωρίς οθόνη!
Το πρόβλημα ήταν καθαρά Κάρτα γραφικών/Drivers/Windows/Άντε και BIOS

Μήπως αναγνώριζε την οθόνη σου ως Secondary και για αυτό δεν έδινε έξοδο η κάρτα γραφικών?
Σε ποιό βύσμα την είχες συνδέσει (DVI? μήπως ενώ είχε και Analog)
Μήπως το Monitor δεν άντεχε πάνω από κάποιο Refresh Rate και απλά έσβηνε?

Γενικότερα βέβαια αφού σου δούλεψε OK αλλά διαφωνώ με αυτά που λές , δεν υπάρχει τίποτα κουφό και ανεξήγητο στον μαγικό κόσμο της επιστήμης μας.. :-p
Είναι όλα λογικά..
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Mon Dec 11, 2006 12:21 am

Δυστυχώς δεν είμαι και πολύ εξοικειωμένη με τεχνικούς όρους για να περιγράψω επακριβώς τι έφταιξε, ωστόσο δεν άλλαξα απολύτως τίποτε ως προς τον τρόπο σύνδεσης, τα βύσματα ή τις ρυθμίσεις μέσω Windows. Η μόνη διαφορά ήταν πως είχα ανάψει τον πύργο!

Το παράλογο δεν είναι το γεγονός ότι μια μηχανή δούλεψε όταν κάποιος τη χειρίστηκε σωστά. Το κουφό ήταν πως την παίδευα κοντά δυο μήνες με advanced γιατροσόφια, και τελικά το μόνο που ήθελε ήταν να ανάψω το ρεύμα μια στιγμή νωρίτερα! Κι ακόμη καλύτερα, τη λύση βρήκε ο πατέρας μου που ασχολείται με υπολογιστές όσο ο μέσος Έλληνας χρήστης, ενώ οι ίδιοι οι τεχνικοί της εταιρίας αδυνατούσαν να μας προτείνουν κάτι... :lol:

Όσο για την επιστήμη μας γενικότερα, εννοείται πως τα πάντα είναι σχεδιασμένα με ακρίβεια από μυαλά πολύ σπουδαιότερα από το δικό μου, που έφαγαν τη ζωή τους πάνω σε αυτό που τάχθηκαν να υπηρετούν. Απλά για κάποιον που τώρα ξεκινάει, ειδικά αν κάποιος κλάδος της πληροφορικής δεν τον τραβάει (το hardware στην περίπτωσή μου), κάποια πράγματα φαίνονται βουνό μέχρι με την πείρα του να μπορεί να τα αντιμετωπίσει. That's all!
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Mon Dec 11, 2006 2:43 am

Από την συζήτηση μου ήρθε ένα ρητό το οποίο τελευταία έχω αναγκαστεί να το λέω συχνά:
"Το κακό με τους υπολογιστές είναι ότι κάνουν ακριβώς αυτό που τους λες!"

:-)
Post Reply

Return to “Hardware”