Μαθήματα και εργαστήριο επισκευής Η/Υ.

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Fri Jun 02, 2006 11:49 am

Ναι, συμφωνώ με τον Punisher, διότι το πανεπιστήμιο δεν παρέχει τεχνικές γνώσεις hardware, οπότε αυτή η γνώση εξαρτάται καθαρά από την εμπειρία του καθενός, και κατά πόσο το έχει ο ίδιος ψάξει... Άρα αν είσαι μεγαλύτερου έτους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κατέχεις τέτοιου είδους γνώση. Φυσικά όσο μεγαλύτερος είσαι, ύπαρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχεις ασχοληθεί, αν και υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις για εμάς τους μικρότερους. :cool:
The Punisher wrote: Μα δεν είναι απαραιτήτο επειδή είσαι μεγαλύτερου-έτους φοιτητής να τα γνωρίζεις...αν δεν τα δείξει κάποιος σε εσας τους πρωτοετείς, θα καταντήσσετε και εσείς μεγαλυτερου-έτους και δε θα τα ξερετε!
Punisher, γιατί μιλάς σαν να μην είσαι πρωτοετής? :twisted: :-p :twisted:
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a
Post by PASCAL » Fri Jun 02, 2006 12:21 pm

Φυσικά όσο μεγαλύτερος είσαι, ύπαρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχεις ασχοληθεί
Γι' αυτό το λέω.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Fri Jun 02, 2006 3:35 pm

Λάθος μου...επειδή πιο κάτω λέω ότι θα μπορούσα να δείξω πράγματα...έτσι βλέπε "αν δεν τα δείξει κάποιος σε εσάς, που είστε τώρα πρωτοετής όπως και γω, ... "
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Jun 02, 2006 7:17 pm

The Punisher wrote:Μα δεν είναι απαραιτήτο επειδή είσαι μεγαλύτερου-έτους φοιτητής να τα γνωρίζεις...αν δεν τα δείξει κάποιος σε εσας τους πρωτοετείς, θα καταντήσσετε και εσείς μεγαλυτερου-έτους και δε θα τα ξερετε!
Πάρτε για παράδειγμα εμένα. :oops: :oops: :oops:
HdKiLLeR, ευκαιρείς; :-D

Θα μπορούσε να ήταν μάθημα ελεύθερης επιλογής αν και κάτι τέτοιο έχει κόστος όπως είπε ο Silegav

[offtopic]Ωραίο δε θα ήταν να υπήρχε Πανεπιστήμιο "Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Η/Υ";
Να μάθαινες τα πάντα εκεί![/offtopic]
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Fri Jun 02, 2006 8:24 pm

Να σου πω, στο Πολυτεχνείο Αθηνών, κάνουν από όλα ανάλογα με την κατεύθυνση που επιλέγουν. Δεν νομίζω όμως να κάνουν οικονομικά, αυτό είναι το ατού μας :-D !!!
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri Jun 02, 2006 8:25 pm

Παιδιά αυτόν τον καιρό δυστιχώς τρέχω αλλά όπως ειπώθηκε και παραπάνω το καλύτερο είναι να το διοργανώσετε μόνοι σας. Παλιότερα είχαμε κάνει ένα DebiDay fest όπου 3-4 άτομα δείξαμε βασικά πράγματα για το GNU/Linux - Debian. Installation - base config και μια σειρά απο extra πραγματάκια όπως custom kernel build, x-windows setup κλπ. Ήταν 2ήμερο, έγεινε στο CS-Lab2 και είχε κάποια επιτυχία (μικρή αλλά υπαρκτή). Οπότε εάν το πάρετε σοβαρά δλδ:

1)Βγάλτε ένα προγραμματάκι με το τι θα πείτε
2)Οργανώστε λίγο τις ομιλίες ή κάντε τες και σε σειρές ώστε να ακολουθηθεί κάτι σαν course
3)Βρείτε αίθουσα (ο καθένας μπορεί να κλείσει για κάτι που θέλει) ή μιλήστε με τον υπεύθυνο των εργαστηρίων για να σας τα δώσει εάν θέλετε κάποια στιγμή

θα είναι πολύ οκ πιστεύω.

Θα βάλουμε και μια ανακοίνωση εδώ στο Venus ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση και να έχει επιτυχία το event.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Fri Jun 02, 2006 8:38 pm

Ωραία ποιοί είναι πρόθυμοι να μας μάθουν και μας λίγα πράγματα;
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sat Jun 03, 2006 1:55 am

Ευχαριστούμε HdkiLLeR ;)
Ναι, το βασικό είναι ποιός/ποιοί θα είναι ομιλητής/ές/καθοδηγητής/ές (προφανώς χρειάζεται κάποιος με μεγαλύτερη εμπειρία).
Einherjar, εσύ;

Και γενικά όποιος άλλος διαβάζει το thread αυτό και μπορεί, ας μας ειδοποιήσει.

Εναλλακτικά μπορούμε να επικοινωνήσουμε με καθηγητές μας, είτε για να είναι τα μαθήματα αυτά και πάλι σε μορφή σεμιναρίων (μπορεί και να δεχθούν), είτε για να εισαχθεί, όπως προειπώθηκε, ως bonus εργαστηριακά στα πλαίσια κάποιου μαθήματος (νομίζω οτι θα ήταν μία καλή προσθήκη στο μάθημα της Εισαγωγής στην επιστήμη των Η/Υ).Αυτό επειδή πιστεύω οτι κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τα σπλάχνα του υπολογιστή (εκφράζομαι ποιητικά :-D ) και με το κατσαβίδι πρέπει να τα γνωρίζει καθένας από εμάς, άσχετως του εαν ασχολείται με το επιστημονικό κομμάτι και μόνο ή όχι (ακόμη και καθαρά Θεωρητικός Πληροφορικός να είναι).
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Sat Jun 03, 2006 5:18 pm

Ναι αλλά όσοι έχουν περάσει την Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών, θα χάσουν μια τόσο μεγάλη ευκαιρία?
Fairy
Gbyte level
Gbyte level

Post by Fairy » Sat Jun 03, 2006 5:54 pm

Μα δεν σε εμποδίζει κάποιος να μπεις σε διάλεξη μαθήματος που έχεις ήδη περάσει... Όσο για το φροντιστήριο, αν πηγαίνεις με σκοπό να παρακολουθήσεις κι όχι να παίζεις πασιέτζα, πιστεύω πως ο διδάσκων θα σε αφήσει να κάτσεις αν φυσικά υπάρχει θέση για τους "κανονικούς" φοιτητές του. Πράγμα που μετά τις πρώτες βδομάδες συμβαίνει πάντα.
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Sat Jun 03, 2006 6:51 pm

Όλα αυτά που είπε η Fairy, + εξάλλου αν το θές πιο επίσημο θα μπορούσαν να γίνουν εξτρα εργαστήρια για τους μεγαλύτερους. ;)
Ada Lovelace

Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Sat Jun 03, 2006 7:06 pm

ΤΙ ακριβως θελετε να μαθετε? γιατι 5 πραγματα γνωριζω, (οπως αυτα που αναφερθηκαν πχ να στησω ενα μηχανημα, να αλλαζω καρτες γραφικων, να βαζω βγαζω σκληρους, μεχρι και πυκνωτη σε τροφοδοτικο εχω αλλαξει (αλλα μετα φοβηθηκα μην κανει κανα τσαφ και το αλλαξα ολοκληρο :p ) ) αλλα οχι οτι ξερω κ τα απειρα...
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Sat Jun 03, 2006 7:15 pm

μεχρι και πυκνωτη σε τροφοδοτικο εχω αλλαξει (αλλα μετα φοβηθηκα μην κανει κανα τσαφ και το αλλαξα ολοκληρο
:-D Εντάξει θα φοράμε "πυρασφάλεια". :-D
vicky
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by vicky » Tue Jun 27, 2006 1:32 am

Δεν μπορείτε να το οργανώσετε για το σεπτέμβρη-οκτώβρη?Ποιος αναλαμβάνει να μας δείξει?π.χ αυτή τη στγμή έχω φρικαρει με εναν ανεμιστηρα,μαλλον του επεξεργαστη,ο οποιος βουιζει απιστευτα σπαστικα και φοβαμαι να ανοιξω το κουτι να τον αλλαξω!φοβαμαι μη κανω καμια πατατα...
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Tue Jun 27, 2006 1:55 am

vicky wrote:Δεν μπορείτε να το οργανώσετε για το σεπτέμβρη-οκτώβρη?Ποιος αναλαμβάνει να μας δείξει?π.χ αυτή τη στγμή έχω φρικαρει με εναν ανεμιστηρα,μαλλον του επεξεργαστη,ο οποιος βουιζει απιστευτα σπαστικα και φοβαμαι να ανοιξω το κουτι να τον αλλαξω!φοβαμαι μη κανω καμια πατατα...
Δεν υπαρχει τιποτα πιο απλο απο το να αλλαξεις εναν ανεμιστηρα... Για αρχη, ανοιξε να δεις η μαλλον να ακουσεις ποιος ειναι απο ολους... μετα θα σου πουμε τι να κανεις... :-)
ράνια
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by ράνια » Wed Jun 28, 2006 11:56 pm

PASCAL ++ :smt038 για το topic που άνοιξες! Κι εγώ μέσα! Μα βλέπω κάποιους που σπουδάζουν τα άσχετα (ή δε σπουδάζουν και καθόλου...) και τους κάνουν βίδες τους υπολογιστές κι εγώ - 4ο έτος - κι έφερα άνθρωπο να μου περάσει έναν σκληρό δίσκο :oops: (ω ναι, ντρέπομαι και που το λέω!). Για οργανώστε το όποιοι ξέρετε να μάθουμε τίποτα να το παίζουμε κι εμείς έξυπνοι :-D
Babedacus
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Babedacus » Fri Jul 14, 2006 2:16 am

Και εγώ θα μπορούσα να συμμετάσχω δεδομένου ότι έχω μια εμπειρία στα άντερα του υπολογιστή.Να φανταστείτε μια εποχή το PC δεν είχε καν κουτί,και ήταν όλα χύμα πάνω στο γραφείο (αχ δευτέρα λυκείου ωραίες εποχές).Έχω ξεβίδώσει/χαλάσει τα πάντα (εκτός σκληρού δίσκου εννοείται).Οδηγό δισκέτας,σιντί,έχω κάψει πληκτρολόγια (η οθόνη είχε ήδη χαλάσει οπότε δεν μετράει),έχω στραβώσει πινάκια επεξεργαστή (πώπω και ήταν ακριβός τότε,τον χώρεσα με λίγη βία),έχω ξεχαρβαλώσει ανεμιστηράκια,μάλιστα πέρυσι στην αναβάθμιση επειδή δεν χώραγε το καλώδιο του τροφοδοτικού-μητρικής πήρα πένσα και έκοψα ένα εσωτερικό φατνίο 5.25 ιντσών.Ξεσκόνισμα ανεμιστηρακίων τροφοδοτικού.Πλύσιμο πληκτρολογίου τα πάντα.Αλλά μην μου πείτε για αυτά τα trendy τα overclocking κι αυτά τα χρωματιστά λαμπάκια,και την υδροξύψη.Με τίποτα.Σαν τον Ganther κι εγώ.Ξέρω πέντε πράματα όχι πέντε πράματα και πέντε βλακειούλες. :lol: Τώρα που το θυμήθηκα το DSL Modem της otenet ακόμα δεν έχει χαλάσει.Ευκαιρία. :twisted:
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Thu Jul 27, 2006 11:53 am

Babedacus wrote:Αλλά μην μου πείτε για αυτά τα trendy τα overclocking κι αυτά τα χρωματιστά λαμπάκια,και την υδροξύψη. Ξέρω πέντε πράματα όχι πέντε πράματα και πέντε βλακειούλες.
Εντάξει για τα λαμπάκια αλλά δεν είναι άσχημα να μετατρέπεις ένα 100-ευρω D805 στα 2.66Ghz και να τον πηγαίνεις στα 4.16Ghz ? Έφαγε λάχανο τον AMD FX-60 αξίας τότε 1050Ευρώ. :twisted:
Με ειδικά συστήματα υδρόψυξης (όχι υγρό άζωτο) τον ίδιο επεξεργαστή τον ανέβασαν στα 6.5Ghz ανα πυρήνα.
Σε καμιά 10ρια χρόνια η υδρόψυξη ίσως έρχεται μαζί με τον επεξεργαστή ή καλύτερα το κουτί! Επίσης κάποια στιγμή, όχι μακριά από τώρα τα τροφοδοτικά θα φτάσουν τα 1000W, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς να μην επαρκεί η αερόψυξη. Για να μην αρχίσω για τις κάρτες γραφικών, που πιθανώς θα χρειάζονται σε 5-6 χρόνια 400W η τετράδα.

Όσον αφορά για τις ζημίες σίγουρα αυτές είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά δεν πρέπει να τις επιδιώκει κανείς. Είναι σαν να κάνεις εγχείριση σε ασθενή και να ξεχνάς τη λαβίδα μέσα και τα έντερα απ'έξω!:lol: Γενικότερα πρέπει να σεβόμαστε τα μηχανήματα και να τα περιεργαζόμαστε με προσοχή. Ο πρώτος μου υπολογιστής όταν ήμουν 8 χρονών, ένας 8086 στα 8 Mhz του :-p , θα ήταν κατα τα δικά σου λεγόμενα ο πρώτος υποψήφιος για να γίνει βίδες...Ωσόσο τον αποσυναρμολόγησα και τον ξανασυναρμολόγησα κερδίζοντας εμπειρία και ο υπολογιστής ακόμα λειτουργεί, έστα και αν έχω πάρει άλλους 3 υπολογιστές από τότε.
vicky
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by vicky » Mon Jul 31, 2006 12:39 pm

Λοιπόν,τον άνοιξα τον υπολογιστή.Τους φύσηξα λίγο όλους,γιατί έχουν σκόνη 3 χρόνων!Το κουτί έχει 3 ανεμιστήρες:έναν πάνω πάνω,έναν από κάτω του και έναν του επεξεργαστή.Αυτός που κάνει φασαρία,είναι του επεξεργαστή μάλλον.Μήπως έφταιγε η σκόνη που είχαν?Γιατί τώρα δεν ακούγεται πολύ.Εντομεταξύ,πιάνω τον σκληρό και βλέπω ότι καίει,είναι λογικό?Και κάτι τελευταίο,η μητρική ποια είναι?Εκεί που μπαίνει και το modem?
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon Jul 31, 2006 1:44 pm

Καλό θα ήταν να αντικαταστήσεις το ανεμιστηράκι που σφυρίζει. Ο θόρυβος αυτός είναι τα προεόρτια για το σκάσιμο. Όπως και να έχει όμως η δουλειά ο ανεμιστήρας δεν δουλεύει σωστά οπότε η απαγώγιμη θερμότητα της ψύκτρας θα είναι μειωμένη.

ΥΓ: Το mobo είναι η πλακέτα πίσω απ' όλα πάνω στην οποία μπαίνουν όλες οι κάρτες, τα dimm της μνήμης σου, η cpu κλπ κλπ.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Mon Jul 31, 2006 2:17 pm

H μητρική πλακέτα είναι αυτό εδώ:

Image
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Mon Jul 31, 2006 5:16 pm

Μία καλή ιδέα γενικά είναι να πάρει κάποιος πολύ φθηνά, ακόμη και απαρχαιωμένα, εξαρτήματα και να αρχίσει να πειραματίζεται μόνος του.
Επίσης και λίγη θεωρητική γνώση ίσως φανεί χρήσιμη, τουλάχιστον στο να ξεπεράσουμε τους φόβους μας-η Wikipedia και το Tom's Hardware έχουν ενδιαφέροντα άρθρα.Το Foldoc το βρήκα πολύ καλό λεξικό, για την Πληροφορική γενικά και το hardware ειδικότερα.
Να συζητήσουμε και το θέμα του εργαστηρίου, μηπως και γίνει τπτ από Σεπτεμβρη.
Ada Lovelace

Post Reply

Return to “Hardware”