[off-topic]
Έπειτα από ώριμη σκέψη, αποφάσισα ότι είναι καλύτερο να επενδύσω περισσότερα χρήματα γιατί το NetBook δεν καλύπτει παρά μόνο μεσοπρόθεσμες ανάγκες. Για παράδειγμα, θα ήθελα να μπορώ να εγκαταστήσω VMware για να τρέχω Ubuntu/ CentOS. Αυτό δεν θα μπορώ να το κάνω (με αξιώσεις) σε NetBook. Αντίθετα, το είχα κάνει σε φορητό με Core 2 Duo (στα 1.6 GHz.) και 3 GB RAM χωρίς πρόβλημα.
Για να μείνω στους περιορισμούς βάρους και κόστους, είδα στο Πλαίσιο τον Acer Aspire 2920-6A3G25Mi με τιμή 660 Ευρώ (ίδια τιμή με το e-shop) και νομίζω ότι αυτός ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες μου. Η οθόνη είναι 12,1" (σάφως καλύτερη από 10"), ο επεξεργαστής Intel Core 2 Duo T5750 (2.0GHz), οπότε δεν τίθεται θέμα επιδόσεων και έχει 3 GB RAM. Το βάρος του είναι κάτι λιγότερο από 2 κιλά (1,95 Kgr), το οποίο είναι ιδανικό.
Επειδή δεν έχω ακούσει καλά λόγια για τα Acer, θα αγοράσω και 3 χρόνια εγγύηση (69 Ευρώ από το e-shop, 89 Ευρώ από το Πλαίσιο), οπότε δεν θα έχω άγχος.
Μια παρόμοια (υποδεέστερη) λύση είναι ένα Innovator WS-251 στα 559 Ευρώ. Αυτό διατίθεται χωρίς λειτουργικό, έχει 2 GB RAM, δεν έχει tv-out και έχει (ελαφρά) υποδεέστερα χαρακτηριστικά. Η επέκταση της εγγύησης του στα 3 έτη είναι στα 99 Ευρώ.
Με λίγα μαθηματικά (660 + 69 = 729), (559 + 99 = 658) προκύπτει ότι η διαφορά των 729 - 658 = 71 Ευρώ είναι μικρή για να μην προτιμήσω τον Acer.
Όσον αφορά τα NetBook, πιστεύω ότι το τελικό κόστος θα ήταν πάνω από 400 Ευρώ (+1 GB αναβάθμιση που θα έκανα). Αυτά. Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο.
[/off-topic]
NetNook για development
- rapadder
- Gbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Re: NetNook για development
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
- Proxenos
- Gbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Re: NetNook για development
To μόνο που έχω να πω είναι ότι τα netbooks απλώς προορίζονται για άλλη χρήση: είναι πραγματικά φορητά, χωράνε οπουδήποτε - τουλάχιστον οι 9 ίντσες που έχω εγώ και μερικά - όπως το eeePC 901 - έχουν πραγματικά απίστευτη αυτονομία. Από την άλλη είναι και η χαμηλή τιμή. Γι αυτό δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με notebooks και δεν μπορώ να ακούω το επιχείρημα που ακούγεται συχνά ότι με 100 Ευρώ παραπάνω παίρνει κανείς "κανονικό" ή "σοβαρό" υπολογιστή, γιατί:
- ακόμη και οι 12 ίντσες είναι πολύ μεγάλες για να χωρέσουν "παντού" και σίγουρα δεν είναι διαθέσιμες με 100 επιπλέον Ευρώ.
- τα 2+ (και συχνά 3) κιλά βάρους ενός Notebook στα 450-500 Ευρώ σίγουρα δεν τον καθιστούν ιδιαίτερα φορητό όταν κάποιος πρέπει να τον κουβαλάει σε τσάντα στο χέρι
- δοκιμάστε να κρατήσετε ο,τιδήποτε μεγαλύτερο από 10 ίντσες με το ένα χέρι, μέσα σε ΜΜΜ
Γι αυτό ξαναλέω:
1.) πρόκειται για δύο διαφορετικές αγορές που απλά επικαλύπτονται
2.) οι μικρότερες διαστάσεις και οθόνες (τουλάχιστον όμως 9 ίντσες) λειτουργούν σαν επιχείρημα και πλεονέκτημα για την αγορά netbook. Netbook με 12 και πλέον ίντσες έχει χάσει για μένα κάθε πλεονέκτημα.
- ακόμη και οι 12 ίντσες είναι πολύ μεγάλες για να χωρέσουν "παντού" και σίγουρα δεν είναι διαθέσιμες με 100 επιπλέον Ευρώ.
- τα 2+ (και συχνά 3) κιλά βάρους ενός Notebook στα 450-500 Ευρώ σίγουρα δεν τον καθιστούν ιδιαίτερα φορητό όταν κάποιος πρέπει να τον κουβαλάει σε τσάντα στο χέρι
- δοκιμάστε να κρατήσετε ο,τιδήποτε μεγαλύτερο από 10 ίντσες με το ένα χέρι, μέσα σε ΜΜΜ
Γι αυτό ξαναλέω:
1.) πρόκειται για δύο διαφορετικές αγορές που απλά επικαλύπτονται
2.) οι μικρότερες διαστάσεις και οθόνες (τουλάχιστον όμως 9 ίντσες) λειτουργούν σαν επιχείρημα και πλεονέκτημα για την αγορά netbook. Netbook με 12 και πλέον ίντσες έχει χάσει για μένα κάθε πλεονέκτημα.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky