Προβλημα με σκληρο δισκο

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school
Re: Προβλημα με σκληρο δισκο

Post by stoupeace » Thu Feb 05, 2009 3:59 pm

cypher wrote: Ναι, δεν μπορεις να τα ανακτησεις εφοσον εχεις γραψει κατι απο πανω τους. Αλλιως θα τα βρει κατα ενα μεγαλο ποσοστο.

υ.γ. Nα κρατας backuuuuup απο τα σημαντικα αρχεια σου (pron included)! :smurf: :batman: :dwarf:
:-p
Φιλαράκι μιλάς στον partition magician. Λες να έκανα 35 format το μήνα αν δεν είχα backup στο διπλανό partition? :-p
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Thu Feb 05, 2009 4:32 pm

γενικά τα backups τα κρατάμε σε άλλη φυσική τοποθεσία ... :-D
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Thu Feb 05, 2009 4:34 pm

para wrote:Πλήρωσα 100€ για 2GB.
Τι μπορεί να είναι 2 GB που να αξίζει να δώσεις 100 ευρώ για ανάκτηση???
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
para
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by para » Thu Feb 05, 2009 4:48 pm

Γραμμές κώδικα που είχα φάει πολύ καιρό να σκεφτώ και να γράψω.
Τραγούδια που το καθένα μου είχε φάει 20+ώρες να το φτιάξω. (τελικά ανέκτησα τη μουσική αλλά έχασα τους στίχους κ μετά από 2 χρόνια έχασα κ τη μουσική :ρ).
Προγράμματα που είχα κατεβάσει με dial-up. Κ για να τα ξανακατέβαζα θα ήθελα παραπάνω money :ρ
Έγγραφα των γονιών μου για τις δουλειές τους.
Έγγραφα διαχείρισης πολυκατοικίας.
Έγγραφα του κράτους :-"

Αυτά :)

Νομίζω τα άξιζαν τα 100€ (ειδικά με τα όσα θα έβγαζα απ' την πώληση των CD μου :lol: :lol: ).
Γύρνα είμαι ένα άψυχο κορμί που σ' αγαπάει, αισθάνομαι στον άνεμο φτερό
Σαν μέσα σε όνειρο η ζωή με προσπερνάει, δείξε μου οίκτο μια στιγμή παρακαλώ...
#!
Κοίτα πως με κατάντησε η δική σου η αγάπη, να μη γνωρίζω από που να κρατηθώ
Στο τελευταίο της ζωής το σκαλοπάτι, Γύρνα, είμαι ένα βήμα απ' το γκρεμό...
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by emperormario » Thu Feb 05, 2009 5:09 pm

Αντε να γίνουν mainstream τα BR ώστε να χουμε 50 gb(και περισσοτερα ίσως ) σε ενα cd-ακι
Ότι πρέπει για backup
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
Bloody Mary
Venus Former Team Member

Post by Bloody Mary » Wed Jun 24, 2009 10:51 am

Παιδιά ανασταίνω το topic καθώς ό,τι είναι να πάει στραβά, πάντα θα πάει στραβά μέσα στην εξεταστική :-p

Χθες το βραδάκι ο σκληρός του desktop μου "έσκασε"... Ενώ ο υπολογιστής ήταν σε κανονική λειτουργία και χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο (από άποψη απαιτήσεων) κόλλησε η οθόνη, έκανε restart και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν αναγνωρίζεται ο σκληρός. Έκανα ό,τι πέρασε από το μυαλό μου (διάφορες αλλαγές στο BIOS, έλυσα το κουτί και κοίταξα τη SATA σύνδεση, έβαλα το cd εγκατάστασης των windows μέσα και πάτησα επιδιόρθωση για να δω αν "φαίνεται" πουθενά ότι υπάρχει ο δίσκος), αλλά χωρίς αποτέλεσμα... Αποδέχθηκα λοιπόν ότι ο σκληρός χάλασε...

Και τώρα 2 ερωτήσεις:

1. Τι μπορεί να προκάλεσε το συμβάν? Δεν προηγήθηκε τίποτα περίεργο που να με υποψιάσει, εκτός αν υπολογίσει κανείς ένα ξεκάρφωτο restart το οποίο είχε γίνει πριν από καμιά βδομάδα, το οποίο όμως μπορεί να είναι και συμπτωματικό.
Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο από άποψη ευκολίας φθοράς, αλλά ο σκληρός ήταν ένας raptor της western digital (λειτουργούσε με περισσότερες στροφές από τους συνήθεις). Αυτό είναι κάτι που τον κάνει πιο ευάλωτο στις φθορές, με την έννοια ότι πιθανόν να χαλούσε πιο δύσκολα αν ήταν συμβατικός?

2. Υπάρχει κάποιος (σχετικά εύκολος) τρόπος να προσπαθήσω να κάνω ανάκτηση δεδομένων από μόνη μου?

Το μόνο παρήγορο είναι ότι μάλλον ο σκληρός είναι ακόμα στην εγγύηση, θα τηλεφωνήσω σε λίγο για να μάθω...
Στείλε μας το άρθρο σου, βοήθησε να αναπτυχθεί
το portal με θέματα που σε ενδιαφέρουν!
Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων: Αυτοί που ξέρουν δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν ξέρουν.
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Wed Jun 24, 2009 11:06 am

Αν ο δισκος δεν φαινεται καν στο bios τοτε πολυ δυσκολο να κανεις κατι μονη σου. Θα μπορουσες να παρεις την πλακετα απο εναν ακριβως ολοιδιο και να την αντικαταστησεις στον τωρινο μιας και το πιθανοτερο ειναι να εχει καει η δικια του. Η αιτια για το καψιμο μπορει να ηταν αποτομη αυξηση του ρευματος (μιας και τα τροφοδοτικα στα λαπτοπ συνηθως δεν εχουν τις ιδιες μεθοδους προστασιας απο ιδιοτροπιες του ρευματος η απλα φθορα απο την χρηση.
Αυτό είναι κάτι που τον κάνει πιο ευάλωτο στις φθορές, με την έννοια ότι πιθανόν να χαλούσε πιο δύσκολα αν ήταν συμβατικός?
Ειναι και αυτο ενας παραγοντας αλλα οι raptors φτιαχνονται με πιο γερα κραματα και θεωρητικα αντεχουν και καπως περισσοτερο. Βεβαια θεωρητικα προοριζονται και για desktop χρηση οποτε δεν ειμαι σιγουρος. :-p
ImageImageImageImageImageImageImage
Bloody Mary
Venus Former Team Member

Post by Bloody Mary » Wed Jun 24, 2009 12:39 pm

Κατ'αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση :)

Ο σκληρός ήταν στο desktop μου, από το post σου καταλαβαίνω πως μάλλον νομίζεις πως είναι στο laptop(?)

Με το BIOS συμβαίνει το εξής ανορθόδοξο:
Εκεί που μπορώ να ρυθμίσω τη σειρά των boot devices μου δίνει την επιλογή "Hard Disk" και άλλες δύο επιλογές που αντιστοιχούν στα DVD.
Στο σημείο όμως που αναφέρονται τα primary IDEs δεν το αναφέρει πουθενά, "βλέπει" μόνο τα δύο DVD.
Προσωπικά υποθέτω ότι εκεί που ρυθμίζεται η σειρά των boot devices το "Hard Disk" είναι μια γενικότερη επιλογή, δλδ το γεγονός ότι υπάρχει δε σημαίνει ότι αναφέρεται συγκεκριμένα στον σκληρό που υπάρχει μέσα. Δεν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, ενώ πχ στα DVD αναφέρονται κανονικά τα χαρακτηριστικά τους. :-(
Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων: Αυτοί που ξέρουν δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν ξέρουν.
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Wed Jun 24, 2009 1:00 pm

Bloody Mary wrote:Κατ'αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση :)

Ο σκληρός ήταν στο desktop μου, από το post σου καταλαβαίνω πως μάλλον νομίζεις πως είναι στο laptop(?)

Με το BIOS συμβαίνει το εξής ανορθόδοξο:
Εκεί που μπορώ να ρυθμίσω τη σειρά των boot devices μου δίνει την επιλογή "Hard Disk" και άλλες δύο επιλογές που αντιστοιχούν στα DVD.
Στο σημείο όμως που αναφέρονται τα primary IDEs δεν το αναφέρει πουθενά, "βλέπει" μόνο τα δύο DVD.
Προσωπικά υποθέτω ότι εκεί που ρυθμίζεται η σειρά των boot devices το "Hard Disk" είναι μια γενικότερη επιλογή, δλδ το γεγονός ότι υπάρχει δε σημαίνει ότι αναφέρεται συγκεκριμένα στον σκληρό που υπάρχει μέσα. Δεν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο, ενώ πχ στα DVD αναφέρονται κανονικά τα χαρακτηριστικά τους. :-(
Ναι, για καποιον λογο νομιζα οτι ηταν σε λαπτοπ :-p
Δοκιμασε να κανεις και clear cmos στο bios βγαζωντας το pc απο το ρευμα και αφαιρωντας την μπαταρια της μητρικης για μερικα δευτερολεπτα. Αν εχεις την δυνατοτητα δοκιμασε και τον δισκο σε ενα αλλο pc.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Jun 24, 2009 1:08 pm

Αγχωθηκα τωρα, γιατι εχω παλιο δισκο.Απο το bios κατεβαζω τις στροφες του?Η επιλογη πως λεγεται(περιπου)?
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Wed Jun 24, 2009 1:35 pm

ultimate_aektzis wrote:Αγχωθηκα τωρα, γιατι εχω παλιο δισκο.Απο το bios κατεβαζω τις στροφες του?Η επιλογη πως λεγεται(περιπου)?
Δεν υπαρχει επιλογη για κατεβασμα στροφων. Ασε που δεν παιζει τοση σημασια. Το κυριο attribute που μπορεις να φροντισεις ειναι η θερμοκρασια στην οποια δουλευουν ετσι ωστε να ειναι αναμεσα στους 30-50 βαθμους περριπου. Στους περισσοτερους εκει ειναι η ιδεατη τιμη. Οι στροφες αυξομειωνονται μονο σε ορισμενους οπως τους WD green series για εξοικονομηση ενεργειας και λιγοτερη θερμοτητα-θορυβο. Κατα τα αλλα δεν χρειαζονται περαιτερω προσοχη.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Jun 24, 2009 4:45 pm

Τον εχω και 5 χρονια ομως...δεν παιζει ρολο?
Bloody Mary
Venus Former Team Member

Post by Bloody Mary » Wed Jun 24, 2009 6:37 pm

Μόλις δοκίμασα τον σκληρό και σε άλλο pc και είναι officially κατεστραμμένος... Τώρα αυτό που θέλω είναι να βάλω κάποιον άλλο σκληρό στο desktop για να δω αν τα λοιπά (μητρική πλακέτα κλπ) λειτουργούν κανονικά και μόνο ο σκληρός παρουσίασε πρόβλημα. Ξεχνάω κάτι άλλο που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξω πριν πάω για αντικατάσταση τον σκληρό? Ευτυχώς ήταν ακόμα στην εγγύηση...

Παύλο σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες!
emperormario
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by emperormario » Wed Jun 24, 2009 7:07 pm

ultimate_aektzis wrote:Τον εχω και 5 χρονια ομως...δεν παιζει ρολο?
Σίγουρα ένας σκληρός, όσο περνάνε τα χρόνια, θα εμφανίζει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει πρόβλημα..όχι πάντα fatal, αλλα αρκετα σπαστικο (π.χ. αδυναμια να κανεις istall οτιδηποτε-->μουχει συμβει)..Τακτικο back-up είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα..Ούτως η αλλως ενας SATA έχει πλέον εξευτελιστικά χαμηλή τιμη.

Bloody Mary, άμα λες ότι δοκιμασες το σκληρο και αλλού και δεν παίζει, βουρ για RMA
Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
Giggity giggity goo! [img]http://www.eternalduel.com/forums/images/smiles/quag.gif[/img]
[color=#800000][size=85]1) You are on the internet 2) You are visiting Venus forum 3) You are reading my signature 5) You didn't notice that point 4 is missing 6) You just checked for point 4 7) You are smiling [/size][/color]
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Jun 24, 2009 8:19 pm

Εχω mobo 5 ετων.IDE παιρνει μονο. :roll:
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Thu Jun 25, 2009 1:12 am

Bloody Mary wrote:Μόλις δοκίμασα τον σκληρό και σε άλλο pc και είναι officially κατεστραμμένος... Τώρα αυτό που θέλω είναι να βάλω κάποιον άλλο σκληρό στο desktop για να δω αν τα λοιπά (μητρική πλακέτα κλπ) λειτουργούν κανονικά και μόνο ο σκληρός παρουσίασε πρόβλημα. Ξεχνάω κάτι άλλο που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξω πριν πάω για αντικατάσταση τον σκληρό? Ευτυχώς ήταν ακόμα στην εγγύηση...

Παύλο σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις πληροφορίες!
Η ευκολη λυση ειναι παλι με ενα live linux cd να δοκιμασεις αν λειτουργει κανονικα το υπολοιπο hardware χωρις να χρειαζεσαι αλλον δισκο. Εναλλακτικα μπορεις να το τεσταρεις με τα διαφορα utilities του hiren's boot cd.
ultimate_aektzis wrote:Εχω mobo 5 ετων.IDE παιρνει μονο. :roll:
-Χρειαζεσαι hardware upgrade μολις εχεις την δυνατοτητα
-Το backup δυσκολο να το αποφυγεις αλλα ακομα και με την παλια μητρικη μπορεις πολυ ευκολα να παρεις εναν sata pci controller στα 10-15 ευρω και να βαζεις κανονικα και νεους sata 2 δισκους. :)
WoLfeN Ilic
Mbyte level
Mbyte level

Post by WoLfeN Ilic » Thu Jun 25, 2009 9:57 am

ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Jun 25, 2009 10:58 am

-Χρειαζεσαι hardware upgrade μολις εχεις την δυνατοτητα
-Το backup δυσκολο να το αποφυγεις αλλα ακομα και με την παλια μητρικη μπορεις πολυ ευκολα να παρεις εναν sata pci controller στα 10-15 ευρω και να βαζεις κανονικα και νεους sata 2 δισκους. :)
Χμμ, ενδιαφερον ακουγεται...να αλλαξω ολο το συστημα λιγο δυσκολο.Ουτε τοσα λεφτα εχω να χαλασω ουτε κανω καποια εξαιρετικα βαρια χρηση για να θελω καινουργιο hw.Παντως θα ξαναρωτησω για τους controllers οταν ερθει η ωρα. :smt006
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 3rd year

Post by Dreamcatcher » Wed Jul 01, 2009 12:47 pm

ultimate sorry για το καθυστερημένο της απάντησής μου....Δεν θα πρότεινα controller για τον εξής λόγο... μάλλον ΤΟΥΣ εξής λόγους: Αρχικά οι controller θέλουν driver και από ότι θυμάμαι χρησιμοποιείς κάποια διανομή Linux άρα πρώτο πακετάκι να βρεις driver...Δεύτερο για να φανεί χρήσιμος ο controller και να εκμεταλλευτείς πλήρως το bus του sata II πρέπει να το βάλεις σε pci θύρες που 5ετίας υπολογιστής μάλλον δεν έχει....

Βρήκα κάτι αλλά πάμε σε μια ακριβή λύση...και μάλιστα από εταιρία που δεν την έχω και πολύ ακουστα....καταλαβαίνεις πού το πάω....
PROMISE SATA300 TX4 4-PORT SATA PCI ADAPTER RETAIL

Οι πιο φθηνές λύσεις αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που σου ανάφερα πιο πάνω...μπορεί να βρεις κάτι δεν το αποκλείω αλλά κατα κανόνα στις απαιτήσεις των φθηνών controller προδιαγράφονται τα πάραπάνω...γιατί δεν περιμένεις λίγο καιρό να μαζέψεις χρήματα για καινούργιο mobo και σύστημα??
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Jul 01, 2009 3:16 pm

Μωρε και αν μου κανει κανα τσαφ ο δισκος?Θα ρισκαρω?η cosmodata ειδα οτι εχει ide στο καταστημα της(και τους φερνει και σπιτι :-p ) οποτε λεω να την τιμησω.Δεν καιγομαι να αλλαξω συστημα γιατι απλα δεν εχω υπερμετρες απαιτησεις.Σχολη, browsing, μουσικη κανω κυριως.Α, και παιχνιδια αλλα μονο στην εξεταστικη. :smt016
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by Master_ex » Wed Jul 01, 2009 3:39 pm

Ρε κουλάρετε με τους σκληρούς , δεν χαλάνε όλα τόσο εύκολα. Για backup πιστεύω η καλύτερη λυση είναι ένας εξωτερικός δίσκος. Αρκεί να τον έχεις σε σταθερό σημείο :smt016
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Jul 01, 2009 4:05 pm

Μιλαμε για 5 χρονια κλεισμενα. :smt017

τοσο ξερω οτι ειναι ο μεσος χρονος ζωης τους.
Post Reply

Return to “Hardware”