Mac clone with 244 Euro

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Re: Mac clone with 244 Euro

Post by chriskin » Tue Nov 10, 2009 3:14 pm

Erevodifwntas wrote:Αν πάρεις μια λίστα με εργασίες και πεις "για να δω ποιο λειτουγικό με βοηθάει να τις υλοποιήσω" τότε θα δεις ότι όλα τα λειτουργικά (μέχρι και το Linux :-P) με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα σου κάνουν. Ωστόσο αυτό που κάνει διαφορετικό το λειτουργικό της Apple (και γενικότερα όλα τα προϊόντα της) είναι ο βαθμός ικανοποίησης. Για παράδειγμα, με όλα τα λειτουργικά μπορείς να προγραμματίσεις. Ωστόσο όταν προγραμματίζεις στο MacOS καθώς αλλάζεις Properties ή σχεδιάζεις το GUI της εφαρμογής σου, βλέπεις διάφορα ομορφα animations που ναι με δεν είναι χρήσιμα, όμως αυξάνουν τον βαθμό ικανοποίησης σου (κοινώς χαλαρώνεις). θα μου πεις τώρα "ναι, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του λειτουργικού" και θα συμφωνήσω. Όμως όλο το πνεύμα του MacOS προωθεί τέτοιες πρακτικές. Είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Χρησιμοποιώντας το, νιώθεις ότι κάποιος έχει ασχοληθεί και έχει προσπαθήσει, όχι απλά να καλύψει τις ανάγκες σου (βλέπε new efficiency), αλλά να φτιάξει κάτι που θα σου αρέσει. Η διαφορά ανάμεσα στα windows και στο macOS είναι ότι η μεν M$ φτιάχνει το λειτουργικό τους task-oriented ενώ η apple user-oriented... (το linux απλά είναι "ό,τι μου καπνίσει"-oriented :-))

Και μία διόρθωση, μόλις είδα ότι με το χθεσινό update το λειτουργικού της (10.6.2) η apple έκοψε τελικα τους Atoms

θελεις να μου πεις οτι εμφανισιακα μπορεις να συγκρινεις τα απλοικα εφεδακια των mac με αυτα που εχει το compiz η το kwin?
αυτο ειναι καθαρος παραλογισμος γιατι το compiz εχει ολα των mac και δεκαδες αλλα
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by The Punisher » Tue Nov 10, 2009 3:49 pm

απλά ίσως λέει ότι είναι πολύ "clopy paste" (πέραν του ότι το compiz αγγίζει το κιτς όταν βάλεις τα "δεκάδες άλλα" :lol: )
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Nov 10, 2009 4:19 pm

The Punisher wrote:απλά ίσως λέει ότι είναι πολύ "clopy paste" (πέραν του ότι το compiz αγγίζει το κιτς όταν βάλεις τα "δεκάδες άλλα" :lol: )
ναι, αλλα τα εχει, το αμα ειναι αντιγραφη ειναι αλλο θεμα
δεν μπορεις να πεις ομως οτι τα μακ ειναι καλυτερα εμφανισιακα οταν κουνιουνται, απλα οτι το εφτιαξαν πρωτοι - και σε Αρκετα μικροτερη κλιμακα (και με περιορισμενες δυνατοτητες αλλαγης)

Αναλογα πως τα βαλεις, εγω εχω ολα τα κανονικα , τα extra και τα experimental και εχω αρκετα απο αυτα ανοιχτα, και παλι δεν βγαινει κιτς οπως ειναι σε μερικα που βλεπω στο youtube κατα καιρους .
αμα δεν εχεις βασικο γουστο, και windows 3.1 να εχεις , κιτς θα τα καταντησεις με καποιο τροπο
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Tue Nov 10, 2009 4:22 pm

Δεν κατάλαβες το πνεύμα μου. Γενικά νιώθεις ότι κάποιος (άλλος -και όχι μόνος σου) έχει φτιάξει ένα σύστημα (συνολικά) το οποίο έχει κέντρο του εσένα. Και για τον καταναλωτή αυτό είναι σημαντικό
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Nov 10, 2009 4:38 pm

Erevodifwntas wrote:Δεν κατάλαβες το πνεύμα μου. Γενικά νιώθεις ότι κάποιος (άλλος -και όχι μόνος σου) έχει φτιάξει ένα σύστημα (συνολικά) το οποίο έχει κέντρο του εσένα. Και για τον καταναλωτή αυτό είναι σημαντικό
συγχωρεσε με αλλα δεν μ'αρεσει να ειμαι καταναλωτης με μετρια ευχαριστηση χρησης, προτιμω να ειμαι χρηστης που απολαμβανει ακριβως αυτο που θελει μετα απο ελαχιστο κοπο , αντι για κατι μετριο αμεσα. Γιατι να μεινω με απλοικα πραγματα επειδη μπαινουν αμεσως;
(και το aero μπαινει αμεσως - δεν ειναι επιχειρημα για τα mac αυτο π λες, δεν παυει να ειναι απλοικο ομως - ενα emerald theme και ενα εφεδακι και ειναι ακριβως ιδιο σε linux)
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Tue Nov 10, 2009 7:12 pm

chriskin wrote: συγχωρεσε με αλλα δεν μ'αρεσει να ειμαι καταναλωτης με μετρια ευχαριστηση χρησης, προτιμω να ειμαι χρηστης που απολαμβανει ακριβως αυτο που θελει μετα απο ελαχιστο κοπο , αντι για κατι μετριο αμεσα. Γιατι να μεινω με απλοικα πραγματα επειδη μπαινουν αμεσως;
(και το aero μπαινει αμεσως - δεν ειναι επιχειρημα για τα mac αυτο π λες, δεν παυει να ειναι απλοικο ομως - ενα emerald theme και ενα εφεδακι και ειναι ακριβως ιδιο σε linux)
Κανένας λόγος να σε συγχωρέσω. Καλά κάνεις. Μαζι σου. Αυτό που συζητάμε (τουλάχιστον εγώ) είναι γιατί όταν κάποιος (τυχαίος) έρχεται σε επαφή με τα 3 αυτά λειτουργικά προτιμά το MacOS. Λειτουργεί (αποδεκτά) και σε κάνει να νιώθεις καλά...

LOL... ναι μου αρέσει το aero (έλεος... είμαι Windows fun :-P), ωστόσο τα macs έχουν το μαγικό touch του Steve :-)

my personal site
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Nov 10, 2009 7:23 pm

Erevodifwntas wrote:
chriskin wrote: συγχωρεσε με αλλα δεν μ'αρεσει να ειμαι καταναλωτης με μετρια ευχαριστηση χρησης, προτιμω να ειμαι χρηστης που απολαμβανει ακριβως αυτο που θελει μετα απο ελαχιστο κοπο , αντι για κατι μετριο αμεσα. Γιατι να μεινω με απλοικα πραγματα επειδη μπαινουν αμεσως;
Κανένας λόγος να σε συγχωρέσω. Καλά κάνεις. Μαζι σου. Αυτό που συζητάμε (τουλάχιστον εγώ) είναι γιατί όταν κάποιος (τυχαίος) έρχεται σε επαφή με τα 3 αυτά λειτουργικά προτιμά το MacOS. Λειτουργεί (αποδεκτά) και σε κάνει να νιώθεις καλά...

LOL... ναι μου αρέσει το aero (έλεος... είμαι Windows fun :-P), ωστόσο τα macs έχουν το μαγικό touch του Steve :-)
απο οταν το ειπα με επιασε και εμενα μια μανια να θυμηθω πως ειναι και εβαλα το snap των 7 στα linux, αξιοπρεπεστατο εφεδακι :)

---

οκ για καποιον που δεν θελει καν να ασχοληθει ενα δεκαλεπτακι με τον υπολογιστη του να τον κανει οπως θελει - οποιοσδηποτε αλλος που του αρεσει να αλλαζει την εμφανιση ομως, πως αντεχει με mac? η εμφανιση εχει λιγοτερες δυνατοτητες αλλαγης και απο τα windows

θες να μου πεις οτι επιλεγει κανεις ενα Πανακριβο για αυτα που δινει λειτουργικο (ναι το λειτουργικο ειναι φθηνο, αλλα τρεχει στους Πανακριβους υπολογιστες τους μονο (εστω νομιμα)) απλα επειδη δεν θα χρειαστει να αφιερωσει το πολυ μια ωρα για να το κανει να φανει ωραιο;

---

οσο για το "λειτουργει και σε κανει να νιωθεις καλα" , με τον τροπο που χειριζεται το panel και το dock του, μου φαινεται τελειως παραλογο πως καταφερνει ο κοσμος να κανει τη δουλεια του χωρις να νευριασει 100 φορες με το ποσο αχαροι ειναι οι χειρισμοι (κατα την αποψη μου τουλαχιστον - εχω κακομαθει σε docks, window list screenlets, δυο panels, κτλ κτλ)
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Tue Nov 10, 2009 7:54 pm

Όχι, επιλέγει προϊόντα της Apple επειδή ακριβώς είναι φτιαγμένα για να λειτουργούν και να αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο. Π.χ. το Time Capsule λειτουργεί πανεύκολα απλά τοποθετώντας το (είναι και wireless) εντός εμβέλειας του Mac σου - για να γίνει το αντίστοιχο σε Win πρέπει να εγκαταστήσεις ειδικό λογισμικό και να κάνεις 1000 βήματα και σε Linux στην καλύτερη ότι και σε Win ή να γράψεις μόνος σου ένα script-ακι :!: που θα τρέχει το rsync (και θα λειτουργεί βεβαια καλύτερα από όλες τις άλλες λύσεις και πιο αξιόπιστα και στο 1/5 του κόστους :) ) - αλλά κάποιος που θέλει να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και χωρίς να διαβάσει 5000 γραμμές τεκμηρίωσης και να μάθει shell scripting θα προτιμήσει το Mac.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue Nov 10, 2009 8:20 pm

Είναι απλό. Το δύσκολο με τα linuxοειδή είναι ότι πρέπει να έχεις ένα google στην τσέπη. Έχω ψάξει χιλιάδες πράγματα, ακόμη και για το ubuntu που θεωρείται εύκολη διανομή. Πως να το κάνουμε, ο μέσος χρήστης δεν ενδιαφέρεται να παιδεύται και να χάνει την ώρα του googlάροντας! Και, ναι μεν το scriptάκι μπορεί να τρέχει στο 1/5 του χρόνου (μπορεί!), το σίγουρο είναι ότι θα σου φάει κανα μήνα να καταλάβεις τι είναι το scripting, ποιες είναι οι εντολές, τι κάνω που κλπ. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...

Προσωπικά δεν έχω εμπειρία από Mac για να τοποθετηθώ, απλά σχολίασα κάποια από τα λεγόμενα, μπας και βοηθήσει στην κουβέντα :roll:
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Tue Nov 10, 2009 9:05 pm

chriskin wrote:
οκ για καποιον που δεν θελει καν να ασχοληθει ενα δεκαλεπτακι με τον υπολογιστη του να τον κανει οπως θελει - οποιοσδηποτε αλλος που του αρεσει να αλλαζει την εμφανιση ομως, πως αντεχει με mac? η εμφανιση εχει λιγοτερες δυνατοτητες αλλαγης και απο τα windows
Το δεκαλεπτάκι που αναφέρεις είναι μετά από ώρες, μέρες ασχολίας με τον υπολογιστή, όπου έχεις πια μάθει 3-4 πράγματα. Απλά ρώτα τους γύρω σου (εκτός πληροφορικής -μπα... τώρα που το ξανασκέφτομαι και εντός ρώτα) αν ξέρουν να αλλάζουν το font στα windows (ή έστω τo background). θα απογοητευτείς...
chriskin wrote: θες να μου πεις οτι επιλεγει κανεις ενα Πανακριβο για αυτα που δινει λειτουργικο (ναι το λειτουργικο ειναι φθηνο, αλλα τρεχει στους Πανακριβους υπολογιστες τους μονο (εστω νομιμα)) απλα επειδη δεν θα χρειαστει να αφιερωσει το πολυ μια ωρα για να το κανει να φανει ωραιο;
Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα σου είνα να δεις το market share... όποιος έχει να δώσει τα extra χρήματα τα δίνει. Οι υπόλοιποι πάνε σε Windows.

my personal site
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Nov 11, 2009 12:06 am

cyberpython wrote:Όχι, επιλέγει προϊόντα της Apple επειδή ακριβώς είναι φτιαγμένα για να λειτουργούν και να αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο. Π.χ. το Time Capsule λειτουργεί πανεύκολα απλά τοποθετώντας το (είναι και wireless) εντός εμβέλειας του Mac σου - για να γίνει το αντίστοιχο σε Win πρέπει να εγκαταστήσεις ειδικό λογισμικό και να κάνεις 1000 βήματα και σε Linux στην καλύτερη ότι και σε Win ή να γράψεις μόνος σου ένα script-ακι :!: που θα τρέχει το rsync (και θα λειτουργεί βεβαια καλύτερα από όλες τις άλλες λύσεις και πιο αξιόπιστα και στο 1/5 του κόστους :) ) - αλλά κάποιος που θέλει να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και χωρίς να διαβάσει 5000 γραμμές τεκμηρίωσης και να μάθει shell scripting θα προτιμήσει το Mac.
δεν μπορω να καταλαβω γιατι να μην βαλεις το αναλογο προγραμμα απο εδω :)
τα τελευταια χρονια εχουν βγει αρκετα καλα προγραμματα που κανουν ακριβως το ιδιο με το time capsule, μπορεις να βαλεις πχ να αποθηκευει σε αλλο υπολογιστη που βρισκεται στο δικτυο σου αμα δεν θελεις να ειναι εσωτερικο - στην πραξη το ιδιο με το capsule, απλα χωρις να πληρωσεις για κατι παραπανω απο τον ιδιο το δισκο

καταλαβαινω ομως την ολη λογικη απο την πλευρα καποιου που δεν θελει να ασχοληθει βλεποντας πως λειτουργουν τα προιοντα της apple μεταξυ τους - απλα δεν ξερω κατα ποσο πραγματικα αξιζουν τα λεφτα τους
Erevodifwntas wrote: Το δεκαλεπτάκι που αναφέρεις είναι μετά από ώρες, μέρες ασχολίας με τον υπολογιστή, όπου έχεις πια μάθει 3-4 πράγματα. Απλά ρώτα τους γύρω σου (εκτός πληροφορικής -μπα... τώρα που το ξανασκέφτομαι και εντός ρώτα) αν ξέρουν να αλλάζουν το font στα windows (ή έστω τo background). θα απογοητευτείς...

Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα σου είνα να δεις το market share... όποιος έχει να δώσει τα extra χρήματα τα δίνει. Οι υπόλοιποι πάνε σε Windows.
δεν νομιζω οτι καποιο απο αυτα τα επιχειρηματα βγαζει και πολυ νοημα
ξερω πολλους που δεν ειναι απο πληροφορικη και μια χαρα χειριζονται τετοια βασικα πραγματα που λες, τουλαχιστον το 99.9%

αυτο με το market share δειχνει μονο οτι η apple πουλαει lifestyle αντι για υπολογιστες και αναλογα μηχανηματα - και οι πλουσιου ειναι γνωστο κοινο που πεφτει παντα θυμα σε αυτο που ζηταει το κυριαρχο lifestyle
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Nov 11, 2009 9:23 am

chriskin wrote:
Erevodifwntas wrote: Το δεκαλεπτάκι που αναφέρεις είναι μετά από ώρες, μέρες ασχολίας με τον υπολογιστή, όπου έχεις πια μάθει 3-4 πράγματα. Απλά ρώτα τους γύρω σου (εκτός πληροφορικής -μπα... τώρα που το ξανασκέφτομαι και εντός ρώτα) αν ξέρουν να αλλάζουν το font στα windows (ή έστω τo background). θα απογοητευτείς...

δεν νομιζω οτι καποιο απο αυτα τα επιχειρηματα βγαζει και πολυ νοημα
ξερω πολλους που δεν ειναι απο πληροφορικη και μια χαρα χειριζονται τετοια βασικα πραγματα που λες, τουλαχιστον το 99.9%
Μάλλον τότε πρέπει να ξανακοιτάξω τις παρέες μου ;-) Πάντως ούτε οι γονείς μου, ούτε οι θείες και οι θείοι ούτε και πολλοί για/με τους οποίους έχω δουλέψει ξέρουν να κάνουν τα παραπάνω (η κλασσική ερώτηση "δεν τα βλέπω, μπορείς να τα κάνεις πιο μεγάλα").
chriskin wrote: αυτο με το market share δειχνει μονο οτι η apple πουλαει lifestyle αντι για υπολογιστες και αναλογα μηχανηματα - και οι πλουσιου ειναι γνωστο κοινο που πεφτει παντα θυμα σε αυτο που ζηταει το κυριαρχο lifestyle
ενώ το linux τι "πουλάει" (όπως φυσικά και τα Windows... το lifestyle, είναι μέρος της εμπειρίας)?

my personal site
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Nov 11, 2009 3:36 pm

τα linux και τα windows σου δινουν ενα λειτουργικο να κανεις τις δουλειες σου με καποιο τροπο - προσωπικη μου αποψη πως τα πρωτα σε καθημερινα θεματα κανουν καλυτερη δουλεια και τα δευτερα αξιζουν κυριως για ξεχωριστες περιπτωσεις (gamers, μουσικους κτλ κτλ)

δεν νομιζω οτι θα βαλει κανεις windows για να πουλησει μαγκια, και δεν νομιζω οτι θεωρειται ιδιαιτερη μαγκια να εχεις linux - αντιθετα καποιος που ειναι με το τελευταιο macbook, κρατωντας το τελευταιο ipod και το iphone, εχοντας και καμια 10αρια gadgets της apple αγοραζει κυριως εικονα, οχι τεχνολογια

λεω κατι παραλογο;

η παρενθεση σου δεν ορκιζομαι οτι εβγαλε νοημα, γι αυτο δεν απαντησα καθολου :oops:
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Nov 11, 2009 6:55 pm

Το linux το βάζεις (αν τα καταφέρεις) για να δείξεις ότι είσαι ψαγμένος, ότι δεν πας με τη μάζα. Το βάζεις γιατί είναι free (και δεν εννοώ μόνο δωρεάν -το Linux και αν είναι ιδεολογία και lifestyle).
Βάζεις τα τελευταία windows γιατί είναι μόδα, γιατί τα έχουν όλοι, για να δείξεις ότι και εσύ έχεις ότι και οι άλλοι.

Το lifestyle δεν είναι μόνο η μαγκιά ;-)

Έναν υπολογιστή (ή OS ή οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς) τον κρίνεις από τη συνολική εμπειρία που σου προσφέρει. Δεν είναι ένα εργαλείο που απλά το χρησιμοποιείς για να πετύχεις ένα σκοπό. Εϊναι και η ευχαριστήση που σου δημιουργεί όσο το χρησμοποιείς, είναι ολόκληρη η εμπειρία του να τον έχεις. Και το lifestyle είναι μέρος της εμπειρίας. Η "εμπειρία" του όλα λειτουργούν αυτόματα, χωρίς εγώ ο ίδιος να τα configuraρω, δεν σου ταιριάζει. Θα συμφωνήσω. Το MacOS με ενοχλεί σε πολλά σημεία. Νιώθω ότι με καταπιέζει. Ωστόσο για κάποιους άλλους αυτό είναι δεν είναι καταπίεση.

my personal site
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun Nov 15, 2009 5:49 pm

Είχαμε νέα για το θέμα : Mac-clone company Psystar loses big in Apple lawsuit
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Sun Nov 15, 2009 6:46 pm

The Punisher wrote:Είχαμε νέα για το θέμα : Mac-clone company Psystar loses big in Apple lawsuit
παντως για να λεμε και την αληθεια, η apple ειναι αρκετα "πιο παρανομη"(δεν στεκει η εκφραση αλλα ελπιζω να καταλαβαινετε τι εννοω) για το θεμα του μονοπωλιου παρα η psystar για το θεμα της αντιγραφης
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Sun Nov 15, 2009 7:52 pm

Για την Apple, θέμα μονοπωλίου δεν τίθεται πουθενά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει σημαντική ισχύ στην αγορά των υπολογιστών (σε αντίθεση π.χ. με την Microsoft). Αυτό διότι με κάτι 5%-10% (κόσμος-Ευρώπη) μέχρι 20% (ΗΠΑ) market share, μόνο "σημαντική θέση" δεν το λες αυτό. Άρα έχει κάθε δικαίωμα (και με όρους αγοράς, και νομικά) να κάνει ό,τι γουστάρει με το software και το hardware της και να τα ενώνει/κλειδώσει όπως θέλει. Άλλωστε και οι άλλοι PC makers μόνο ένα λειτουργικό παρέχουν συνήθως, τα Windows, και ελάχιστοι όπως η Dell παρέχουν προαιρετικά και κανένα Ubuntu. Παρεμπιπτόντως, από τεχνική άποψη δεν υπάρχει κανένα απολύτως κλείδωμα - το Mac OS X δεν έχει ούτε καν serial number να πληκτρολογήσεις. Μόνο το license σε υποχρεώνει (νομικά) να το εγκαταστήσεις σε Apple hardware. Η σύγκριση με τα δρακόντια activation της Microsoft αφήνεται ως άσκηση για τον αναγνώστη... :-p

Η Psystar από την άλλη είχε μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα μπορούσε να την κάνει να δουλέψει αν ήταν πιο προσεκτική. Η συλλογιστική της βασίστηκε στο ότι δεν παραβίαζε το license επειδή δεν χρησιμοποιούσε αλλά απλώς μεταπουλούσε το Mac OS X, και πράγματι αρχικά απλώς προσέφερε tools και support και άφηνε τους πελάτες της να εγκαταστήσουν το Mac OS X στους mac-clones της και να παραβιάσουν το license. Την κόκκινη γραμμή την πέρασε όταν άρχισε α) να το προσφέρει προεγκατεστημένο και β) να αλλάζει τα proprietary κομμάτια του (δηλαδή όχι τα low-level Unix κομμάτια του Mac OS που είναι open-source) για να κάνει πράγματα όπως το software update να δουλέψουν. Άρα τελικά είναι απλώς θέμα χρόνου να bite the dust. :smt002

Τώρα για την ιδέα ενός φθηνού PC που απλώς τρέχει Mac OS Χ, νομίζω ότι έχει μικρή αξία πέραν του "ακαδημαϊκού" ενδιαφέροντος και πειραματισμού. Κάποια από τα σημαντικότερα features των Macs (πέραν της αισθητικής και ευχρηστίας του software) είναι το άριστο integration του software, hardware και των applications, καθώς και το εξαιρετικό hardware design, τα οποία εξανεμίζονται. To Mac OS Χ μόνο του είναι απλώς ένα κομμάτι του παζλ του προϊόντος και η αξία του προϊόντος τελικά είναι κάτι τις παραπάνω από απλώς το άθροισμα των μερών του.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Sun Nov 15, 2009 8:21 pm

πρωτη φορα ακουω πως το να εχεις το δευτερο πιο γνωστο λειτουργικο στον κοσμο ειναι "οχι σημαντικη θεση" - σημαντικη θεση εχει μονο ο πρωτος?

οσο για τους αλλου κατασκευαστες
1)δεν εχουν περιορισει τα windows να μπανουν στο δικο τους μηχανημα
2)δεν εχουν καν φτιαξει δικο τους λειτουργικο. φτιαχνουν ενα μηχανημα , συνηθως με τα windows σαν στοχο (αν και οχι μονο) , αλλα δεν ειναι οτι σε υποχρεωνουν να εχεις τα windows μονο στο δικο τους - παντου μπαινουν

οπως η fujitsu που εχει Τελεια συμβατοτητα και με windows και με linux/opensolaris/bsd δεν εχει κανενα απο τα προηγουμενα ως αποκλειστικοτητα της, ετσι και η apple θα πρεπει να συνεχισει να φτιαχνει ωραιους υπολογιστες (για καποιους τουλαχιστον , η ομορφια ειναι καθαρα υποκειμενικη) αλλα χωρις να υποχρεωνει το λειτουργικο της να λειτουργει μονο με αυτους

ειναι σαν να ελεγε η microsoft να λειτουργουσαν τα windows μονο με ποντικια και πληκτρολογια microsoft
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Sun Nov 15, 2009 8:59 pm

chriskin wrote:πρωτη φορα ακουω πως το να εχεις το δευτερο πιο γνωστο λειτουργικο στον κοσμο ειναι "οχι σημαντικη θεση" - σημαντικη θεση εχει μονο ο πρωτος?
Όχι. Σημασία δεν έχει η σειρά. Σημασία έχει το market share. Αν το δεις world-wide (worst case για την Apple), συγκρίνεις το 95% με το 5%; Ε, σόρρυ, το 5% όχι απλώς δεν είναι "σημαντική θέση" αλλά δεν φαίνεται καν στον χάρτη! :-D Αν θες να το πάρεις για τον ανεπτυγμένο κόσμο μόνο (όπου η Apple είναι καλύτερα), συγκρίνεις το 80% με το 20%; Ε, και πάλι, το 20 δεν θεωρείται σημαντικό. Αυτά βέβαια θέλουν βαθύτερη οικονομική ανάλυση και εξαρτώνται κατά πολύ από τις δυναμικές της εκάστοτε αγοράς. Για παράδειγμα, στην αγορά κινητών τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας που (δυστυχώς) έχει δυναμική ολιγοπωλείου, οι εταιρίες με market share τάξεως 40%, 35% και 25% θεωρούνται ότι έχουν όλες (και οι 3) ΣΙΑ (σημαντική ισχύ στην αγορά) σύμφωνα με το ρυθμιστή (ΕΕΤΤ).

Τέλος πάντων, αν με ρωτάς εμένα αν θα προτιμούσα το Mac OS X να μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε, θα σου έλεγα ναι, βεβαίως και θα ήταν καλύτερο. Αλλά φυσικά, τότε θα ξεσηκωνόταν ο κόσμος αφού θα υπάρχει π.χ. πρόβλημα με τους drivers (τώρα έχει μόνο drivers για το hardware της Apple και θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιήσει π.χ. τους drivers του Linux). Από την άλλη, θα βελτίωνε την κατάσταση όσον αφορά τα λειτουργικά συστήματα, μπας και ισορροπήσει λίγο περισσότερο ο κόσμος και ξε-απαγκιστρωθεί από τα Windows που τεχνικά έχουν μείνει πολύ ΠΟΛΥ πίσω. Άλλωστε το Max OS X είναι κατά παράδοση και γενική ομολογία το πλέον εύχρηστο λειτουργικό και δεν διστάζει να δοκιμάζει καινούρια πράγματα, σε αντίθεση με τα Windows που έχουν κάνει τη backwards compatibility ευαγγέλιο.
chriskin wrote:οσο για τους αλλου κατασκευαστες
1)δεν εχουν περιορισει τα windows να μπανουν στο δικο τους μηχανημα
προφανώς, αφού δεν φτιάχνουν το OS οι ίδιοι.
chriskin wrote:2)δεν εχουν καν φτιαξει δικο τους λειτουργικο. φτιαχνουν ενα μηχανημα , συνηθως με τα windows σαν στοχο (αν και οχι μονο) , αλλα δεν ειναι οτι σε υποχρεωνουν να εχεις τα windows μονο στο δικο τους - παντου μπαινουν
Ναι, οι άλλοι ΟΕΜs φτιάχνουν μόνο το μηχάνημα (γι' αυτό και από integration δεν ξέρουν που πάνε τα 4). Ούτε η Apple σε υποχρεώνει να έχεις μόνο Mac OS X. Μπορείς να εγκαταστήσεις Windows και Linux όπως σε κανονικό PC.
chriskin wrote:οπως η fujitsu που εχει Τελεια συμβατοτητα και με windows και με linux/opensolaris/bsd δεν εχει κανενα απο τα προηγουμενα ως αποκλειστικοτητα της, ετσι και η apple θα πρεπει να συνεχισει να φτιαχνει ωραιους υπολογιστες (για καποιους τουλαχιστον , η ομορφια ειναι καθαρα υποκειμενικη) αλλα χωρις να υποχρεωνει το λειτουργικο της να λειτουργει μονο με αυτους
Χμ... γιατί "θα πρέπει"; :smt002 Υπάρχει ξεκάθαρα σωστό και λάθος αυτή τη στιγμή; Ο σκοπός των Macs προφανώς και δεν είναι να έχουν native συμβατότητα με ό,τι OS κυκλοφορεί εκεί έξω. Κατά βάση εστιάζουν μόνο στο Mac OS, απλώς υποστηρίζουν και άλλα λειτουργικά (κυρίως Windows). Και με την τρέχουσα στρατηγική τους αποτελούν τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή στο desktop για την Microsoft αυτή τη στιγμή. Με την ίδια στρατηγική άλλωστε σε smartphones και MP3 players την έχουν λιώσει (θυμάται κανείς το PlaysForSure; :smt005 ).
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Sun Nov 15, 2009 9:14 pm

1)ακομα δεν καταλαβαινω γιατι το 20% στις δυτικου-τυπου χωρες δεν ειναι σημαντικη θεση - ειδικα δεδομενου οτι οι περισσοτεροι π θα παρουν δυσκολα θα αλλαξουν απο οτι φαινεται τουλαχιστον.

2)οσο για τους drivers ειναι τοσο γνωστο λειτουργικο που αμα πει να βγαλουν οι εταιρειες θα τρεξουν, δεν θα ασχοληθουν καν οι ιδιοι - εδω βγαζουν για καρτες γραφικων πχ (και) οι εταιρειες για τα linux, δεν θα βγαλουν για τα Mac ?

3)ναι αυτο ειπα, για να καταλαβεις ποσο παραλογο ειναι στην πραξη αυτο π κανει η apple

4)αυτο με το θεμα του integration - τι προβλημα με integration μπορει να βρω σε οποιοδηποτε μηχανημα; οτι προσφερει το λειτουργικο το κανει καθε μηχανημα,αμα το λειτουργικο προσφερει να λειτουργει το καζανακι με wi-fi και το καζανακι εχει wi-fi, θα λειτουργησει , ειτε εχω windows ειτε linux ειτε οτιδηποτε αλλο. σαν μυθος των mac μου ακουγεται - η εστω υπερβολη τους

5)για το οτι μπορεις να βαλεις σε apple αλλα λειτουργικα δεν ειναι επιχειρημα, δεν ξερω γιατι το εβαλες - τα αλλα λειτουργικα ειναι φτιαγμενα να λειτουργουν σε mac, οχι τα mac να εχουν τα αλλα λειτουργικα.(οκ κατι θα εχει κανει η εταιρεια για να υποστηριξει αλλα αλλος εκανε τη βρομικη δουλεια) - ασε π δεν ειναι εκει το θεμα μας, αλλα το που εισαι υποχρεωμενος να βαλεις το δικο τους λειτουργικο.

6)το πρεπει το ειπα ως ιδεα δικη μου, προφανως δεν μπορω να τους υποχρεωσω

7)σιγουρα δεν ειναι ανταγωνιστης - τα windows φοβουνται σιγουρα περισσοτερο την εξαπλωση αλλων λειτουργικων (πχ αυτα π βγαζει η Google αυτες τις μερες - τωρα π βγαινει και το Chrome Os και ειναι επικαιρο). τα mac δεν θα εξαπλωθουν ποτε, μαλλον μπορει να χασουν σιγα σιγα κοσμο - παραειναι ακριβα και παραειναι κλεισμενα στον κοσμο τους για να αποκτησουν μεγαλο μεριδιο της αγορας - και απο οτι φαινεται η apple δεν θελει να το αλλαξει αυτο
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Sun Nov 15, 2009 9:31 pm

Νομίζω στον καπιταλισμό τα πράγματα είναι απλά. Σου αρέσει η apple και το πακέτο που προσφέρει? Το αγοράζεις. Αν δεν σε ικανοποιεί υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Εταιρεία είναι δε σε πιέζει να κάνεις κάτι. Άνετα ζεις και χωρίς Mac γιατί να πρέπει να της πεις πως θα θέσει τους όρους στο concept που πουλάει?
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Sun Nov 15, 2009 9:35 pm

sandra wrote:Νομίζω στον καπιταλισμό τα πράγματα είναι απλά. Σου αρέσει η apple και το πακέτο που προσφέρει? Το αγοράζεις. Αν δεν σε ικανοποιεί υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Εταιρεία είναι δε σε πιέζει να κάνεις κάτι. Άνετα ζεις και χωρίς Mac γιατί να πρέπει να της πεις πως θα θέσει τους όρους στο concept που πουλάει?
χαχαχα προφανως μια καλη απορια
πραγματι...ε..δεν μπορω να πω οτι με πολυαγχωνει τι θα κανει με τους ορους της - mac να βαλω εγω στο δικο μ ειναι απιθανο πια , εκτος αμα με εντυπωσιασουν τοοοοοσο πολυ η υποχρεωθω για καποια δουλεια (που το ενα μ φαινεται πιο απιθανο απο το αλλο)

το οτι ο καπιταλισμος εχει κανει τα παντα απλα δεν σημαινει οτι τα εχει κανει και σωστα (ηθικα μιλωντας παντα) η καλα (σε θεμα ποιοτητας)
Post Reply

Return to “Hardware”