Silent Tower
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Το motherboard monitor είναι πολύ γνωστό αλλά να ξέρεις πως πλέον σταμάτησε η περαιτέρω ανάπτυξη του. Τώρα για να πάρεις σωστές μετρήσεις φρόντισε να ενεργοποιήσεις τα σωστά sensors! Τέλος η διαφορά θερμοκρασίας είναι σωστή(περίπου) αυτή που σου δείχνει το bios η οποία θα έπρεπε να είναι ίδια με το motherboard monitor. Εάν έχεις αποκλείσεις τότε κάτι απο τα δύο δεν πάει καλά και μάλλον αυτό είναι το ότι έχεις επιλέξει λάθος sensor type.jimmyD wrote:Εγκατέστησα πριν λίγο ένα προγραμματάκι για να βλέπω την θερμοκρασία χωρίς να χρειαστεί να μπω στο bios (motherboard monitor λέγεται) Η θερμοκρασία που μου δίνει το πρόγραμμα είναι 63 C ενώ αν κάνω παίρνω 48 από το bios. Είναι δυνατόν να πέφτει τόσο πολύ η θερμοκρασία του υπολογιστή μέχρι να κάνει reboot. Τα προγράμματα του είδους κάνουν λάθη? Διαπίστωσα πως η ψύκτρα της κμε έχει πρόβλημα καθώς δεν λειτουργεί ο ένας από τους δύο ανεμιστήρες που διαθέτει. Μάλλον το πρόβλημα προυπήρχε αλλά τώρα το κατάλαβα. Αύριο θα πάρω monitor με αισθητήρα για να βλεπώ την θερμοκρασία ενώ με κόβω και για άμεση αγορά ψύκτρας. Δεν το κρύβω είμαι σε πανικό.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
- jimmyD
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Ναι το παρατήρησα ότι έχει σταματήσει η ανάπτυξή του πάντως την μητρική μου την υποστηρίζει. Αυτό με τα sensors δεν το έχω ψάξει καθόλου , θα το δω όμως. Thnx hdkiller
προέχει η αγορά ψύκτρας και μάλλον καταλήγω σε λύση της zalman
http://www.zalman.co.kr/eng/product/vie ... 2&code=009
προέχει η αγορά ψύκτρας και μάλλον καταλήγω σε λύση της zalman
http://www.zalman.co.kr/eng/product/vie ... 2&code=009
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Το θέμα με τα sensors είναι λίγο περίεργο και με τo ΜΜ. Εμένα ενώ υποστηρίζει την mobo μόνο το CPU temp διαβάζει σωστά το motherboard δεν το διαβάζει με τπτ μου βγάζει -
. Όσον αφορά την Zalman είναι πολύ καλύτερη της αντίστοιχης ψύκτρας της TT που λέγαμε. Προτίμησε κάτε σε cooper base για να έχεις καλύτερα απολετέσματα και να μην μπλέξεις σε διαδικασίες άλλες(lapping κλπ εάν είσαι ψύρας βέβαια).

- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Αυτό που αναφέρει παραπάνω ο theo... H βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η ψύξη είναι θερμοχωρητικότητα. Μεταφορά της θερμότητας απο ένα σώμα με μικρή θερμο/ότητα-core σε ένα με τραγικά μεγαλύτερη-ψύκτρα. Για να έχεις μεγαλύτερο ρυθμό μεταφοράς, οπότε να πέσει πιο γρήγορα η θερμοκρασία στο core θα πρέπει οι επιφάνειες να εφάπτονται πλήρως. Επειδή αυτό δεν γίνεται και υπάρχουν μικροσκοπικά κενά υπάρχει το lapping όπου είναι διαδικασία εξομάλυνσης της επιφάνειας. Γίνεται με ντουκόχαρτο(ξεκινάς απο χοντρό και πηγαίνεις προς ψιλότερο) και λάδι-βαλβολίνη. Βέβαια περίπου ίδια αποτελέσματα θα έχεις εάν βάλεις καλή θερμοαγώγιμη πάστα. Artic Silver δηλαδή και κάνεις ένα 72ωρο περίπου burn out
. Το θέμα είναι ότι σε όσες εγκαταστάσεις έχω δεί πολύ λίγες την έχουν σωστά τοποθετημένη. Οι περισσότεροι βάζουν με το κιλό και πνίγουν το core μέσα στην σιλικόνη.

- Einherjar
- Venus Project Founder
Το βέλτιστο πάχος είναι 2-3 χιλιοστά να έχεις υπ'όψιν σου. Και επειδή δεν θα μπορέσεις ποτέ να έχεις μια πλήρως λεία επιφάνεια ψύκτρας είναι απαραίτητη μια καλή θερμοαγώγιμη κόλλα (arctic silver 3).
Το cooper base δεν είναι τίποτα άλλο από τη χάλκινη ψύκτρα. Επειδή ο χαλκός απορροφάει πιο εύκολα τη θερμότητα (θέμα θερμοχωρητικότητας που λέει παραπάνω και ο Hd) πρέπει να προσέξεις η ψύχτρα σου να είναι από τέτοιο υλικό.
Το cooper base δεν είναι τίποτα άλλο από τη χάλκινη ψύκτρα. Επειδή ο χαλκός απορροφάει πιο εύκολα τη θερμότητα (θέμα θερμοχωρητικότητας που λέει παραπάνω και ο Hd) πρέπει να προσέξεις η ψύχτρα σου να είναι από τέτοιο υλικό.
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- jimmyD
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Φαντάζομαι πως αφού πρόκειται για αντικατάσταση ψύκτρας θα υπάρχει κόλα ήδη. Θέλω να ρωτήσω πως θα αφαιρέσω το υπάρχον στρώμα για να βάλω το καινούριο. Επίσης με τι να απλώσω την κόλα υπάρχει κάτι σε μορφή σπάτουλας στην συσκευασία ή χρησιμοποιούμε φαντασία.
Εκεί με το burn out σε έχασα hdk.

Εκεί με το burn out σε έχασα hdk.

Since I was born I started to decay

- Einherjar
- Venus Project Founder
κοίτα... εγώ δεν χρησιμοποιώ την κόλλα που έχει μέσα η εκάστοτε ψύχτρα αλλά την arctic silver του P3 
προσωπικά σαν σπάτουλα χρησιμοποιώ το δακτυλάκι μου
επίσης για να καθαρίσω την υπάρχουσα κόλλα χρησιμοποιώ οινόπνευμα. Δεν ξέρω αν είναι το ενδεδειγμένο μέσο αλλά έχρι τώρα έχω κάνει τη δουλειά μου πολύ καλά

προσωπικά σαν σπάτουλα χρησιμοποιώ το δακτυλάκι μου

επίσης για να καθαρίσω την υπάρχουσα κόλλα χρησιμοποιώ οινόπνευμα. Δεν ξέρω αν είναι το ενδεδειγμένο μέσο αλλά έχρι τώρα έχω κάνει τη δουλειά μου πολύ καλά
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Για την κόλλα που δίνουν μαζί δεν το συζητώ καθόλου. Πέταμα και Arctic Silver μόνο. Τώρα όσον αφορά την τοποθέτηση εγώ χρησιμοποιώ οδοντογλυφίδα ή κάποιο αντίστοιχο πλαστικό τέτοιου μεγέθους. Το δάχτυλο δεν θα το επικροτούσα γιατί το στρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο μιας και μετά την πίεση απο την τοποθέτηση εάν κάπου έχει μπεί λιγότερο θα μείνει κενό το οποίο είναι χειρότερο απο το να μην βάλεις καθόλου. Σε κάθε περίπτωση εάν έχεις αποτυχιμένες προσπάθειες τοποθέτησης και ψύκτρα θα γίνει βουτηχτή στην σιλικόνη χρηισμοποίησε πετρέλαιο(καθαρό) για τον καθαρισμό μιας και το διαλύει(δεν υπάρχει πρόβλημα εάν βάλεις πάνω στο core ή στα πέριξ είτε είναι AMD είτε Intel).
ΥΓ: Πρόσεξε ότι σιλικόνη και να βάλεις θέλει ένα burn-out πρώτα
για να πιάσει καλές θερμοκρασίες. Μετά απο 70~72 ώρες λειτουργείας θα δείς περίπου -1,-2 απ΄ότι αρχικά.
ΥΓ: Πρόσεξε ότι σιλικόνη και να βάλεις θέλει ένα burn-out πρώτα

- Ganther
- Wow! Terabyte level
- Academic status: 3rd year
Lol Το ηξερα οτι θα σας ψαρωσω!! σοβαρα τωρα, φιλε μου, για να μην παιζεις παιχνιδια με την ΚΜΕ σου, οριστε ο συνδεσμος στον καταλληλο οδηγο για την εφαρμογη του αρκτικου αργυρου, επανω στην επηφανεια της ΚΜΕ! (! με κουρασαν οι αλλαγες της γλωσσας!)
http://www.arcticsilver.com/arctic_silv ... ctions.htm
http://www.arcticsilver.com/arctic_silv ... ctions.htm
- P3
- Venus Project Founder
Για να σε κουφάνω κι εγώ ... ακολουθώ πλήρως τις οδηγιές χρήσης και βάζω γάντι νάυλον πριν κάνω την επάλειψη!!Για να σας το παιξω ο καραγκιοζης της παρεας, το δαχτυλακι δεν ειναι καλη λυση, γιατι εχει λιπος πανω (ναι, ναι, αυτο το λαδακι που αφηνει και αποτυπωματα) και αυτο μειωνει την δραση της Αρκτικ σιλβερ! χεχε. Σας κουφανα ε? Very Happy
Χεχεχε

"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων