Κάρτα γραφικών

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
Κάρτα γραφικών

Post by rapadder » Thu Apr 20, 2006 1:42 am

Πήρα πρόσφατα έναν υπολογιστή με την παρακάτω on board κάρτα γραφικών: SiS 661FX http://www.sis.com/products/sis661fx.htm. Δεν τον πήρα με την προοπτική να παίζω παιχνίδια και γι' αυτό και δεν έδωσα σημασία στην κάρτα γραφικών. Η αντίστοιχη μητρική είναι η: http://eu.dfi.com.tw/Product/xx_product ... MB&SITE=UK.
Πάω λοιπόν να εγκαταστήσω ένα παιχνίδι (Lord of the Rings: The return of the King) και μόλις πάω να το τρέξω μου βγάζει ένα μήνυμα:
Could not find any compatible Dirext3D devices with the required capabilities. Make sure you have the current drivers for your video card.
The Lord of the Rings (tm)q Return of the King(tm) will now exit.
Κατέβασα τους τελευταίους drivers από το site της SiS αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Επίσης το παιχνίδι Bloodrayne δεν έπαιζε (απαιτεί 64MB GeForce2 or Radeon video card). Μου έβγαζε το μήνυμα:
Cannot create hardware vertex processing device. Please check with your hardware manufacturer to make sure that your video card indeed has hardware vertex processing.
Αυτό που έψαξα κυρίως είναι ότι στην έκδοση SiS VGA Utilities 6.57, σε ένα αρχείο ReadMe έχει την επιλογή:
(10) 3D wizard:
It provides users to adjust the "3DStereo", "OverClock", "D3D", "OpenGL" and other 3D settings.
Η επιλογή αυτή δεν υπάρχει όμως πουθενά στον SiS VGA Utilities. Ίσως επειδή το συγκεκριμένο chipset 661FX-TML δεν υποστηρίζει τέτοια δυνατότητα (ο driver δεν είναι μόνο για το συγκεκριμένο chipset). Το περίεργο όμως είναι ότι το δεύτερο link (μητρική) αναφέρει:
3D graphics accelerator
ενώ το παιχνίδι Lord of the Rings αναφέρει σαν ελάχιστες απαιτήσεις 32ΜΒ Direct3D video card. Έχω λίγο μπλεχτεί, μου φαίνεται δεν γλυτώνω την κάρτα γραφικών. Είπα ότι δεν τον πήρα για παιχνίδια αλλά όχι και να μην παίζει τα πιο απλά του είδους :evil:.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Thu Apr 20, 2006 9:35 am

Μάλλον θέλουν και pixel, vertex shaders ή κάποια άλλα χαρακτηριστικά που δεν έχει η SiS 661FX (απο το site: "Microsoft DirectX 7.0 H/W and Microsoft DirectX 9.0 S/W compliant")
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Re: Κάρτα γραφικών

Post by vagalati » Thu Apr 20, 2006 10:33 am

rapadder wrote:Πήρα πρόσφατα έναν υπολογιστή με την παρακάτω on board κάρτα γραφικών: SiS 661FX
Ωχ! (no offence.. απλά δεν έχω τις καλύτερες εμπειρίες από SiS chipsets)

Η κάρτα σου απλά δεν υποστηρίζει pixel/vertex shaders. Είναι δηλαδή < Direct3D 8.0 compliant. Να ευχεσαι να υποστηρίζει έστω και hardware TnL, μην είναι δηλαδή < D3D 7.0..
sorry.. μάλλον για games θα χρειαστείς να πάρεις κάρτα γραφικών.. ευτυχώς που η μητρική έχει και AGP..
Ni!! Ni!! Ni!!
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Thu Apr 20, 2006 8:07 pm

Βασικά έχεις ίσα ίσα γραφικά για το Desktop και άντε και κανένα Direct3d/OpenGL primitive :-p με onboard κάρτες και δεν είναι η SiS το θέμα και της Intel τα Onboard Graphics chipακια το ίδιο **ατά είναι..
Δεν θα λυθεί το θέμα με κανέναν driver..
Επίσης το να βρείς κάρτες AGP είναι λίγο πρόβλημα αφού όλες πλέον είναι PCI-Express..
Η αν βρείς θα είναι πλέον παλιές..
Εγώ την τελευταία που είδα (και την αγόρασα ;) ) ήταν μια Geforce 6600 256MB AGP 8x.. γύρω στα χριστούγεννα , από τότε δεν έχω ξαναδεί..

Το υπόλοιπο PC τι σύνθεση είναι..?
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Fri Apr 21, 2006 9:44 am

Και γω την 6600Gt 8α σου πρότεινα για AGP με γύρω στα 95 Ε ... αρκετά καλή αγορά (value for money)
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Fri Apr 21, 2006 6:52 pm

Ωραία, μάλλον αυτή θα αγοράσω, τουλάχιστον τώρα γνωρίζω ότι για να παίξεις κάνα παιχνίδι καμία on board δεν είναι ικανή. Θα ψάξω την συγκεκριμένη κάρτα γραφικών για να την αγοράσω. Αν έχετε κάνα link υπόψη θα μου ήταν χρήσιμο να μου το παραθέτατε (έστω και για μεταχειρισμένη). Είδα κάτι στα MultiBlablabla με 139 Ευρώ και είναι αρκετά πιο πάνω από την παραπάνω τιμή.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sat Apr 22, 2006 7:08 pm

Εγώ την είχα πετύχει στη Στουρνάρη αυτήν την τιμή...απέναντι από το Πολυτεχνείο, (ίσως και λίγο παρπάνω) και σε ένα μαγαζί όπου τα είχε απλώσει τα προϊόντα του έξω, λες και ήταν καμια λαϊκή..δεν ξέρω όνομα δυστυχώς (αλλά θα το βρεις σίγουρα με την περιγραφή μου αυτή) :-D
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Mon Apr 24, 2006 12:10 pm

The Punisher wrote:Εγώ την είχα πετύχει στη Στουρνάρη αυτήν την τιμή...απέναντι από το Πολυτεχνείο, (ίσως και λίγο παρπάνω) και σε ένα μαγαζί όπου τα είχε απλώσει τα προϊόντα του έξω, λες και ήταν καμια λαϊκή..δεν ξέρω όνομα δυστυχώς (αλλά θα το βρεις σίγουρα με την περιγραφή μου αυτή) :-D
Είναι το stock της Cosmodata. Τα προϊόντα είναι χωρίς εγγύηση, αυτός το λέει εγγύηση καλής λειτουργίας (για κάνα μήνα). Όμως βρίσκεις και μερικά λαβράκια, πχ κάρτες δικτύου με 2 ευρώ.
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Tue Apr 25, 2006 7:09 pm

Είδα κάτι στα MultiBlablabla με 139 Ευρώ και είναι αρκετά πιο πάνω από την παραπάνω τιμή.
Όντως οι τιμές κυμαίνονται από 144 - 152 Ευρώ (ανάλογα με μάρκα και τεχνικά χαρακτ) στο e-#### και 155 Ευρώ στο pl#####

Πάντως πρέπει να βιαστείς γιατι όπως φαίνονται τα πράγματα είναι η τελευταία και καλύτερη κάρτα που θα υπάρχει για AGP από το pl##### (μόνο 4 κάρτες AGP) και από το e-#### βέβαια υπάρχουν συνολικά 35 κάρτες AGP να διαλέξεις με εξαίρεση της ATI FIREGL X2T 256MB AGP (επαγελματική), και περιέχουν αξιόλογα μοντέλα των σειρών X800, X850 6600,6800,7600 και 7800, (από μηδαμινές τιμές έως 420 Ευρώ).

Πάντως όπως είπα προηγουμένως τα πράγματα στενεύουν αφού η σειρά 7800 της nvidia και η σειρά X850 είναι οι τελευταίες σειρές των δύο εταιριών που να συνδέονται με AGP
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Tue Apr 25, 2006 8:14 pm

Τελικά θα πάρω μια AGP ALBATRON nVidia GeForce 6600GT 128ΜΒ μεταχειρισμένη με 80 Ευρώ. Νομίζω ότι είναι μια καλή αγορά: http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=26344. Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και προτάσεις σας.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue Apr 25, 2006 10:51 pm

Μπράβο ρε συ...άντε και καλή διασκέδαση τώρα!!! :-D
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Thu Apr 27, 2006 12:32 am

Φτού το γρουσούζεψα το πράγμα. Ο τύπος ζητάει παραπάνω χρήματα και εγώ αρνούμαι να μπώ σε διαδικασία δημοπρασίας. Θα ψάξω για καμία άλλη προσφορά...
Τελικά πήρα μια NVidia GeForce 6600 GT της ASUS (επιτέλους :smt026).
Το "Lord of the Rings - The return of the King" παίζει. Ο τύπος που μου την πούλησε μου σύστησε (φρίκαρε λίγο όταν του είπα για την μητρική...) να απενεργοποιήσω την on board κάρτα ήχου της SiS (είναι μια RealTek AC 97 Audio) και να πάρω μια PCI για να μην επιβαρύνω τον επεξεργαστή (όταν παίζω πιο "βαριά" παιχνίδια).
Θεωρείτε ότι αξίζει τον κόπο; Διάβασα κάπου στο βιβλιαράκι του παραπάνω παιχνιδιού κάτι για 3D soundcards και DirectX 9.0 compatible sound cards. Τι ακριβώς εννοεί; Η δική μου (που λειτουργεί κανονικά και μάλιστα στον έλεγχο DirectX Diagnostic Tool όλα εμφανίζονται OK) υστερεί σε κάτι;
Είμαι λίγο ως πολύ άσχετος στον συγκεκριμένο τομέα.
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Sat Apr 29, 2006 3:08 pm

Με γειά η νέα 6600 ! :-D

Καταρχάς o επεξεργαστή Intel Pentium 4 Prescott που έχεις στα πόσα τρέχει?
Γενικά οι επεξεργαστές αυτοί είναι αρκετά δυνατοί για να επεξεργαστούν τον ήχο μόνο με τη βοήθεια on-board...
Ωστόσο αν θές να ελαφρίνεις την CPU για μερικά % (5-10%) και επιπλέον θέλεις υποστήριξη ειδικών εφέ EAX και Direct3DSound και σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ήχου (ακόμα και με ηχειάκια 80Euro) τότε θα ήταν ευκαιρία αν έβρισκες μία απο τις παλιές Sound Blaster Live! 5.1 ή Audigy 1,2

εγώ που έβαλα την Live! 5.1 σε ένα φίλο με ηχεία Creative FPS 1500... ακούσαμε μεγάλη διαφορά στο μπάσο, στην λιγότερη παραμόρφωση του ήχου και στην ζωντάνια που έδωσε η SB σε σχέση με την on-board
Ωστόσο όταν άλλαξα από την Live 5.1 στην Audigy 1, η διαφορά ήταν εμφανής, αλλά όχι τόσο έντονη...
Ενώ όταν άλλαξα από την Audigy 1 στην Audigy 2, η διαφορά σχεδόν ανύπαρκτη (την πήρα για να παίζω DVD-Audio).
Όπως λένε οι κριτικές η Audigy 4, δεν έχει διαφορά σε σχέση με την Audigy 2, αλλά είναι πιθανώς χειρότερη σε σχέση με την Audigy X-fi (στα DACs)

Live! 5.1 bulk: την πούλησα 25Euro πριν τέσσερα χρόνια
Audigy 1 bulk: την πούλησα 30Euro πριν τρία χρόνια

Επίσης προσοχή στις νέες bulk :
Όπως οι Audigy 4 Bulk και Αudigy : δεν χρησιμοποιεί Audigy 4 chipset και Αudigy 1 chipset, αντίστοιχα, αλλά το παμπάλαιο e-mu chipset!!!

Όσο για το DirectX, αυτό εκμεταλλεύεται το hardware των καρτών ήχου, κάνοντας το έργο του επεξεργαστή πιο έυκολο, καθώς και την απόδοση του συστήματος γενικότερα...ελαφρώς καλύτερη σύμφωνα με την Microsoft.
To DirectSound και το Direct3DSound σου επιτρέπει να παίζεις πολλαπλά wave αρχεία ταυτόχρονα και παράλληλα αυτούς τους ήχειους να τους κινείς σε ένα 3d χώρο, δίνοντας την αίσθηση ότι προέρχονται από διαφορετικά σημεία, με τουλάχιστον 2 ηχεία...
Τέλος τα EAX 1.0, EAX 2.0 και ΕΑΧ 3.0 HD είναι προτόκολλα τα οποία υποστηρίζουν τα παιχνίδια και εάν έχεις την κατάλληλη κάρτα, μπορείς να προσδόσεις μεγάλες δόσεις αληθοφάνειας στο παιχνίδι σου... Πχ όταν μιλάς σε ένα παιχνίδι μέσα σε σπηλιά, ακούγεσαι διαφορετικά, απ'ότι μέσα σε ένα ξήλινο σπίτι κτλ...
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Sat Apr 29, 2006 4:38 pm

Σε ευχαριστώ πολύ για τις εκτενείς πληροφορίες σου. Μάλλον δεν θα αγοράσω κάτι για αρκετό καιρό. Πάω να κάνω και καμία εργασία...
Post Reply

Return to “Hardware”