Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

- Academic status: Alumnus/a
Θα θέλατε το τμήμα Πληροφορικής του Ο.Π.Α. να έχει μαθήματα και εργαστήριο επισκευής Η/Υ;
Να μας παρέχεται δηλαδή τεχνική γνώση για να σύνθετουμε και να διορθώνουμε υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές κτλ. Όχι τίποτα σπουδαίο αλλά τουλάχιστον σε επιπεδο τεχνικού από Ι.Ε.Κ. Πρακτικά πράγματα.
Πάντως χτυπάει κάπως άσχημα να ξέρουμε τι είναι ο σκληρός μόνο από φωτογραφίες ή από την άλλη να τα σκάμε στο κάθε τέχνικό επειδή τελείωσε μια Α κ!@#$$%σχολή Hardware και να μας το παίζει μάγκας

-
rak
- byte level

Συμφωνώ απολύτως.
Στο κάτω κάτω είναι το εργαλείο της δουλειάς μας!
-
AnINffected
- Gbyte level

by AnINffected » Wed May 31, 2006 3:09 am
Και εγώ μέσα!
Παλαιότερα είχαμε κάνει και μία συζήτηση για την εισαγωγή
μαθήματος Φυσικής (ώστε να εξοικειώνονται οι φοιτητές με τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του hardware/φυσικού επιπέδου), αλλά η προσπάθεια πάγωσε.
Κοιτάχτε και αυτή τη
σχετική συζήτηση στο Venus.
(Παρεπιπτόντως και τότε στο τέλος το ίδιο πράγμα είχα αναφέρει...Τι σου είναι ο άνθρωπος... Αλγόριθμος σκέτος

)
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything.
It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace
Θέλω
και εγώ να παίξω
D&D λέμε!!!

-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Απλά λίγα μαθήματα για τεχνικές γνώσεις(π.χ. για βασικές τεχνικές επιδιορθώσεις Η/Υ).
-
vangos
- Mbyte level

Αν και απόφοιτος πλέον, πολύ θα ήθελα και εγώ να υπήρχε κάτι τέτοιο. Ίσως όχι ολόκληρο μάθημα αλλά ένα εργαστήριο σε κάποιο μάθημα (π.χ. στη Σχεδίαση ψηφιακών συστημάτων) θα ήταν απαραίτητο κατά τη γνώμη μου. Πολλοί - και ειδικά τα κορίτσια (μην παρεξηγηθήτε

) - το μόνο hardware που έχουν αγγίξει είναι το εξωτερικό μέρος του tower!
-
Fairy
- Gbyte level

Κι εγώ φανατικά υπέρ!!! Όχι απαραιτήτως κάτι επιπέδου μηχανολόγου, αλλά βασικά πρακτικά πραγματάκια...

"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
-
silegav
- Venus Project Founder

Ένα μάθημα στοιχίζει και επιπλέον πρέπει να βαθμολογηθεί. αν θέλετε κι έχετε όρεξη, μπορείτε να οργανώσετε 4-5 άτομα εβδομαδιαία σεμινάρια σε έναν χώρο στην σχολή. Δεν είναι κακό. Τι λέτε?
-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Αυτοί που ξέρουν όμως.
-
The Punisher
- Venus Former Team Member
by The Punisher » Wed May 31, 2006 6:58 pm
Να μας παρέχεται δηλαδή τεχνική γνώση για να σύνθετουμε και να διορθώνουμε υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές κτλ. Όχι τίποτα σπουδαίο αλλά τουλάχιστον σε επιπεδο τεχνικού από Ι.Ε.Κ. Πρακτικά πράγματα.
Μπορείς να το αναλύσεις λίγο περισσότερο ? Να καταλάβω δηλαδή τι ψάχνεις να μάθει...από τι φτιάχνεται/απαρτίζεται το hardware ... ή τι κάνουμε αν μας χαλάσει ? Το δεύτερο θα έλεγα ότι είναι αυτό που φαίνεται ότι θέλις να μάθεις(έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ) και είναι λίγο δύσκολο να διδαχθεί...τι θα κάνουμε, case description / solution ?
-
Fairy
- Gbyte level

Παράδειγμα: Θα πάρουμε όλοι μαζί έναν παλιό υπολογιστή και με το κατσαβιδάκι μας θα το ανοίξουμε, χωρίς να μας νοιάζει αν το καταστρέψουμε. Έπειτα μπορούμε να δούμε πώς λέγεται το κάθε κομμάτι και τι υποτίθεται πως κάνει, πώς μπαίνει σωστά αν πρέπει να αντικατασταθεί, πώς να βάλουμε μόνοι πχ, μια καινούρια κάρτα γραφικών, πώς να βάλουμε δεύτερο σκληρό δίσκο, πώς να βάλουμε κανένα driver, πών να αλλάξουμε καμένο ανεμιστήρα κτλ.
[/Άσχετο] Πολύ θα ήθελα να μάθω να κάνω τα αντίστοιχα και σε αυτοκίνητο!!!

[/Άσχετο]
"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Α) Ποιά είναι τα επιμέρους κομματία του Hardware ενός υπολογιστή(π.χ. ενός desktop ή ενός laptop καθώς και μικρότερων ή μεγαλύτερων υπολογιστικών συστημάτων).
Β) Ποιά ξεχωριστή λειτουργεία αυτά επιτελούν και με ποιό τρόπο(π.χ. τι είναι και πως δουλεύουν οι θύρες USB).
Γ) Πως συνεργάζονται μεταξύ τους.
Δ) Πως εμείς παίρνοντας συγκεκριμένα κομμάτια μπορούμε να έλεγξουμε τη συμβατοτητά τους και να συνθέσουμε έναν νέο υπολογιστή.
E) Πως θα κάνουμε μόνοι μας στοιχειώδεις βελτιώσεις σε έναν υπολογιστή(π.χ. επέκταση μνήμης RAM, αλλαγή τροφοδοτικού, τοποθέτηση νέας ψύκτρας κτλ.).
ΣΤ) Πως θα κάνουμε επιδιορθώσεις σε στοιχειώση τμήματα του υπολογιστή(π.χ. στο τροφοδοτικό).
Ζ)Ποιά είναι μέχρι σήμερα τα πιο γνωστα περιφερειακά, τι είναι το καθένα, πως δουλεύει, τι ρόλο επιτελεί.
Η) Από ποιά στοιχειώδη τμήματα συντίθονται τα περιφερειακά(π.χ. ο σαρωτής).
Θ) Πως λειτουργούν και συνεργάζονται με τον υπολογιστή τα περιφερειακά.
Ι) Τι περιφερειακά(και άλλα εξαρτήματα) χρειαζόμαστε για μια δουλειά μετον υπολογιστή(π.χ. για να έχουμε δίκτυο wifi τι χρειαζόμαστε και πως τα συνδέουμε με τον υπολογιστή αυτά που χρειαζόμαστε).
Θ) Πως αντιμετώπιζουμε βλαβες σε περιφερειάκά(π.χ. τι φταίει και πως αντιμετωπίζεται ένας εκτυπωτής που δεν εκτυπώνει).
Ι) Τι είναι και πως ρυθμίζουμε το ΒΙΟS.
Κ) Πως κάνουμε format και εγκατάσταση λειτουργικού(π.χ. πως γίνεται με flopy disk, πως με cd)
KA) Πως βάζουμε δύο και παραπάνω λειτουργικά σε έναν Η/Υ.
Τέχνικές γνώσεις όχι λεπτομέρειες.
-
Paralias
- Gbyte level

Fairy wrote:[/Άσχετο] Πολύ θα ήθελα να μάθω να κάνω τα αντίστοιχα και σε αυτοκίνητο!!!

[/Άσχετο]
Έλα στο club(βλέπε την υπογραφή μου) να μάθεις πολλάαααααααααααααα.
Θα με ενδίφερε και'μένα πάαααααρα πολύ αυτό το θέμα.Πολύ θα μου άρεσε να κάνουμε ένα τέτοιο μάθημα.Με το hardware έχω μια ιδιαίτερη "τρέλα"!
Αν και αυτά που προτείνετε να διδαχθούν προσωπικά τα ξέρω αρκετά καλά.Δεν έχει να κάνει όμως.Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερα που θα γίνουν στην πορεία τα οποία δεν γνωρίζω.
Και επειδή θίχτηκε το θέμα,σίγουρα θα βοηθήσει πολύ τις κυρίες του τμήματός μας καθώς γνωρίζω πολλές οι οποίες το μόνο που ξέρουν από το PC είναι το κουμπί που ανοιγεί(χωρίς καμία παρεξήγηση.δεν ισχύει για όλες)
-
Fairy
- Gbyte level

PASCAL wrote:
Γ) Πως συνεργάζονται μεταξύ τους.
Ζ)Ποιά είναι μέχρι σήμερα τα πιο γνωστα περιφερειακά, τι είναι το καθένα, πως δουλεύει, τι ρόλο επιτελεί.
Η) Από ποιά στοιχειώδη τμήματα συντίθονται τα περιφερειακά(π.χ. ο σαρωτής).
Θ) Πως λειτουργούν και συνεργάζονται με τον υπολογιστή τα περιφερειακά.
KA) Πως βάζουμε δύο και παραπάνω λειτουργικά σε έναν Η/Υ.
Τέχνικές γνώσεις όχι λεπτομέρειες.
Μερικά από αυτά τα μαθαίνουμε στο 2ο έτος θεωρητικά πάντα στην Οργάνωση Συστημάτων Υπολογιστών και στα Λειτουργικά Συστήματα. Ειδικά το Θ αποτελεί κεφάλαια ολόκληρα...
-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Πολύ καλό αυτό και δεν το ήξερα.
-
Fairy
- Gbyte level

Θυμόμουν πως ήσουν πρωτοετής, οπότε το φαντάστηκα... Πάντως μάλλον από σένα εξαρτάται πόσο θα εμβαθύνεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί που μαθαίνουν απλώς παπαγαλία τα κατεβατά του βιβλίου και μετά ξεχνούν τα πάντα. Στα εν λόγω μαθήματα γίνεται εργαστήριο, αλλά σε προγραμματισμό (Assembly, δηλαδή γλώσσα μηχανής και προγραμματισμός στο φλοιό του UNIX αντίστοιχα). "Κατσαβίδι" δεν πέφτει... Οι υπόλοιπες προτάσεις σου ήταν υπέροχες. Αναρωτιέμαι πού μπορούμε να αποταθούμε...
-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα σπουδών ποιοί είναι;
-
silegav
- Venus Project Founder

Δεν νομίζω πως ένα τέτοιο μάθημα έχει θέση στο πρόγραμμα σπουδών σαν μάθημα. Η σχολή μας ασχολείται με πληροφορική (επιστήμη) όχι με Η/Υ (υλικό).
Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να διοργανώσουμε κάτι μόνοι μας και η σχολή να μας δώσει χώρο, άντε και μέσα!
-
Fairy
- Gbyte level

Όχι, εντάξει δεν εννούσαμε να γίνει κανονικό μάθημα του τμήματος σπουδών... Άλλοστε καθηγητές μας λένε συχνά πως υπάρχουν άλλα κι άλλα μαθήματα που θα έπρεπε να μπουν στο πρόγραμμα σπουδών και υπάρχει μεγάλη δυσκολία... Κάτι σε σεμινάριο ίσως, ή σαν εξτρά ώρες εργαστηρίου κάποιου μαθήματος... Όχι εξετάσεις, βαθμολόγηση κτλ!

-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Έστω και σεμινάρια...

-
silegav
- Venus Project Founder

Πρόταση μου....οργανώστε το! Υπάρχουν μερικοί που ξέρουν. Όποιος θέλει, ας εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσα από εδώ, επικοινωνήστε μεταξύ σας και κανονίστε ύλες κλπ, κάντε πρόταση στους καθηγητές, βρείτε τον χώρο και όλα κυριλέ...δεν είναι (πολύ) δύσκολο...όρεξη να υπάρχει.
-
PASCAL
- Wow! Terabyte level

Πάντως εμείς ως πρωτοετής δεν γνωρίζουμε και πολλά.
Γι' αυτό ζητάμε από κάποιον μεγαλύτερο να μας δείξει.
-
The Punisher
- Venus Former Team Member
by The Punisher » Fri Jun 02, 2006 11:07 am
Μα δεν είναι απαραιτήτο επειδή είσαι μεγαλύτερου-έτους φοιτητής να τα γνωρίζεις...αν δεν τα δείξει κάποιος σε εσας τους πρωτοετείς, θα καταντήσσετε και εσείς μεγαλυτερου-έτους και δε θα τα ξερετε!
Εγώ ξέρω αρκετά πραγματάκια, αλλά ούτε χρόνο έχω, και από ότι βλέπω ούτε κάποιον να βοηθήσει !