Πρόβλημα με RAM

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Πρόβλημα με RAM

Post by Swtos » Sat Jul 29, 2006 12:35 pm

Καλημέρα!

Λοιπόν, εχω στο PC 256ΜΒ SDRAM στα 133 και χτες πηρα αλλο ενα 512ΜΒ στην ιδια συχνότητα. Οταν το εβαλα όμως παρατηρησα οτι τοσο στο μπουταρισμα των Windows οσο και στο ανοιγμα των υπολοιπων εφαρμογών ηταν αρκετα πιο αργο. Μαλιστα πολλες φορες η CPU κολλαγε στο 100%. Μετα εβγαλα το παλιο 256αρι και με τα 512 ηταν πιο γρηγορο απο οτι με τα 768!
Γνωριζει κανεις γιατι μπορει να συμβαινει αυτό, και αν μπορώ να κανω κατι? Επισης, η μονη αλλαγη που εκανα αφού εβαλα τη μνημη, ηταν να αλλαξω το μεγεθός του paging file στην vitrual memory στο μεγεθος που ειναι recommened.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
-My father made him an offer he couldnt refuse
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract

-The Godfather
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Post by TaRaNTuLa » Sat Jul 29, 2006 1:54 pm

Για δοκίμασε να επαναφέρεις το Virtual Memory, όπως το είχες πριν...

Επίσης, βάψτο μπλε και στη θάλασσα!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Re: Πρόβλημα με RAM

Post by HdkiLLeR » Sat Jul 29, 2006 6:51 pm

Swtos wrote:...ηταν αρκετα πιο αργο. Μαλιστα πολλες φορες η CPU κολλαγε στο 100%. Μετα εβγαλα το παλιο 256αρι και με τα 512 ηταν πιο γρηγορο απο οτι με τα 768!
Ποιό process ήταν αυτό που την έτρωγε;
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Swtos » Sat Jul 29, 2006 9:31 pm

TaRaNTuLa wrote:Για δοκίμασε να επαναφέρεις το Virtual Memory, όπως το είχες πριν...

Άσε, τα νευρα μου. Ξερεις και ποσα λεφτα εδωσα... :evil:
HdkiLLeR wrote:Ποιό process ήταν αυτό που την έτρωγε;
Την πρώτη φορά που κολλησε ηταν οταν πηγα να ανοιξω τον Firefox. Μετα συνεβη και με αλλα προγραμματα. Γενικα, ακομα και οταν δεν ηταν ανοιχτη καμια εφαρμογη, εβλεπα τη CPU να ανεβοκατεβαινει συνεχεια σε υψηλα ποσοστα χρησης...Παιζει να φταιει καποιο συγκεκριμενο process?
-What was that?
-Luca Brasi held a gun to his head and my father assured him that either his brain or his signature would be on the contract

-The Godfather
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Sat Jul 29, 2006 11:39 pm

Swtos wrote:
TaRaNTuLa wrote:Για δοκίμασε να επαναφέρεις το Virtual Memory, όπως το είχες πριν...

Άσε, τα νευρα μου. Ξερεις και ποσα λεφτα εδωσα... :evil:
χμ!!κάτσε να μαντέψω...60-70 ευρώ??? :-p :-p
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun Jul 30, 2006 12:01 pm

Swtos wrote: Την πρώτη φορά που κολλησε ηταν οταν πηγα να ανοιξω τον Firefox. Μετα συνεβη και με αλλα προγραμματα. Γενικα, ακομα και οταν δεν ηταν ανοιχτη καμια εφαρμογη, εβλεπα τη CPU να ανεβοκατεβαινει συνεχεια σε υψηλα ποσοστα χρησης...Παιζει να φταιει καποιο συγκεκριμενο process?
Κοίτα για να ανεβαίνει το cpu load κάποιο Process το τρώει. Δεν έχει να κάνει με το ότι δεν έχεις εσύ ανήξει κάποια εφαρμογή γιατί μπορεί απλά να είναι loaded κάτι και να μην το πέρνεις χαμπάρι. Πήγαινε Task Manager -> Processes και δές τι παίζει.
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Swtos » Sun Jul 30, 2006 1:13 pm

HdkiLLeR wrote:Κοίτα για να ανεβαίνει το cpu load κάποιο Process το τρώει. Δεν έχει να κάνει με το ότι δεν έχεις εσύ ανήξει κάποια εφαρμογή γιατί μπορεί απλά να είναι loaded κάτι και να μην το πέρνεις χαμπάρι. Πήγαινε Task Manager -> Processes και δές τι παίζει.
Κοιτα, δεν παρατηρησα καποιο process του backround να τρωει τη CPU. Μετα το idle process ακολουθουν σε CPU time τα SERVICES.EXE & explorer.exe αλλα αυτό νομιζω συνεβαινε και πριν. Σήμερα παρατηρησα πως οταν ειναι idle, η CPU δεν εχει τοσο μεγαλες αποκλισεις στο load. To προβλημα ειναι στο ανοιγμα των εφαρμογών. Ορισμενα προγραμματα τα ανοιγει κανονικα και καποια αλλα κανει, χωρις υπερβολη, γυρω στα 20 sec να τα ανοιξει. Βασικα, πες μου τι εχεις στο μυαλό σου; Πιστευεις ειναι θεμα Windows; Παίζει τα δύο DIMM να μην "συνεργάζονται" όπως θα επρεπε;
-What was that?

-The Godfather
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sun Jul 30, 2006 8:56 pm

Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα γιατί με έχεις μπερδέψει.

1)Έχεις ή δεν έχεις cpu load 100% απο κάποιο process; Εάν έχεις βρές ποιό είναι αυτό. Εάν δεν υπάρχει κάποιο στο Task manager που να ανεβάζει cpu load στο 90-100% τότε απλά δεν έχεις κάτι τέτοιο και τα προγράμματα τρώνε την cpu κανονικά.

2)Εάν αργεί ή όχι κάτι στο load δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την cpu και αυτό δεν σημαίνει cpu load. Απλά αργεί κάποια εφαρμογή στην εκκίνηση (που μπορεί να οφείλεται και σε χαμηλούς χρόνους απόκρισης της RAM).

Εάν η ίδια εφαρμογή με ένα απο τα δύο dimms πάει καλύτερα (μικρότερα bootstrap times) τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα συνεργασίας με τα δύο dimmάκια. Δοκίμασε κάποιο mem benchmark tool και δες τι παίζει στα load - write/read times κλπ κλπ με ένα μόνο dimm και με συνδιασμούς τους. Εάν ο συνδιασμός τους σου δίνει μεγαλύτερη χωρητικότητα αλλά περισσότερο latency τότε υπάρχει θέμα χρονισμού (το ότι παίζουν στην ίδια συχνότητα δεν σημαίνει ότι όλα είναι οκ, πρέπει να παίζουν σε αντοίχτοιχα timings).

Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Swtos » Tue Aug 01, 2006 3:05 pm

Τελικά πηγα και ρώτησα στο service του Πλαισιου απο οπου αγορασα τη μνημη αλλα και το μηχανημα πριν 5 χρονια και μου ειπαν πως τα δυο DIMMs ειναι λογικο να μην παιζουν καλα μαζι γιατι ειναι διαφορετικης μαρκας και εχουν και διαφορετικου τυπου τσιπακια. Καλα εγω που να το ξερω αυτό? Τα νυχια μου θα μυριζα? Ελεος! Κανενα DIMM δεν λεει τι τυπου τσιπ εχει. Μονο χωρητικοτητα και συχνοτητα λενε ολα! Και ο καραγκιοζης ο πωλητης δεν ηξερε να με προειδοποιησει για τυχον ασυμβατοτητα? Του ειπα οτι ειναι παλιο το μηχανημα...Και λεφτα δεν επιστρέφονται πισω. Πρεπει να σκεφτώ και πως θα χαλασω 70 ευρω στο Πλαισιο τωρα...
-What was that?

-The Godfather
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Tue Aug 01, 2006 3:57 pm

Τα τσιπάκια μνήμης πάνω γράφουν τον κατασκευαστή πάντα! Πάντως θα έπρεπε να σου το είχαν πει. Πάρε κάνα σετ ασύρματου πληκτρολογίου/ποντικιού
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Tue Aug 01, 2006 4:56 pm

Swtos wrote:Τελικά πηγα και ρώτησα στο service του Πλαισιου απο οπου αγορασα τη μνημη αλλα και το μηχανημα πριν 5 χρονια και μου ειπαν πως τα δυο DIMMs ειναι λογικο να μην παιζουν καλα μαζι γιατι ειναι διαφορετικης μαρκας και εχουν και διαφορετικου τυπου τσιπακια. Καλα εγω που να το ξερω αυτό? Τα νυχια μου θα μυριζα? Ελεος! Κανενα DIMM δεν λεει τι τυπου τσιπ εχει. Μονο χωρητικοτητα και συχνοτητα λενε ολα! Και ο καραγκιοζης ο πωλητης δεν ηξερε να με προειδοποιησει για τυχον ασυμβατοτητα? Του ειπα οτι ειναι παλιο το μηχανημα...Και λεφτα δεν επιστρέφονται πισω. Πρεπει να σκεφτώ και πως θα χαλασω 70 ευρω στο Πλαισιο τωρα...
Αν δεν εισαι ντροπαλος τυπος (εγω ειμαι παντως) πηγαινε στο πλαισιο και πες σε καποιον νεαρο(της ηλικιας μας) που θα ψωνιζει οτι δε σου δινουν λεφτα πισω αλλα μονο και καλα πιστωση 70 ευρω, και πες του οτι ψωνισει να του το παρεις εσυ, και να σου δωσει 70 μετρητα... Εχω ενα φιλο που δεν πολυ-κωλονει και το εκανε... (εγω ντρεπομαι...)

Εναλλακτικα κοιτα μηπως θελει να ψωνισει κανενας γνωστος σου κατι απο Πλαισιο, που ειναι και πιο ευκολο να του πεις... ;)
Last edited by Ganther on Tue Aug 01, 2006 6:31 pm, edited 1 time in total.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue Aug 01, 2006 6:27 pm

Πολύ σωστή η συμβουλή-λύση σου Ganther :-)
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Tue Aug 01, 2006 7:20 pm

Swtos wrote:Τελικά πηγα και ρώτησα στο service του Πλαισιου απο οπου αγορασα τη μνημη αλλα και το μηχανημα πριν 5 χρονια και μου ειπαν πως τα δυο DIMMs ειναι λογικο να μην παιζουν καλα μαζι γιατι ειναι διαφορετικης μαρκας και εχουν και διαφορετικου τυπου τσιπακια. Καλα εγω που να το ξερω αυτό? Τα νυχια μου θα μυριζα? Ελεος! Κανενα DIMM δεν λεει τι τυπου τσιπ εχει. Μονο χωρητικοτητα και συχνοτητα λενε ολα! Και ο καραγκιοζης ο πωλητης δεν ηξερε να με προειδοποιησει για τυχον ασυμβατοτητα? Του ειπα οτι ειναι παλιο το μηχανημα...Και λεφτα δεν επιστρέφονται πισω. Πρεπει να σκεφτώ και πως θα χαλασω 70 ευρω στο Πλαισιο τωρα...
Αυτό που σου έτυχε γενικά παίζει αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Πλέον όλα τα dimms παίζουν μεταξύ τους ακόμα και εάν έιναι διαφορετικών προδιαγραφών (πάντα παίζουν όλα βέβαια στα χαμηλότερα timmings). Πάντος ίσως να έβγαζες άκρη όπως ανέφερα και παραπάνω με memtest tools και παίζοντας λίγο με τους διαφορετικούς συνδιασμούς των timming params.

Swtos
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Swtos » Tue Aug 01, 2006 11:27 pm

HdkiLLeR wrote:Αυτό που σου έτυχε γενικά παίζει αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Πλέον όλα τα dimms παίζουν μεταξύ τους ακόμα και εάν έιναι διαφορετικών προδιαγραφών (πάντα παίζουν όλα βέβαια στα χαμηλότερα timmings). Πάντος ίσως να έβγαζες άκρη όπως ανέφερα και παραπάνω με memtest tools και παίζοντας λίγο με τους διαφορετικούς συνδιασμούς των timming params.
Κοιτα, στο πρωτο link στο google γραφοντας memory benchmark tools βρηκα πολλα τετοια και κατεβασα ενα που ειναι recommended το οποιο κανει διαφορους ελεγχους για σταθεροτητα μνημης, ταχυτητες read/write και αλλα πολλα που δεν καταλάβαινα, αλλα με τα δύο DIMM μαζί κολλαγε το προγραμμα...Τεσπα, ευχαριστώ για το ενδιαφερον :). Μαλλον για κανα σκληρό με κοβω τωρα, θα δειξει! Ganther, αν και δεν ειμαι και πολυ ντροπαλος αυτό ειλικρινα ντρεπομαι να το κάνω :). Πάντως πολυ εξυπνη ιδεα!
-What was that?

-The Godfather
Zifnab
Venus Former Team Member

Post by Zifnab » Wed Aug 02, 2006 10:48 am

Μπορεί να παίζει ρόλο το BIOS, ή η μητρική να έχει όριο τα 512Mb ? Εγώ είχα 2 μνήμες 256 SDRAM και όταν έβαλα και τρίτη (από την ίδια εταιρία) ο υπολογιστής ούτε που ξεκίναγε... Όταν ρώτησα μου είπαν ότι ήταν γνωτό πρόβλημα ασυμβατότητας με το BIOS της QDI mobo, και ότι έπρεπε να το ανανεώσω όταν θα έβγαινε, ώστε να τη δεχτεί...
Γενικά παίζει και η ασυμβατότητα όταν τα chips είναι από διαφορετική εταιρία, όπως όταν έκανα τα 16mb Ram στο Pentium 1, σε 32mb, είχα τρελά προβλήματα...Μπλέ οθόνες, κρασαρίσματα... περίπου 150 errors μετά απο installation των Windows 98, με το Norton Utilities... Οι συνάδελφοι του πατέρα μου δοκίμασαν 5 διαφορετικές ram για να βρούμε την πιο συμβατή! Ευτυχώς την βρήκαμε :roll:
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Aug 02, 2006 2:04 pm

Zifnab wrote:Μπορεί να παίζει ρόλο το BIOS, ή η μητρική να έχει όριο τα 512Mb ? Εγώ είχα 2 μνήμες 256 SDRAM και όταν έβαλα και τρίτη (από την ίδια εταιρία) ο υπολογιστής ούτε που ξεκίναγε... Όταν ρώτησα μου είπαν ότι ήταν γνωτό πρόβλημα ασυμβατότητας με το BIOS της QDI mobo, και ότι έπρεπε να το ανανεώσω όταν θα έβγαινε, ώστε να τη δεχτεί...
Γενικά παίζει και η ασυμβατότητα όταν τα chips είναι από διαφορετική εταιρία, όπως όταν έκανα τα 16mb Ram στο Pentium 1, σε 32mb, είχα τρελά προβλήματα...Μπλέ οθόνες, κρασαρίσματα... περίπου 150 errors μετά απο installation των Windows 98, με το Norton Utilities... Οι συνάδελφοι του πατέρα μου δοκίμασαν 5 διαφορετικές ram για να βρούμε την πιο συμβατή! Ευτυχώς την βρήκαμε :roll:
Οι P-I είχαν τον περιορισμό ότι τα simms έπρεπε να μπαίνουν ανα ζευγάρια. Δηλαδή εάν είχες 16mb έπρεπε να βάλεις 2x8Mb κλπ. Και φυσικά εάν ήταν διαφορετικής μάρκας (ή της ίδιας με το ένα στα 80ns και το άλλο 90ns) τότε γινότανε ο κακός χαμός. Τα dimm (λόγο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς) έχουν την δυνατότητα ρύθμισης και γενικότερων tweaks (RAS-CAS delays κλπ) οπότε σίγουρα κάποιος έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τσιτάρει τα timming κάποιου dimm παραπάνω και να έχεις διάφορα προβλήματα. Επίσης κάθε dimm ακόμη και εάν είναι του ιδίου κατασκευαστή και ίδιο model μπορεί να τα πηγαίνει καλύτερα απο ένα αντίστοιχο (όπως και με τις CPUs ίδια models ανεβαίνουν 500Mhz και άλλα 1Ghz στο overclock - πέρα απο θέματα ψύξης δηλαδή κλπ παίζουν πολύ και οι παρτίδες hardware).

Σε κάθε περίπτωση βέβαια BIOS upgrades κλπ πρέπει να τσεκάρει κάποιος γιατί υπάρχουν και εκεί προβληματάκια.

Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Wed Aug 02, 2006 5:30 pm

Δεν μπορω να ανεχτω αυτη τη βλακεια που στο πλαισιο δε σου δινουν τα λεφτα σου πισω, αλλα μονο πιστωτικη απο το καταστημα... Δηλαδη πουλανε χαλασμενο/μη συμβατο/αχρηστο για το χ-ψ-ω λογο, και μετα σου λενε πως οτι μπει στο ταμειο δε ξαναβγαινει??? Δεν ειναι παρανομο αυτο ρε γαμωτο? Δηλαδη ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ να ξαναψωνισεις απο το μαγαζι τους για να μη χασεις τα λεφτα??? θα το ρωτησω στο ΙΝΚΑ και σε καναν αλλο φορεα, γιατι παρανομο μου ακουγεται... Ξερει κανεις τιποτα επι του θεματος?
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Wed Aug 02, 2006 6:02 pm

Αν έχεις τσαμπουκά και το λάθος είναι δικό τους τότε ξέρω άτομα που έχουν πάρει τα λεφτά τους πίσω
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Wed Aug 02, 2006 6:06 pm

Και εγω τα εχω παρει Πισω σε λεφτα, αλλα ηταν πριν αρχισω να ακουω αυτα τα περι πιστωσης στο μαγαζι...

μετα μια αλλη φορα που μου χαλασε ενα cd-writer μου ειχαν δωσει πιστωση την αξια του χαλασμενου, και τοτε δε με ειχε χαλασει γιατι μου ειχαν δωσει 50.000 δρχ τοτε για ενα 8χ ας πουμε, και με τα λεφτα αυτα πηρα 24χ και μειναν και ρεστα να παρω αναλωσιμα... (το 50 χιλιαρικα τυχαια, τα αλλα πραγματικα στο παραδειγμα...) ;)
vicky
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

Post by vicky » Mon Sep 11, 2006 12:14 am

Για να αναβαθμίσεις τη μνήμη,τι παραμέτρους πρέπει να ελέγξεις?Δηλαδή,για να βάλω άλλα 256 mb μνήμης(έχω 2*256),τι πρέπει να κοιτάξω για να αγοράσω την μνήμη?Και οταν την τοποθετήσω,τι πρέπει να κάνω στο σύστημα?
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Mon Sep 11, 2006 12:20 am

πρέπει καταρχάς να κοιτάξεις το βιβλιαράκι που ήρθε μαζί με τη motherboard σου, όπου αναφέρει σε μια σελίδα τι είδους μήνης παίρνει(πχ DDR PCI-3200)

..μετά βλέπουμε
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Mon Sep 11, 2006 12:24 am

Πηγαινε κατευθειαν στα 1024 μνημη, τα 3*256 ειναι λιγο ανοητος συνδυασμος...

Δε χρειαζεται να κανεις κατι αν βαλεις εξτρα ραμ!
Κατα τ'αλλα αυτο που λεει ο punisher, καλο ειναι να δεις τι μνημες παιρνει!
Post Reply

Return to “Hardware”