Σύνθεση Υπολογιστή:Συμφωνείτε;

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Σύνθεση Υπολογιστή:Συμφωνείτε;

Post by TaRaNTuLa » Thu Sep 30, 2004 5:30 pm

Λοιπόν,έφτιαξα μια σύνθεση για μια κοπέλα του τμήματός μας για το τι pc να πάρει.Οι απαιτήσεις που θα έχει είναι να μπορεί να βλέπει καμία ταινία,για games πάρα πολύ χλωμό,να της βάλω δύο OSes(Win,Linux) και μια καλή επίπεδη οθόνη(λόγω έλλειψης χώρου).Προτείνω τα παρακάτω:

-Intel P4 2.80GHz 533/512
-P4 ASUS S800-D
-ASUS ATi 9600SE/TD (έχω ATi και είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος)
-512MB DDR DIMM PC3200-400
-80GB HD (Άντε το μισό να χρειαστεί..)
(DVD ROM,Sound Card κτλ εννοούνται,και όχι τίποτα ιδιαίτερο.Μένω περισσότερο στα παραπάνω...)

Για μια μέτρια χρήση,χωρίς να αγγίζει τα όρια λειτουργίας,νομίζω ότι ως σύνθεση αξίζει.Τι λέτε; :smile:
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by Einherjar » Thu Sep 30, 2004 5:41 pm

Αν βάλεις τον Intel P4 2.80GHz 533/512 δεν χρειάζεται να βάλεις μνήμη στα 400MHz. Εγώ θα έλεγα να βάλεις επεξεργαστή με 800FSB δεν νομίζω να υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. Κατά τα άλλα είναι πολύ καλά
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Thu Sep 30, 2004 5:44 pm

Κάνε τον επεξεργαστή με FSB στα 800 γιατί νομίζω πως δεν βγαίνουν πια 512 ακι άσε που έχει και κανά 10ευρω διαφορά μόνο.Τη μνήμη κάντη 2*256 έτσι για την πόρωση αφού η τιμή είναι η ίδια ούτως ή άλλως.Όχι ότι θα της φανεί η διαφορά αλλά....
Last edited by P3 on Thu Sep 30, 2004 6:17 pm, edited 1 time in total.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Thu Sep 30, 2004 5:53 pm

δεν έβγαινε ποτέ με 512FSB, μόνο 533
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Thu Sep 30, 2004 5:58 pm

(το 512 δεν αναφέρεται στo FSB αλλά στην Cache αν δεν κάνω λάθως).

Εγώ θα αντιπρότεινα στην Albatron 865Pro (που έχει και Dual Channe και είναι και φτηνή -δεν ξέρω πόσο κάνει η Asus που προτείνεις).
Επίσης ας βάλει καμιά αλλή κάρτα γραφικών (5700->120€ τελική αν δεν κάνω λάθος). η ATI καλή αλλά λίγη.

(μπορεί τώρα να φαίνεται μακρινό το να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τον υπολογιστή αλλά σε κανά 2 χρόνια δεν ξέρεις τι μπορεί να θέλει να κάνει, οπότε ας είναι προετοιμασμένη από τώρα :-)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Thu Sep 30, 2004 6:17 pm

Οχι το FSB έλεγα αλλά από κεκτημένη ταχύτητα έκανα λάθος.
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Post by TaRaNTuLa » Thu Sep 30, 2004 8:17 pm

Erevodifwntas wrote:(μπορεί τώρα να φαίνεται μακρινό το να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τον υπολογιστή αλλά σε κανά 2 χρόνια δεν ξέρεις τι μπορεί να θέλει να κάνει, οπότε ας είναι προετοιμασμένη από τώρα :-)
2o έτος θα πάει τώρα...Μη φαντάζεσαι ότι θα κάνει τρελά πράγματα....Την ATi την πρότεινα γιατί προσφέρει αρκετά καλή ποιότητα σε ταινίες.Άλλη χρησιμοποιήση εκτός αυτής δε θα έχει.

Einherjar,ποια CPU συγκεκριμένα προτείνεις;Με την αντίστοιχη mobo πες μου...
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Thu Sep 30, 2004 9:22 pm

η απόδοση στις ταινίες είναι ακριβώς η ίδια για όλες τια κάρτες (άσε που το hardware accelaration για το DVD decoding δεν ενδεικνυται αφού αρκετά συχνά δημιουργούν artifacts. επίσης όταν μιλάμε για 2,8GHz με HyperThread εντάξει και ενα 10% να χάνει από τη CPU δεν υπάρχει πρόβλημα). οι διαφορές στην απεικόνιση φαίνονται στα 3d. Σε αυτό το έτος πάντως έχουν τα γραφικά υπολογιστών και ποτέ δεν ξέρεις πότε θα πορωθεί. πάντως η 5700 σίγουρα είναι καλύτερη από την 9600SE και νομίζω σε ανταγωνιστική τιμή.
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Thu Sep 30, 2004 11:17 pm

έκανα μια σύντομη έρευνα αγοράς, καθώς δεν ξέρω τι παίζει αυτή τη περίοδο. Πρέπει να σου πω ότι αν είναι να πάρεις (εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος) κάτι καινούργιο δεν λέει να πάρεις κάτι τεχνολογικά ξεπερσαμένο και μέσα σε ένα χρόνο να έχει γίνει παλιατζούρα.
Οπότε αν μιλάμε μόνο για intel επεξεργαστές (αν έπαιρνα εγώ τώρα, θα προτιμούσα έναν 64bit AMD) θα σου έλεγα να κοιτάξεις προς PRESCOTT πλευρά. ένας P4 3,0E GHz BOX (PRESCOTT) (με 1Mb cache :!: και 800FSB) κοστίζει πλέον ~160€ χωρίς ΦΠΑ που είναι πολύ καλή τιμή (για το που, μπορείς να μου στείλεις pm). Επίσης θα πρέπει να πάρεις και μια mobo με Socket S775 και i915P chipset (ή i915G αν θες να έχει καιυποσύστημα γραφικών αλλά δεν το προτείνω) (δεν ξέρω αν υπάρχουν αντίστοιχα chipsets απο VIA και SiS). Για τη μάρκα εξαρτάταται από τα χρήματα κυρίως που διατίθενται. Λογικά η mobo θα έχει και PCI express οπότε καλό θα ήταν η κάρτα γραφικών να μπαίνει σε τέτοια υποδοχή. Επειδή είναι όλα τελευταίο πράγμα (αλλά όχι ΤΟ τελευταίο) θα πάρεις κάτι καλό και οικονομικό. Ενδεικτικές τιμές για mobo και κάρτα γραφικών, μπορώ να σου πω 135 και 130 αντίστοιχα ανάλογα και με το chipset της κάρτας.
Έτσι θα έχει κάτι που θα είναι in για τουλάχιστον ένα χρόνο και θα αντέξει λογικά για 3+ χρόνια (ανάλογα και με τις απαιτήσεις)
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Fri Oct 01, 2004 12:10 am

Με ξενερώνουν πολύ τα pc περιμένω να παλιώσει το lap για να πάρω αυτό το θεικό μηχάνημα
http://www.rainbow.gr/apple/hardware/imac_g5.html
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 12:43 am

Γνωμη δικη μου.
Αθλονι 64 (συχνοτητα διαλεξε οποια κανει λεφτα αντιστοιχα με τον Ρ4 που διαλεξες...
Οι Αθλον ειναι κλασεις ανωτεροι, φθηνοτεροι, και θα δει διαφορα οταν βγουν τα Windblows στα 64bit. Θα ειναι μια γενια μπροστα.
Χαλαρα Amd athlon64.
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Fri Oct 01, 2004 12:51 am

Οπότε αν μιλάμε μόνο για intel επεξεργαστές (αν έπαιρνα εγώ τώρα, θα προτιμούσα έναν 64bit AMD) θα σου έλεγα να κοιτάξεις προς PRESCOTT πλευρά. ένας P4 3,0E GHz BOX (PRESCOTT) (με 1Mb cache και 800FSB) κοστίζει πλέον ~160 Eυρώ χωρίς ΦΠΑ που είναι πολύ καλή τιμή
Πες τα Einherjar μεγάλε στο μαυλό μου ήσουνα; Αυτό θα έκανα post τώρα τέτοιo επεξεργαστή έχω αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ παίζει με την εξής motherboard αλλιώς δημιουργεί προβλήματα λόγω cache:
M/B P4 ALBATRON PX865PE PRO2-SATA/RAID/L (τιμή 152 Eυρώ με φπα) & πιο συγκεκριμένα έχω τον επεξεργαστή INTEL P4 3.0E GHZ BOX800/1MB CASHE S478 PR (237 Eυρώ με φπα) πριν 1.5 μήνες λογικά θα έχουν πέσει λίγο ακόμα ...
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 1:14 am

oxi σεμις19!!! Το παιδι λεει ξεκαθαρα οτι ο ιδιος θα παρει Αθλον! για τους αλλους ομως προτεινει intel! :smt078
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Fri Oct 01, 2004 1:36 am

Κοίταξε Athlon έχω στο φορητό στα 1.0Ε GHz, βέβαια δε μπορώ να το συγκρίνω με το 3.0Ε GHz p4 για να διαμορφώσω άποψη ... απλά οι p4 είναι ακριβότεροι συνεπώς καλύτεροι ... ό,τι πληρώνεις πάιρνεις σε αυτήν τη ζωή!
υγ -> Ganther, απλά τέλειο :smt078 :smt078 :smt078 :smt078
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Oct 01, 2004 10:14 am

semis19 wrote:
Οπότε αν μιλάμε μόνο για intel επεξεργαστές (αν έπαιρνα εγώ τώρα, θα προτιμούσα έναν 64bit AMD) θα σου έλεγα να κοιτάξεις προς PRESCOTT πλευρά. ένας P4 3,0E GHz BOX (PRESCOTT) (με 1Mb cache και 800FSB) κοστίζει πλέον ~160 Eυρώ χωρίς ΦΠΑ που είναι πολύ καλή τιμή
Πες τα Einherjar μεγάλε στο μαυλό μου ήσουνα; Αυτό θα έκανα post τώρα τέτοιo επεξεργαστή έχω αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ παίζει με την εξής motherboard αλλιώς δημιουργεί προβλήματα λόγω cache:
M/B P4 ALBATRON PX865PE PRO2-SATA/RAID/L (τιμή 152 Eυρώ με φπα) & πιο συγκεκριμένα έχω τον επεξεργαστή INTEL P4 3.0E GHZ BOX800/1MB CASHE S478 PR (237 Eυρώ με φπα) πριν 1.5 μήνες λογικά θα έχουν πέσει λίγο ακόμα ...
Βασικά εσύ έχεις 478 socket. Εγώ μιλάω για το νέο socket LL(κατι)775. Η intel λέει ρητά ότι γι'αυτό χρειάζεσαι chipset i915. Το i865 που έχεις εσύ sorry αλλά είναι πλέον ξεπερασμένο (μην αγχώνεσαι, το ίδιο έχω και εγώ :-D ). Οπότε σίγουρα μη πάρεις τέτοια mobo γι'αυτόν τον επεξεργαστή, αν και λογικά θα σου το πούνε στο κατάστημα
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Fri Oct 01, 2004 1:11 pm

Άσχετο αλλά να σας τονίσω ότι ο επεξεργαστής με πυρήνα
PRESCOTT είναι ηφαίστειο και δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη η κοπέλα από κάτι τέτοιο.
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Fri Oct 01, 2004 1:13 pm

Φαντάζομαι οτι όταν λες ηφαίστειο μιλάς για θερμοκρασία.
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Post by AnINffected » Fri Oct 01, 2004 10:16 pm

Όμως δε μας έχεις πεί το πιό βασικό...Πόσα χρήματα σκοπεύει να ξοδέψει η κοπέλα.

Για τα 64bit μήπως είναι λίγο νωρίς;Μέχρι να αρχίσουν να υποστηρίζονται πλήρως από εφαρμογές και μέχρι να εδραιωθούν, νομίζω ότι έχουμε καιρό ακόμη...
Θα πρότεινα ως home users να μάθουμε πρώτα τις ιδιαιτερότητες των νέων επεξεργαστών και λειτουργικών, και μετά να κάνουμε τη μετάβαση.

Επίσης, έχω ακούσει ότι οι Athlon είναι σε γενικές γραμμές ισχυρότεροι (ταχύτεροι) από τους P στις ίδιες συχνότητες, και γι'αυτό και οι πρώτοι έχουν το "+" στο όνομα, δίπλα στη συχνότητα.Κατα πόσο αληθεύει αυτό, εμπειρικά;Στην FSB θα μπορούσε να οφείλεται κάτι τέτοιο;

Τέλευταίο:Είναι αλήθεια οτι οι φορητοί δεν επιδέχονται αναβαθμίσεως στα υποσυστηματά τους;Αν προσπαθήσεις ν'αλλάξεις κάτι, ακυρώνεις την εγγύηση ή μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες;
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Oct 01, 2004 11:03 pm

Ξεκινώντας από το τελευταίο, νομίζω ότι αν πας στην αντιπροσωπεία για (μερική ) αναβάθμιση είσαι εντάξει. Δεν νομίζω να παίρνουν και μεγάλη αναβάθμιση.
β' Tarantula μίλα και εσύ. Πες πως βλέπεις τη συζήτησή μας
γ' Σχετικά με Prescott και υφαίστεια νομίζω ότι υπάρχει ένας μύθος κάπου εκεί γύρω
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Thu Oct 07, 2004 4:41 pm

Einherjar wrote:Ξεκινώντας από το τελευταίο, νομίζω ότι αν πας στην αντιπροσωπεία για (μερική ) αναβάθμιση είσαι εντάξει. Δεν νομίζω να παίρνουν και μεγάλη αναβάθμιση.
β' Tarantula μίλα και εσύ. Πες πως βλέπεις τη συζήτησή μας
γ' Σχετικά με Prescott και υφαίστεια νομίζω ότι υπάρχει ένας μύθος κάπου εκεί γύρω
Δεν υπάρχει κανένας μύθος. Οι prescott C0 καίνε...
Αν πάρεις prescott βεβαιώσου ότι παίρνεις το νέο D0 stepping.
AnINffected wrote: Επίσης, έχω ακούσει ότι οι Athlon είναι σε γενικές γραμμές ισχυρότεροι (ταχύτεροι) από τους P στις ίδιες συχνότητες, και γι'αυτό και οι πρώτοι έχουν το "+" στο όνομα, δίπλα στη συχνότητα.Κατα πόσο αληθεύει αυτό, εμπειρικά;Στην FSB θα μπορούσε να οφείλεται κάτι τέτοιο;
Το όνομα των Athlon δεν λέει για τη συχνότητα! Αναφαίρεται σε επιδόσεις σε σχέση με έναν P4 στην ονομαστική συχνότητα. Στην πραγματικότητα ένας AthlonXP 2600+ έχει περίπου τις ίδιες επιδόσεις με έναν P4@2600Mhz, σε μερικές περιπτώσεις νικάει ο ένας σε άλλες ο άλλος.
Ο AthlonXP2600+ έχει συχνότητα ~2000Mhz. Το FSB του AXP είναι 166x2=333 mhz ενώ του P4@2600c είναι 200x4=800 mhz.
Παίζει μεγάλο ρόλο η αρχιτεκτονική σχεδίαση του επεξεργαστή.
semis19 wrote:... απλά οι p4 είναι ακριβότεροι συνεπώς καλύτεροι ... ό,τι πληρώνεις πάιρνεις σε αυτήν τη ζωή!
Στην πληροφορική (hw/sw) δεν ισχύει αυτό....
Ni!! Ni!! Ni!!
AnINffected
Gbyte level
Gbyte level

Laptop vs Mini PC & Άλλα

Post by AnINffected » Fri Nov 12, 2004 3:58 am

Τί φορητό υπολογιστή θα προτείνατε για δύο άτομα που θέλουν απλά να κάνουν τη δουλειά τους;Ο πρώτος:
-Καμια δακτυλογράφηση κειμένου για εργασίες κλπ και εκτυπώσεις...
-Περιήγηση στο Internet....
-Οι πιό extreme δραστηριότητες θα είναι μουσική, κανα 3d shooter (αλλιώς "αλγόριθμος περιήγησης και εξάλειψης ξένων στοιχείων"!) :P, όχι πολλά-πολλά όμως... αντε και καμιά ταινία...

Καί ο έτερος:
-Οικονομική διαχείριση και τήρηση λογαριασμών.
-Πελατολόγιο.
-Τήρηση κάποιου προγράμματος (με τη μορφή ημερολογίου).
-Εκτύπωση αποδείξεων και άλλων εγγράφων και εικόνων.
-Μεταφορά δεδομένων σε CD.
-Περιήγηση στο net επίσης.
-Και ως πιο extreme δραστηριότητα, καμιά μουσικούλα (μόνο).

Και οι δύο υπολογιστές <= 1000 Ευρώ.

Έχετε υπ'όψην σας πως και οι δύο είναι αρχάριοι στους υπολογιστές.
Ο τελευταίος προφανώς έχει πιο σαφή εικόνα του τι ζητάει από τον υπολογιστή του.Γι'αυτόν θα πρότεινα-πολύ χονδρικά-μεγάλο αποθηκευτικό χώρο σε σκληρό (όχι μικρότερο απο 60GB), πολύ σταθερό λειτουργικό σύστημα (Win2000/XPHome/XPPro?-με κάποιο SP πάντα), 256 ή 512MB μνήμης, μία κάρτα γραφικών καλή στη δισδιάστατη απεικόνιση ή την ενσωματωμένη, τον ενσωματωμένο ήχο, CDRW & DVDROM (μια και μάλλον είναι πλέον το standard), 4 θύρες USB κατ'ελάχιστον και ένα ασύρματο ποντικάκι πιστεύω θα τον βόλευε πολύ (τα ασύρματα συνδέονται με υπέρυθρες; )...Και ο εκτυπωτής:
Εκεί οπου προβληματίζομαι είναι στην εύρεση ενός προγράμματος διαχείρισης του πελατολογίου και τήρησης schedule.Ένα DBMS που να μή σε μπερδεύει με ζητήματα σχεδιασμού ΒΔ (με relationships, normalization κλπ) θα ήταν πολύ καλό, αλλά υπάρχει κάτι τέτοιο;
Επίσης όπως θα προσέξατε δε ξέρω μοντέλο/συχνότητα CPU.
Ειδικά για το πρώτο παιδί δεν έχω ιδέα.
Φοβάμαι, επειδή ζητούν πολύ απλά πράγματα, μήπως πέσω στη παγίδα να τους προτείνω κάτι υπερβολικά παρωχημένο, ή, από την άλλη, κάτι πιό ισχυρό απ'όσο χρειάζονται.
Φυσικά το ψάχνω το ζήτημα αλλά επειδή δυστυχώς δεν είμαι πολύ καλός σε θέματα hardware-ίσως να είναι αυτό ήδη προφανές στους γκουρού :king: -και για λόγους ενημέρωσης, θα ήθελα τις απόψεις σας...

Επίσης: Laptop vs. Mini PC (σύντομα κοντά σας! ;) )
The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform (...)
Ada Lovelace

Θέλω και εγώ να παίξω D&D λέμε!!! :-( :-(
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Fri Nov 12, 2004 10:42 am

Σχετικά με το 3D shooter εννοείς τα FPS games? Ρωτάω γιατί π.χ. το Doom3 και Farcry δύσκολα θα παίζουν ικανοποιητικά σε laptop αξίας το πολύ 1000 Ευρώ. Σχετικά με τον 2ο δεν ξέρω για τα μοντέλα της αγοράς (σχετικά με τις εταιρείες διάβασε το αντίστοιχο thread εδώ) αλλά θα πρότεινα κάτι σε centrino, τουλάχιστον 512 μνήμη.
Ni!! Ni!! Ni!!
Post Reply

Return to “Hardware”