Intel vs AMD

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Intel vs AMD

Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 2:25 am

Η συγκεκριμένη θ.ε. προέρχεται από τη θ.ε. Σύνθεση Υπολογιστή:Συμφωνείτε;

Moderated by Einherjar

semis19 wrote:απλά οι p4 είναι ακριβότεροι συνεπώς καλύτεροι ...
δηλαδη Μια Ζ4 ειναι καλυτερη σε ολους τους τομεις απο ενα S2000 επειδη ειναι ακριβοτερη? δεν θα συμφωνησω... ;-) Επισης ενα Νοκια κινητο ειναι καλυτερο απο ενα sagem επειδη ειναι ακριβοτερο? Μαλλον οχι παλι...
And the list goes on... Πληρωνεις πολλα, και οχι μονο το προιον. Ειναι λαθος αυτο που λες συνεπως... ;)

ΥΓ.Δεν μιλαω να παμε στο ακρο να συγκρινουμε Μουφα με αυθεντικο, αλλα οταν εχουμε γκαμα επιλογων, καποιες εχουν καλυτερο λογο αποδοσης τιμης. Εδω, η Ιντελ, ισως εχει τον ταχυτερο επεξεργαστη αυτη τη στιγμη στην αγορα (εχω καιρο να παρακολουθησω και δεν ξερω) αλλα αν εχεις 150 ευρω να δωσεις, σιγουρα καλυτερος ειναι ενας αθλον64 με 150 ευρω, και οχι ενας ιντελ με 150... :smt016
TaRaNTuLa
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: PhD

Post by TaRaNTuLa » Fri Oct 01, 2004 2:30 am

Εγώ δεν ξέρω αλλά θα προτιμήσω και για μένα(σε λίγο καιρό σχεδιάζω αναβάθμιση του 2.4GHz που έχω τώρα) και για το pc που σας ανέφερα τον Ρ4....

Thnx πάντως όλους για το ενδιαφέρον... :)

Ganther wrote:δηλαδη Μια Ζ4 ειναι καλυτερη σε ολους τους τομεις απο ενα S2000 επειδη ειναι ακριβοτερη?
Σε άλλο topic τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις... :razz: :-D (δεν είναι και πολύ ακριβότερη....)
Tamiya rulezZz....

TL-01 Full Carbon, TL-01 Upgraded, FF-01 Upgraded, M03, CC-01, ΤΤ-01 TypeE, Volvo και Scania Trucks και η λίστα συνεχίζεται...
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Fri Oct 01, 2004 3:02 am

Ganther, για μένα μετράνε όλα (γλαμουριά, στυλ, φινέτσα, απόδοση και γενικώς τα πάντα) πχ άσχετο βέβαια αλλά θα υπάρχει και αντίστοιχο σε cpu ... συμφωνούμε όλοι ότι το Α3 Audi την ΒΜW την 3.16 σε απόδοση την κάνει κομμάτια αμ έλα όμως που θέλω να κυκλοφορώ με τη μπέμπα ... θέλω να πω Ganther ότι σε τέτοια θέματα είναι θέμα τι κριτήρια έχει ο καθένας μας και τι προτεριότητα τους βάζει αλλιώς αναγόμαστε σε συζήτηση στυλ ο Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα ... ;-)
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 3:46 am

Yπαρχουν αντικειμενικα κριτηρια σε καποια πραγματα. Το θεμα ειναι πως κατατασεις εσυ, τις προτεραιοτητες/αναγκες σου...
Για να στο παω παλι στο παραδειγμα.
Αν ενα Κια ειναι καλυτερο σε 0-100 σε ρεπριζ και σε κρατηματα απο μια μπεμπα και ξερω οτι θα χαλασουνε το ιδιο, αλλα το Κια κανει μισα λεφτα, προσωπικα θα παρω κια! δεν με νοιαζει τι λενε οι αλλοι και οι γυναικες που δεν ξερουνε να ξεχωρισουνε Κια απο λοτους αν δεν εχει σηματακια... (οφφτοπικ αλλα τι να κανω! με τρωει! )
Γνωμη μου ειναι οτι ο Αθλον 64 ειναι καλυτερος αντικειμενικα απο εναν Ιντελ Ρ4... Πιστευω δε οτι με την ελευση των Windblows 64 bit η οποια καθυστερησε Επιτηδες, η διαφορα θα γινει ακομα μεγαλυτερη υπερ του 64 bitου επεξεργαστη...
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Erevodifwntas » Fri Oct 01, 2004 12:42 pm

o Athlon64 καλός αλλά μέχρι να γίνει χρήσιμος θα έχει πια παλιώσει. Αντίθετα το HyperThread είναι εδώ και έχει βάλει τα γυαλιά στην AMD(και εγώ μέχρι πριν 1 χρόνο ATHLON ψήφιζα, αλλά τα 64 bit δεν λένε τίποτα αυτή τη στιγμή μπροστά στην ωμή δύναμη των P4...)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 12:58 pm

Erevodifwntas wrote:o Athlon64 καλός αλλά μέχρι να γίνει χρήσιμος θα έχει πια παλιώσει. Αντίθετα το HyperThread είναι εδώ και έχει βάλει τα γυαλιά στην AMD(και εγώ μέχρι πριν 1 χρόνο ATHLON ψήφιζα, αλλά τα 64 bit δεν λένε τίποτα αυτή τη στιγμή μπροστά στην ωμή δύναμη των P4...)
:???: Eχεις δει μηχανημα με 64μπιτο να δουλευει και ενα ιδιο με ΗΤ και πραγματικα το πιστευεις αυτο η το λες ετσι? Επειδη εχω δει και τα 2, η ωμη δυναμη, ανηκει στον 64μπιτο. Εκτος και αν ειδες ασχημα στημενο 64μπιτο και εναν καλοστημενο Ρ4...
Τελοσπαντων, περι ορεξεως κολοκυθοπιτα.
Καλο ειναι το μηχανημα και με τον Ρ4...
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Fri Oct 01, 2004 1:14 pm

Βασικά εσύ έχεις 478 socket. Εγώ μιλάω για το νέο socket LL(κατι)775. Η intel λέει ρητά ότι γι'αυτό χρειάζεσαι chipset i915. Το i865 που έχεις εσύ sorry αλλά είναι πλέον ξεπερασμένο (μην αγχώνεσαι, το ίδιο έχω και εγώ ).
Άτιμη τεχνολογία είδες πως αλλάζει ...
Αν ενα Κια ειναι καλυτερο σε 0-100 σε ρεπριζ και σε κρατηματα απο μια μπεμπα και ξερω οτι θα χαλασουνε το ιδιο, αλλα το Κια κανει μισα λεφτα, προσωπικα θα παρω κια! δεν με νοιαζει τι λενε οι αλλοι και οι γυναικες που δεν ξερουνε να ξεχωρισουνε Κια απο λοτους αν δεν εχει σηματακια... (οφφτοπικ αλλα τι να κανω! με τρωει! )
Ganther, ειμάστε διαφορετικοί χαρακτήρες ... that's life! ;-)
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 1:31 pm

το καταλαβα αυτο semis19 ;-)
Καλυτερα να εχεις επεξεργαστη που ζεσταινεται παντως, για το χειμωνα. Εγω με ενα palomino την ειχα καταβρει. Δεν αναβα και σομπα! \:D/
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Fri Oct 01, 2004 2:10 pm

Φίλε μου Ganther εγώ ξέρεις γιατί το είπα έχω περάσει σχεδόν από όλους του επεξεργαστές δηλαδή pentium, celeron, cyrix πιο παλιά και πρόσφατα amd και p4 και από τον τελευταίο είμαι αρκετά ικανοποιημένος σε σχέση με τους προηγούμενους (κυρίως τον athlon4) όχι πως δεν έχω και κολλήματα με αυτόν ... βέβαια δεν είναι μόνο θέμα επεξεργαστή!
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Fri Oct 01, 2004 2:22 pm

Δεκτον. Απο τελευταιας γενιας Ρ4 δεν εχω ιδια εμπειρια, αλλα πραγματικα απο τους αθλον που τους εχω απο τον πρωτο (αθλον 500ΜΗΖ) μεχρι τωρα που ειμαι βεβαια ακομα με 1800+ αλλα ΤΗΒ πυρηνα, πραγματικα δεν ειχα ποτε ουτε 1 κολλημα.Σιγουρα και οι ιντελ μια χαρα ΚΜΕ ειναι... απλα δεν θεωρω σκοπιμο να τους πληρωσω κατι τις παραπανω. (Συνηθως τα κολημματα ειναι μνημη-τροφοδοτικο παντως...)
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Fri Oct 01, 2004 4:15 pm

Athlon64 δεν έχω δει (σε κάποιες μόνο εκθέσεις, δεν έχω παίξει μαζί τους), αντίθετα το HyperThread ναι εχω ασχοληθεί μαζί του. Πάντως από οσο έχω διαβάσει ακόμα και στα 64bitα λειτουργικά στην ωμή δύναμη (3d rendering, encoding και δε συμαζεύεται) οι P4 είναι κορυφαίοι. Τώρα όταν θα βγουν τα 64bitα παράθυρα ίσως να δούμε και καμιά σοβαρή μονομαχία (αν και μέχρι τότε θα έχουμε μάλλον διπλούς πυρήνες... και 64Bit και από τις 2 εταιρίες). φυσικά πάντα υπάρχει η λύση των Linux όμως τότε δε μιλάμε για τον αρχάριο χρήστη -είπαμε ότι η κοπέλα θέλει ένα καλό σύστημα, όχι κάτι που να της βγάζει την ψυχή.

και εγώ από τον 1800+ είμαι ευχαριστημένος, αλλά από τα 2,6GHz και πάνω τότε οι P4 είναι μονόδρομος.

my personal site
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sat Oct 02, 2004 9:36 am

AnINffected wrote:
Επίσης, έχω ακούσει ότι οι Athlon είναι σε γενικές γραμμές ισχυρότεροι (ταχύτεροι) από τους P στις ίδιες συχνότητες, και γι'αυτό και οι πρώτοι έχουν το "+" στο όνομα, δίπλα στη συχνότητα.Κατα πόσο αληθεύει αυτό, εμπειρικά;Στην FSB θα μπορούσε να οφείλεται κάτι τέτοιο;
Αυτό ισχύει μέχρι τα 2400 περίπου. από εκεί και πέρα η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της Intel (με τους Athlon64 έμοιαζε να κλείνει πάλι αυτή η ψαλίδα, αλλά οι p4 εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα)

my personal site
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Sat Oct 02, 2004 10:37 am

Μην ξεχνάμε πως η ονοματολογία των επεξεργαστών της AMD δεν δείχνει την πραγματική συχνότητα της cpu αλλά την απόδοσή της σε σχέση με ένα pentium. Για παράδειγμα ο 2200+ αποδίδει όσο ένας 2.2GHz pentium και στην πραγματικότητα χρονίζεται στα 1800MHz. Αν θυμάμαι καλά οι επεξεργαστές τις AMD είχαν μεγαλύτερη cache και σε αυτό οφείλοταν η καλύτερες επιδόσεις τους. Αλλά όπως έιπε και ο ταραντουλα αυτό μέχρι και τα 2400 μετα κάπου ξέφυγε η intel
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Sat Oct 02, 2004 1:31 pm

jimmyD wrote:Μην ξεχνάμε πως η ονοματολογία των επεξεργαστών της AMD δεν δείχνει την πραγματική συχνότητα της cpu αλλά την απόδοσή της σε σχέση με ένα pentium. Για παράδειγμα ο 2200+ αποδίδει όσο ένας 2.2GHz pentium και στην πραγματικότητα χρονίζεται στα 1800MHz. Αν θυμάμαι καλά οι επεξεργαστές τις AMD είχαν μεγαλύτερη cache και σε αυτό οφείλοταν η καλύτερες επιδόσεις τους. Αλλά όπως έιπε και ο ταραντουλα αυτό μέχρι και τα 2400 μετα κάπου ξέφυγε η intel
Αυτο που λες ειναι κλασικο λαθος. Δεν ξερω αν εχει αλλαξει πλεον το pr rating, αλλα μεχρι εκει που θυμαμαι, το pr rating εδειχνε την αποδοση του επεξεργαστη, σε σχεση με εναν amd thunderbird! Δηλαδη ο 1800+ τρεχει στα 1530ΜΗΖ αλλα αποδιδει σαν thunderbird 1800... ;)
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sat Oct 02, 2004 1:53 pm

θα συμφωνήσω με τον JimmyD. το pr rating ήταν πάντα σε σχέση με τους p4.

my personal site
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Sat Oct 02, 2004 1:58 pm

Απλουστατα ετσι νομιζετε και ειστε και οι 2 λαθος, γιατι το ξερω πολυ καλα το θεμα.
Αυτα τα λεω φιλικα και οχι ερρειστικα. Απλα δεν το ξερετε, ουτε το εχετε διαβασει σε καποιο αντικειμενικο κειμενο, απλα ετσι Νομιζετε. Οταν εχω λιγο χρονο παραπανω, θα βρω το κειμενο να σας δωσω ενα συνδεσμο :!:

ΥΓ. Μεχρι τοτε, αρκουμαι να σας πω, οτι το PR rating, ξεκινησε αμεσως μετα που εφυγαν οι thunderbird... A! επισης να πω και οτι PR rating = Performance Rating (μη μου πειτε οτι ειναι Pentium σας το λεω.)

Λοιπον. Ενα πρωτο που βρηκα απο το site της AMD

"Q: What does the 3200+ model mean?
A: This is a model number. AMD identifies the AMD Athlon XP processor using model numbers, as opposed to megahertz. Model numbers are designed to communicate the relative application performance among the various AMD Athlon XP processors."

http://www.amd.com/us-en/Processors/Pro ... 76,00.html

Οπως βλεπετε μιλαει μονο για AMD στο πως υπολογιζεται... Λεει για Ρ4, αλλα αυτο ειναι επακολουθο. Οχι πως υπολογιζεται.

Αν δεν βαριεσαι διαβασε και αυτο το αρθρο, τουλαχιστον να μιλαμε για σωστα πραγματα απο εδω και περα. Και μια παρακληση (Πραγματικα σε φιλικο τονο) Αν δεν ειστε σιγουροι, μην ποσταρετε με 100% σιγουρια, πειτε νομιζω, γιατι ετσι διμιουργειτε λαθος εντυπωσεις στον κοσμο και το κακο διαιωνιζεται... ;)
http://www.hardwareanalysis.com/content/article/1421/
(η πρωτη παραγραφος αρκει, και μην μου πειτε οτι μιλαγατε για Κ5, γιατι :smt071 :razz: )
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sat Oct 02, 2004 4:02 pm

(Από ότι φαίνεται το θέμα πιάνει φωτιά :-)

από το link που εσύ έδωσες:

Q: What does the 3200+ model mean?

A: This is a model number. AMD identifies the AMD Athlon XP processor using model numbers, as opposed to megahertz. Model numbers are designed to communicate the relative application performance among the various AMD Athlon XP processors. As additional evidence that performance is not based on megahertz alone: the AMD Athlon XP processor 3200+ operates at a frequency of 2.2GHz yet can outperform an Intel Pentium® 4 processor operating at 3.0GHz with an 800 FSB and HyperThreading on a broad array of real-world applications for office productivity, digital media and 3-D gaming.

Ακόμα και η ίδια η AMD συγκρίνει τους επεξεργαστές της με τις ταχύτητες των P4. ωραία τυπικά είναι όσο θα έτρεχε ο Athlon XP (πριν την PR εποχή, αλλά ουσιαστικά λέει στον αγοραστή ότι ισοδυναμεί με τον αντίστοιχο P4 -αυτό ισχύει από την εποχή των Cyrix).

είναι ένα απλό marketίστικο κόλπο (ένα κόλπο που αρχίζει να υιοθετεί και η Intel με τους νέους της επεξεργαστές).

Πάντως ο Athlon στα 1400 έτρεχε όντως γρηγορότερα από τον p4 στα 1600. γι'αυτό και βγήκε το pr rating. τώρα για το αν ο 1600+ με τον 1400 (πραγματικό) έχουν διαφορά στην απόδοση, θα αμφιβάλω (τυχαίνει να έχω χρησιμοποιήσει περίπου αυτά τα συστήματα και ο μόνος λόγος που ο 1600+ ήταν γρηγορότερος ήταν οι μνήμες). οπότε εξακολουθώ να πιστεύω (από πείρα πια) ότι τα νούμερα αντιστοιχούν στους αντίστοιχους P4.

my personal site
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Sat Oct 02, 2004 4:10 pm

Mα προφανως το θεμα ειναι να συγκρινει τον επεξεργαστη της με της αλλης εταιριας! Αφου 2 εταιριες ειναι ολες κιολες!
Απλα αυτο που σου λεω, και σε εσενα και στον Τζιμη, ειναι το εξης απλο
Μη λετε οτι το pr rating ειναι με βαση εναν αντιστοιχο P4, γιατι ειναι ΛΑΘΟΣ.
Ο τυπος υπολογισμου του pr rating υπαρχει, και δεν τον βρηκα. Δεν περιλαμβανει μεσα καθολου Π4 στον υπολογισμο. Αν το αποτελεσμα που προκυπτει σου δινει μια συγκρισιμοτητα(προφανως αυτο ειναι το ζητουμενο), δεν μας απασχολει. Καταλαβαινεις τι λεω?

YΓ. το δευτερο λινκ που λεει πιο ξεκαθαρα την αληθεια γιατι δεν το σχολιαζεις? :-D

ΓΙα κοιτα και εδω.
http://www.ocfaq.com/article.php/overclocking/AMD/36
και ιδιαιτερα το σημειο

Code: Select all

AMD revived the PR in an attempt to make the CPUs total performance more apparent. Their claim is that the PR rating on a chip denotes how fast an AMD Athlon ‘Thunderbird” processor would have to be to match the rated chip. For instance, according to the system, an Athlon XP 2400+ running at 2GHz would be equivalent to a 2.4GHz thunderbird. Of course there is no such thing as a 2.4GHz thunderbird, so AMD is using a formula to determine the ratings now.
χμ... Μαλλον εχω δικιο... :smt019
Μη μου πεις οτι λεει στην 2η παραγραφο οτι ταιριαζουν με τους Ρ4... Αυτο ειναι γνωστο, και εχει και εξηγηση γιατι συμβαινει, αλλα και γιατι οι Ρ4 μοιαζουν σε αποδοση με τους Thunderbird.
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Sat Oct 02, 2004 5:09 pm

Χαλαρώστε ρε παιδιά...ούτε να είσαστε τα αφεντικά των AMD και INTEL...
:-)
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Sat Oct 02, 2004 5:31 pm

μα χαλαροι ειμαστε, απλα οταν μιλαμε, πρεπει να ακριβολογουμε! :-D
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sat Oct 02, 2004 8:36 pm

τοn τύπο τον είχα διαβάσει κι εγώ (κάπου τον έχει καταχωνιάσει η AMD στο site της -κάπου μπλεκόταν και η ποσότητα cache αν δεν κάνω λάθος... αυτό με κάθε επιφύλαξη -για να μης μας ξανακράξει ο Ganther :-) ). το θέμα είναι "Of course there is no such thing as a 2.4GHz thunderbird". η AMD μπορεί να ισχυρίζεται ότι ισοδυναμεί με έναν θεωρητικό επεξεργαστή (μιας και δεν υπάρχει πια) -ισχυρίζται μια και στην πράξη εγώ δεν το είδα, όπως ανέλυσα παραπάνω- ωστόσο για τον αγοραστή το 2400+ αντιστοιχεί -ασυνείδητα- με την αντίστοιχη ταχύτητα του P4. Ας λέει η AMD ό,τι θέλει (άλλωστε αν έλεγε ότι συγκρίνει τον εαυτό της με την Intel θα έχανε το γόητρο της). αυτό είναι απλά ένα τερτίπι του marketing.

Πάντως ok δέχομαι την επίσημη θέση της AMD (αν και δε με έπεισε -και ναι έχω και στοιχεία ;-) )

Άσχετο: γέλιο είχε το σχόλιο της Ανθής Παναγιωτάκη στο Ram (Οκτωβρίου 184) "Ο Γολιάθ όμως κερδίζει σε 11 ήμέρες όσα κερδίζει ο Δαβίδ σε ένα χρόνο" (προσωπικά είμαι με το Δαβίδ, φτάνει να μου δώσει και τους διπλούς πυρήνες :-) )

my personal site
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Sat Oct 02, 2004 10:51 pm

Αν και δεν postaρα πιο πρίν με την σειρά μου θα συμφωνήσω με τον φίλο Gathner σχετικά με το RP. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να αναφέρεται πως ένας 3000+ είναι ισοδύναμος με έναν PIV@3.02Ghz αλλά δεν συμαίνει αυτό πως το 3000+ βγαίνει απο εκεί, σύμφωνα με την AMD. Πάντος είναι όλα θέμα διαφήμησης και ο τύπος υλοπογισμού και όλα. Φανταστείτε πως θα ήταν στον μέσο χρήστη ή στον αρχάριο να βγέπει CPUs απο τις δύο εταιρίες τους μεν χρονισμένους στα 3Ghz και τους δέ στα 1.8. Θα χτυπάγανε όλοι Intel ασυζητητή.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Post Reply

Return to “Hardware”