Κεραυνοί και Προστασία του Η/Υ

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Κεραυνοί και Προστασία του Η/Υ

Post by ailouros » Wed Oct 13, 2004 11:57 am

Χθες όπως όλοι θα καταλάβατε έγινε χαμός.Σε μια φάση ενώ κοιμόμουν ακούω ένα μπαμ βλέπω μια λάμψη και ακούω τον σπαστικό ήχο του UPS ενώ ο γενικός είχε πέσει.Κάθε φορά που τον σηκώναμε έπεφτε το ρελέ και η ασφάλεια του δωματίου όπου είναι ο υπολογιστής.Οπότε έβγαλα το πολύμπριζο(με διακόπτη) και ήρθε το ρεύμα.Σήμερα διαπίστωσα ότι έχει τσουρουφλιστεί και αχρηστευτεί.Πάλι καλά δηλαδή που κάηκε αυτό από το να καιγόταν τίποτα άλλο.Να ενημερώσω ότι στο UPS είχα την οθόνη ,τον υπολογιστή και ένα πολυμηχάνημα.Το πρωί βγάζοντας το πολυμηχάνημα όταν σήκωνα τον γενικό δεν έπεφτε(μήπως δεν σήκωνει και τα τρία μαζί το UPS;;Τέλοσπάντων πήρα καινούριο πολύμπριζο.Ως τώρα καταλαβαίνω γιατί έπεφτε ο γενικός (επειδή ήταν χαλασμένο το πολύμπριζο και γινόταν διαρροή).Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν έπεφτε όταν έβγαλα το πολυμηχάνημα από το UPS.Επίσης πολύ θεαματική η λάμψη κάθε φορά που το σήκωναμε και ξαναέπεφτε ,τι ήταν αυτό αν όχι το τέρας της αποκάλυψης.
Ερωτήσεις:Αν ο κεραυνός είναι πολύ μεγάλος δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου κάψει κάτι;Πως μπορείς να προστατευτείς ας πούμε;Υπάρχει κάτι που τον τραβάει ή κάτι που τον απομακρύνει;Γιατί να γίνει μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο που έχει και 4-5 συσκευές και όχι αλλού(Είμαι και λίγο άσχετος από ηλεκτρολογικά!)
lumenintervalum
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by lumenintervalum » Wed Oct 13, 2004 12:14 pm

έχω την άισθηση ότι με τους κεραυνούς επηρεάζεται η οθόνη η οποία μπορέι και να καεί..Το έχω πάθει κι εγώ με μια παλιότερη οθόνη στο σπίτι μου, έπεφτε η ασφάλεια μόνο στο δωμάτιό μου (δεν θυμάμαι τι καιρό έκανε ίσως και να έβρεξε για λίγο..) Πήγα ν ανοίξω τον υπολογιστή και δεν γινότανε και λέω "ΩΧ! μου κάηκε το τροφοδοτικό, σκ*τά!!". Πάω να τσεκάρω ραδιόφωνο, οθόνη κτλ και βλέπω ότι έχει πέσει η ασφάλεια..Έβγαλα τα πάντα από την πρίζα και τα δοκίμασα ένα ένα, και τελικά αποδείχτηκε ότι έφταιγε μια παλιά μου οθόνημ που την είχα ξεχάσει στο ρεύμα. Δες τι παίζει με την οθόνη σου και μην την αφήνεις ανοιχτή αν έχεις τον υπολογιστή κλειστό.
Επίσης, αν ρωτήσεις στη ΔΕΗ για τις πιο ευαίσθητες συσκευές θα σου πουν ότι είναι οι τηλεοράσεις κτλ.
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
I hope you don't understand
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Wed Oct 13, 2004 12:19 pm

Το Καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βαλεις πριν απο το UPS (που πολυ καλα κανεις και εχεις!) μια ωραια μπριζα με αντισταση μεσα, για να καιγεται η αντισταση και οχι το UPS... Προς Θεου ομως, μην παρεις αυτες τις πανακριβες απο το πλαισιο, (αρνητικη διαφημιση, αλλα ειναι Πανακριβες) γιατι μπορεις να βρεις και σε μαγαζι με ηλεκτρολογικα ειδη στο 1/4 της τιμης, ακριβως το ιδιο πραγμα. Πες τι θες και θα σου πουνε τι να παρεις. Αν χτυπησει κεραυνος το δικτυο της ΔΕΗ κοντα στο σπιτι σου, την εχεις κατσει, τιναζονται ολα στον αερα. Κατι που τον τραβαει και τον απομακρυνει λεγεται αλεξικεραυνο, αλλα ειναι λιγο ακριβο... :-D :-D
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Wed Oct 13, 2004 12:23 pm

Ναο κι εγώ πριν από το UPS έχω βάλει μπρίζα με ασφάλεια για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο!Α και όταν πέφτω για ύπνο το κλείνω το UPS έτσι ώστε αμα πέσει το ρεύμα να μην ανοίξει μόνο του μέσ τη νύχτα!
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Wed Oct 13, 2004 12:33 pm

Αυτό με την οθόνη πάντως μάλλον ισχύει γιατί δεν την κλείνω ποτέ!Τώρα να σας πω τι έχω.Πολύμπριζο με διακόπτη το οποίο μπαίνει σε μια μπρίζα ασφαλείας που την είχα και πριν.Και αυτή και το πολύμπριζο καήκαν,έχουν μαυρίσει κιόλας,που σημαίνει ότι το τράβηξαν μόνες τους και σώσαν τα υπόλοιπα.Τώρα ευτυχώς τίποτα δεν είναι καμμένο!Πάντως απο δω και πέρα θα κλείνω την οθόνη και ότι άλλο κλείνει όπως ηχεία ,μην γίνει πάλι κανά κλακάζ και γίνω και γω ψητός!Αυτή η λάμψη λέτε να έγινε κατά μήκος του καλωδίου;
semis19
Gbyte level
Gbyte level

Post by semis19 » Wed Oct 13, 2004 12:33 pm

Αν ο κεραυνός είναι πολύ μεγάλος δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου κάψει κάτι;
Mου έχει καεί μια οθόνη Eizo και ενός γείτονα μου που την ώρα που ο κεραυνός έπεφτε ο Η/Υ ήταν ανοικτός και του βγάζει ακόμα φλόγες :-D :-D :-D (σσ σε έμενα κάηκε η οθόνη μόνο γαιτί το pc μου ήταν κλειστό αλλά δεν είχα κλείσει την οθόνη ήταν ανοικτό το φωτάκι και ...) :mad: :mad: :mad:
"Make way for the bad guy.", Al Pacino, Playing Tony Montana in Scarface
"Elementary, my dear Watson.",The adventures of Sherlock Holmes
"A boy's best friend is his mother.", Antony Perkins, Psycho
"P.M.P. Fight Hey, Juohmaru, you are a fighter of hope, P.M.P. Fight Put your love into machines ..." - Plawres SanShiro
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Wed Oct 13, 2004 12:39 pm

Παιδιά την οθόνη δεν την έχετε βάλει πάνω στο UPS;
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Wed Oct 13, 2004 12:43 pm

Παιδια αν πεσει κεραυνος ειναι πιθανο να καουνε και οσα ειναι κλειστα. Το ρευμα ειναι τοσο ισχυρο που τα λιωνει ολα και περναει.(εννοειται οτι αν τα εχεις ανοιχτα ειναι πολυ πιο πιθανο να καει!) Εκτος και αν δεν τα εχεις στη μπριζα. Αυτο δε γινεται καθε μερα, αλλα γινεται! Εγω ειμαι στο ιδιο ρευμα που παιρνει ενα νοσοκομειο εδω διπλα, και δεν κανει ποτε διακοπες, ουτε τιποτα! :cool: :cool:
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Wed Oct 13, 2004 12:45 pm

εγώ όταν κλείνω το pc κλείνω το διακόπτη του πολύπριζου όπου εκεί έχω τα πάντα συνδεδεμένα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όσο για το αλεξικέραυνο (δεν ξέρω την τιμή του) αν υπάρχει κάποιο σχολείο, γυμναστήριο και γενικά κάποια δημόσια υπηρεσία η κτίριο κάποιας εταιρίας είσαι καλυμένος από το δικό τους αλεξικέραυνο και δεν τρέχει τίποτα.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Wed Oct 13, 2004 12:48 pm

Στο UPS εγώ πλέον έχω οθόνη και υπολογιστή.Αυτήν την μπρίζα με ασφάλεια την έχω βάλει στο πολύμπριζο .Άμα ξαναγινει με τέτοια ένταση θα κλέισω τον διακόπτη του πολύμπριζου:)
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Wed Oct 13, 2004 12:52 pm

jimmyD wrote:εγώ όταν κλείνω το pc κλείνω το διακόπτη του πολύπριζου όπου εκεί έχω τα πάντα συνδεδεμένα και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όσο για το αλεξικέραυνο (δεν ξέρω την τιμή του) αν υπάρχει κάποιο σχολείο, γυμναστήριο και γενικά κάποια δημόσια υπηρεσία η κτίριο κάποιας εταιρίας είσαι καλυμένος από το δικό τους αλεξικέραυνο και δεν τρέχει τίποτα.
Λολ. Εμενα τα τραβαει ολα το President και ο Πυργος των αθηνων, και ετσι δεν εχω προβλημα...
Impressive! :smile:
alexo
Venus Former Team Member

Post by alexo » Wed Oct 13, 2004 12:53 pm

Εγώ ευτυχώς είμαι μεσοτοιχία με σχολείο και έχει αλεξικέραυνο και είμαι ok ...
Καλύτερο είναι UPS ή σταθεροποιητής τάσης ....;;
(Δεν γνωρίζω πολλά για το 2ο...γίνεται συνδυασμός και των 2;;)
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Wed Oct 13, 2004 12:59 pm

@lexo wrote:Εγώ ευτυχώς είμαι μεσοτοιχία με σχολείο
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Εσυ παιδι μου θα γινεις καλος Μπαμπας. Εγω θα ηταν ενας απο τους πρωτους λογους να μην πιασω σπιτι εκει!!! Να με πρηζουνε τα σκασμενα σε καθε διαλειμμα??? Ασε το σχολασμα... Δραμα η κατασταση. Και να εχει και διπλοβαρδια το σχολειο! Αμαναμαναμαν
alexo
Venus Former Team Member

Post by alexo » Wed Oct 13, 2004 1:05 pm

Ganther wrote:
@lexo wrote:Εγώ ευτυχώς είμαι μεσοτοιχία με σχολείο
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Εσυ παιδι μου θα γινεις καλος Μπαμπας. Εγω θα ηταν ενας απο τους πρωτους λογους να μην πιασω σπιτι εκει!!! Να με πρηζουνε τα σκασμενα σε καθε διαλειμμα??? Ασε το σχολασμα... Δραμα η κατασταση. Και να εχει και διπλοβαρδια το σχολειο! Αμαναμαναμαν
Eυτυχώς για το αλεξικέραυνο ...
Όντως κάνουνε φασαρία τα σκασμένα ...
Τι να κάνεις όμως ;; Παιδιά είναι ...
Δυστυχώς είναι δημοτικό και όχι λύκειο .... :lol: :lol: :lol:
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by Ganther » Wed Oct 13, 2004 1:07 pm

@lexo wrote:Δυστυχώς είναι δημοτικό και όχι λύκειο .... :lol: :lol: :lol:
Εγω το λεω "επενδυση για το μελλον!" :-D :-D :-D :-D
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Re: Κεραυνοί και Προστασία του Η/Υ

Post by HdkiLLeR » Wed Oct 13, 2004 1:55 pm

ailouros wrote:Τέλοσπάντων πήρα καινούριο πολύμπριζο.Ως τώρα καταλαβαίνω γιατί έπεφτε ο γενικός (επειδή ήταν χαλασμένο το πολύμπριζο και γινόταν διαρροή)
Βασικά έπεφτε επειδή απο το λιώσιμο βραχυκύκλωσε, διαρροή που να υπάρξει;
ailouros wrote:Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν έπεφτε όταν έβγαλα το πολυμηχάνημα από το UPS.Επίσης πολύ θεαματική η λάμψη κάθε φορά που το σήκωναμε και ξαναέπεφτε ,τι ήταν αυτό αν όχι το τέρας της αποκάλυψης.
ailouros wrote: Ερωτήσεις:Αν ο κεραυνός είναι πολύ μεγάλος δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου κάψει κάτι;Πως μπορείς να προστατευτείς ας πούμε;Υπάρχει κάτι που τον τραβάει ή κάτι που τον απομακρύνει;Γιατί να γίνει μόνο στο συγκεκριμένο δωμάτιο που έχει και 4-5 συσκευές και όχι αλλού(Είμαι και λίγο άσχετος από ηλεκτρολογικά!)
Να σε διαφωτίσω λιγάκοι(και τους υπολοίπους) για θέμτα προστασίας απο κεραυνούς κλπ...

1)Ο κεραυνός είναι ηλεκτρική εκέννωση, όπου υπάρχει συσσώρευση αρνητικού ηλεκτρικού φορτίου κάποια στιγμή η χωρητικότητα αυτή(C) θα πάρει max τιμή, δεν θα μπορεί κοινώς να αποθηκευτεί άλλο φορτίο και αντί για buffer overflow θα έχεις απλά μια ηλεκτρική εκκένωση-απόδωση ενέργείας στο περιβάλλον.
2)Αυτό που τραβάει τον κεραυνό δεν είναι τπτ άλλο απο μεγάλλη συσσώρευση θετικού φορτίου. Οπότε εάν στην πολυκατοικία σου κοντά έπαιζαν wanabee κεραυνοί τότε απλά θα σκάσουν στο σημείο που έχει μεγαλύτερο θετικό φορτίο.
3)Σε σχέση με τα παραπάνω το θέμα δεν είναι πως γίνεται και τι το τραβάει αλλά γιατί γίνεται η εκκένωση με αυτόν τον τρόπο. Βασικά επειδή ένα συννεφάκι δεν έχει μεγάλη χωρητικότητα απλά προσπαθεί να "μεταναστεύσει" το φορτίο σε μιά πολύ πολύ πολύ μεγάλη μπαταρία η οποία δεν είναι άλλη απο την γη. Άρα σε επικοινδυνα σημείο ο κεραυνός θα προσπαθήσει να πάει πιο σύντομα προς το έδαφος. Γι' αυτόν τον λόγο χτυπάει κυρίως μεταλλικά αντικείμενα(κεραίες,ηλιακούς,πυλώνες) επειδή έχουν μεγαλύτερη αγωγιμότητα. Εάν σε ένα σημείο δεν υπάρχουν μετταλικά αντικείμενα τότε υπάρχουν τα φαινόμετα που χτυπάει δέντρα κλπ.

Άρα με σειρά προτεραιότητας(max θετικό φορτίο && max αγωγιμότητα) έχουμε πυλώνες,κεραίες,ηλιακούς...κλπ κλπ. Βέβαια σε κάθε περίπτωση και τπτ να μην υπάρχει απο πυλώνες και ηλικαούς πάλι θα χτυπίσει την πολυκατοικία απο τον σιδερένιο οπλισμό της(τόνοι σίδερα μέσα στο μπετόν) ++ τις καλωδιώσεις ρεύματος.

Τέλος όσον αφορά τα καψίματα των συσκευών αυτό είναι λογικό γιατί μόλις πέσει ένας κεραυνός ή θα σκάσουν κάτι χιλιάδες volt στην συσκευή η οποία περιμένει μόνο 220 και δεν θα μείνει τπτ ή όταν ξαναέρθει το ρεύμα δεν θα έρθει αρχικά 220 θα έρθει πολύ παραπάνω ή παραπκάτω οπότε το τροφοδοτικό αντί να δώσει 220>12 θα παρει 400->6 ή 100->24(όσο λιγότερο ρεύμα έρθει τόσο χειρότερα είναι).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Wed Oct 13, 2004 5:47 pm

Για μια ερώτηση που έγινε πιο πριν. καλύτερα είναι συνδυασμός και τον δύο.Και σταθεροποιητή και UPS.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Wed Oct 13, 2004 6:30 pm

Hdkiller με εντυπωσιάζεις! :-D .Ένα ρελέ ρίχνει τον γενικό όταν υπάρχει διαρροή ή βραχυκύκλωμα;Γι'αυτό που λέγαμε με τις οθόνες εσύ τι λες πρέπει να τις κλείνουμε για να μην τραβάν;Επίσης πες μου σε παρακαλώ ότι αν δεν είχα πολύμπριζο με διακόπτη και μπρίζα με ασφάλεια θα καιγόταν τα πάντα,πές μου το και ας είναι ψέματα θέλω να το ακούσω και να νιώσω λίγο ιντιάνα τζόουνς :-D
silegav
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by silegav » Wed Oct 13, 2004 8:04 pm

Ότι και να κάνετε αν είναι να καούν, θα καούν και κλειστές.
Εγώ είχα τον υπολογιστή κλειστό πριν κανα 2 χρόνια και είχα φύγει, έβρεξε, έριχνε κεραυνούς και δυστυχώς ήταν στην πρίζα.
Το μόνο που γλύτωσε, ήταν CPU, μνήμες, κάρτα γραφικών και οθόνη.
Κατ'εμε για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, πρέπει να έχεις πολύπριζο με αντίσταση, UPS και πάνω στο UPS τα υπόλοιπα.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Oct 13, 2004 11:10 pm

ailouros wrote:Hdkiller με εντυπωσιάζεις! :-D .Ένα ρελέ ρίχνει τον γενικό όταν υπάρχει διαρροή ή βραχυκύκλωμα;Γι'αυτό που λέγαμε με τις οθόνες εσύ τι λες πρέπει να τις κλείνουμε για να μην τραβάν;Επίσης πες μου σε παρακαλώ ότι αν δεν είχα πολύμπριζο με διακόπτη και μπρίζα με ασφάλεια θα καιγόταν τα πάντα,πές μου το και ας είναι ψέματα θέλω να το ακούσω και να νιώσω λίγο ιντιάνα τζόουνς :-D
Όταν πέφτει το ρελεδάκι έχεις βραχυκύκλωμα. Εάν είχες διαρροή κάπου θα είχες 220v εκεί..Πχ εάν σε ένα πλυντίριο έχεις διαρροή έχεις 220v στο σασί του οπότε μόλις το ακουμπήσεις...:)

Εκτός απο τις οθόνες εάν το pc είναι ΑΤΧ(που όλα πλέον είναι) ακόμη και όταν είναι κλειστά το τροφοδοτικό περάνει ρεύμα σε όλο το mobo κανονικά και μάλιστα τροφοδοτεί και το bios!!. Εάν θές να δείς πως γίνεται αυτό έχε το στο ρεύμα αλλά υποτίθεται κλειστό, άνοιξε το και βγάλε την μπαταρία του CMOS. Θα δείς πως δεν θα χάσει ρυθμήσεις το bios καθόλου. Ξανακάντο με το καλώδιο τροφοδοσίας να μην πηγαίνει σε μπρίζα και θα δείς πως αμέσως μόλις το ξανανοίξεις το bios δεν θα έχεις κρατήσει ρυθμήσεις. Κοινώς το pc έχει ρεύμα κανονικά! και μαζί με αυτό keyboard, mouse,modem,network card..., οτιδήποτε δηλαδή πρέπει να τροφοδοτείται για να δουλέψει το wake(wake on lan.wake on ring,wake on click κλπ κλπ)-(εκκίνηση με τηλ,με ένα ping απο δίκτυο,με click στο mouse...). Οπότε καταλαβαίνεις τώρα γιατί καήκαν όλα του silegav παραπάνω.

Εάν δεν έιχες πολύμπριζο όχι μόνο θα καίγονταν τα πάντα εάν δούλευες η οθόνη θα σου είχε έρθει καπέλο...Βασικά οι ασφάλειες ξέρεις πως δουλεύουν; Αυτά τα μικρά διαφανή πραγματάκια...έχουν μέσα ένα πολύ λεπτό αγωγό με δεδομένη χωρητικότητα, εάν περάσει παραπάνω φορτίο κόβονται οπότε το κύκλωμα σβήνει(είναι σαν να ανοίγεις ένα διακόπτη)...Έτσι ακριβώς λειτούργησε και το πολύμπριζο!!. Κάηκε και χάλασε το κύκλωμα(βραχυκήκλωσε συγκεκριμένα), έπεσε αμέσως ο ρελές...για να μην περάσουν δεν ξέρω και εγώ πόσα volt στην οθόνη,pc κλπ κλπ.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
jimmyD
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by jimmyD » Thu Oct 14, 2004 12:57 am

Αυτό με το ATX με σώζει γιατί επειδή είμαι περιέργος και δεν μπορώ να κοιμηθώ με το παραμικρό φως κλείνω το πολύπριζο για να μην ανάβει το καταραμενο φωτάκι του πληκτρολογίου.
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Thu Oct 14, 2004 1:48 am

-(εκκίνηση με τηλ,με ένα ping απο δίκτυο,με click στο mouse...).
Αυτό μου θύμισε όταν είχα βάλει ISDN που γύρναγα σπίτι και ήταν συνέχεια ανοιχτός ο υπολογιστής(από τηλ).
Βασικά οι ασφάλειες ξέρεις πως δουλεύουν; Αυτά τα μικρά διαφανή πραγματάκια...έχουν μέσα ένα πολύ λεπτό αγωγό με δεδομένη χωρητικότητα, εάν περάσει παραπάνω φορτίο κόβονται οπότε το κύκλωμα σβήνει(είναι σαν να ανοίγεις ένα διακόπτη)...
Αυτό ομολογώ πως το ήξερα :-D
Έτσι και για να πούμε και την εύθυμη ιστορία,εγώ είχα εξαρχής UPS και γυρίζοντας από διακοπές είχε κάψει τροφοδοτικό μνήμη και χτυπήσει σκληρό.Η φάση είναι ότι είχα συνδέσει οθόνη και εκτυπωτή και είχα αφήσει εκτός UPS το pc :-D ..
Post Reply

Return to “Hardware”