Page 1 of 1
Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Wed Sep 22, 2010 6:55 pm
by Feth
Λοιπόν έχω ένα θεματάκι με το desktop εδώ και καμιά βδομάδα. Αρχικά το pc δεν έκανε boot καθόλου ή έκανε κανονικά μετά από αρκετά πατήματα του power button. Πήγε το μυαλό μου λοιπόν σε faulty power button. Πλέον όμως, ή συνεχίζει να μην ξεκινά καθόλου, ή κάνει power-on και δεν στέλνει σήμα πουθενά. No beeps, κανένα signal στην οθόνη όσο και να περιμένω.
Είναι δεδομένο ότι φταίει το τροφοδοτικό ή υπάρχει περίπτωση να φταίει η κάρτα γραφικών ή και η mobo π.χ? Τι μπορώ να κάνω για να το ελέγξω και να μην πάω τυφλά σε αλλάγή PSU? (το pc πλέον δεν είναι στην εγγύηση και θέλω να αποφύγω να το γυρίσω στο -ω ναι- Πλαίσιο για επισκευή/αλλαγή, γιατί οι άνθρωποι έχουν αποδειχθεί επανειλλημμένα ληστές και ερασιτέχνες)
Intel Pentium D (CPU)
2 x GeForce 7800 GT SLI (GPU)
Asus P5ND2-sli (MoBo)
(ό,τι θυμάμαι από το βασικό build)
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Wed Sep 22, 2010 7:02 pm
by melen
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Wed Sep 22, 2010 7:08 pm
by Feth
Όχι όχι, όπως ανέφερα στη οθόνη δεν πάει καν σήμα, δεν βλέπω startup screen, δεν μπορώ να μπω ΒIOS, τίποτα.
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Wed Sep 22, 2010 7:29 pm
by The Punisher
δοκίμασε να βγάλεις καμια μνήμη (θα μπορούσες και τη gpu, απλά είναι 2 και έχει τζέρτζελο) και δες αν κάνει beeps τότε
Να φανταστώ ότι άλλο τροφοδοτικό δεν έχεις ε; Αυτό που έχεις, έχει ανεμιστηράκι; Δουλεύει; Τα ανεμιστηράκια του pc δουλεύουν; To CPU fan ;
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Wed Sep 22, 2010 7:41 pm
by cypher
The Punisher wrote:δοκίμασε να βγάλεις καμια μνήμη (θα μπορούσες και τη gpu, απλά είναι 2 και έχει τζέρτζελο) και δες αν κάνει beeps τότε
Βασικα οχι μονο μνημη. Ολους τους δισκους (δεν τους χρειαζεσαι για να κανει post το bios), την δευτερη καρτα γραφικων, οτι αλλες καρτες pci, extra ανεμιστηρια περα απο αυτο του επεξεργαστη και οτι αλλες usb, firewire, e-sata συσκευες και δοκιμασε ετσι (αλλαξε και οθονη αν εχεις δευτερη). Επισης αποσυνδεσε απο την μητρικη τα pins που πανε στο power button του κουτιου και αναψε το pc βραχυκυκλωνοντας τα 2 pins για ενα δευτερολεπτο (γραφει ποια ειναι στο manual της μητρικης). Αν το κουμπι εχει προβλημα και κολλαει η συνδεση μεσα τοτε το pc θα ανοιγει και θα ξανακλεινει αμεσα η θα κολλαει εντελως η μητρικη. Το ιδανικο θα ηταν να το δοκιμαζες συναρμολογωντας το και εκτος κουτιου για να αποκλεισεις πληρως βραχυκυκλωμα.
Απο εκει και επειτα χρειαζεσαι αναγκαστικα ενα psu για δοκιμη. Αν θες μπορω να σου δανεισω ενα που μου περισσευει εκτος αν εχεις πολυμετρο οποτε απλα ελεγχεις αν το psu βγαζει τα σωστα ρευματα σε καθε καλωδιο. Αν οχι τοτε παει για πεταμα.
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Wed Sep 22, 2010 7:48 pm
by Feth
Όχι άλλο τροφοδοτικό δεν έχω. Όλα τα ανεμιστηράκια δείχνουν τα δουλεύουν κανονικά. Όταν έχω και τον σχετικό χρόνο θα δοκιμάσω και να βγάλω μνήμες, σκληρούς και GPU και θα ενημερώσω. Δεν είμαι και ιδιαίτερα experienced σε hardware θέματα πέρα από τα βασικά (αλλαγές PCI καρτών, μνήμης και σκληρών μόνο) αλλά I'll do what I can. Thanks για το χρόνο σας.

Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Thu Sep 23, 2010 12:58 pm
by Zifnab
Τα συμπτώματα που αναφέρεις τα πάθαινα καθώς έφτιαχνα υπολογιστή είτε όταν ξέχναγα να βάλω τροφοδοσία στην CPU είτε όταν τα μικρά καλωδιάκια του power/stand-by κτλ δεν είχαν μπει - σωστά με σωστές πολικότητες.
Πέρα από αυτό - πιστεύω ότι πρέπει να είναι θέμα PSU (μπορείς να πεις watt? - αν και τα Ampere που βγάζει στο μέγιστο έχουν πιο πολύ σημασία)
Γενικά με τον καιρό τα PSU πέφτουν σε απόδοση - οπότε αν ήταν οριακά...
Έβγαλες τα εξαρτήματα που σου είπε ο cypher για να δοκιμάσεις??
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Fri Sep 24, 2010 5:36 pm
by Feth
Λοιπόν κάθησα ωραία και ήρεμα, άνοιξα το PC και είπα πριν του βγάλω τα μάτια να κάνω λίγο καθάρισμα και βγάλε - βάλε με cable connections, σκληρούς κτλ. ώστε όταν βρω χρόνο να μην έχω τη βρωμιά και τη σκόνη να με ενοχλεί. Έκανα έτσι ό,τι μπορούσα και πήγα την επόμενη μέρα να βγάλω pieces. To θέμα είναι ότι πριν κάνω οτιδήποτε, το pc έκανε κανονικότατα boot και δεν μου έχει ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα (οπότε δεν μπορώ να δοκιμάσω να βγάλω components γιατί προφανώς δεν θα μπορώ να δω διαφορά). Υποψιάζομαι ότι ένα ανεμιστηράκι δεν δούλευε πλήρως/σωστά και δημιουργούσε το όλο θέμα, γιατί ο θόρυβος που έκανε ήταν σχετικά διαφορετικός (και πιο ήπιος) όσο το PC δεν bootαρε (και επειδή δεν χρησιμοποιώ το desktop τόσο, δεν κατάλαβα τη διαφορά όσο παρουσίαζε πρόβλημα). Θέμα με τη σκόνη δεν νομίζω να τίθεται καθώς καθαρίζω τακτικά το desktop και το έχω πάνω σε γραφείο btw.
Όταν (και αν) ξαναυπάρχει το πρόβλημα θα δοκιμάσω startups με όλο και λιγότερα components και θα σας ενημερώσω. Για την ώρα δεν βλέπω να μπορώ να κάνω κάτι -.-
Re: Boot Problem - (PSU/GPU associated?)
Posted: Fri Sep 24, 2010 5:44 pm
by cypher
Μπορεις να πας στο bios και να απενεργοποιησεις το case fan warning. Μονο το cpu σε ενδιαφερει. Στα αλλα μπορει να σταματα το boot με το παραμικρο. Επισης αν βρεις βαλε το "Stop boot on" στο "No errors". Στα περισσοτερα bios'es ετσι ειναι.