Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα: η περίπτωση του ΑΙΤ

Συζητήσεις και ενημέρωση σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Post Reply
inachos
Buffer underflow exception
Academic status: 3rd year
Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα: η περίπτωση του ΑΙΤ

Post by inachos » Fri Mar 06, 2009 12:53 pm

καλησπέρα συνάδελφοι,
είμαι παλιός απόφοιτος (2004) της πληροφορικής και ξαναμπήκα στο forum μετά απο αρκετά χρονάκια και με χαρά μου είδα οτι έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά.Μπράβο σας!
ήθελα να μοιραστώ τις δικές μου εμπειρίες γιατί θεωρώ οτι μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όσους απο εσάς ψάχνετε μεταπτυχιακό.
Εγώ τελειώσα το 2004 και συνέχισα για μαστερ στην Αγγλία, στο Portsmouth που θεωρείτε μέσα στα 15 καλύτερα στην πληροφορική. Ο αδερφός μου , τελείωσε την πληροφορική του καποδιστριακού το 2007 και αποφάσισε για οικονομικούς κυρίους λόγους και με αρκετές δεύτερες σκέψεις να ακολουθήσει το μεταπτυχιακό στα πληροφορικά δίκτυα MSIN του Carnegie Mellon που δίνεται στο Αthens Information Technology. Για να μην σας κουράζω, παρακολουθούσα απο κοντά όλη την περίοδο των σπουδών του και μπορώ με απόλυτη σιγουριά να σας πώ οτι η δουλειά που γίνεται στο ΑΙΤ απέχει μακράν απο τα καλύτερα ελληνικά μεταπτυχιακά (όποια θεωρούνται καλύτερα) και ξεπερνούσε κατά πολύ και την ποιότητα σπουδών που έλαβα εγώ στο Portsmouth. Ο τρόπος διδασκαλίας, το καθηγητικό προσωπικό, οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια καθώς και η γενικότερη υποστήριξη που παρέχεται στους φοιτητές είναι προτώγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ο αδερφός μου τελείωσε με βαθμό 7 και αν και αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες στο πρώτο εξάμηνο τελικά όχι μόνο κατάφερε να τελειώσει αλλά δέχτηκε και αμέσως 3 προτάσεις εργασίας μέσω του ΑΙΤ. Σήμερα δουλεύει στην Cosmote με πολύ καλό μισθό και μάλιστα ξεπερνάει τις δικές μου απολαβές.
ήθελα να σας παροτρύνω να εξετάσετε τα μεταπτυχιακά του ΑΙΤ με αφορμή και της ημερίδας παρουσίασης που οργανώνει το ΑΙΤ στις 11 Μαρτίου
http://www.ait.gr/openday/
Μπορεί πολλοί απο εμάς να δυσανασχετούμε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά απο το να φύγετε στο εξωτερικό και να ξοδέψετε περίπου 40-50 χιλιάδες ευρώ για ένα χρόνο και να γυρίσετε μετά ελλάδα και να ψάχνετε δουλειά το ΑΙΤ είναι ίσως προτιμώτερη λύση.
με φιλικούς χαιρετισμούς

Πάνος
barbara_23
bit level
bit level
Re: Μεταπτυχιακά στην Ελλάδα: η περίπτωση του ΑΙΤ

Post by barbara_23 » Fri Mar 06, 2009 3:08 pm

Καλησπέρα Πάνο,
ωραία ακούγονται όλα αυτά που περιγράφεις αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία μικρή παγίδα...Τα μεταπτυχιακά του ΑΙΤ δεν αναγνωρίζονται, τουλάχιστον στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω. Και το ερώτημα μου είναι : Εφόσον δεν αναγνωρίζεται σαν μεταπτυχιακό, κάποιος που ενδιαφέρεται να συνεχίσει και για διδακτορικό τι επιλογές έχει ? Λογικά δεν θα γίνει δεκτός σε κανένα δημόσιο Πανεπιστήμιο.....
Σε ευχαριστούμε πάντως για τις πληροφορίες....Είναι μια ιδιαίτερα μπερδεμένη περίοδος για να πάρω μια απόφαση σχετικά με το μεταπτυχιακό που θα ακολουθήσω τελικά και όλες οι διαφορετικές εμπειρίες είναι καλοδεχούμενες........
inachos
Academic status: 3rd year

Post by inachos » Fri Mar 06, 2009 5:42 pm

Αγαπητή Βαρβάρα απο όσο γνωρίζω αλλά μπορώ να το ψάξω μέσω του αδερφού μου για διδακτορικό δεν έχεις πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς το πτυχίο είναι του carnegie mellon. Για εργασία στο δημοσιο δεν αναγνωρίζεται. Για διδακτορικό στο εξωτερικό επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δύο συμφοιτητές του αδερφού μου πάντως συνέχισαν για διδακτορικό μετά το MSIN, ένας στο ΕΜΠ και άλλος μέσω της συνεργασίας που έχει το ΑΙΤ με το πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας συνεχίζει στο ΑΙΤ όπου και εργάζεται παράλληλα σαν ερευνητής.
Σε κάθε περίπτωση κάνε μια επαφή και ρώτησε τις απορίες σου. Δεν χάνεις τίποτα.
Αν μπορώ να σου φανώ πουθενά αλλού χρήσιμος για μεταπτυχιακά κτλ με χαρά είμαι στην διάθεσή σου. Είχα κάνει μεγάλη έρευνα για το θέμα πριν πάω αγγλία και πλεόν αφού γύρισα και δουλέυω νομίζω οτι έχω αποκτήσει και μια ευρύτερη γνώμη για το θέμα.

Πάνος
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Fri Mar 06, 2009 5:50 pm

Μαλλον ο 2ος θα ειχε σπουδάσει στο ΕΜΠ ?
που θα πάει θα το δουμε...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Proxenos » Fri Mar 06, 2009 6:00 pm

inachos wrote:Αγαπητή Βαρβάρα απο όσο γνωρίζω αλλά μπορώ να το ψάξω μέσω του αδερφού μου για διδακτορικό δεν έχεις πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς το πτυχίο είναι του carnegie mellon. Για εργασία στο δημοσιο δεν αναγνωρίζεται. Για διδακτορικό στο εξωτερικό επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δύο συμφοιτητές του αδερφού μου πάντως συνέχισαν για διδακτορικό μετά το MSIN, ένας στο ΕΜΠ και άλλος μέσω της συνεργασίας που έχει το ΑΙΤ με το πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας συνεχίζει στο ΑΙΤ όπου και εργάζεται παράλληλα σαν ερευνητής.
Σε κάθε περίπτωση κάνε μια επαφή και ρώτησε τις απορίες σου. Δεν χάνεις τίποτα.
Αν μπορώ να σου φανώ πουθενά αλλού χρήσιμος για μεταπτυχιακά κτλ με χαρά είμαι στην διάθεσή σου. Είχα κάνει μεγάλη έρευνα για το θέμα πριν πάω αγγλία και πλεόν αφού γύρισα και δουλέυω νομίζω οτι έχω αποκτήσει και μια ευρύτερη γνώμη για το θέμα.

Πάνος
Δεν μπορεί ένα μεταπτυχιακό να αναγνωρίζεται από ελληνικό Πανεπιστήμιο και όχι από το ελληνικό Δημόσιο...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Fri Mar 06, 2009 8:29 pm

Ο τίτλος του ΑΙΤ, ανεξάρτητα από την όποια ουσιαστική αξία του, δεν αναγνωρίζεται ούτε από τα ΑΕΙ, ούτε από το Δημόσιο.

Το παράδειγμα που αναφέρεται παραπάνω οφείλεται στο ότι τα Πολυτεχνεία επιτρέπουν την εκπόνηση διδακτορικού σε διπλωματούχους 5χρονων σπουδών, χωρίς να προϋποθέτουν προηγούμενη απόκτηση M.Sc. Συνεπώς, ο μη αναγνωριζόμενος τίτλος του ΑΙΤ απλώς δεν ήταν απαραίτητος...

Δ. Γκρ.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Sun Mar 08, 2009 5:19 am

Ωπ, ωπ, τί πέτυχα εδώ; Τί έγινε; Δε γεμίζει θέσεις το AIT και στις 6 κάθε Μάρτη ξεκινάμε με πάθος τη διαφήμιση; Ρομbotανθρωπομηχανοποιημένοι υπάλληλοι του κ.Κόκκαλη;
Image
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sun Mar 08, 2009 9:15 am

StormRider wrote:Ωπ, ωπ, τί πέτυχα εδώ; Τί έγινε; Δε γεμίζει θέσεις το AIT και στις 6 κάθε Μάρτη ξεκινάμε με πάθος τη διαφήμιση; Ρομbotανθρωπομηχανοποιημένοι υπάλληλοι του κ.Κόκκαλη;
LOL!!! τα ίδια λες και για τις παρουσιάσεις του τμήματός μας?
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun Mar 08, 2009 11:19 am

StormRider wrote:Ωπ, ωπ, τί πέτυχα εδώ; Τί έγινε; Δε γεμίζει θέσεις το AIT και στις 6 κάθε Μάρτη ξεκινάμε με πάθος τη διαφήμιση; Ρομbotανθρωπομηχανοποιημένοι υπάλληλοι του κ.Κόκκαλη;
Πιστεύεις πραγματικά ότι δε γεμίζει; Εδώ γεμίζουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ένα από τα μεγαλύτερα άλλοθι της ελληνικής κοινωνίας...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Sun Mar 08, 2009 11:33 am

:) Με λίγα ποτάκια παραπάνω αφήνω τον αυθορμητισμό μου να κάνει παιχνίδι -γι' αυτό και το (σπάνιο για το ύφος μου) ποστ.

Σοβαρά τώρα: στο μανιχαϊστικό δίλημμα κρατικό ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν επιλέγω να υποστηρίξω τίποτα. Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της "Βαρβάρας", οι περισσότεροι αιτούντες για μεταπτυχιακά έχουν στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να επιλέγουμε (ή -καλύτερα- να μας επιλέγουν σε) πανεπιστήμια για να γίνουμε μετέπειτα υπάλληλοι της "cosmote", είναι τουλάχιστον ανησυχητικό.

Η εμπειρία μου στον πανεπιστημιακό χώρο είναι ελάχιστη -αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Απλά, από μια προσπάθειά μου να σκιαγραφήσω την ιστορική εξέλιξη του πανεπιστημίου, φούντωσε μέσα μου η αμφισβήτηση για αυτό που λέμε πανεπιστήμιο σήμερα.

Μπορεί να γεμίζει, Proxene, δεν ανησυχώ γι' αυτό...
Image
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Sun Mar 08, 2009 3:49 pm

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό του ΑΙΤ που έχει συνεργασία με το Carnegie Mellon είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και τολμώ να ισχυριστώ ότι είναι πάνω από τον μέσο όρο των μεταπτυχιακών των δημοσίων Πανεπιστημίων. Ρίξε μια ματιά στα Βιογραφικά των καθηγητών, των ερευνητών.
Μην είσαστε άδικοι με τους εαυτούς σας. Σε θέματα παιδείας πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι. Όχι, το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι το κέντρο του κόσμου (ευτυχώς δηλαδή...).
Αν είχα τελειώσει Πολυτεχνική Σχολή θα πήγαινα, ξέρω αρκετούς που έχουν πάει. Για όσους έχουν τελειώσει Πληροφορική είναι σημαντικό μειονέκτημα το ότι δεν αναγνωρίζεται από το δημόσιο. Επίσης επειδή το Carnegie Mellon είναι αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, δεν προβλέπεται το μεταπτυχιακό να αναγνωριστεί στο άμεσο μέλλον από το δημόσιο. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα μεταπτυχιακά που συνεργάζονται με χώρες της Ε.Ε. Βέβαια το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαίο.
Όσο για την Cosmote, αν και δεν εργάζομαι εκεί, θεωρώ ότι είναι καλός εργοδότης. Προφανώς όχι για να πουλάς τηλέφωνα, αλλά για να υποστηρίζεις την πληροφοριακή υποδομή της εταιρίας.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Sun Mar 08, 2009 9:38 pm

StormRider wrote:[..]
Σοβαρά τώρα: στο μανιχαϊστικό δίλημμα κρατικό ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν επιλέγω να υποστηρίξω τίποτα. Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της "Βαρβάρας", οι περισσότεροι αιτούντες για μεταπτυχιακά έχουν στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει να επιλέγουμε (ή -καλύτερα- να μας επιλέγουν σε) πανεπιστήμια για να γίνουμε μετέπειτα υπάλληλοι της "cosmote", είναι τουλάχιστον ανησυχητικό.
[..]
Συμφωνώ μαζί σου: καλύτερα θα ήταν να την περνάμε ζάχαρη καμιά δεκαετία στο Πανεπιστήμιο με τα λεφτά που εύκολα ή δύσκολα έχουν βγάλει οι γονείς μας και να επιλέγουμε Πανεπιστήμια που με μαθηματική ακρίβεια θα μας βγάλουν αύριο ανέργους. Όσο για τα "Πανεπιστήμια", ουδέν σχόλιον...
rapadder wrote:[..]
Μην είσαστε άδικοι με τους εαυτούς σας. Σε θέματα παιδείας πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι. Όχι, το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν είναι το κέντρο του κόσμου (ευτυχώς δηλαδή...).
Αν είχα τελειώσει Πολυτεχνική Σχολή θα πήγαινα, ξέρω αρκετούς που έχουν πάει. Για όσους έχουν τελειώσει Πληροφορική είναι σημαντικό μειονέκτημα το ότι δεν αναγνωρίζεται από το δημόσιο. Επίσης επειδή το Carnegie Mellon είναι αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, δεν προβλέπεται το μεταπτυχιακό να αναγνωριστεί στο άμεσο μέλλον από το δημόσιο. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τα μεταπτυχιακά που συνεργάζονται με χώρες της Ε.Ε. Βέβαια το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν είναι τυχαίο.
[..]
Φυσικά και το συγκεριμένο "Πανεπιστήμιο" δεν είναι τυχαίο. Γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη της ελληνικής οικογένειας να (παρα)μορφώσει τα παιδιά της σε συνδυασμό με τα εν μέρει χαμηλού επιπέδου αλλά κυρίως ολίγων θέσεων μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων. Και για να σε παραφράσω: η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου (ευτυχώς δηλαδή...). Αν κάποια στιγμή πάρουμε χαμπάρι πόσο πίσω έχουμε μείνει, ίσως αλλάξουμε στάση απέναντι σε πολλά πράγματα. Και ίσως το έναυσμα δώσουν τα χαμηλά εισοδήματα της νέας γενιάς, που κάποια στιγμή θα γίνει η ηλικιακά άρχουσα τάξη...
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Mon Mar 09, 2009 6:50 pm

StormRider++
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακά”