Πτυχίο... και μετά τι?? Μεταπτυχιακό?? Διδακτορικό??

Συζητήσεις και ενημέρωση σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Re: Πτυχίο... και μετά τι?? Μεταπτυχιακό?? Διδακτορικό??

Post by ultimate_aektzis » Fri Oct 30, 2009 8:59 pm

Δηλαδή δεν το κάνεις απλά για να το κάνεις. Έχοντας κάνει master κατέληξα στο συμπέρασμα ότι καλύτερα είναι να δείς την αγορά εργασίας (να δουλέψεις 1-2 χρόνια) και ακολούθως να διαλέξεις ένα μεταπτυχιακό που ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που θές να κάνεις. Από "σπόντα" μπορεί να σου κάτσει από καλή έως εξαιρετική επιλογή όμως αναμφισβήτητα έχεις άλλη ματιά αν έχεις δουλέψει!
Ενδιαφερον...ελπιζω οταν ερθει η ωρα μου να υπαρχουν καλα part time στην Ελλαδα. :)
photisd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by photisd » Fri Oct 30, 2009 11:27 pm

Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας και που καταθέτετε κυρίως απόψεις έπειτα από προσωπική εμπειρία,πράγμα αρκετά σημαντικό για εμάς που τα σκεφτόμαστε όλα αυτά..
Και ευχαριστώ για τις ευχές και τους Panagi και Einherjar..

@ Einherjar Αφενός απ'όσο κατάλαβα έκανες την καλύτερη επιλογή που πίστευες σε κάθε περίοδο και απέκτησες σημαντικές γνώσεις σε αυτό που θελες, αφετέρου όμως πιστεύεις ότι αυτό σε βοήθησε αρκετά να είσαι εκεί που είσαι?? Δηλαδή πιστεύεις υπήρξε σαν συν και άνοιξε πόρτες??

@Redlabel Εννοείται πως το ιδανικό για τον καθένα μέσα σε μια κοινωνία είναι να πληρώνεται( και συγχρόνως καλά) κάνοντας για μια ζωή κάτι που του αρέσει πολύ.. Το θέμα νομίζω είναι κατά πόσο έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά να δούμε κάτι τέτοιες πόρτες-ευκαιρίες, το οποίο όμως εξαρτάται από το κατά πόσο έχουμε στο μυαλό μας σαφή και ξεκάθαρα ποια είναι τα κριτήρια που μας ορίζουν τι αξίζει και τι είναι ευκαιρία! Αυτό προσπαθούμε ουσιαστικά να μάθουμε όλοι απο εδώ ;)

@ ultimate το χεις πιάσει το θέμα τι εννοώ περί αρχής... :-D

@ panagis έχω μερικές απορίες.. 1) λογικά όμως πρέπει κάπως να μάθεις αν αυτό που θες να κάνεις μεταπτυχιακό υπαρχει..σωστά?? δηλαδή και μένα έτσι πρόχειρα στο μυαλό θα μου άρεσε κάτι να ασχοληθώ αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να το βρω.. 2) γιατί λέτε πολλοί πως κα΄λη φάση είναι το μεταπτυχιακό αν γίνει να γίνει μετά από 2 χρόνια εργασίας σχεδόν και τι εννοείς ακριβώς με αυτό "από σπόντα μπορεί να σου κάτσει από καλή έως εξαιρετική επιλογή όμως αναμφισβήτητα έχεις άλλη ματιά αν έχεις δουλέψει!"??
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
panagis
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by panagis » Sat Oct 31, 2009 2:14 am

Χμμ, πάμε 1-1. Μεταπτυχιακά υπάρχουν για όλα τα γούστα. Για τρελούς επιστήμονες μέχρι τύπους που απλά θέλουν το χαρτί. Θέλει ψάξιμο πολύ και να έχεις υπόψιν σου τους περιορισμούς της ζωής σου (π.χ. δίδακτρα, χώρα, κλπ κλπ κλπ) . Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σχεδόν τα πάντα!

Το μεταπτυχιακό, καλώς ή κακώς έχει την έννοια της εξειδίκευσης. Ως εκ τούτου πρέπει πρώτα να έχει ωριμάσει μέσα σου η ειδίκευσή σου και μετά να εξειδικευτείς.

Δουλεύεις σε δίκτυα... Γιατί να σκάσεις ένα κάρο λεφτά σε ένα μεταπτυχιακό (π.χ. 4η κατεύθυνση στο ΕΚΠΑ ή κάτι ανάλογο) και να μην τα δώσεις στην CISCO για το certificate που σου δίνει? Στην αγορά θα "πιάσεις" περισσότερα με το τελευταίο! Αν πας όμως για διδακτορικό? Δεν λέω ότι θες να γίνεις καθηγητής αλλά "γουστάρεις" την έρευνα. Εκεί τι πρέπει να κάνεις;

Είσαι developper..... Πόσο θα σε ωφελήσει ένα μεταπτυχιακό core CS; Περισσότερο από ένα master τύπου MScIS ή (για να το "χοντρύνουμε") ΜΒΑ? Με τα δύο τελευταία μπορείς να πας για θέση project-manager. Ψαρωτικός τίτλος με πολύ άγχος, τρέξιμο αλλά τουλάχιστον δεν στραβώνεσαι να ψάχνεις το segmentation fault και τον χαμένο pointer. Τελικά ποιά είναι η σωστή επιλογή?

Δεν ξέρεις αν δεν δεις από μέσα πώς δουλεύει το πράγμα (εκεί έχω καταλήξει εγώ τουλάχιστον). Εγώ προς το παρόν νομίζω ότι η "σπόντα" μου "έκατσε καλά". Δεν με πήραν στην πρώτη μου επιλογή όμως αποδείχτηκε καλύτερη η δεύτερη.
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Tue Nov 10, 2009 11:49 am

Να ψαχτείς μόνο σου, πήγαινε να παρακολουθήσεις κανά OpenCoffee βρες τη τεχνολογία που σου αρέσει και το αντίστοιχο user group
Ξεκίνα δουλειά εκεί που πιστεύεις σου ταιριάζει (δουλειά βρίσκουμε, σωστή επιλογή θέλει)
Παρακόλουθησε άτομα με αυξημένη βαρύτητα στην τεχνολογία/κλάδο που διάλεξες στο twitter, blogs και προσπάθησε να γίνεις και εσύ αυθεντία και μετά να διαπραγματεύσαι το ανώτερο που μπορείς και ενδεχομένως κάνε κάτι δικό σου
ζουζου
Buffer underflow exception

Post by ζουζου » Fri Nov 20, 2009 1:35 am

Να ρωτήσω κάτι;Εγώ άργησα να τελειώσω τη σχολή (6 χρόνια) λόγω καποιων προβλημάτων αλλά έχω καλό βαθμό (8,1)! Λέτε το ότι άργησα να τελειώσω να είναι πολύ κακό για το βιογραφικό μου (για μεταπτυχιακά και τέτοια εννοώ);
enum21
Venus Former Team Member

Post by enum21 » Fri Nov 20, 2009 4:39 am

ζουζου wrote:Να ρωτήσω κάτι;Εγώ άργησα να τελειώσω τη σχολή (6 χρόνια) λόγω καποιων προβλημάτων αλλά έχω καλό βαθμό (8,1)! Λέτε το ότι άργησα να τελειώσω να είναι πολύ κακό για το βιογραφικό μου (για μεταπτυχιακά και τέτοια εννοώ);
Δε νομίζω, άλλωστε είναι 2 χρόνια παραπάνω :???: Ο βαθμός σου πάντως είναι πολύ καλός! ;) Πτυχιακή έχεις κάνει (ρωτάω γιατί είναι καλό να έχει γίνει αν θες να πας για μεταπτυχιακό)? :roll:
thefreak
Mbyte level
Mbyte level

Post by thefreak » Fri Nov 20, 2009 1:55 pm

ζουζου wrote:Να ρωτήσω κάτι;Εγώ άργησα να τελειώσω τη σχολή (6 χρόνια) λόγω καποιων προβλημάτων αλλά έχω καλό βαθμό (8,1)! Λέτε το ότι άργησα να τελειώσω να είναι πολύ κακό για το βιογραφικό μου (για μεταπτυχιακά και τέτοια εννοώ);
έχω και εγώ αυτή την απορία επειδή έχω ακούσει ότι δεν βλέπουν στα πόσα χρόνια τελείωσες την σχολή στα περισσότερα μεταπτυχιακά.. αλλα μόνο τον μέσο όρο(μιλώ μόνο για το πτυχίο)..ας μας απαντήσει κάποιος που όντως ξέρει..
aquila non captat muscas. numero 5
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year

Post by Ganther » Fri Nov 20, 2009 3:29 pm

Δεν υπαρχει καποιος "που οντως ξερει" αφου αυτη η ερωτηση εξαρταται απο πολλα πραγματα οπως για ποιο μεταπτυχιακο μιλαμε, τον εκαστοτε υποψηφιο, τη χωρα κτλ...
Σε γενικες γραμμες αυτο που φαινεται οτι μετραει πιο πολυ ειναι το ΓΙΑΤΙ εκανες 6 χρονια. Αν στα 6 χρονια εχεις μονο τη σχολη στο CV σου τοτε δεν ακουγεται και πολυ καλο. Εαν εχεις δουλεψει, η κανει κατι αλλο τελοσπαντων τοτε δεν υπαρχει προβλημα πιστευω. Γενικα στο εξωτερικο δεν το κοιτανε τοσο πολυ αποτι φαινεται και αποτι εχω μιλησει mμε διαφορους, ειναι σχετικα συνηθισμενο (σε σχεση με εμας εστω) το να διακοπτεις σπουδες για 1-2 χρονια για ταξιδι-δουλεια-younameit...
ζουζου

Post by ζουζου » Sat Nov 21, 2009 1:33 am

Gather που τα γνωρίζεις αυτά; :???: Βασικά για Ελλάδα μιλάω...δεν ενδιαφέρομαι προς το παρόν για εξωτερικό! Όπως και να έχει σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις! :smt024 :) :) :)
rainman

Post by rainman » Fri Dec 11, 2009 3:47 pm

κάνω τώρα ένα master στην ασοεε,
βέβαια πολύ τρέξιμο και αβέβαιο μελλον, αλλά ελπίζω οτι θα αποδόσει... :smt021
enum21
Venus Former Team Member

Post by enum21 » Fri Dec 11, 2009 4:10 pm

rainman wrote:κάνω τώρα ένα master στην ασοεε,
βέβαια πολύ τρέξιμο και αβέβαιο μελλον, αλλά ελπίζω οτι θα αποδόσει... :smt021
Στην Επιστήμη ή στα Πληροφοριακά? Σου αρέσει? Σκέφτεσαι να συνεχίσεις και για διδακτορικό? :-)
miv
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 2nd year

Post by miv » Fri Dec 18, 2009 3:16 pm

Αν κάποιος έχει τελειώσει το τμήμα μας στο προπτυχιακό, έχει νόημα να κάνει και μάστερ στην Επιστήμη; Νομιζω ότι απευθύνεται σε αποφοιτους άλλων τμημάτων, δεν ειμαι και σιγουρος...
Προτιμήστε ανοιχτές και δωρεάν λύσεις λογισμικού, σε όλα τα λειτουργικά, έναντι τις κλειστές και πειρατικές. Μπορεί να σώζουν προσωρινά την τσέπη σας, είναι εμπόδιο όμως στην ελευθερία της γνώσης.
Βρείτε εδώ με τί μπορείτε να αντικαταστήσετε το πανάκριβο πρόγραμμα το οποίο είστε έτοιμοι να κατεβάσετε παράνομα:
http://www.osalt.com
Εν τέλει θα ανακαλύψετε κάτι καλύτερο, πραγματικά δωρεάν και πραγματικά ελεύθερο
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Fri Dec 18, 2009 6:02 pm

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει σηματική επικάλυψη θεμάτων αλλά πάει καιρός από τότε που το είχα κοιτάξει
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
panagis
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by panagis » Sat Dec 19, 2009 6:16 pm

Στα περισσότερα μεταπτυχιακά υπάρχουν επικαλύψεις με τα αντίστοιχα προπτυχιακά. Νομίζω τελικά ότι το μεταπτυχιακό είναι το ν+χ ενός προπτυχιακού. Και το χ τελικά φαίνεται πολύ μικρό σε κάποιον που έχει δει το προπτυχιακό.

Συνεπώς, έχω καταλήξει ότι είναι καλύτερο για κάποιο φοιτητή να αναζητήσει μεταπτυχιακό σε κάποιο άλλο πανεπιστημίο από αυτό που πήρε το πτυχίο του. Ακόμα κ αν κάνει τα ίδια πράγματα θα αποκτήσει νέες εμπειρίες.

Η επιστήμη αν δεν κάνω λάθος απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν άλλο πτυχίο (όχι πληροφορικής δλδ). Βέβαια, νομίζω ότι αν δεν έχει κάποιος καλές βάσεις στην πληροφορική δεν έχει και πολλές ελπίδες να αντέξει!
vaggelis
byte level
byte level
Academic status: PhD

Post by vaggelis » Sat Jan 02, 2010 3:02 pm

Πάντως το σλόγκαν στην Επιστήμη Υπολογιστών είναι: ίδιοι τίτλοι, διαφορετικά μαθήματα. Ρίξτε μια ματιά στις σελίδες των μαθημάτων και θα το διαπιστώσετε. Και το 2ο σλόγκαν: Πιστέψτε με, δε θα πλήξετε (=θα έχετε δουλειά όλο το εξάμηνο). :-)
valentinos
byte level
byte level

Post by valentinos » Sun Feb 28, 2010 12:16 am

Για να μην ανοίγω νεό θέμα θα κάνω εδώ και την δικιά μου ερώτηση. Κατα πόσο το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις θα κρίνει την υπόλοιπη σου καριέρα? Δηλάδη αν π.χ κάνεις ενα μεταπτυχιακό σε Τεχνητή Νοημοσύνη και μετά αποφασίσεις πως θες να ασχοληθείς με software engineering (ή αντίθετα), θα αποτελεί πρόβλημα? 'Η είναι καλύτερα να επιλέξεις ενα πιο γενικό μεταπτυχιακό computer science αν ακόμη δεν έχεις αποφασίσει? :-k
...like a rolling stone...
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor

Post by redlabel » Sun Feb 28, 2010 1:06 pm

Δεν υπάρχει ούρειος άνεμος γιαυτόν που δεν ξέρει πού πηγαίνει... :smt009

Δ. Γκρ.
valentinos
byte level
byte level

Post by valentinos » Mon Mar 01, 2010 2:47 am

Για αυτό τον λόγο έκανα και την πιο πάνω ερώτηση. Να αποφασίσω προς τα που θέλω να πάω. Οι παράγοντες είναι πολλοί και δεν θέλω να πάρω μια βιαστική απόφαση.
photisd
Mbyte level
Mbyte level

Post by photisd » Tue Mar 02, 2010 8:47 pm

Σωστό αυτό... Δηλαδή είναι προτιμότερο να έχουμε υπόψιν μας γενικού τύπου μεταπτυχιακά?? Και επίσης είναι αντικειμενικά καλύτερο (σχετικά με εμάς και σχετικά με την αγορά εργασίας) να κάνουμε μεταπτυχιακό σε άλλο Πανεπιστήμιο -ΟΠΑ??
‎...Τα μεγαλύτερα όνειρα δεν βγαίνουν ποτέ έξω απ' το κουτί. Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να τα βγάλεις στο φως, να τα κρατήσεις ψηλά και να δεις τον πραγματικό σου εαυτό να αντικατοπτρίζεται μέσα τους...
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Tue Mar 02, 2010 9:16 pm

Δεν καταλαβαίνω γιατί το μεταπτυχιακό να είναι γενικού τύπου.

Το μεταπτυχιακό δεν υποτίθεται το κάνουμε για να ειδικευτούμε κάπου;

Εγώ θα βγώ απο τη σχολή και δε θα έχω ιδέα τί δουλειά πρέπει/θέλω να κάνω, οπότε πιό το νόημα να κάνω ένα κι ένα μεταπτυχιακό όπου
θα μάθω διάφορα ακόμα πράγματα και να συνεχίσω να μη ξέρω με τί να ασχοληθώ;

Εκτός αν έχω στο μυαλό να κάνω κι άλλο μεταπτυχιακό

τουλάχιστον έτσι υπάρχει στο μυαλό μου.μπορεί να κάνω και λάθος
(αλλά δε κάνω :rambo: :-p )
valentinos
byte level
byte level

Post by valentinos » Wed Mar 03, 2010 5:05 pm

Υπάρχουν κάποια μεταπτυχιακά του στύλ συνέχεια του computer science, στην Αγγλία, και επιλέγεις κατεύθυνση ανάλογα με τι μαθήματα θα πάρεις. Δηλαδή ο τίτλος του μεταπτυχιακού είναι πιο γενικός αλλα "ειδικεύεσαι" π.χ σε Πληροφοριακά Συστήματα. Και αυτό θέλω να μάθω. Τι είναι καλύτερο, και για την αγορά αλλα και το πως θα σε επηρεάσει εσένα προσωπικα...
str8flush
bit level
bit level
Academic status: 4th year

Post by str8flush » Fri Jul 02, 2010 8:33 pm

Γειά, δεν ξέρω αν μπορεί καποιος να με βοηθήσει αλλά δεν ξέρω τι να κάνω. Τελίωσα μόλις το προπτυχιακό της Πληροφορικής και έχω κανει αιτήσεις για το ΠΜΣ της ΑΣΟΕΕ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική και στο Rotterdam Erasmus University MSc Finance and Investments. "Δυστυχώς" με δεχτήκανε και οι δύο και βρίσκομαι σε μεγάλο δίλημμα. Ξέρω ότι το ΠΜΣ της ΑΣΟΕΕ είναι πολύ δυνατό και δύσκολο αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι το ίδιο εύηχο με αυτό του εξωτερικού όταν θα ψάχνω για δουλειά. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω καθώς και αν μπορείται να μου πείτε αν ισχύει όντως αυτή η λατρεία με το εξωτερικό κι αν είναι δικαιολογημένη.
Thnx
Post Reply

Return to “Μεταπτυχιακά”