Η μία λύση είναι να τα κάνουμε όλα manually και η άλλη να εγκαταστήσουμε το XAMPP (LAMPP όταν είμαστε σε Linux) - υπενθύμιση: το XAMPP προτείνεται μόνο για development και όχι για πραγματικά περιβάλλοντα χρήσης.
(Υπάρχει και τρίτη λύση: να κατεβάσουμε ένα livecd όπως το Excelixis που τα έχει όλα στημένα.)
(Τα παρακάτω λειτουργούν στο Ubuntu, αλλά με μικρές αλλαγές -login ως root αντί για sudo- πρέπει να δουλεύουν παντού.)
- Αρχικά κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του XAMPP από εδώ (όχι το development package): http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html#374
Ας πούμε οτι αποθηκεύσαμε το αρχείο στο φάκελο downloads που είναι μέσα στο home folder μας (π.χ./home/cyberpython/downloads ). - Aνοίγουμε ένα τερματικό και δίνουμε:
Αυτό ήταν! Η εγκατάσταση (στην πραγματικότητα αποσυμπιέσαμε το αρχείο xampp-linux-1.7.3a.tar.gz) ολοκληρώθηκε!
Code: Select all
cd ~/downloads sudo cp xampp-linux-1.7.3a.tar.gz /opt sudo tar xvf xampp-linux-1.7.3a.tar.gz sudo rm xampp-linux-1.7.3a.tar.gz
- Για να δοκιμάσουμε αν όλα δουλεύουν σωστά ξεκινάμε τους servers:
και ανοίγουμε το web-browser μας (π.χ. firefox) στο http://localhost/
Code: Select all
sudo /opt/lampp/lampp start
Πρέπει να δούμε την οθόνη υποδοχής του XAMPP.
Για να σταματήσουμε τους servers δίνουμε :Code: Select all
sudo /opt/lampp/lampp stop
- Επόμενο βήμα είναι να αλλάξουμε τους default κωδικούς και να απενεργοποιήσουμε την πρόσβαση στο MySQL server από το δίκτυο. Δίνουμε την εντολή:
και ακολουθούμε τις οδηγίες.
Code: Select all
sudo /opt/lampp/lampp security
- Τέλος, για να δουλεύουμε πιο εύκολα μπορούμε για κάθε εργασία μας να φτιάξουμε ένα φάκελο (π.χ. project2010) στο /opt/lampp/htdocs και να κάνουμε ένα σύνδεσμο (p.x. web_programming_project) προς αυτόν στο home folder μας:
όπου project2010 το όνομα του φακέλου στο /opt/lampp/htdocs ,web_programming_project το όνομα του συνδέσμου και cyberpython το όνομα χρήστη μας.
Code: Select all
cd /opt/lampp/htdocs sudo mkdir project2010 sudo chown cyberpython:cyberpython project2010 ln -s /opt/lampp/htdocs/project2010 ~/web_programming_project
και να επεξεργαζόμαστε τα περιεχόμενα του φακέλου web_programming_project (ή όπως αλλιώς ονoμάσαμε το σύνδεσμο) στο home folder μας.