LinuX....???

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
dexter
Venus Former Team Member
Academic status: N>4

Re: LinuX....???

Post by dexter » Thu Mar 03, 2011 11:41 pm

άμα το χρησιμοποιούν και άλλοι από την οικογενειά σου(αδέρφια , γονείς κτλ) προτείνω να βάλεις ubuntu netbook remix πολύ ελαφρύ πανεύκολη εγκατάσταση και έχει και γραφικό περιβάλλον παρόμοιο με windows για να μην σου γκρινιάζουν.. :lol:
http://foss.aueb.gr
always aim for for the sky for if you fail you can at least reach the clouds..
ALL BLACKS supporter..
http://www.bringthemback.org/
vasilaros69
Gbyte level
Gbyte level

Post by vasilaros69 » Thu Mar 03, 2011 11:55 pm

Χαχαχα...δεν το χρησιμοποιουν αλλα θα αφησω και τα XP. Λογικα θα προτιμησω κατι ευκολο γτ δεν εχω ιδιαιτερη πειρα.
"Sometimes questions are more powerful than answers,..."
mpatsis
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: MSc

Post by mpatsis » Fri Mar 04, 2011 8:49 pm

vasilaros69 wrote:Οσον αφορα gnome/kde κτλ μονο τα γραφικα και η οργανωση των φακελων ειναι το θεμα? φανταζομαι θα τρωνε πιο πολυ RAM απο αυτα που αναφερει ο Netharis.
Αφού λες ότι είανι σάπιο θα συμφωνήσω με netharis και θα σου προτείνω XFCE του οποίου είμαι οπαδός. Μπορεί να μην έχει τα φρου φρου και αρώματα που έχουν το Gnome και το KDE αλλά είναι πανάλαφρο και θα σε κερδίσει με την ταχυτητά του. Επίσης για πολύ πιο μπρικι από το δικό σου μπορείς να δοκιμάσεις και κάποια από τις λεγόμενες mini-διανομές π.χ. puppy Linux, Slitaz κλπ. Από το LXDE δεν έχω εμπειρία άλλα το χρησιμοποιύν αρκετές μίνι διανομες όποτε παίζει να ναι και πιο ελαφρύ από το XFCE.
Πάντως κάνε την κίνηση, δεν νομίζω πως θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να προσαρμοστείς και να ρυθμίσεις το συστημά σου. Ίσα ίσα αθτή είναι η παγίδα της Microsoft. Να σε κάνει να πιστέψεις πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το δικό της λειτουργικό και πως οποιαδήποτε προσπάθεια είναι μάταιη. :smt019
I'm Starting With The Man In The Mirror. I'm Asking Him To Change His Ways...
Aueb's NLP Group!
Image
Image May the foss be with you!!!
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Sat Mar 12, 2011 8:16 pm

τα ubuntu (και φανταζομαι και αλλες διανομες, αλλα σε ubuntu το παρατηρησα) εχουν ενα ωραιο κολπο που οταν δεν λειτουργει το κουμπι της ροδελας βαζουν το συνδυασμο αριστερου και δεξιου κλικ να κανουν οτι κανει το κεντρικο. η βλακεια ειναι πως οταν την πιανουν τα κεφια της τη ροδελα και λειτουργει, αυτο δεν συνεχιζει. ξερει κανεις πως μπορω να το κανω να λειτουργει μονιμα, ειτε εχει κεφια η ροδελα του ποντικιου ειτε οχι?
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
λογω προγραμματισμενου ταξιδιου η επιλογη "παρε νεο ποντικι που θα λειτουργει συνεχεια η ροδελα" δεν παιζει σαν λυση
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Sun Mar 13, 2011 7:43 am

chriskin wrote:τα ubuntu (και φανταζομαι και αλλες διανομες, αλλα σε ubuntu το παρατηρησα) εχουν ενα ωραιο κολπο που οταν δεν λειτουργει το κουμπι της ροδελας βαζουν το συνδυασμο αριστερου και δεξιου κλικ να κανουν οτι κανει το κεντρικο. η βλακεια ειναι πως οταν την πιανουν τα κεφια της τη ροδελα και λειτουργει, αυτο δεν συνεχιζει. ξερει κανεις πως μπορω να το κανω να λειτουργει μονιμα, ειτε εχει κεφια η ροδελα του ποντικιου ειτε οχι?
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
λογω προγραμματισμενου ταξιδιου η επιλογη "παρε νεο ποντικι που θα λειτουργει συνεχεια η ροδελα" δεν παιζει σαν λυση
Για ρίξε μια ματιά εδώ μήπως βρεις αυτό που ψάχνεις: https://help.ubuntu.com/community/ManyButtonsMouseHowto

Πάντως, αν έχεις λάπτοπ πιστεύω ότι γίνεται να έχεις και τα δύο by default. Εγώ έχω και εξωτερικό ποντίκι συνδεδεμένο + το touchpad και είτε χρησιμοποιώ τη ροδέλα του ποντικιού είτε το αριστερό και δεξί κλίκ του touchpad ταυτόχρονα που ισοδυναμεί με τη χρήση της ροδέλας στο εξωτερικό ποντίκι. Κι αυτό σε όλες τις διανομές Linux που έχω χρησιμοποιήσει (συμπεριλαμβανομένων των Ubuntu)...
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Sun Mar 13, 2011 7:50 pm

το θεμα δεν ειναι ομως να λειτουργει το δεξι-αριστερο του touchpad και το κεντρικο του ποντικιου, αλλα το δεξι-αριστερο του ποντικιου
για το touchpad λειτουργει και για μενα παντα
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Sun Mar 13, 2011 9:51 pm

chriskin wrote:το θεμα δεν ειναι ομως να λειτουργει το δεξι-αριστερο του touchpad και το κεντρικο του ποντικιου, αλλα το δεξι-αριστερο του ποντικιου
για το touchpad λειτουργει και για μενα παντα
Αυτό να πω την αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά μου φαίνεται κουλό να μη δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Υποθέτω πάντως πως αυτό έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του ίδιου του ποντικιού. Για δοκίμασε να το ψάξεις στο System-->Administrator-->Device Manager μήπως βρείς τίποτα ... Δεν έχω και κάποια εγκατάσταση Gnome αυτή τη στιγμή να σε βοηθήσω :smt024 !
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Mon Mar 14, 2011 3:49 am

σε κατι χαρουμενο : δοκιμαζω απο χθες την alpha 3 των ubuntu 11.04 και το unity ειναι εντυπωσιακο
το εχει δοκιμασει κανενας;
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Mon Mar 14, 2011 4:54 am

chriskin wrote:σε κατι χαρουμενο : δοκιμαζω απο χθες την alpha 3 των ubuntu 11.04 και το unity ειναι εντυπωσιακο
το εχει δοκιμασει κανενας;
Όχι που θα μου ξέφευγε :) ! Έχω δοκιμάσει και την 2D και την 3D έκδοση και μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλύτερο απ'ότι περίμενα. Τώρα αν θα το χρησιμοποιήσω όταν βγει τον Απρίλιο είναι άλλο θέμα... Μάλλον θα περιοριστώ στο να διαβάζω γι'αυτό στο OMGUbuntu.co.uk. Παρεπιπτόντως έβλεπα χτες διάφορα video στο youtube (κυρίως συνεντεύξεις των R.Stallman, L.Torvalds, M.Shuttleworth) και έμαθα ότι ο Shuttleworth ήταν ο πρώτος Αφρικανός στο διάστημα!!! Ήμουν σίγουρος πως ο,τιδήποτε ψηφιακό στο διάστημα τρέχει Linux ή κάποιο Unix (ειδικά ως server δεν έχουν ανταγωνισμό) αλλά μετά απ'αυτό είμαι σίγουρος ότι θα έχει βάλει και Ubuntu σε κανένα διαστημικό σταθμό... Δεν ξέρω βέβαια αν είχε πάει μετά το 2005 (όταν βγήκαν τα πρώτα Ubuntu) αλλά αν είχε, θα έβαλε στάνταρ τίποτα Hardy Heron LTS :smt005 :smt005 :smt005
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Mon Mar 14, 2011 5:05 am

την 2d δεν την εχω δοκιμασει και δεν βλεπω και το λογο να το κανω να πω την αληθεια - απλα μουφα εκδοση της κανονικης για αδυναμα pc δεν ειναι;

(omg ubuntu : δες το μηνυμα για το volley . αμα καταλαβεις τι ειναι πες κι εμενα - κατα τ'αλλα αξιολογο video ομως :lol:)

το 2002 ειχε παει (η το 2001, κατι τετοιο)

το κορυφαιο ειναι πως το ονομα του ειναι shuttleworth. shuttle worth ."αξιος για διαστημοπλοιο"

σε πρακτικοτερα θεματα παντως : μεχρι στιγμης εχει χαμηλοτερη καταναλωση ram απο την 10.10 - θα το αφησω το βραδυ ανοιχτο να δω τι παιζει απο memory leaks (alpha ειναι, καποιο προβλημα θα εχει..)
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Mon Mar 14, 2011 5:26 am

chriskin wrote:την 2d δεν την εχω δοκιμασει και δεν βλεπω και το λογο να το κανω να πω την αληθεια - απλα μουφα εκδοση της κανονικης για αδυναμα pc δεν ειναι;

(omg ubuntu : δες το μηνυμα για το volley . αμα καταλαβεις τι ειναι πες κι εμενα - κατα τ'αλλα αξιολογο video ομως :lol:)

το 2002 ειχε παει (η το 2001, κατι τετοιο)

το κορυφαιο ειναι πως το ονομα του ειναι shuttleworth. shuttle worth ."αξιος για διαστημοπλοιο"

σε πρακτικοτερα θεματα παντως : μεχρι στιγμης εχει χαμηλοτερη καταναλωση ram απο την 10.10 - θα το αφησω το βραδυ ανοιχτο να δω τι παιζει απο memory leaks (alpha ειναι, καποιο προβλημα θα εχει..)
Συμφωνώ για την 2D, απλά στο Virtualbox δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την 3D έκδοση. Το βίντεο με το βόλλευ δεν κατάλαβα που κολλάει και δεν νομίζω ότι το έβαλε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Πάντως αν θες ευχαρίστως το βλέπω και το ξαναβλέπω...και το ξαναβλέπω μέχρι να καταλάβω τι είναι για να σου εξηγήσω :smt025 .
Χάχα! Shuttleworth έ; Ποτέ δεν το είχα προσέξει...
Όσο για την 11.04 πιστεύω ότι θα παραμείνει καλύτερη σε performance από την 10.10. Κι αυτό το στηρίζω στο ότι και η 10.10 έκανε καλύτερη διαχείρηση μπαταρίας από την 10.04 (πολύυυ καλύτερη όμως). Γενικά όσο πάνε τα Ubuntu βελτιώνονται και ξεφεύγουν από τα standard Linux.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Mon Mar 14, 2011 11:21 pm

απορια της ημερας
αμα μια τιμη στο dconf δεν αλλαζει (πατας και δεν αφηνει να την αλλαξεις) υπαρχει καποιος τροπος να την αλλαξεις εξωτερικα (με καποιο αλλο τροπο εκτος απο το dconf-editor εννοω ως "εξωτερικα");

η ειρωνια ειναι πως στις οδηγιες απο κατω λεει τις πιθανες τιμες σαν να επιτρεπεται να την αλλαξεις αλλα απλα δεν πατιεται το κουτακι :???:

(επισης αμα μπορει κανεις να εξηγησει τι διαφορα εχει το gconf με το dconf δεν θα με χαλαγε )
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Mon Mar 14, 2011 11:25 pm

Χωρις να εχω ασχοληθει και με πιθανοτητα να λεω bullshits, το εκανες και σαν root?(κακη πρακτικη αλλα καμια φορα...)
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Mon Mar 14, 2011 11:33 pm

ναι, απλα δεν πατιεται :???:

ειναι η ρυθμιση για να ενεργοποιησω το systray στο unity σε περιπτωση που ξερει κανεις καποιο αλλο τροπο να το πετυχω

(η να το απενεργοποιησω τελειως και να βαλω απο αλλο dock το systray - οποιο να'ναι απο τα δυο)
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Tue Mar 15, 2011 1:30 am

chriskin wrote:ναι, απλα δεν πατιεται :???:

ειναι η ρυθμιση για να ενεργοποιησω το systray στο unity σε περιπτωση που ξερει κανεις καποιο αλλο τροπο να το πετυχω

(η να το απενεργοποιησω τελειως και να βαλω απο αλλο dock το systray - οποιο να'ναι απο τα δυο)
Να πώ την αλήθεια παρότι το gconf-editor το έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον, το dconf-editor πρώτη φορά το ακούω. Τι ρυθμίζεις με αυτό; Deamons; Είναι κάτι σαν γραφικός τρόπος για να κάνεις edit το /etc/rc.d ; Πάντως απ'ότι διαβάζω είναι read-only οπότε γι'αυτό δεν μπορείς, ούτε καν ως root. Για δές κι αυτό: http://askubuntu.com/questions/15262/ed ... -gsettings. Λέει αυτό που σου είπα αλλά μετά το αλλάζει!!! Αν κάνω εγκατάσταση το Natty στο virtualbox θα το κοιτάξω...
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Mar 15, 2011 1:51 am

το dconf υπηρχε και πριν το natty
συνεχεια του gconf ειναι αλλα δεν ξερω ακριβως τι διαφορες εχουν
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Tue Mar 15, 2011 3:25 am

chriskin wrote:το dconf υπηρχε και πριν το natty
συνεχεια του gconf ειναι αλλα δεν ξερω ακριβως τι διαφορες εχουν
Βρήκα κι αυτό: http://lists.freedesktop.org/archives/x ... 04938.html
Φυσικά και δεν το διάβασα όλο (κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε μένα και μακροσκελή κείμενα) αλλά διάβασα ένα σημείο που αν κατάλαβα καλά εννοούσε ότι το dconf είναι στην ουσία το gconf μετά από μετατροπές που του έκανε η κοινότητα του KDE (κυρίως γιατί δεν τους άρεσε το g=GNOME στην αρχή...go figure!). Τώρα δεν ξέρω να σου πω και 100%.
Παρεπιπτόντως, σε όποιον αρέσουν τα Linux πιθανόν να αρέσουν και τα podcast σε αυτό το site: http://www.jupiterbroadcasting.com/
Ειδικά το Linux Action Show το παρακολουθώ καιρό και είναι από τα αγαπημένα μου show! Check it out and have fun...!

edit: @chriskin μόλις μου ήρθε κάτι άσχετο. Ο mono compiler για την C# 3.0 λέγεται gmcs, ενώ για την C# 4.0 λέγεται dmcs. To mcs σημαίνει mono c sharp, οπότε σκέφτομαι μήπως το g-->d είναι γενικά naming convention του GNOME. Απ'την άλλη μπορεί αυτό που λέω να είναι τελείως ξεκάρφωτο :P
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Mar 15, 2011 3:43 pm

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/03/how- ... untu%21%29

σε περιπτωση που εχει και αλλος το προβλημα με το systray στα 11.04

(το omg ubuntu ειπε κατι σημαντικο για πρωτη φορα στη ζωη του :lol: )
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Mar 22, 2011 7:12 am

στο wget οταν κατεβαζω ενα ftp πως μπορω να αποκλεισω εναν φακελο του;

το man δεν με βοηθησε ιδιαιτερα. παιζει να ειναι το --exclude-domains αλλα δεν δινω και ορκο
αμα ξερει κανεις με σιγουρια ας πει
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Wed Mar 23, 2011 8:30 pm

chriskin wrote:στο wget οταν κατεβαζω ενα ftp πως μπορω να αποκλεισω εναν φακελο του;

το man δεν με βοηθησε ιδιαιτερα. παιζει να ειναι το --exclude-domains αλλα δεν δινω και ορκο
αμα ξερει κανεις με σιγουρια ας πει
Αν θυμάμαι καλά υπάρχει και option "--exclude-directories=λίστα", όπου λίστα βάζεις τους φακέλους που θες να αποκλείσεις διαχωρισμένους με κόμματα.
Δεν έλεγε κάτι τέτοιο το manual; Δεν παίζει να πέφτω και τόσο έξω...

ΥΓ: τα quotes τα έβαλα για να τονίσω το option.
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Wed Mar 23, 2011 9:50 pm

δεν ειδα να γραφει κατι τετοιο αλλα θα το κοιταξω μολις μπορεσω , μπορει να το περασα χωρις να το δω γιατι ηταν και μεγαλο το man

(ναι ρε συ ξερω γιατι εβαλες τα εισαγωγικα :razz: )
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Thu Mar 24, 2011 1:26 am

chriskin wrote:δεν ειδα να γραφει κατι τετοιο αλλα θα το κοιταξω μολις μπορεσω , μπορει να το περασα χωρις να το δω γιατι ηταν και μεγαλο το man

(ναι ρε συ ξερω γιατι εβαλες τα εισαγωγικα :razz: )
Χάχαχα! Και εγώ έτσι τα περνάω τα manual! Sorry για την επεξήγηση, έχω την τάση να διευκρυνίζω και τις πιο χαζές λεπτομέρειες :)

PS: έτσι γράφεται το διευκρυνίζω :smt017 :?:
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”