Ανοιγοκλείσιμο pc

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
Aitoulas
Kilobyte level
Kilobyte level

Ανοιγοκλείσιμο pc

Post by Aitoulas » Sun Nov 11, 2012 6:14 pm

Πόσο ασφαλές είναι;
Συνηθίζω να βάζω σε αναμονή/αδρανοποίηση τον υπολογιστή πολύ συχνά και να τον απενεργοποιώ κάθε βράδυ. Δεν ξέρω, όταν έχω μια οποιαδήποτε συσκευή ανοιχτή και δεν την χρησιμοποιώ, με αγχώνει :-p Το θέμα είναι αν αυτό σταδιακά φθείρει τα κυκλώματα ή ακόμα αν αυξάνει την πιθανότητα να καούν εντελώς στο κάθε ανοιγοκλείσιμο.
September 28, daylight. The monsters have overtaken the city. Somehow, I am still alive...
Gewitter
Venus Former Team Member
Academic status: PhD
Re: Ανοιγοκλείσιμο pc

Post by Gewitter » Sun Nov 11, 2012 6:24 pm

Το συζητούσα αυτό μένα άτομο πολύ έμπειρο στο hardware.
Το να αφήνεις ανοιχτό το pc ενώ δεν το χρειάζεσαι είναι πολύ χειρότερο από το shut down/εκκίνηση.
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
[i][b][color=#004080]No,no...Listen...He said that if they dug his father's body up, it would be gone. They planted a seed over his grave. The seed became a tree. Moses said his father became a part of that tree. He grew into the wood, into the bloom. And when a sparrow ate the tree's fruit, his father flew with the birds. He said... death was his father's road to awe!.[/color][/i][/b]
Spongebobu
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Spongebobu » Sun Nov 11, 2012 7:55 pm

Έχω εναν ξάδερφο που άφηνε τον υπολογιστή του ανοιχτό επι χρόνια (πραγματικά, τον έκλεινε μόνο οταν έλειπε απο το σπίτι επι εβδομάδες). Δεν συνέβη τίποτα, αλλά αυτός δεν ήταν power user οπότε το overheating δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα. Εγώ θα έλεγα καλά κάνεις που το κλείνεις τακτικά, τουλάχιστον δε θα σου καεί εύκολα ο επεξεργαστής ή το τροφοδοτικό.
Every time you make a typo the errorists win.
Fabio 2 - 1 Funk
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Mon Nov 12, 2012 12:30 am

Εγώ κάνω ακριβώς αυτό που κάνει ο ξάδελφος του Spongebobu στo laptop - και εκτός από το γεγονός ότι χάλασα την μπαταρία επειδή ήταν στην πρίζα ταυτόχρονα (δεν το ήξερα τότε) είναι οκ 7 χρόνια και έχει κλείσει ελάχιστες μέρες...
Συνήθως μπαίνει σε αναμονή και δεν το κάνω ούτε shutdown - αλλά του κάνω hibernate (μετά από 5-6 sessions το laptop γίνεται πιο βαρύ - οπότε τότε κάνω κανονικό shutdown)
Η αναμονή είναι πολύ καλή και εφόσον οι δίσκοι δεν χρησιμοποιούνται (disk sleep) δεν έχει μεγάλη διαφορά από την κανονική απενεργοποίηση..
Το δε desktop μου για περίπου 7 χρόνια δεν το έκλεισα καθόλου - τα τελευταία χρόνια ξεκουράζεται αλλά λειτουργεί ακόμα. Μην τρελαίνόμαστε - εδώ οι servers (πχ venus) που είναι ανοικτοί για χρόνια δεν έχουν κανένα πρόβλημα..
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Mon Nov 12, 2012 12:39 am

Βασικα ανα μπορεις να το ξεκουρασεις, ποιος ο λογος να το εχεις ανοιχτο?
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Mon Nov 12, 2012 12:42 am

γιατι θελεις οποιαδηποτε στιγμη να τσεκαρεις κατι στο google η απλα επειδη ανεβαζει/κατεβαζει πραγματα στο ιντερνετ
εμενα δεν κλεινει ποτε (εκτος απο οταν πρεπει να το μεταφερω XD)
stranger
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by stranger » Mon Nov 12, 2012 12:58 am

chriskin wrote:γιατι θελεις οποιαδηποτε στιγμη να τσεκαρεις κατι στο google η απλα επειδη ανεβαζει/κατεβαζει πραγματα στο ιντερνετ
εμενα δεν κλεινει ποτε (εκτος απο οταν πρεπει να το μεταφερω XD)
+++
Εγώ ούτε τότε! :cool:
Σε sleep mode η μπαταρία κρατάει πολύ.

Έτσι έκανα με όλα τα laptop και δεν μου έχουν χαλάσει ακόμα. Φτού μου!
X-ray
Mbyte level
Mbyte level

Post by X-ray » Mon Nov 12, 2012 5:44 pm

Εγώ τον Desktop χρόνια τώρα δεν τον κλείνω ποτέ εκτός αν φύγω διακοπές κλπ, κυρίως για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Τώρα τελευταία (δεν ξέρω γιατί) έχω αρχίσει τα Hibernates.
Παρατήρησα βέβαια (ειδικά στο laptop) ότι τα συνεχόμενα Hibernate επιβραδύνουν πολύ την απόδοση...
Οπότε δεν ξέρω... Μπορεί να μου τη βαρέσει και να ξαναγυρίσω στο non-stop σε λίγο καιρό.
shrinked image
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Mon Nov 12, 2012 10:43 pm

Το κατεβασμα να το καταλαβω, αν και ποσα κατεβαζεις πια? Για το google υπαρχουν και τα κινητα. Αναφερομαι κυριως στο να τον κλεινεις το βραδυ, οχι αν εισαι σπιτι.
Funk
Venus Former Team Member

Post by Funk » Mon Nov 12, 2012 11:01 pm

Να πω και τι κάνω και εγώ και ίσως χρειαστεί να το μετακινήσω μετά στο thread "χαζομάρες που πιστεύουμε περί τεχνολογικών θεμάτων" :-D ...
Έχω βγάλει τη μπαταρία από το laptop και την κρατάω uncharged, και το έχω μονίμως στην πρίζα. Αν ξέρω ότι θα λείψω για πάνω από 2-3 ώρες του κάνω shutdown, αλλιώς το βάζω σε sleep. Όταν ξέρω ότι θα to χριεαστώ εκτός σπιτιού, του βάζω τη μπαταρία να φορτίσει τελείως και συνήθως το παίρνω μαζί μου σε sleep.
Educate yourself. In time· share what you have learned.
shrinked imageshrinked image
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Mon Nov 12, 2012 11:15 pm

Οπως λεει και ενας φιλος μου "το γ@μησες και ψοφησε" :-p
chriskin
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by chriskin » Tue Nov 13, 2012 12:06 am

Funk wrote:Να πω και τι κάνω και εγώ και ίσως χρειαστεί να το μετακινήσω μετά στο thread "χαζομάρες που πιστεύουμε περί τεχνολογικών θεμάτων" :-D ...
Έχω βγάλει τη μπαταρία από το laptop και την κρατάω uncharged, και το έχω μονίμως στην πρίζα. Αν ξέρω ότι θα λείψω για πάνω από 2-3 ώρες του κάνω shutdown, αλλιώς το βάζω σε sleep. Όταν ξέρω ότι θα to χριεαστώ εκτός σπιτιού, του βάζω τη μπαταρία να φορτίσει τελείως και συνήθως το παίρνω μαζί μου σε sleep.

και τι κερδισες; τα 40 ευρω καθε 3-4 χρονια που θα χαλασει (αααααμα χαλασει παντα...) η μπαταρια;
ο υπολογιστης δεν (πρεπει να) ειναι εκει για να σου κανει τη ζωη δυσκολη ρε συ...
Funk
Venus Former Team Member

Post by Funk » Tue Nov 13, 2012 12:39 am

Όπως το βλέπω εγώ δε μου κάνει τη ζωή δύσκολη. Και απλά θέλω να διατηρώ ό,τι έχω, όσο καλύτερα γίνεται... Δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που του αρέσει να ξοδεύει για νέα πράγματα :)
Educate yourself. In time· share what you have learned.
shrinked imageshrinked image
ja_the_invincible
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ja_the_invincible » Tue Nov 13, 2012 1:05 am

Σωστός ο funk.
f**k robin and batman i'm robbin with a bat man
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level

Post by ThOdOr1s » Tue Nov 13, 2012 8:06 pm

Καλα κανει ο Funk, Εγω σημερα πηρα το δικο μου laptop (ultrabook συγκεκριμενα) και το εβαλα να φορτιζει :smt082 . Θα δουλεβω ακριβως με τον ιδιο τροπο με την μονη διαφορα οτι εχω και desktop, οποτε δεν θα χρειαζεται να τον δουλεβω παρα μονο εξω απο το σπιτι μου που αυτο ειναι και το καλυτερο, τωρα παιδια εγω ως αναφορα το ανοιξε κλεισε, Τον ανοιγω οταν τον χρησιμοποιω μοναχα, και μονο αν κατεβαζω κανενα τεραστιο Torrent ( :pirate: Aaaarg) θα το αφησω ανοιχτο αμα θα φηγω απο το σπιτι, με κλειστη οθονη... Τωρα για το laptop, Ανοιγμα οταν θα τον χριεαζομαι, κλεισιμο οταν δεν τον χρειαζομαι... Αντε και κανενα sleep ενδιαμεσα... :smt002
Elementary OS
stranger
Mbyte level
Mbyte level

Post by stranger » Tue Nov 13, 2012 9:18 pm

ThOdOr1s wrote:[...] Εγω σημερα πηρα το δικο μου laptop (ultrabook συγκεκριμενα) και το εβαλα να φορτιζει :smt082. [...]
Ποιο πήρες τελικά;
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level

Post by ThOdOr1s » Tue Nov 13, 2012 9:51 pm

stranger wrote:
ThOdOr1s wrote:[...] Εγω σημερα πηρα το δικο μου laptop (ultrabook συγκεκριμενα) και το εβαλα να φορτιζει :smt082. [...]
Ποιο πήρες τελικά;
Hp Envy 61010sv :smt007
core i5 ivy bridge 3ης γεννιας
σκληρο 500 gb 7200rpm (εδωσα παραπανω λευτα για να μην παρω τον 5400)
SSD 32 gb (os και acceleration)
4g ram DDR3 1600ρα, και περνει αλλη μια ιδια (max 8g)
ε και μετα backlit keyboard και ολα τα σχετικα... :smt023
Elementary OS
Aitoulas
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Aitoulas » Wed Nov 14, 2012 6:50 pm

Eπειδή δεν αναφέρθηκε, ισχύει ότι κατά την εκκίνηση και την απενεργοποίηση στρεσάρονται περισσότερο τα κυκλώματα; Δηλαδή, σίγουρα θα στρεσάρονται, επειδή αλλάζει απότομα η ένταση του ρεύματος, όμως, είναι τόσο μεγάλο το στρες ώστε να αυξάνει την πιθανότητα για ζημιά στο υλικό ή είναι αμελητέα;
September 28, daylight. The monsters have overtaken the city. Somehow, I am still alive...
ThOdOr1s
Mbyte level
Mbyte level

Post by ThOdOr1s » Thu Nov 15, 2012 1:54 am

Aitoulas wrote:Eπειδή δεν αναφέρθηκε, ισχύει ότι κατά την εκκίνηση και την απενεργοποίηση στρεσάρονται περισσότερο τα κυκλώματα; Δηλαδή, σίγουρα θα στρεσάρονται, επειδή αλλάζει απότομα η ένταση του ρεύματος, όμως, είναι τόσο μεγάλο το στρες ώστε να αυξάνει την πιθανότητα για ζημιά στο υλικό ή είναι αμελητέα;
Ουτε καν! Καμια διαφορα δεν εχει για τον υπολογιστη, οταν ξεκιναει και κλεινει, ο επεξεργαστης κανει απλως περισσοτερα πραγματα, κατα τα αλλα, δεν κανει τιποτα σπουδιαο, ειναι σαν να κανει compress ενα αρχειο ας πουμε, εχει λογικη αυτο που λες, αλλα δεν υπαρχει καμια πιθανοτητα να σου βγαλει βλαβη ο υπολογιστης αμα τον ανοιγοκλεινιες πολυ, και αυτο που λες, οτι αλλαζει αποτομα η ταση του ρευματος, αυτο το πραγμα κανουν τα κυκλωματα του υπολογιστη ολη την ωρα ετσι και αλλιως, οποτε δεν υπαρχει λογος να ανησυχεις για κατι τοσο αμελειτεο οπως 10" που θελει για να ανοιξει και να κλεισει... :smt023
Elementary OS
Post Reply

Return to “Hardware”