Πτυχιακή εργασία
Πτυχιακή εργασία
Καλησπερα!θα ηθελα να ρωτησω αν ξερει καποιος αν μπορω να παρω πτυχιακη σε καθηγητη εκτος του τμηματος πληροφορικης.το εχει ψαξει κανεις?
Της φυλακής μου πόρτα εσύ και αντικλείδι
κι εγώ μικρό στολίδι στον άσπρο σου λαιμό
Θα πω ένα τραγούδι σήκω να το χορέψεις
Τα μάτια να μου κλέψεις για πάντα πριν χαθώ
Φωτια μου εσυ κι αερας......
Για κοίτα εδώ 

Thanks παιδια!στη συζητηση του thread που με παραπεμψατε μιλουν για την πτυχιακη στο ΕΚΕΦΕ Δημοκριτος.Σε αυτη την περιπτωση υπαρχει συνεργασια με το τμημα μας και ο επιβλεπων ειναι μελος ΔΕΠ του τμηματος μας.Εγω αναφερομουν σε καθηγητη αλλης σχολης του ΟΠΑ πχ του ΔΕΤ,του Οικονομικου κλπ.Ρωτησα τελικα στη γραμματεια,στην αρχη δεν ηταν σιγουρος αλλα μετα ρωτησε και του ειπαν απο μεσα οτι δεν μπορω να το κανω αυτο.Ελπιζω το 5λεπτο που εκαναν να μου πουν την απαντηση να ηταν αρκετο και να εχουν δικιο,δηλ οτι οντως δεν μπορω να παρω πτυχιακη σε καθηγητη εκτος του τμηματος Πληροφορικης.αν γνωριζει κατι παραπανω καποιος η αν μπορει να το επιβεβαιωσει...
- silegav
- Venus Project Founder
- Academic status: Alumnus/a
Λογικά κοιτώντας το πρέπει να κάνουν λάθος.
Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να παίρνουμε μαθήματα επιλογής από άλλα τμήματα, δηλαδή να βαθμολογούμαστε για μαθήματα επιλογής από καθηγητές άλλων τμημάτων.
Η πρακτική και η πτυχιακή θεωρούνται από το πρόγραμμα σπουδών μαθήματα επιλογής.
Άρα θα πρέπει να μπορεί να σου βάλει καθηγητής από άλλο τμήμα βαθμό.
Ξαναδοκίμασε να ρωτήσεις και αν είναι δυνατόν να ρωτήσεις τον Σακελλαρίου (υπεύθυνος/διευθυντής της γραμματείας της Πληροφορικής)
Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να παίρνουμε μαθήματα επιλογής από άλλα τμήματα, δηλαδή να βαθμολογούμαστε για μαθήματα επιλογής από καθηγητές άλλων τμημάτων.
Η πρακτική και η πτυχιακή θεωρούνται από το πρόγραμμα σπουδών μαθήματα επιλογής.
Άρα θα πρέπει να μπορεί να σου βάλει καθηγητής από άλλο τμήμα βαθμό.
Ξαναδοκίμασε να ρωτήσεις και αν είναι δυνατόν να ρωτήσεις τον Σακελλαρίου (υπεύθυνος/διευθυντής της γραμματείας της Πληροφορικής)
θεωρουνται ως επιλογής κατευθυνσης κ οχι ως ελευθερης επιλογης, αυτο με προβληματιζει γι'αυτο σκεφτομαι οτι ισως η γραμματεια να εχει δικιο.Το σιγουρο ειναι οτι θα ξαναρωτησω παντως!Η πρακτική και η πτυχιακή θεωρούνται από το πρόγραμμα σπουδών μαθήματα επιλογής.
- koki
- Kilobyte level
- Academic status: N>4
Πάντως, γνωρίζω πως σε άλλα Πανεπιστήμια, μπορείς να πάρεις πτυχιακή και εκτός Πανεπιστημίου, όχι μόνο εκτός τμήματος.
Συγκεκριμένα, γνωρίζω ότι από το Πολυτεχνείο (Ηλεκτρολόγους) γίνεται τέτοια δουλειά πχ με Πληροφορική ΕΚΠΑ.
Συγκεκριμένα, γνωρίζω ότι από το Πολυτεχνείο (Ηλεκτρολόγους) γίνεται τέτοια δουλειά πχ με Πληροφορική ΕΚΠΑ.
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '
Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία
Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
- Fairy
- Gbyte level
Για αρχαρίους...
Παραθέτω μια μικρή λίστα με ερωτήσεις σχετικά με την πτυχιακή. Μην τις δείτε πολλές και τρομάξετε, άλλωστε δεν είναι ανάγκη να τις απαντήσει κάποιος όλες. Απλα οι νεώτεροι αναζητούμε το απόσταγμα της πείρας των λίγο μεγαλύτερων... Και είναι χρήσιμο να υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένα.
Ποια είναι η διαδικασία εύρεσης πτυχιακής;
Θα πρέπει να προσεγγίσω η ίδια (με mail ή στο γραφείο τους) δυο - τρεις καθηγητές των οποίων το αντικείμενο με ενδιαφέρει ή βγάζουν κάποια ανακοίνωση;
Πρακτική αναλαμβάνουν όλοι οι διδάσκοντες;
Πρέπει να τους προσεγγίζει κανείς έναν έναν γιατί θα είναι λίγο αγένεια να δεχτεί κάποιος και να του το αρνηθείς μετά γιατί βρήκες κάτι πιο ενδιαφέρον;
Για να επιλεγεί κάποιος αρκεί μια συζήτηση με τον καθηγητή, ή υπάρχει συνέντευξη σε επιτροπή; (Νομίζω πως σε κάποια ΑΕΙ όπου η πτυχιακή είναι υποχρεωτική αυτό κάνουν)
Για να ξεκινήσει κανείς στο επόμενο χειμερινό πότε πρέπει να αρχίσει να ψάχνει περίπου;
Να υποθέσω πως αν ξεκινήσω την εργασία με το νέο εξάμηνο αυτή θα συνεχιστεί όσους μήνες χρειαστεί ακόμη κι αν φτάσει π.χ. Μάρτης;
Τέλος, ποια τάση παρατηρείται να κυριαρχεί: Φαντάζομαι πως τον εκάστοτε καθηγητή τον ενδιαφέρει ο βαθμός σου στο μάθημά του (λογικό). Επιλέγουν όμως θεωρητικά τον καθένα ή ψάχνουν σώνει και καλά τους 'πιο ψαγμένους'; (
Miss ανασφάλεια καλεί Γη, όβερ
)
Ευχαριστώ πολύ (και όλοι οι άλλοι ενδιαφερόμενοι) όλους όσους συμβάλλουν με τις απαντήσεις τους.

"Αν αυτό που έκανες χτες σου φαίνεται ακόμα μεγάλο, δεν έχεις κάνει αρκετά σήμερα."
- P@radox
- Kilobyte level
Re: Για αρχαρίους...
- Εντοπιζεις το πεδίο επάνω στο οποίο θα ήθελες να κάνεις πτυχιακή και βρίσκεις τον/τους κατάλληλους διδάσκοντες.Fairy wrote:Ποια είναι η διαδικασία εύρεσης πτυχιακής;
- Ερχεσαι σε επικοινωνία μαζί τους και μαθαίνεις αν έχουν θέματα για πτυχιακή και κατα πόσο μπορείς να πάρεις ένα.
- Βλέπε παραπάνω.Fairy wrote:Θα πρέπει να προσεγγίσω η ίδια (με mail ή στο γραφείο τους) δυο - τρεις καθηγητές των οποίων το αντικείμενο με ενδιαφέρει ή βγάζουν κάποια ανακοίνωση;
- Μήπως εννοείς πτυχιακή ;Fairy wrote:Πρακτική αναλαμβάνουν όλοι οι διδάσκοντες;
- Όχι δεν αναλαμβάνουν όλοι.
- Δεν έχεις άδικο , αλλα ουτως η άλλως πόσα πεδία μπορεί να σε ενδιαφέρουν..!Fairy wrote:Πρέπει να τους προσεγγίζει κανείς έναν έναν γιατί θα είναι λίγο αγένεια να δεχτεί κάποιος και να του το αρνηθείς μετά γιατί βρήκες κάτι πιο ενδιαφέρον;
- Αρκεί η συνάντηση με τον καθηγητή και η δήλωση της πτυχιακής στη δήλωση μαθημάτων για το εξάμηνο που θα την κάνεις.Fairy wrote:Για να επιλεγεί κάποιος αρκεί μια συζήτηση με τον καθηγητή, ή υπάρχει συνέντευξη σε επιτροπή; (Νομίζω πως σε κάποια ΑΕΙ όπου η πτυχιακή είναι υποχρεωτική αυτό κάνουν)
- Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα. Αλλα το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης/παραδοτέων έχει να κάνει με την συνενόηση που θα κάνεις με τον καθηγητή.Fairy wrote:Για να ξεκινήσει κανείς στο επόμενο χειμερινό πότε πρέπει να αρχίσει να ψάχνει περίπου;
- Μη σου πώ.. ακόμα κι αν φτάσει Σεπτέμβριος. Όπως προείπα η διάρκεια έχει να κάνει αφενός με το θέμα και αφετέρου με την συνενόηση με τον καθηγητή.Fairy wrote:Να υποθέσω πως αν ξεκινήσω την εργασία με το νέο εξάμηνο αυτή θα συνεχιστεί όσους μήνες χρειαστεί ακόμη κι αν φτάσει π.χ. Μάρτης;
- Εννοείται οτι πρέπει να έχεις ενα ικανοποιητικό βαθμό σε αυτό που θα επιλέξεις και στη συνέχεια μέσα απο την συζήτηση που θα έχετε να τον πείσεις κατα πόσο σε ενδιαφέρει το θέμα και πόση βαρύτητα είσαι διατεθειμένη να προσφέρεις..!Fairy wrote:Τέλος, ποια τάση παρατηρείται να κυριαρχεί: Φαντάζομαι πως τον εκάστοτε καθηγητή τον ενδιαφέρει ο βαθμός σου στο μάθημά του (λογικό). Επιλέγουν όμως θεωρητικά τον καθένα ή ψάχνουν σώνει και καλά τους 'πιο ψαγμένους'; (
)
- HdkiLLeR
- Venus Project Founder
Re: Για αρχαρίους...
Αρχικά να διευκρινίσω ότι θεσμοθετημένη πτυχιακή δεν υπάρχει στο τμήμα μας. Συνεπώς μιλάμε για εκπόνηση εργασίας η οποία ισοδυναμεί με ένα μάθημα και μόνο. Βέβαια έχει καταλήξει να το λέμε πτυχιακή αλλά δεν είναι (εάν ήταν θα έπρεπε όλοι οι καθηγητές να επιβλέπουν, θα ήταν μια υποχρεωτική διαδικασία και θα έπιανε απο 10-30% του γενικού μέσου όρου).
1)Κάνεις focus σε ένα συγκεκριμένο domain για να αναζητάς θέματα εκεί.
2)Να κάνεις μια λίστα με άτομα που θέλεις/νομίζεις ότι θέλεις να συνεργαστείς.
3)Περνάς και μιλάς με αυτά τα άτομα και βλέπεις τι παίζει, τι υπάρχει ή και προτείκεις και εσυ κάτι εάν έχεις ψάξει τον χώρο ή είδες κάτι που σου άρεσε.
Paradox: Χαχα απαντήσαμε με το ίδιο pattern στις δύο πρώτες ερωτήσεις

Άρχικά πρέπει να εστιάσεις στο τι θέλεις να κάνεις και με τι να ασχοληθείς στην πτυχιακή σου. Οι καθηγητές ανακοινώνουν έτοιμα θέματα πτυχιακών (δηλαδή υπάρχει target και ίσως και ένα πλάνο εργασίας) αλλά μπορείς να πας σε κάποιον και να συζητήσεις και δικές σου ιδέες για κάτι που θέλεις να κάνεις ή μπορεί να διάβασες κάποια και να προτείνεις κάποια παραλλαγή της. Οπότε καλό θα ήταν να:Fairy wrote:Ποια είναι η διαδικασία εύρεσης πτυχιακής;
1)Κάνεις focus σε ένα συγκεκριμένο domain για να αναζητάς θέματα εκεί.
2)Να κάνεις μια λίστα με άτομα που θέλεις/νομίζεις ότι θέλεις να συνεργαστείς.
3)Περνάς και μιλάς με αυτά τα άτομα και βλέπεις τι παίζει, τι υπάρχει ή και προτείκεις και εσυ κάτι εάν έχεις ψάξει τον χώρο ή είδες κάτι που σου άρεσε.
Βλ. παραπάνω.Fairy wrote:Θα πρέπει να προσεγγίσω η ίδια (με mail ή στο γραφείο τους) δυο - τρεις καθηγητές των οποίων το αντικείμενο με ενδιαφέρει ή βγάζουν κάποια ανακοίνωση;
Όχι επειδή είναι επιλεκτική η διαδικασία δεν αναλαμβάνουν όλοι. Η μάλλον να το θέσω διαφορετικά δεν είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν. Απ' όσο ξέρω όμως όλοι έχουν κάποια παιδιά για πτυχιακές. Τώρα μπορεί να πρέπει να πας σχετικά νωρίς ή να γίνει κάποια επιλογή βάση qualifications.Fairy wrote:Πρακτική αναλαμβάνουν όλοι οι διδάσκοντες;
Καλό είναι να κάνεις ένα γενικό probe και στο τέλος να επιλέξεις. Δηλαδή πας, συζητάς και δεν κλείνεις κάτι. Στο τέλος αποφασίζεις και το κλείνεις.Fairy wrote:Πρέπει να τους προσεγγίζει κανείς έναν έναν γιατί θα είναι λίγο αγένεια να δεχτεί κάποιος και να του το αρνηθείς μετά γιατί βρήκες κάτι πιο ενδιαφέρον;
Όχι είναι μόνο θέμα του καθηγητή σου και δικό σου. Όπως είπα και παραπάνω επειδή έχει χαμηλή συμμετοχή στο ΓΜΟ και επειδή είναι στην ουσία μια μεγάλη εργασία (εκπόνηση εργασίας )δεν υπάρχει κάποια επιτροπή κλπ.Fairy wrote:Για να επιλεγεί κάποιος αρκεί μια συζήτηση με τον καθηγητή, ή υπάρχει συνέντευξη σε επιτροπή; (Νομίζω πως σε κάποια ΑΕΙ όπου η πτυχιακή είναι υποχρεωτική αυτό κάνουν)
Αυτό εξαρτάται απο εσένα και πόσο καλή δουλειά θέλεις να κάνεις. Μπορείς να πας και Δεκέμβρη και να έχεις τελειώσει μετά τα Χριστούγεννα. Εάν γενικά θελεις να κάνεις σοβαρό thesis το οποίο έχει impact, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο award ή publication τότε θέλει δουλειά και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις το research σου το καλοκαίρι. Τότε δεν υπάρχουν και μαθήματα και οι καθηγητές θα είναι πιο ελεύθεροι στο να τους βρεις ώστε να συζητήσεις. Επίσης θα έχεις και περισσότερο χρόνο εάν σου προτείνουν κάτι να δεις εάν το έχει δει κάποιος άλλος γενικά (εάν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία) τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσεις (εάν κάνεις υλοποίηση) και γενικά να οργανωθείς ώστε να καταλάβεις καλύτερα το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις.Fairy wrote:Για να ξεκινήσει κανείς στο επόμενο χειμερινό πότε πρέπει να αρχίσει να ψάχνει περίπου;
Ναι είναι δικό σου θέμα αυτό και του επιβλέποντα.Fairy wrote:Να υποθέσω πως αν ξεκινήσω την εργασία με το νέο εξάμηνο αυτή θα συνεχιστεί όσους μήνες χρειαστεί ακόμη κι αν φτάσει π.χ. Μάρτης;
Ανάλογα το thesis. Εάν πχ η πτυχιακή εντάσεται σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα τότε πχ εάν κάποιος φοιτητής είχε παλιότερα συμμετάσχει σε αυτό προφανώς έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεγεί γιατί έχει ήδη skills πάνω στο θέμα. Τώρα γενικά είναι ανάλογα το θέμα αλλά σίγουρα καλοί φοιτητές έχουν προτεραιότητα.Fairy wrote:Τέλος, ποια τάση παρατηρείται να κυριαρχεί: Φαντάζομαι πως τον εκάστοτε καθηγητή τον ενδιαφέρει ο βαθμός σου στο μάθημά του (λογικό). Επιλέγουν όμως θεωρητικά τον καθένα ή ψάχνουν σώνει και καλά τους 'πιο ψαγμένους'; (
)
Paradox: Χαχα απαντήσαμε με το ίδιο pattern στις δύο πρώτες ερωτήσεις

-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
-
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Professor
Θέματα πτυχιακών εργασιών
Παραδείγματα θεμάτων πτυχιακών εργασιών, οι οποίες ανατέθηκαν το χειμερινό εξάμηνο 2006-07, μπορείς να δεις στο http://www.cis.aueb.gr (στις "Ανακοινώσεις").
Δ. Γκρ.
Δ. Γκρ.