Nέα Κατάληψη..?

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
StormRider
Gbyte level
Gbyte level
Post by StormRider » Thu Oct 11, 2007 8:45 pm

tZoLe wrote:Αν καταλαβαίνω καλά πιστεύεις πως αγώνας για τα δικαιώματα μας, αγώνας ενάντια σε έναν νόμο, αγώνας για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς κατάληψη. Όποιος πιστεύει στο αντίθετο κοιτάει το συμφέρον του.
Πιστεύω ότι ο βέλτιστος τρόπος δράσης μας στη σημερινή κοινωνία είναι η κατάληψη για τους λόγους της ενημέρωσης, της συμμετοχής, της κινητοποίησης και της απόκτησης πολιτικής συνείδησης, απέναντι στην οργανωμένη πολιτική και τα μέσα που μεταχειρίζεται το κράτος.
tZoLe wrote: Εγώ πάλι πιστεύω ότι και αγώνας μπορεί να γίνει χωρίς καταλήψεις αν το θέλουμε, και ακόμα και αυτοί που κοιτούν μόνο το συμφέρον τους μπορούμε να τους σεβαστούμε επιτρέποντας τους να συνέχισουν αμέριμνοι τη ζωή τους. Εγώ αυτό που έχω μάθει και πιστεύω είναι πως ο αγώνας απαιτεί θυσίες προσωπικές και πως δεν είναι τόσο αντρίκιο να σύρουμε για ασπίδα μας το σύνολο.
Πίστεψέ με είμαι υπέρμαχος της αυτονομίας και το έχω αποδείξει αυτό. Αυτό που εγώ έχω μάθει είναι ότι στο δρόμο, από μόνος σου, δεν κατεβαίνεις αν δεν έχεις διαμορφώσει συνείδηση. Και πότε και με ποιά μέσα διαμορφώσαμε συνειδήσεις? Με την τηλεόραση, τη σχολική χριστιανική νεοελληνική παιδεία ή από τους εργαζόμενους γονείς μας? Η κατάληψη και όλη όπως είπα διαδικασία της κατάληψης δίνει την ευκαιρία στο νέο απολιτίκ -σήμερα- κόσμο να διαμορφώσει συνείδηση.
Κακά τα ψέματα ας δούμε τη συλλογιστική πορεία ενός σκεπτόμενου νέου φοιτητή: αν γινόταν πορεία (αν είχα ενημερωθεί για αυτή) και είχα μάθημαδε θα πήγαινα σε μία πορεία αυτονόμων, όχι "μόνο" γιατί θα είχα να αντιμετωπίσω την κρατική τρομοκρατία των πραιτόρων-εξουσιαστών-μπάτσων ή το φακέλωμα του υπουργείου Δημ.Τάξης, αλλά γιατί στο πανεπιστήμιο μπήκα για να σπουδάσω και όχι για να είμαι πολιτικός κρατούμενος ή κράτιστος της πολιτικής.
tZoLe wrote:Ακόμα και τώρα αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η δυναμική των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν υπήρχαν καταλήψεις.
Τι λέω τώρα; Αυτό που λεώ είναι ότι ψευτοδιλλήματα του τύπου καταλήψεις ή νόμος πλαίσιο δεν υπάρχουν. Η κατάληψη δεν είναι το μόνο μέσο διαμαρτυρίας, αλλά το εύκολο, γιατί τραβάει την προσοχή της κοινής γνώμης. Τραβάει την προσοχή επειδή κάποιοι αγωνίζονται και επειδή κάποιοι άλλοι δεν υπολογίζονται, αυτοί που κοιτούν το προσωπικό συμφέρον. Διαμαρτυρία και αγώνας μπορεί να γίνει με πολλούς άλλους τρόπους.
Το κίνημα θα είχε συσπειρώσει σκληροπυρινικό κόσμο που στο όνομα της "μειοψηφίας" και του "αντιεξουσιαστικού" του χαρακτήρα θα είχε στείλει τις φωνές που μάχονται για τα δικαιώματα όλων μία ώρα αρχίτερα στη "σιωπή" -όσο εκκοφαντική και αν ήταν αυτή ,για το σκεπτόμενο φοιτητή που προανέφερα, ακόμα και με την τηλεοραση ανοιχτή.

Ψευτοδιλλήματα δεν ύπαρχουν. Οι μεταρρυθμίσεις για να μη γίνουν με τον τρόπο που η κυβερνητική πολιτική θέλει αλλά με τον τρόπο που οι φοιτητές συνειδητά επιζητούν πρέπει να κατέβει κόσμος στο δρόμο με κοινά αιτήματα. Η κοινή γνώμη ερεθίζεται και με άλλα μέσα διαμαρτυρίας, αλλά αυτά δεν συγκινούν την εξουσία.
Δηλαδή, για 1000 άτομα(200 είχα βάλει αρχικά) με σκηνές έξω από τη βουλή: η κοινή γνώμη -papers meaning- θα ενδιαφερθεί την πρώτη μέρα, η κυβέρνηση ποτέ και στην τελική μετά από 2 24ωρα θα μας "μαζέψουν" -plus την κατακραυγή της tv για τους αλήτες που ντροπιάζουν τη χώρα, το έθνος, στους τουρίστες. Τα 1000 άτομα αν καταφέρεις να τα μαζέψεις μέσω κομματικών διαδικασιών, γιατί είπαμε την πολιτική συνείδηση ποίος την έχασε και τη βρήκε ο νεοέλληνας φοιτητής?
Image
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a
Post by PASCAL » Thu Oct 11, 2007 8:47 pm

Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πτώση της εντός διετίας με τις αλλαγές που προωθεί στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Έτσι, το φοιτητικό κίνημα, στην παρούσα φάση, με τις κινητοποιήσεις του μπορεί να πιέσει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια παραμονής της στην εξουσία.
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Thu Oct 11, 2007 8:57 pm

Pascal να σε ρωτήσω κάτι? Μπήκες στο πανεπιστήμιο για να ρίξεις την κυβέρνηση? Δηλαδή έλεος! Είπαμε οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι καλές, η παιδεία δεν πάει καλά αλλά όχι και να θεωρούμε στόχο μας την πίεση για ανεβοκατεβάσματα κυβερνήσεων. Άλλη είναι η ιδιότητα σου ως φοιτητής. Είμαστε και εμείς πολίτες όπως όλοι οι υπόλοιποι έλληνες αλλά είμαστε και φοιτητές. Μην μπλέκουμε ξένα χωράφια
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
nancyk
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: MSc

Post by nancyk » Thu Oct 11, 2007 9:18 pm

sandra wrote:Pascal να σε ρωτήσω κάτι? Μπήκες στο πανεπιστήμιο για να ρίξεις την κυβέρνηση? Δηλαδή έλεος! Είπαμε οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι καλές, η παιδεία δεν πάει καλά αλλά όχι και να θεωρούμε στόχο μας την πίεση για ανεβοκατεβάσματα κυβερνήσεων. Άλλη είναι η ιδιότητα σου ως φοιτητής. Είμαστε και εμείς πολίτες όπως όλοι οι υπόλοιποι έλληνες αλλά είμαστε και φοιτητές. Μην μπλέκουμε ξένα χωράφια
++++
Καλύτερα να μην εκφράζονται πολιτικές θέσεις εδώ...
Δόξα τω Θεω υπάρχουν τα αντίστοιχα fora .
sagwnias
Gbyte level
Gbyte level

Post by sagwnias » Thu Oct 11, 2007 9:21 pm

sandra wrote:Ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος του ποστ μου. Είναι η ανακοίνωση του Πρύτανη για ότι συνέβη στην Σύγκλητο και η ανοιχτή πρόσκληση για περαιτέρω συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για το ΟΠΑ. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα εγώ όταν το διάβασα και μπορώ να πω ότι είναι ένα καλό βήμα...
11 Οκτωβρίου 2007

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας,
..................
ένας φοιτητής άρπαξε το χαρτί με τις προτάσεις και το έκαψε (!) μέσα στην αίθουσα της Συγκλήτου. Κατόπιν τούτου, φυσικά, η συνεδρίαση διεκόπη.
..................
Κλασικος τροπος αντιδρασης συγκεκριμενων ατομων που κανουν οτι γουσταρουν μεσα στη σχολη... =; :thumbdown: :thumbdown:
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Thu Oct 11, 2007 9:41 pm

sandra wrote:Pascal να σε ρωτήσω κάτι? Μπήκες στο πανεπιστήμιο για να ρίξεις την κυβέρνηση? Δηλαδή έλεος! Είπαμε οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι καλές, η παιδεία δεν πάει καλά αλλά όχι και να θεωρούμε στόχο μας την πίεση για ανεβοκατεβάσματα κυβερνήσεων. Άλλη είναι η ιδιότητα σου ως φοιτητής. Είμαστε και εμείς πολίτες όπως όλοι οι υπόλοιποι έλληνες αλλά είμαστε και φοιτητές. Μην μπλέκουμε ξένα χωράφια
Ξέρεις, αναγκαία προϋπόθεση για να χώσουμε τα κεφάλια μας μέσα στα βιβλία, είναι να...υπάρχουν βιβλία!!!
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Thu Oct 11, 2007 9:45 pm

Δηλαδή δεν έχεις βιβλία? Εγώ έχω και να στο πω ωμά τα περισσότερα είναι άχρηστα. Μην το αναλύσουμε περισσότερο και θίξουμε καθηγητές. Δεν θέλω να ξαναμπλέξω σε τέτοιες συζητήσεις καταντάει χαζό να μιλάνε 3 άτομα, ο ένας να δίνει ++ στον άλλον και να φανατίζονται μόνα τους. Εγώ αυτό που είπα είναι ότι οι καταλήψεις στρέφονται εναντίον μας και φάνηκε 2 χρόνια τώρα. Μπορούμε να αναζητήσουμε νέες λύσεις. Δεν θα μας κατηγορήσει κανείς, εκτός πια κι αν αυτοσκοπός μας είναι να μπαίνουμε στο πανεπιστήμιο και να το κλείνουμε για να μην μας πουν βολεμένους.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Thu Oct 11, 2007 10:37 pm

O πρύτανης wrote:3. Στοχεύουμε στην παραγωγή αποφοίτων που θα είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί, και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο; Η απάντηση είναι ναι. Δεν στοχεύουμε (μόνο) στην παραγωγή δημόσιων υπαλλήλων – αντίθετα, φιλοδοξούμε οι απόφοιτοί μας να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και το ΟΠΑ να συνεχίσει να είναι η πρώτη πηγή άντλησης ικανών στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών. ...
Σχόλια:
- ο ίδιος ο πρύτανης σαρκάζει τους δημόσιους υπάλληλους? εκείνος δλδ δεν είναι?
- Η φιλοδοξία της ΑΣΟΕΕ είναι η παραγωγή στελεχών για επιχειρήσεις και οργανισμούς? Εγώ νόμιζα ότι τα πανεπιστήμια επιδιώκουν πρωτίστως να βγάζουν επιστήμονες.

Όσο για το θέμα της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Όλοι θέλουμε άλλου είδους κινητοποιήσεις, όλοι ψάχνουμε την μαζικότητα αλλά η αλήθεία είναι ότι πολλοί από μας βολευόμαστε με τα παιδιά που συχνά αποκαλούμε "κομματόσκυλα" που σε κάθε πορεία δηλώνουν παρόν, σε κάθε διαμρτυρία είναι εκεί, την ώρα που αρκετοί από μας βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε την εργασία στο τάδε μάθημα, να διαβάσουμε το τάδε βιβλίο, να, να, να...

Μέσα σε όλα, εγώ τους δίνω τα ρέστα μου. Μπορεί να μην συμφωνώ σε όλα, μπορεί σε μια συζήτηση να λογομαχήσουμε αλλά μια φορά τα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο και ιδρώτα.
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Thu Oct 11, 2007 10:45 pm

Αχ και χωρίς προσωπικό όφελος tsilochr...
Βασικά νομίζω ότι ο Πραστάκος δεν το εννοεί έτσι. Αν το διαβάσεις μιας και σου αρέσει να αναλύεις, το μόνο, δεν σαρκάζει τους δημόσιους υπαλλήλους. Plus μιλάμε για Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Όταν τελειώσεις Λογιστική ή Διεθνών και Ευρωπαικών σπουδών, χωρίς να έχω κάτι με τα τμήματα αλλά soz δεν μου κάνει να ψάχνουν και πολύ επιστημονικότητα. Λογικό είναι να ψάχνουν ικανά στελέχη σε μια απαιτητική αγορά. Δεν μιλάμε για γιατρούς, φυσικούς, χημικούς που εκεί πραγματικά μιλάμε για επιστήμες. Το ΟΠΑ δεν έχει τέτοια τμήματα αν δεν απατώμαι...
adam98
Gbyte level
Gbyte level

Post by adam98 » Thu Oct 11, 2007 11:04 pm

sandra wrote:Αχ και χωρίς προσωπικό όφελος tsilochr...
Βασικά νομίζω ότι ο Πραστάκος δεν το εννοεί έτσι. Αν το διαβάσεις μιας και σου αρέσει να αναλύεις, το μόνο, δεν σαρκάζει τους δημόσιους υπαλλήλους. Plus μιλάμε για Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Όταν τελειώσεις Λογιστική ή Διεθνών και Ευρωπαικών σπουδών, χωρίς να έχω κάτι με τα τμήματα αλλά soz δεν μου κάνει να ψάχνουν και πολύ επιστημονικότητα. Λογικό είναι να ψάχνουν ικανά στελέχη σε μια απαιτητική αγορά. Δεν μιλάμε για γιατρούς, φυσικούς, χημικούς που εκεί πραγματικά μιλάμε για επιστήμες. Το ΟΠΑ δεν έχει τέτοια τμήματα αν δεν απατώμαι...
Οπα δηλαδή τα παιδιά που κάνουν οικονομικά δεν κάνουν κάποια επιστήμη?(την λεγόμενη οικονομική επιστήμη). Αυτοί που κάνουν στατιστική?Μην κάτσω και τα πάρω ενα ενα...
H δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους
Τhe lessons we learn from pain are the ones that make us the strongest
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Thu Oct 11, 2007 11:11 pm

δεν αντιλέγω, κάπου στην αγορά καταλήγουμε όλοι. αλλά βρε αδερφέ κοτζάμ πρύτανης είσαι, δεν διοικείς ΙΕΚ αλλά Πανεπιστήμιο, πες και κάτι για την άτιμη την επιστήμη στην ανακοίνωση σου.
SurXIII
bit level
bit level

Post by SurXIII » Thu Oct 11, 2007 11:16 pm

Γιατι τοση αρνηση στα λεγομενα του πρυτανη?Γιατι τοσος μηδενισμος και συνεχης πιπιλισμα της καραμελας ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ?Παιδια ΚΑΝΕΙΣ μας ΔΕΝ θελει ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ (ΙΕΚ ΑΚΜΗ-->ΑΕΙ ΑΚΜΗ),προφανως και ολοι μας θελουμε καλυτερη την ΑΣΟΕΕ και προφανως εχουμε πολλα παραπονα για τις ελλειψεις και την κακη οργανωση κτλ κτλ.Προς ολους οσους εκεινους που αρκουνται στο ΟΧΙ σε οτιδηποτε ακουσουν για την παιδεια επιτελους καταλαβετε οτι ειμαστε στην ΕΕ και αυτη μας πιεζει για αλλαγες που ναι ΠΡΕΠΕΙ να γινουν!Ανεξαρτητα λοιπον απο ποιον πολιτικο χωρο προερχομαστε,ανεξαρτητα τι ψηφιζουμε και προφανως μη εχοντας ως στοχο να ριξουμε την οποιαδηποτε κυβερνηση ας συγκεντρωθουμε στο προβλημα και ολοι μαζι συλλογικα ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝΑ-ΕΑΑΚ ας εκφρασουμε ΜΙΑ σταθερη θεση.Το προβλημα ειναι οτι αυτο δεν προκειται να γινει,οποτε ολοι θα καταληγουμε εδω να κανουμε ανουσιες αναλυσεις και να κατηγορουμε ο ενας τον αλλον.....προφανως!
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Fri Oct 12, 2007 12:03 am

StormRider wrote:Η κατάληψη και όλη όπως είπα διαδικασία της κατάληψης δίνει την ευκαιρία στο νέο απολιτίκ -σήμερα- κόσμο να διαμορφώσει συνείδηση.

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα........................... Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
tasoskar
bit level
bit level

Post by tasoskar » Fri Oct 12, 2007 3:48 am

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα........................... Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
...Μοναξιά!!!
Στοχεύουμε στο αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Πανεπιστημίου; Η απάντηση είναι ναι. Η εξάρτηση από την Πολιτεία και τα κόμματα μόνο καθυστέρηση και άλλα δεινά φέρνει στο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Την εποχή που πρέπει να «τρέξουμε με χίλια» για να προλάβουμε τις διεθνείς εξελίξεις, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου όχι μόνον δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και ανάπτυξή μας. Από την άλλη μεριά, η ακραία πολιτικοποίηση μέσα στο Πανεπιστήμιο σίγουρα δεν λειτουργεί υπέρ της ποιότητας των σπουδών των φοιτητών μας. Όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αναπτύχθηκαν σε ένα βαθμό λόγω της πλήρους αυτοδιοίκησής τους. Οι δυνάμεις που θα απελευθερωθούν με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με τη λογοδοσία και την αξιολόγηση, είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν μια τεράστια δυναμική στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, και θα καταστήσουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρωτοπόρα στην Ευρώπη.
Σχετικά με την αυτοδιοίκηση είμαι σίγουρος ότι οι καθηγητές τη γουστάρουν.Αλλά επειδή όλοι παίζουν με τις λέξεις (πολυ αθώα) θα παίξω κι εγώ(γιατί είμαι καχύποπτος).Εγώ θεωρητικά πιστεύω η αυτονομία θα ήταν καλύτερος στόχος από την αυτοδιοίκηση.Αυτό είναι μόνο μία μικρή παρατήρηση για να τονίσω τη διαφωνία στη βάση και να μην αναλωθώ σε παραπέρα διαφωνίες.

Όμως η μοναξιά μάλλον είναι μεγάλη...Έχω την εντύπωση ότι αυτοδιοίκηση επιζητούν σχεδόν όλοι οι φοιτητές.Συμφωνούν με την ιδέα ότι κάποιος από τους ακαδημαικούς(πάλι καλά) θα διοικεί το πανεπιστήμιο με κανόνες που δε θα καθορίζονται από τη κοινότητα του πανεπιστημίου(βλέπε λογοδοσία). Αυτό γιατί πρέπει η εκπαίδευση που θα πάρουν να έχει γίνει μέσα σε πλαίσια συμβατά με τις απαιτήσεις που αξιώνει η ιεραρχική κι ανταγωνιστική δομή της κοινωνίας μας.

Τα παραπάνω δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κατακριτέα.Ο καθένας έχει την άποψή του.Κι εγώ πτυχίο με αξία θέλω να πάρω στο κάτω κάτω.Το περιθώριο τρομοκρατεί.Όμως για μένα οι καταλήψεις δεν ήταν για πτυχία με αξία.Αναμφισβήτητα είναι πολύ συντεχνιακό για να αποτελέσει κύριο στόχο του φοιτητικού κινήματος(κατα την άποψή μου).Σχετικά με την κατάληψη λοιπόν θεωρώ ότι όπως κ η απεργία δεν είναι δημοκρατική πράξη.Στόχος της θα πρέπει να είναι η αμφισβήτηση των ιεραρχικών δομών.Δυστυχώς η αντιπροσώπευση των φοιτητών δεν αμφισβητήθηκε παρά ελάχιστα με αποτέλεσμα το ίδιο το κίνημα να υιοθετήσει πρακτικές που -κατά τη γνώμη μου πάντα- αποτελούν τη βάση της κοσμοθεωρίας που αντιπαλεύεται .
Από τη στιγμή που αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται είτε επειδή οι φοιτητές συνειδητά δεν το θέλουν ,είτε επειδή οι φοιτητοπατέρες , καθηγητές , εργοδότες κ η εξουσία το φροντίσουν, το αποτέλεσμα του "αγώνα" στην καλύτερη περίπτωση θα είναι προσωρινό.
Το Αν οι φοιτητές συνειδητά επιλέγουν ένα μοντέλο αντιπροσώπευσης αυτοδιοίκησης ανταγωνισμού (κι όλων των "κακών" του κόσμου :-D ) προκειμένου να μπουν με φόρα στην κοινωνία έχοντας ανταγωνιστικό χαρτί στην αγορά εργασίας είναι πολύ πιθανό...
Το Αν όμως επιλέγουν αυτό το μοντέλο ασυνείδητα-αναγκαστικά είναι πολύ λυπηρό.
When they kick out your front door
How you gonna come?
With your hands on your head
Or on the trigger of your gun

Protest is when I say this does not please me.
Resistance is when I ensure what does not please me occurs no more
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Fri Oct 12, 2007 6:25 am

6. Να πολεμήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών μας, και εξίσωσής τους με αντίστοιχα 3-ετούς φοίτησης σε Κολλέγια του εξωτερικού. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ισότιμο το πτυχίο που παίρνει το Ελληνόπουλο το οποίο σπουδάζει επί 4 χρόνια, και παρακολουθεί περίπου 2.000 διδακτικές ώρες, με αντίστοιχα του εξωτερικού 3-ετούς φοίτησης όπου ο φοιτητής παρακολουθεί κάτω από 1.000 διδακτικές ώρες; Και πώς μπορεί ο ΔΟΑΤΑΠ να παρέχει πιστοποιητικά ισοτιμίας με μερικές «επιπλέον εξετάσεις» καταργώντας πλήρως την παιδαγωγική έννοια της εκπαίδευσης;
Έτσι να χαιδεύουμε ο ένας τα αυτιά του άλλου και ότι ήθελε προκύψει... Εξάλλου οι Έλληνες έχουμε και το DNA της μάθησης... Το να απαξιώνεις κάτι στο οποίο χτυπιέσαι να μοιάσεις(βλ.Ο.Π.Α και "Κολλέγια") είναι λαικισμός;
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by *estrngd » Fri Oct 12, 2007 10:49 am

ολοι μαζι συλλογικα ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝΑ-ΕΑΑΚ
δεν είμαστε όλοι αυτό που είστε εσείς όμως.
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by PASCAL » Fri Oct 12, 2007 1:46 pm

Τώρα πως χωράνε ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝΑ-ΣΤΕΚΙ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ κτλ. σε ένα τσουβάλι....
Dog oF wAr
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 4th year

Post by Dog oF wAr » Fri Oct 12, 2007 2:39 pm

SurXIII wrote:επιτελους καταλαβετε οτι ειμαστε στην ΕΕ και αυτη μας πιεζει για αλλαγες που ναι ΠΡΕΠΕΙ να γινουν!
Να πω κι εγώ μερικά πράγματα που μάλλον αγνοούνται από ΠΟΛΥ κόσμο.

Η ΕΕ δε μας πίεσε ποτέ να επιτρέψουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχουμε υπογράψει διάφορα πράγματα, όπως την περίφημη διακύρηξη της Bologna και μετά ένα σωρό άλλα κείμενα (Bergen, London etc) τα οποία ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με το δικαίωμα ιδιωτών να ιδρύουν πανεπιστήμια. Αν κανείς διαβάσει αυτά τα κείμενα, θα δει ότι πρόκειται για κοινή συμφωνία μεταξύ των κρατών της ΕΕ για βελτίωση αυτού που αποκαλείται "european higher education area". Αξιοσημείωτο ότι αναφέρεται σε μέτρα που πρέπει να λάβουν όλες οι συμβαλλόμενες χώρες και όχι μόνο πιο φτωχές όπως η δική μας.

Πάμε τώρα ένα ένα τα πράγματα με τη σειρά.

Μια ανάγνωση των κειμένων που προανέφερα θα πείσει τον καθένα ότι αν κάναμε αυτά που υπογράψαμε να κάνουμε, η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας θα είχε βελτιωθεί δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κανονικά έπρεπε να υπάρχει επιτροπή αξιολόγησης για τα ΑΕΙ σε κάθε χώρα, η οποία θα ελέγχει την ποιότητα των παρεχόμενων μαθημάτων. Ακόμα καλύτερα, η επιτροπή αυτή δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αντίθετα θα λογοδοτεί σε κεντρικό όργανο υπεύθυνο για την ανώτατη εκπαίδευση στην ευρώπη.

Γνώμη μου είναι ότι αν πρώτα υλοποιούσαμε όλη τη γκάμα μέτρων που πρέπει (σύμφωνα με τις υπογραφές μας στις αντίστοιχες συμφωνίες) τότε δε θα ετίθετο καν το ζήτημα του Α16. Μιλάμε για πλήρη μέτρα τα οποία δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε υλοποιήσει ακόμα. Αν εξασφαλιστεί η ποιότητα παντού, τότε δε θα μας ενδιέφερε αν το ΑΚΜΗ θα αναβαθμιζόταν σε ΑΕΙ, αφού θα έπρεπε υποχρεωτικά να πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
PASCAL wrote:Τώρα πως χωράνε ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-ΠΚΣ-ΑΡΕΝΑ-ΣΤΕΚΙ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ κτλ. σε ένα τσουβάλι....
(αντιδρώ σε όλα != προτείνω λύση)

όπως και (συμφωνώ με όλα != προτείνω λύση)

Αν καθόμασταν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι με μόνο στόχο να βρούμε τρόπο να βελτιώσουμε την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, θα αποδεικνύαμε ότι η παραπάνω συνεργασία είναι εφικτή.

Παρεμπιπτόντως, ο νέος νόμος πλαίσιο κινείται στις γραμμές που μας δίνει η ΕΕ σε πολύ μεγάλο βαθμό, αντίθετα με την αναθεώρηση του Α16 που δεν έχει σχέση. Για το λόγο αυτό προσωπικά τάσσομαι υπέρ της εφαρμογής του. Για το Α16 έχω να πω ότι προκειμένου να αναθεωρηθεί με ασφάλεια, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που έθεσαν και οι υπόλοιπες χώρες στις οποίες λειτουργούν ιδιωτικά ΑΕΙ. Ακόμα καλύτερα, αν υλοποιήσουμε όλα όσα υπογράψαμε, αυτό θα γίνει μόνο του και μάλιστα καλύτερα από τις χώρες που έχουμε ως παράδειγμα.
Proxenos wrote:
StormRider wrote: Η κατάληψη και όλη όπως είπα διαδικασία της κατάληψης δίνει την ευκαιρία στο νέο απολιτίκ -σήμερα- κόσμο να διαμορφώσει συνείδηση.

Καλά σου λέει... αν και την έχω ακούσει και αλλού αυτή την άποψη, δεν έχω καταλάβει όμως πού τη στηρίζετε. Εκτός αν εννοούν "αγωνιστική" συνείδηση, η οποία κατά τη γνώμη τους είναι και η μόνη σωστή. Τώρα πώς ένα μάτσο φανατισμένοι που δεν μπορούν να κάτσουν κάτω και να προτείνουν λύση σε προφανή προβλήματα σε βοηθούν να διαμορφώσεις συνείδηση, είναι απορίας άξιο. Γιατί μην κοιτάτε τους ελάχιστους που αντιδρούν επειδή όντως διαφωνούν με μερικά μέτρα έχοντας πρώτα ενημερωθεί. Βλέπε τους πολλούς που διαφωνούν με το νόμο πλαίσιο χωρίς να τον έχουν διαβάσει.

edit: Pascal->Proxenos
Last edited by Dog oF wAr on Fri Oct 12, 2007 7:04 pm, edited 1 time in total.
Insanity in individuals is something rare - but in groups, parties, nations and epochs, it is the rule.

Friedrich Nietzsche
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Fri Oct 12, 2007 3:18 pm

6. Να πολεμήσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών μας, και εξίσωσής τους με αντίστοιχα 3-ετούς φοίτησης σε Κολλέγια του εξωτερικού. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ισότιμο το πτυχίο που παίρνει το Ελληνόπουλο το οποίο σπουδάζει επί 4 χρόνια, και παρακολουθεί περίπου 2.000 διδακτικές ώρες, με αντίστοιχα του εξωτερικού 3-ετούς φοίτησης όπου ο φοιτητής παρακολουθεί κάτω από 1.000 διδακτικές ώρες; Και πώς μπορεί ο ΔΟΑΤΑΠ να παρέχει πιστοποιητικά ισοτιμίας με μερικές «επιπλέον εξετάσεις» καταργώντας πλήρως την παιδαγωγική έννοια της εκπαίδευσης;
Πως είναι δυνατόν το Ελληνόπουλο, που παίρνει 4ετες πτυχίο χωρίς καν να χρειάζεται να γράψει μια πτυχιακή της προκοπής, να συγκρίνεται με αντίστοιχα πτυχία του εξωτερικού, όπου η ικανότητά σου να γράψεις μια επιστημονική πτυχιακή είναι το σημαντικότερο συστατικό και η κατακλείδα των σπουδών;

Πως είναι δυνατόν το Ελληνόπουλο, που παίρνει 4ετες πτυχίο Πληροφορικής να συγκρίνεται με αντίστοιχα 5ετή πτυχία του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου μέχρι πρότινος (πριν το Bachelor και Master) το μικρότερο πτυχίο ήταν 5ετές σε όλα τα επιστημονικά πεδία και φυσικά για να το πάρεις έπρεπε να γράψεις μια πτυχιακή εργασία που έπιανε μεγάλο μέρος του βαθμού;
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Fri Oct 12, 2007 3:28 pm

Ε καλά ρε Proxenos δε συγκρίνει με το γερμανικό αλλά με το κάθε Mediterennean, Glastonbury και Kentucky Fried Chicken University
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Fri Oct 12, 2007 3:48 pm

Το να συγκρίνουμε τα πτυχία βάσει των ωρών μαθημάτων είναι γελοίο...

Με την ίδια λογική εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να θεωρούμαστε ισάξιοι του (π.χ.) ΕΚΠΑ, αφού εκείνοι κάνουν περισσότερες ώρες μαθημάτων από εμάς.

Με την ίδια λογική δεν μπορούμε να απορρίπτουμε τα 3χρονα προγράμματα ως κατώτερα.

Σημασία δεν έχει το ΠΟΣΑ μαθήματα κάνεις, αλλά το τί μπορείς να προσφέρεις τελειώνοντας τη σχολή.
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor
Post by redlabel » Fri Oct 12, 2007 3:58 pm

shodanjr_gr wrote:Το να συγκρίνουμε τα πτυχία βάσει των ωρών μαθημάτων είναι γελοίο...

Με την ίδια λογική εμείς δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να θεωρούμαστε ισάξιοι του (π.χ.) ΕΚΠΑ, αφού εκείνοι κάνουν περισσότερες ώρες μαθημάτων από εμάς.

Με την ίδια λογική δεν μπορούμε να απορρίπτουμε τα 3χρονα προγράμματα ως κατώτερα.

Σημασία δεν έχει το ΠΟΣΑ μαθήματα κάνεις, αλλά το τί μπορείς να προσφέρεις τελειώνοντας τη σχολή.
...για την ακρίβεια, οι συνολικές ώρες διδασκαλίας είναι ένας από τους (παμ)πολλούς (ποσοτικούς και ποιοτικούς) δείκτες που συνεκτιμώνται για τέτοιου είδους συμπεράσματα. Κανένας από τους δείκτες αυτούς δεν μπορεί - από μόνος του - να δώσει αξιόπιστο συμπέρασμα. Δεν συζητώ κάν για "αντικειμενικό" αποτέλεσμα, αυτό υπάρχει μόνο στη φαντασία ορισμένων γιαπο-τεχνοκρατών... :!:

Δ. Γκρ.
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”