LinuX....???

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Re: LInuX....???

Post by ~~Wind~~ » Sun May 11, 2008 3:27 pm

Code: Select all

$ while true; do eject -T; done
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :lol: :lol: :-D ;) :lol: :lol:
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by HdkiLLeR » Sun May 11, 2008 3:32 pm

Ναι στο ubuntu δεν υπάρχει καν root user τουλάχιστον με την κλασική έννοια. Οπότε:

sudo -s
Το su είναι για διαφορετική δουλειά. Με το su κάνεις substitute σε κάποιον άλλο user (π.χ. root που όμως εδώ δεν υπάρχει :)). Με το sudo απλά εκτελείς συγκεκριμένα executables με άλλο UID/GID (είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα).
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Sun May 11, 2008 4:47 pm

cyberpython wrote: Μήπως έχεις τη Creative Labs SB Audigy LS (δώσε lspci σε τερματικό για να το ελέγξεις) ; Αν ναι, εγώ εχθές κατάφερα να κάνω το μικρόφωνο να λειτουργήσει (έπρεπε να κάνω mute μερικά πράγματα... στείλε pm αν έχεις αυτή την κάρτα)
Είναι ενσωματωμένη σε Asus M/B με chipset AD1986A. Κατά την εγγραφή ακούω φουρτούνα, έχω κάνει τις σωστές ρυθμίσεις σύμφωνα με αυτές που προτείνει η κοινότητα αλλά τζίφος!
cyberpython wrote: Βασικά η έκδοση του firefox 3 είναι ακόμα beta (κι εμένα μου παρουσιάζει μερικά προβληματάκια στο scrolling), αλλά που θα πάει θα τα φτιάξουν...
Πήγα στη v2 και όλα καλά, άρα δεν έφταιγε το compiz.

[SOLVED]Ένα άλλο κουλό είναι ότι δεν κάνει automount τα partitions, δεν το είχα ποτέ αυτό το prob (εκτός από κάποιες παλιές releases που δεν έκανε mount ntfs).[/SOLVED]
Λύθηκε κάνοντας install το "NTFS Configuration Tool".
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sun May 11, 2008 7:01 pm

[SOLVED]Ένα άλλο κουλό είναι ότι δεν κάνει automount τα partitions, δεν το είχα ποτέ αυτό το prob (εκτός από κάποιες παλιές releases που δεν έκανε mount ntfs).[/SOLVED]
Εγω εχω αντιστοιχο προβλημα με τα cd.Δν μου τα διαβαζει οταν τα βαζω μεσα στο drive.Μαλλον δν κανει mount αλλα δν ξερω τι αλλο μπορει να παιζει και τι να κανω
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Sun May 11, 2008 11:37 pm

Soft Silverwind wrote:Από όσο έχω καταλάβει, το sudo δεν δίνει root access, αλλά δίνει "extra access" σε κάποιον non-root user, όπως έχει οριστεί σε ένα αρχείο (νομίζω το /etc/sudoers), με χρήση του δικού τους password και όχι του root.

Για να γίνεις root χρησιμοποιείς την εντολή "$ su"

Βέβαια στην μία και μοναδική διανομή στο είδος της (κατά κόσμον Ubuntu) που δεν υπάρχει καν η έννοια του root user, το sudo είναι μονόδρομος...

πάντως για να μείνεις "root" το "$ sudo bash" νομίζω είναι αρκετό ;)

Edit: Αντίστοιχα gksu/kdesu

μόλις έβαλα την Ubuntu, δεν μου αρέσει που δεν έχει τον root - ακόμα δοκιμάζω.

μια πρώτη γρήγορη λύση:

sudo sh

επίσης wireless σύνδεση δεν την κατάφερα, παρόλο που επέλεξα από την λίστα του NetworkManager το επιθυμητό δίκτυο (μου ζήτησε το κλειδί, το έβαλα, και μετά τίποτα). Κατέφυγα στην λύση wired.

συνεχίζω με πακέτα για developing... :roll:

(το synaptic ως package manager/installer φαίνεται καλό σαν πρώτη επαφή, search κλπ)
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Mon May 12, 2008 12:19 am

*estrngd wrote:μόλις έβαλα την Ubuntu, δεν μου αρέσει που δεν έχει τον root - ακόμα δοκιμάζω.
Κι όμως, το οτι δεν έχει χρήστη root είναι πλεονέκτημα αν το δούμε από άλλη σκοπιά, καθώς δε μπορεί ο χρήστης χωρίς να το καταλάβει οτι είναι root να κάνει ζημιά στο σύστημα (από την άλλη οι περισσότερες εργασίες διαχείρισης γίνονται με απλό suso <εντολή> ή sudo su και μετά εντολές και exit).
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Mon May 12, 2008 10:49 am

*estrngd wrote:
Soft Silverwind wrote:Από όσο έχω καταλάβει, το sudo δεν δίνει root access, αλλά δίνει "extra access" σε κάποιον non-root user, όπως έχει οριστεί σε ένα αρχείο (νομίζω το /etc/sudoers), με χρήση του δικού τους password και όχι του root.

Για να γίνεις root χρησιμοποιείς την εντολή "$ su"

Βέβαια στην μία και μοναδική διανομή στο είδος της (κατά κόσμον Ubuntu) που δεν υπάρχει καν η έννοια του root user, το sudo είναι μονόδρομος...

πάντως για να μείνεις "root" το "$ sudo bash" νομίζω είναι αρκετό ;)

Edit: Αντίστοιχα gksu/kdesu

μόλις έβαλα την Ubuntu, δεν μου αρέσει που δεν έχει τον root - ακόμα δοκιμάζω.

μια πρώτη γρήγορη λύση:

sudo sh

επίσης wireless σύνδεση δεν την κατάφερα, παρόλο που επέλεξα από την λίστα του NetworkManager το επιθυμητό δίκτυο (μου ζήτησε το κλειδί, το έβαλα, και μετά τίποτα). Κατέφυγα στην λύση wired.

συνεχίζω με πακέτα για developing... :roll:

(το synaptic ως package manager/installer φαίνεται καλό σαν πρώτη επαφή, search κλπ)
Όπως είπα και παραπάνω το sudo δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το su. Άλλη δουλειά κάνει το ένα και άλλη το άλλο. Η βασική χρήση του sudo είναι για να δώσει συγκεκριμένα elevated access rights σε συγκεκριμένους users (πχ ανήκουν σε συγκεκριμένο group, έχουν συνδεθεί απο συγκεκριμένο host κλπ κλπ). To να δώσεις unlimited access σε έναν local user δεν σε προστατεύει ιδιαίτερα απο πολλά πράγματα. Κοινώς το sudo έτσι όπως είναι δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Αφού με:

sudo -s, sudo su, sudo bash 
έχει ένα root shell ουσιαστικά.

Για το packaging που αναφέρεσαι, το APT είναι ίσως το καλύτερο που υπάρχει αυτή την στιγμή. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που και αυτό μπορεί να κάνει fail στο να βρεί/φέρει τα σωστά dependencies αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Για το wireless δοκίμασε με το χέρι (iwconfig απο κονσόλα && ίσως wpa_supplicant εάν έχεις κάποιο WPA/WPA2 key στo AP σου). Ομοίως και για το synaptic υπάρχει το πολύ καλό aptitude (console πάλι :) :)).
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Tue May 13, 2008 1:16 pm

Ένα γενικόλογο post για να αυξήσω τα bytes μου ( :-D ):

Στην αρχή "κουμπωμένος" κάπως με την Ubuntu, ίσως γιατί παλιότερα (1->2 χρόνια;) ήταν αρκετά "πίσω" σε σχέση με άλλες διανομές. Η fedora δεν έχει βγει και χρειάζομαι επειγόντως gtk+, mysql κλπ σε linux. Αναγκαστηκά, κατεβάζω την Ubuntu. Μετά την προχθεσινή μου δοκιμή, ακόμα δεν την έχω βγάλει και την χρησιμοποιώ, γενικώς βλέπω θετικά σημεία. Συνεχίζω βέβαια να πιστεύω ότι η καλύτερη διανομή είναι αυτή που ξέρεις καλύτερα, αφού λίγο - πολύ όλες στον πυρήνα Linux γυρνάνε με αρκετό "ανταγωνισμό" μεταξύ τους. Για αυτό ίσως δεν έχω πάντως σταματήσει να περιμένω την fedora 9, που βγαίνει αύριο μεθαύριο, χωρίς να έχω αποφασίσει αν θα την βάλω τελικά στην θέση αυτής.

Νομίζω ότι η Ubuntu από την αρχή ήθελε (και) το προφίλ της "εύκολης" διανομής για τον "απλό" χρήστη αλλά της έλλειπαν πολλά, ιδίως χωρίς internet - αυτό το προφίλ όμως ίσως συνεπάγεται και χαμηλότερη ασφάλεια (με τέτοιον χρήστη) και δεν ξέρω αν τα κόλπα του στυλ απενεργοποιώ τον root αυξάνουν ή μειώνουν τελικά την ασφάλεια. Ομοίως και την χρηστικότητα. Ούτως ή άλλως ένα sudo sh; passwd και όλα επανέρχονται έτοιμα για su, γιατί είμαι ασυνήθιστος στο να γράφω συνέχεια πρόθεμα sudo x, sudo y, sudo z, στην θέση του su; x; y; z.

Επίσης να σημειώσω ότι έχοντας βάλει τα xp πριν μια βδομάδα (για να παίξω το crazy taxi :oops:), και χθες προσπαθώντας να βάλω την Ubuntu, κάνοντας resize το ntfs partition των xp, το προγραμματάκι της κόλλαγε συνέχεια και δεν μπορούσε να κάνει resize, αναγκάστηκα να σβήσω εντελώς το partition και να βάλω μόνο την Ubuntu (ούτως ή άλλως αυτό θα έκανα στο τέλος). Το ζήτημα είναι ότι δεν είδα το πρόγραμμα resize να δουλεύει στην πράξη.

Πάντως γενικά φαίνεται μια εύκολη και ωραία διανομή. Το αν είναι απλώς θέμα marketing ή είναι πράγματι πιο καλή / εύκολη κλπ από την πχ καινούργια fedora θα το μάθω ελπίζω σύντομα.

(Σίγουρα 3080 bytes παραπάνω ...)

-----------------

Η ΑΤΙ Κάρτα μου: (fglrxinfo)
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI MOBILITY RADEON X300
OpenGL version string: 2.1.7412 Release

Ακολούθησα τα εξής Βήματα:
#> gnome-control-center
Υλικό
Hardware-drivers
ATI (enable)
( όπου κατεβάζει το http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/poo ... 4_i386.deb )

Τέλος, ακολούθησα τις οδηγίες στο https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI.

FPS: 2080.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Tue May 13, 2008 10:44 pm

Το Fedora 9 (Sulphur) είναι η πρώτη διανομή που ενσωματώνει το KDE 4 και έχει δυνατότητα δημιουργίας Live usb χωρίς την καταστροφή των δεδομένων που αυτό περιέχει αλλά και με την δυνατότητα διατήρησης των δεδομένων του χρήστη.

RALEIGH, B. Καρολίνα. To Fedora Project, ένα συνεργατικό project που χρηματοδοτείται από την Red Hat, ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος ανοικτού κώδικα Fedora 9. Το Fedora 9 συνεχίζει την παράδοση και προσφέρει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες αιχμής στο χώρο του ανοικτού κώδικα μέσα σε μια ποιοτικά προσεγμένη διανομή.

Περιέχει το πρώτο non destructive Live USB (με διατήρηση δεδομένων) και είναι η πρώτη μεγάλη διανομή που ενσωματώνει το KDE 4. Ακόμα υπάρχουν βελτιώσεις/δυνατότητες όπως το OpenJDK (java), το GNOME 2.22, ο νέος NetworkManager, το PackageKit, το πρόγραμμα εγκατάστασης Anaconda και πολλά άλλα.
(Release Summary)

«Το Fedora έχει διανείσει ένα μακρύ δρόμο τα τελευταία χρόνια έχοντας επιτύχει διεύρυνση της βάσης χρηστών του, την προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τεχνολογιών και μια ζωντανή κοινότητα
Το Fedora 8 είχε 35% περισσότερες λήψεις μέσω torrent από το Fedora 7, και υπάρχουν 2 εκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις ip που λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού για το Fedora 8, αυτός ο αριθμός συνεχίζει να μεγαλώνει καθημερινά.» δήλωσε ο Paul Frields (διευθυντής του Fedora project)

Fedora 9 Delivers Cutting-Edge Features and Enhancements to Community

Μπορείτε να κατεβάσετε το Fedora 9 από εδώ: get-fedora

fedora9_0day_banner.png
πηγη http://www.adslgr.com

Τι εννοει Live usb χωρις καταστροφη δεδομενων?
StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Tue May 13, 2008 11:12 pm

Το KDE4 το επέλεξε και το kubuntu 8.04 ως διαφορετική επιλογή στο ΚDE 3.5. Απορώ πως γίνεται το fedora9 να έχει και KDE και gnome? υπάρχουν δύο εκδόσεις?...
Image
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Wed May 14, 2008 3:06 am

StormRider wrote:Το KDE4 το επέλεξε και το kubuntu 8.04 ως διαφορετική επιλογή στο ΚDE 3.5. Απορώ πως γίνεται το fedora9 να έχει και KDE και gnome? υπάρχουν δύο εκδόσεις?...
Επειδή και εγώ τώρα το κατεβάζω (έτσι για να δω τι παίζει :) - δεν αποχωρίζομαι την Ubuntu 8.04 με τίποτα ), δε ξέρω να πω με σιγουριά, αλλά το πιθανότερο είναι οτι ο installer θα δουλεύει όπως ο παλιός της Mandrake (τη θυμάται κανείς;), που ζητούσε να επιλέξει ο χρήστης το επιθυμητό desktop environment κατά την εγκατάσταση.
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Wed May 14, 2008 10:41 am

Λoγικά έτσι πρέπει να λειτουργεί..Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και με το opneSUSE...
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed May 14, 2008 12:11 pm

ultimate_aektzis wrote: Τι εννοει Live usb χωρις καταστροφη δεδομενων?
Εννοεί ότι δεν θα σου formάρει το stick εάν θέλεις να το περάσεις εκεί. Διατηρεί τα contents του filesystem.

-----------------------

StormRider wrote:Το KDE4 το επέλεξε και το kubuntu 8.04 ως διαφορετική επιλογή στο ΚDE 3.5. Απορώ πως γίνεται το fedora9 να έχει και KDE και gnome? υπάρχουν δύο εκδόσεις?...
Λογικό δεν είναι βρε συ. Όσους window managers θέλεις μπορείς να έχεις (εφαρμογές είναι και αυτές όπως οτιδήποτε άλλο -- απλά μεγάλες). Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι window managers απο όσους γνωρίζει/χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου.
Last edited by The Punisher on Wed May 14, 2008 2:41 pm, edited 1 time in total.
Reason: merge

ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed May 14, 2008 12:24 pm

HdkiLLeR wrote:
ultimate_aektzis wrote: Τι εννοει Live usb χωρις καταστροφη δεδομενων?
Εννοεί ότι δεν θα σου formάρει το stick εάν θέλεις να το περάσεις εκεί. Διατηρεί τα contents του filesystem.
Και το puppy linux δν το κανει αυτο??
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Wed May 14, 2008 12:58 pm

Εχει δοκιμασει κανεις FluxBox, BlackBox, OpenBox, *Box ?
Κι αν ναι τι εντυπωσεις ειχε? και ποια η διαφορα τους? δε μπορω να καταλαβω
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed May 14, 2008 1:19 pm

Είναι διαφορετικοί window managers και γίνονται και develop απο διαφορετικά teams. Ουσιαστικά έχουν άλλο objective. Μπορώ να σου πω πιο ειδικά για το FluxBox/BlackBox που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια (κατά περιόδους).

Γενικά οι περισσότεροι εναλλακτικοί window managers δεν έχουν το ίδιο target με το KDE/GNOME. Τα τελευταία ουσιαστικά δημιουργούν ένα ολόκληρο γραφικό περιβάλλον μέσα απο το οποίο κάνεις και την διαχείρηση του λειτουργικού σου. Κοινώς file-management, hardware-management κλπ κλπ. Το flaxbox/blackbox -- και όλοι οι υπόλοιποι wms της ίδιας κατηγορίας -- έχουν εντελώς διαφορετικό σκοπό. Κυρίως κάνουν window management :) και τπτ άλλο. Συνεπώς απλά ορίζουν το layout, την τοποθέτηση στο desktop των widow items, theming, κλπ. Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι πρόκειται για τρομερά lightweight WMs. Υπάρχουν μάλιστα WMs που είναι μόλις 10k code lines (το kde πχ έχει 1000 kdelibs και το καθένα είναι ~3/4.000 γραμμές).

Γενικά απευθύνονται σε άτομα που δουλεύουν τα πάντα απο console και θέλουν ένα WM για να τρέχουν τις γραφικές εφαρμογές τους (πχ browser). Εγώ παράδειγμα χρησιμοποιώ console αποκλειστικά σχεδόν για οτιδήποτε, συνεπώς ακόμη και σε ένα βαρύ dekstop (KDE) θα ανοίξω το konsole για να κάνω την δουλειά μου (απο ένα απλό rename, σε search, find, install packages, development...whatever). Οπότε μπορείς με τέτοιες λύσεις να κάνεις την δουλειά σου με κάτι πολύ lightweight και να μην έχεις χαραμίσει 200/300mb ram σε σχεδιάκια, ή βαριές libs(QT/GTK+).

*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Thu May 15, 2008 12:22 am

Όταν κάνεις γραφικό login θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις σε ποιό window manager θα πας, από αυτούς που έχεις εγκατεστημένους, είτε από την εγκατάσταση είτε μετά κάποια άλλη στιγμή. Τουλάχιστον έτσι ήταν στο fedora 7 και 8.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu May 15, 2008 2:12 am

*estrngd wrote:Όταν κάνεις γραφικό login θα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις σε ποιό window manager θα πας, από αυτούς που έχεις εγκατεστημένους, είτε από την εγκατάσταση είτε μετά κάποια άλλη στιγμή. Τουλάχιστον έτσι ήταν στο fedora 7 και 8.
++

Αυτό το προσφέρουν οι kdm/gdm/xdm. Μπορείς να έχεις gdm αλλά να κάνεις login σε KDE και το ανάποδο βέβαια...

iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Thu May 15, 2008 2:53 pm

Μετά από δυο μέρες δοκιμής Fedora 9 με KDE 4.0.3 έχω να πω πως τα bugs είναι πολύ λιγότερα απ'ότι περίμενα και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Έτρεξα για πάνω απο 5 ώρες κάθε μέρα από το live cd και τα προβλήματα ήταν εξαιρετικά μικρά (αν εξαιρέσουμε φυσικά τον konqueror που τον έχουν πεθάνει). Σκέφτομαι ήδη να βγάλω τη Mandriva από τον σταθερό μου. Στο λαπτοπ έχω OpenSuse τα οποία και αγαπώ ιδιαιτέρως αν και έχω χιλιάδες προβλήματα με τον X server και τον driver της nvidia κι έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι να εγκαταστήσω και στο λαπτοπ Fedora.

HDkiller πιστεύω πως το WM είναι γραφική διεπαφή και δεν αρκεί να είναι παραθυρικό περιβάλλον. Εδώ και 3 χρόνια είμαι χρήστης KDE (σχεδόν αποκλειστικά) και μπορώ να πω, πως τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα απ'ότι από την κονσόλα και πως οι απλοί WM πχ FluxBox χρησιμεύουν μόνο σε παλιά pc που ζορίζονται πλέον. Επίσης πιστεύω ότι το KDE 4 που πατάει κάτω σε γραφικά οποιαδήποτε windows, όντας ακόμα πιο γρήγορο από τον προκάτοχό του (KDE 3.5 -ισχύει αυτό δεν το βγάζω απ' το μυαλό μου) Θα φέρει πολύ κόσμο στα λημέρια του linux. Με την έλευση του OpenSuse 11 τον ιούνιο τα πράγματα θα έχουν γίνει πιο σταθερά και τα πάτα εξαίρετα tweaks της ομάδας του OpenSuse στο KDE θα το κάνουν αριστούργημα.

Πιστεύω πως το OpenSuse και η επόμενη έκδοση Ubuntu (που ελπίζω θα έχει αποκλειστικά KDE 4) θα φέρουν πολύ κόσμο στο Linux. Επίσης ελπίζω να ξεστραβωθεί κι ο κόσμος από το μονόχνωτο και περιορισμένο Gnome και να δει τη δύναμη και την δημιουργικότητα της KDE. (εξάλου ο ίδιος ο Linus το λέει) . --------Σορρυ αν κάποιος προσβλήθηκε

cheers :smt025
Image

Travelling at twice the speed of light, Orion's stars are high tonight
The gentle madness has touched my hand, now I'm just a cosmic man.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu May 15, 2008 4:37 pm

Κοίτα αυτό είναι μεγάλη κουβέντα. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα απο developers, hackers*, users κλπ που περιορίζεται τρομερά με τις γραφικές διεπαφές. Η κονσόλα σου δίνει πλήρη ευελιξία αλλά και ταχύτητα. Εγώ προσωπικά στο 10άλεπτο που θα πρέπει να κάνω βόλτες με το ποντίκι πάνω κάτω για να βρώ το tick που χρειάζεται ή να κάνω 10 click για ένα rename θα έχω εκνευριστεί. Δεν ακυρώνω κανέναν window manager, απλά ο καθένας όπως βολεύεται ;).
iorulezz wrote: Επίσης ελπίζω να ξεστραβωθεί κι ο κόσμος από το μονόχνωτο και περιορισμένο Gnome και να δει τη δύναμη και την δημιουργικότητα της KDE. (εξάλου ο ίδιος ο Linus το λέει).
O Linus αρνήται να χρησιμοποιήσει/υοθετήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το GNU. Χρόνια είναι πολέμιος του -- πλέον και η GPLv3 του φταίει...Κάνει τέτοιες δηλώσεις είναι κυρίως για λόγους εναντίωσης.

*: Με την γενικότερη έννοια -- δεν μπορείς να hackάρεις κάτι εάν μείνεις μόνο σε ένα ωραίο περιτύλιγμα/gui και δεν το ζωρίσεις απο κάθε πλευρά.

iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Thu May 15, 2008 5:00 pm

HdkiLLeR wrote: *: Με την γενικότερη έννοια -- δεν μπορείς να hackάρεις κάτι εάν μείνεις μόνο σε ένα ωραίο περιτύλιγμα/gui και δεν το ζωρίσεις απο κάθε πλευρά.
Ισχύει αλλά έχει μεγαλύτερη νομίζω σημασία πως νιώθει ο τελικός χρήστης. Και ο τελικός χρήστης πιθανότατα δεν είναι ούτε developer ούτε hacker. Σημασία έχει το linux να ξεφύγει από τα στενά όρια αυτών και μόνο των χρηστών και όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει με αλματώδεις ρυθμούς. Καταλαβαίνω την ανάγκη χρήσης κονσόλας και ακόμα κι ένας χρήστης που έχει μάθει όλες τα κόλπα του KDE θα την ανοίξει πολύ συχνά.

Απλά πιστεύω πως κυρίως ένας developer πρέπει να ξέρει καλά τις πτυχές του παραθυρικού περιβάλλοντος καθώς το προϊόν που θα παράγει στις περισσότερες περιπτώσεις θα αναφέρεται σε χρήστες που θα χρησιμοποιήσουν το παραθυρικό περιβάλλον.

Είναι βεβαία κονώς αποδεκτή η άποψη ότι "αν ξέρεις να δουλεύεις την κονσόλα, ξέρεις τα πάντα" και καλό είναι να εμβαθύνει κάποιος στη δομή του λειτουργικού.

Όσον αφορά τον Linus ισχύει η κόντρα του με το GNU.

Τέλοσπάντων σκοπός του αρχικού ποστ ήταν να εκφράσω τις πολλές ελπίδες που γεννά η καινούρια έκδοση του KDE. Και μακάρι να δούμε τόσο μεγάλες αναβαθμίσεις και από το GNOME. Γιατί όπως και να το κάνουμε η εμφάνιση και η ευχρηστία μετράει πολύ. Όταν αυτά συνοδεύονται και από τρομερή απόδοση τότε μιλάμε για κάτι που ικανοποιεί και τους απαιτητικούς.
Image

Travelling at twice the speed of light, Orion's stars are high tonight
The gentle madness has touched my hand, now I'm just a cosmic man.
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Thu May 15, 2008 7:28 pm

HdkiLLeR wrote:O Linus αρνήται να χρησιμοποιήσει/υοθετήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το GNU. Χρόνια είναι πολέμιος του -- πλέον και η GPLv3 του φταίει...Κάνει τέτοιες δηλώσεις είναι κυρίως για λόγους εναντίωσης.
Τι εννοείς; Το Linux πρακτικά πάντα δεν χρησιμοποιούσε την GNU GPL (v2)? :-D

Αν ο Stallman (που έχει κηρύξει τον δικό του jihad) κάνει το παν για να περάσει την ιδεολογία του, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον παίρνουμε και στα σοβαρά. Σχεδόν όλη η βιομηχανία ξύνεται ακόμα με τη GPLv3. Μακάρι να υιοθετηθεί, όντας πιο ελεύθερη, αλλά δεν είναι και τραγική η διαφορά της με την προηγούμενη έκδοση (π.χ. anti-tivoization). Και το χειρότερο είναι ότι ο Stallman με αυτά που κάνει πρακτικά προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα εντός της κοινότητας FOSS (ακολουθώντας την ηλίθια ιδεολογία "είτε μαζί μας είτε εναντίον μας"). Τον λάκκο τον σκάβει η Microsoft και ένα σωρό άλλοι, δεν χρειάζονται και την εσωτερική αντιπολίτευση (ώρες ώρες μάλιστα μου θυμίζουν τους αριστερούς που είναι χιλιοδιασπασμένοι για όχι και τόσο συνταρακτικές αιτίες... :lol: ). Και καλές οι licenses αλλά από ουσία τίποτα. Το πιο σημαντικό τεχνολογικό πράγμα του στρατοπέδου GNU ήταν ο emacs (πριν από δεκαετίες) και τα GNU utils που χρησιμοποιούνται παντού. Όλα τα άλλα *γκουχ* *hurd* ήταν σκέτη αποτυχία. Δεν αρκούν οι ιδέες, πιο σημαντικό είναι το impact... :smt002

Και αυτή τη στιγμή, το major impact από FOSS τεχνολογία είναι ο Firefox, το Linux και μετά το χάος...

Άντε για να δούμε και κανένα τεχνολογικό διαξιφισμό... :smt026
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”