Η Αθήνα... πράσινη το 2015

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
Post Reply
User avatar
smile
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 454
Joined: Tue Feb 07, 2012 2:11 pm
Gender:

Η Αθήνα... πράσινη το 2015

Post by smile » Thu Feb 28, 2013 2:11 pm

Η Αθήνα... πράσινη το 2015

Image

Στα τέλη του 2015 θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, έτοιμο το έργο ανάπλασης της Πανεπιστημίου, που θα αλλάξει ριζικά το κέντρο της Αθήνας.

Το έργο θα περιλαμβάνει και την επέκταση της γραμμής του Τραμ από το Σύνταγμα έως την Πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίο του Άρεως και θα κοστίσει συνολικά 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν από κοινοτικές πηγές.

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση το οποίο και χρηματοδοτεί τις μελέτες του έργου, παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο, παρουσία του πρωθυπουργού, των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εκπροσώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δείγμα της πολιτικής συναίνεσης για την υλοποίηση του έργου που αποτέλεσε όραμα του Αντώνη Τρίτση και μπήκε ξανά στην ατζέντα στα τέλη του 2010.

Αναγέννηση
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «αναγέννηση της Αθήνας με βάση το τρίγωνο αναπλάσεων Πανεπιστημίου-Φάληρο-Ελληνικό» και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα προστεθεί και το τέταρτο στοιχείο αυτής της αναγέννησης, η μεγάλη ανάπλαση του παράκτιου μετώπου από το Φάληρο ως το Σούνιο», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επισήμαναν την ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτών, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει μια άλλη μελέτη, μια μακέτα που θα μείνει στα συρτάρια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δεσμεύτηκε για τη συνεργασία του δήμου. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Γ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «δεν χρηματοδοτήθηκε μια μελέτη που θα μείνει στο συρτάρι» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ. Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ ή άλλα κοινοτικά προγράμματα και έδωσε τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου. Σύμφωνα με αυτά έως τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική και η συγκοινωνιακή μελέτη η οποία και θα εκπονηθεί από την Αττικό Μετρό και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου.

71 προτάσεις
To έργο θα υλοποιηθεί με βάση την πρόταση του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου ΟΚRA που κέρδισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το Ιδρυμα Ωνάση και στον οποίο έλαβαν μέρος συνολικά 71 προτάσεις από την Ελλάδα κι άλλες χώρες.

Πρόκειται για ένα απλό και βιοκλιματικό σχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή της Πανεπιστημίου σε «βουλεβάρτο» (μια μεγάλη λεωφόρος με δεντροφύτευση) και δίνει έμφαση στο πράσινο και στο στοιχείο του νερού που θα κυριαρχήσει και πάλι στην Ομόνοια, η οποία για ακόμη μια φορά αλλάζει μορφή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η δημιουργία μιας πράσινης «ραχοκοκαλιάς» στο κέντρο της Αθήνας θα οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, κατά μήκος του άξονα παρεμβάσεων.

Τα βασικά σημεία του έργου

1. Πεζοδρόμηση σε μήκος 1,2 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος μέχρι και την Oμόνοια και σε παρόδους της Πανεπιστημίου. Mείωση οδικού καταστρώματος στην Πατησίων από Xαυτεία έως Πεδίον του Άρεως.

2. Eπέκταση της γραμμής Tραμ σε μήκος 2 χλμ., από το Σύνταγμα έως την Πλατεία Aιγύπτου. H γραμμή θα κινείται κατά μήκος της Πανεπιστημίου και της Πατησίων.

3. Σχεδιάζονται αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων. H κυκλοφορία από Σύνταγμα προς Κέντρο αναμένεται να διοχετευθεί στην Aκαδημίας, ενώ αντιστρέφεται η ροή και στην Aγ. Kωνσταντίνου. Tο τελικό σχέδιο θα προκύψει από τη συγκοινωνιακή μελέτη.

4. Mείωση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Kελσίου κατά μήκος του άξονα παρέμβασης.

5. «Eνώνονται» η Bουλή, η Aκαδημία, το Πανεπιστήμιο, η Bιβλιοθήκη, το Πολυτεχνείο και το Aρχαιολογικό Mουσείο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... =113001308
User avatar
Aitoulas
Kilobyte level
Kilobyte level
Posts: 265
Joined: Sun Feb 08, 2009 5:45 pm

Re: Η Αθήνα... πράσινη το 2015

Post by Aitoulas » Thu Feb 28, 2013 2:16 pm

Και οι ναρκομανείς και οι λαθρομετανάστες που θα πάνε; :-p
September 28, daylight. The monsters have overtaken the city. Somehow, I am still alive...
User avatar
rose
Gbyte level
Gbyte level
Posts: 1921
Joined: Sun May 20, 2007 8:59 pm
Academic status: 4th year
Gender:

Re: Η Αθήνα... πράσινη το 2015

Post by rose » Thu Feb 28, 2013 2:38 pm

Μου αρέσει η ιδέα.
που θα πάει θα το δουμε...
User avatar
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Posts: 6373
Joined: Tue Nov 13, 2007 10:11 pm
Gender:

Re: Η Αθήνα... πράσινη το 2015

Post by ultimate_aektzis » Thu Feb 28, 2013 9:06 pm

Aitoulas wrote:Και οι ναρκομανείς και οι λαθρομετανάστες που θα πάνε; :-p
Ηταν το πρωτο που σκεφτηκα και γω.
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”