External usb hard disk μυστηριο!

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
Argi
byte level
byte level

External usb hard disk μυστηριο!

Post by Argi » Fri Dec 08, 2006 12:49 pm

Ένας φίλος μου έχει έναν εξωτερικό usb σκληρό δίσκο εδώ και κανά εξάμηνο και τον είχε βάλει σε ένα σωρό υπολογιστές και έπαιζε μια χαρά. Μια μέρα τον φέρνει σπίτι μου και τα windows μου έβγαζαν σφάλμα ότι μια usb δεν λειτούργησε σωστά κλπ και δεν βλέπανε ούτε δεδομένα ούτε δίσκο. Το ίδιο σφάλμα έβγαζε και ένας δεύτερος υπολογιστής στο σπίτι μου. Δοκιμάζουμε άλλα καλώδια από έναν άλλο δίσκο που έχω αλλά πάλι τίποτα. Ο δίσκος φαίνεται ότι είχε χαλάσει... Ανοίγουμε το κουτί του και κοιτάμε μήπως έχει αποσυνδεθεί κανά καλώδιο αλλά πάλι τίποτα. Στο κουτί υπήρχε φυσικά ένας ide δίσκος με καλώδια-μετατροπείς από ide σε usb interface( ευφιέστατο... :roll: ). Βγάζουμε τον δίσκο και τον συνδέουμε ως απλό ide δίσκο στο pc μου.
Τα windows τώρα βλέπουν έναν δίσκο αλλά λένε ότι θέλει διαμόρφωση και ότι το filesystem του είναι RAW( δηλαδή δεν έχει; :???: ) Τι έγιναν τα αρχεία;
(άσχετο... ο δίσκος έφαγε μερικές καλές θυμωμένες σφαλιάρες από τον ιδιοκτήτη του στο τέλος αλλά πάλι δεν δούλευε στο pc μου... )
Απογοητευμένοι τον βάζουμε στο κουτί του και ο φίλος μου αργότερα τον δοκιμάζει στους 2 υπολογιστές που έχει σπίτι του και ... :shock: :shock: ... ο δίσκος δουλέυει μια χαρά και όλα τα αρχεία είναι στη θέση τους!!!
Τι στο :smt013 έγινε;
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by P3 » Fri Dec 08, 2006 1:32 pm

Τι μέγεθος είναι ο σκληρός, τι λειτουργικό έχεις εσύ και πόσο παλιό είναι το mobo σου?

Γιατί ρωτάω? Γιατί νομίζω κάτω από τα win 2000 δεν αναγνωρίζονται σκληροί μεγαλύτεροι των 80 GB, αλλά ακόμα και 2000 ή XP να έχεις αν η mobo σου είναι παλιά κια δεν έχεις φλασάρει το BIOS με νέα έκδοση μπορεί να μην υποστηρίζει η mobo σκληρούς μεγαλύτερους των 120GB. Έχω εμπειρία και από τις 2 περιπτώσεις οπότε μάλλον κάτι τέτοιο πρέπει να είναι.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
Argi
byte level
byte level

Post by Argi » Fri Dec 08, 2006 1:36 pm

Τίποτα από τα δύο δεν είναι γιατί:
-Έχω windows xp service pack2
-Έχω ήδη έναν 250άρη δίσκο στο pc μου και τον αναγνωρίζει μια χαρά. ;)
Ο usb είναι 250άρης και αυτός.
...έχω βάλει και 300άρη εξωτερικό usb σκληρό και δεν είχα πρόβλημα.
P3
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by P3 » Fri Dec 08, 2006 1:43 pm

Μήπως φταίνε τα Jumperakia? Τσεκαρες αν έχεις σωστά τα Master/Slave/CS ? Εγώ που έχω ένα 300αρι εκσωτερικό όπως ο φίλος σου σε κουτί που μετατρέπει το IDE σε USB, τον έχω μόνιμα στο Master και έχει παίξει σε όλα τα pc και Μac που τον έχω δοκιμάσει! Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φταίει.
"Το δικό μου το ποίημα δεν έχει ομοιοκαταληξία.", ο υπογράφων
Argi
byte level
byte level

Post by Argi » Fri Dec 08, 2006 1:52 pm

P3 wrote:Μήπως φταίνε τα Jumperakia? Τσεκαρες αν έχεις σωστά τα Master/Slave/CS ? Εγώ που έχω ένα 300αρι εκσωτερικό όπως ο φίλος σου σε κουτί που μετατρέπει το IDE σε USB, τον έχω μόνιμα στο Master και έχει παίξει σε όλα τα pc και Μac που τον έχω δοκιμάσει! Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να φταίει.
Βασικά τον αγόρασε έτσι, δεν τον συσκεύασε μόνος του, οπότε υποθέτω ότι θα ήταν σωστά ρυθμισμένο το jumper του από το εργοστάσιο. Δε νομίζω ότι ο κάθε χρήστης σαν εμένα θα επρέπε να ανοίγει το κουτί και να αλλάζει τα Jumpers για να παίξει ο usb δίσκος και στο δικό του pc.
Τώρα που το θυμάμαι ήταν σε master, γιατί όταν αποφάσισα στο τέλος να τον δοκιμάσω σαν απλό ide στο pc μου το έβαλα σε slave. (δεν θυμάμαι αν το ξαναγύρισα σε master μετά... :???: )
Πάντως ούτε αυτό νομίζω να φταίει.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Fri Dec 08, 2006 3:47 pm

Μήπως τον κοπάνησε πουθενά ??
Επίσης πιστεύω πως πρέπει να πεί την γνώμη του και ο HdKiLLeR ;)
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
giovanni
bit level
bit level

Post by giovanni » Sat Dec 09, 2006 1:06 pm

Για να είναι το επόμενο αληθές, πρέπει να ισχύουν οι εξής δύο προϋποθέσεις ταυτόχρονα (φαίνεται ποιος διαβάζει για GMAT, ε? :lol: )

1) Να μπερδεύτηκε το Win σου κ να χρησιμοποίησε το driver άλλου φορητού γι'αυτόν (αν δεν κάνω λάθος, είχες άλλο) ή ακόμα κ το driver του Sony σου. Όλα αυτά είναι πολύ υποθετικά, γιατί γενικά όλα είναι Mass storage device... Αλλά αν έχεις βάλει κάποτε κάποιο διεστραμμένο driver για κάποιο φορητό, μπορεί να παίζει κάτι

2) Να μπερδευτικες εσύ με τα jumpers όταν το έβαλες σαν σκέτο IDE (ή απλά να του είχαν πειράξει κάτι απ'τη μαμά του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σαν external, ξέρω 'γω)

3) Να μην έβγαζε αρκετό ρεύμα το port - αυτό ισχύει για HDD χωρίς εξωτερική τροφοδότηση, ο δικός σου λες ότι είναι 250 G, οπότε δεν είναι τέτοιος, οπότε άκυρο :)

Λοιπόν, ξέχασα πια ποια θα ήταν η συμβουλή μου... αλλά μάλλον να κοιτάξεις τυχόν άτυχο driver και μήπος έχεις απενεργοποιήσει κάποιο device στα System Properties κατά λάθος.

PS: Ήμουν κατατοπιστικότατος όπως πάντα, weren't I :) :twisted:
NIHIL AGENTI DIES LONGVS EST
Argi
byte level
byte level

Post by Argi » Sun Dec 10, 2006 12:25 am

Ο δίσκος έφαγε ... χτυπήματα αφού διαπιστώσαμε ότι δεν δουλεύει πλέον.
Το γεγονός ότι δούλεψε μετά δεν νομίζω να οφείλεται βέβαια στα χτυπήματα :lol:
Πάντως στα system properties δεν έχω απενεργοποιήσει τίποτα, ο δίσκος δεν έπαιζε και στους δύο υπολογιστές που δοκίμασα, περίεργα drives και μπέρδεμα των windows δε νομίζω να παίζουν γιατί το δοκίμασα σε 2 pc, εντελώς διαφορετικά setαρισμένα το καθένα (το driver του Sony μου βρίσκεται μόνο στο ένα pc :-D ) και όσο για τα jumpers αυτό δε με πολυενδιαφέρει τελικά αφού το μεγάλο μυστήριο είναι το:
Πως γίνεται ο usb δίσκος με το που έρχεται σπίτι μου να μην παίζει σε κανένα pc με κανένα τρόπο και με το που ξαναγυρνάει στα pc στο σπίτι του φίλου μου να παίζει μια χαρά σα να μη τρέχει τίποτα;
Όλοι οι usb εξωτερικοί που έχω βάλει στα pc μου επαίζαν μια χαρα, αυτός ο συγκεκριμένος τι πρόβλημα είχε; :evil:
elsupreme
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4
Post by elsupreme » Sun Dec 10, 2006 1:32 am

Δεν είναι προφανές πλέον ?
Κάτι είχε με εσένα ! :lol:
"Must float like lotus on river... and kill old lady!"
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by ciao » Sun Dec 10, 2006 2:13 am

Δοκίμασε και κανένα ευχέλαιο...
Μήπως ο φίλος σου είχε σετάρει κάτι διαφορετικά στο δικό του και έτσι δεν έπαιζε στο δικό σου?
Επίσης μήπως έχεις πολλές usb συσκευές συνδεδεμένες και έχεις πρόβλημα με το usb bandwidth?
Και γενικότερα μην ξεχνάς τον παράγοντα τύχη... ;)
S.S.D.D.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Sun Dec 10, 2006 12:07 pm

Χρησιμοποιείς κανένα usb hub? εγώ είχα παρόμοιο πρόβλημα και κατέληξα ότι έφταιγε το usb hub ... και μάλιστα κολλούσε και όλο το usb σύστημα μετά (δε δούλευε καμία usb θύρα)
Argi
byte level
byte level

Post by Argi » Mon Dec 11, 2006 9:17 am

Ούτε usb hub χρησιμοποιώ, ούτε πρόβλημα με το bandwidth είχα γιατί δοκίμασα μετά και τον δικό μου δίσκο(250gb) και ήταν εντάξει. Έχω συνολικά 6 usb θύρες στη motherboard και όλες ήταν κενές εκτός του usb δίσκου.
Μάλλον επειδή ο δίσκος ανάμεσα σε όλα τα άλλα είχε και κάτι σκυλοτράγουδα, τα pc μου αρνούνταν να του... ανοίξουν, έχουν συνηθίσει σε πιο ποιοτικά ακούσματα πχ rock, metal ... :-D
Γενικά θέματα όπως πειρατικό vs αυθεντικό λειτουργικό σύστημα ή windows με
χρήστες vs windows χωρίς χρήστες παίζουν ρόλο σε τέτοια θέματα; Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει σκαρφιστεί η microsoft...
Post Reply

Return to “Hardware”