PC χωρίς θόρυβο

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a
PC χωρίς θόρυβο

Post by rapadder » Wed Jan 24, 2007 2:04 pm

Λοιπόν, είχα πάρει ένα Μultirama PC τον Μάρτιο και έκανε πολύ θόρυβο. Αναγκάστηκα να δώσω άλλα 150 Ευρώ (120+30) για να πάρω ένα πολύ καλό τροφοδοτικό και άλλον ανεμιστήρα για τον επεξεργαστή. Και τώρα κάνει θόρυβο αλλά λιγότερο.
Πήρε μια φίλη μου πρόσφατα έναν Core 2 Duo (Multirama PC πάλι) και κάνει (ανεκτό) θόρυβο, αλλά όχι αμελητέο. Βλέπω κάτι μπακατέλες PC που είναι σχεδόν αθόρυβες και τα καινούργια PC σε ζαλίζουν. Έχω εργαστεί σε IBM PC και είναι σχεδον αθόρυβα. Όπως και οι καινούργιοι (Pentium 4) υπολογιστές του εργαστηρίου (CSLAB1 και CSLAB2).
Ένας φίλος θέλει να πάρει έναν καινούργιο υπολογιστή για εφαρμογές γραφείου. Του συνέστησα να δώσει προσοχή στον θόρυβο (άρα αποκλείονται τα Multirama PC :-)). Καμιά συμβουλή; Να προτιμήσει branded PC;
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Wed Jan 24, 2007 2:24 pm

Εχω εντριφυσει στο θεμα, σκεφτομουν να φτιαξω και υδροψηξη, αλλα δεν εχω χρονο αυτη την περιοδο.

Αν θελει αποκλειστικα για εφαρμογες γραφειου και θελει να ειναι σχεδον η ακομα και εντελως αθορυβο μπορει να κανει τα εξης.

1.Μεγαλη προσοχη στο τροφοδοτικο, κατι σε επωνυμο και silent. Αν δεν τον νοιαζουν τα χρηματα μπορει να παρει και fanless δηλαδη χωερις καθολου ανεμιστηρα (Τελειο αλλα ακριβο)
2.Μεγαλη προσοχη στην καρτα γραφικων. Αν δεν τον ενδιαφερει να βρει μια που ειναι fanless (αυτος ειναι κρυφος παραγωντας θορυβου που πολλοι αγνοουν)
3.Ψηξη του επεξεργαστη. Αν η stock ψυκτρα κανει θορυβο( στους barton πχ ηταν επαρκως αθορυβη για τα αυτια μου) να παρει μια αθορυβη λυση υπαρχουν διαφορες μαρκες κτλ. Αν εχει φραγκα και θελει το απολυτο, μπορει να παρει ετοιμο κιτ υδροψυξης.

Αυτες ειναι οι βασικες πηγες θορυβου σε ενα PC, τους δισκους τους θεωρω αμελητεους και ετσι και αλλιως δεν μπορεις να κανεις κατι για αυτους.

Για λυσεις με αερα, μια καλη προσθηκη-μπονους ειναι κατι το οποιο εχω κανει και εγω και σχεδον ολοι οι γνωστοι μου που ασχολουνται. Ντυνεις ολο το κουτι στο εσωτερικο του με υλικο ηχητικης μόνωσης (ειναι σαν αφρολεξ σε σχημα "αυγοθηκης") το οποιο κοβει αισθητα το θορυβο. (βαζω και μια φωτο) Image
2η καλη ενεργεια για μπονους μου εχουν πει οτι ειναι να κοψεις το πλεγμα που εχει το κουτι για την εισοδο - εξοδο αερα στους ανεμιστηρες (μετα θελει προσοχη) μου εχουν πει οτι δημιουργει μερος του σφυριγματος οταν ο αερας περναει απο τις τρυπες αλλα δε το εχω δοκιμασει γιατι δεν ειναι σε καταλληλη θεση το κουτι μου και θα εχω ατυχημα.
Last edited by Ganther on Wed Jan 24, 2007 2:27 pm, edited 1 time in total.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Jan 24, 2007 2:24 pm

βασικά αν φτιάξεις ένα PC Μόνος σου, κομμάτι κομμάτι, μπορείς να επιλέξεις σιωπηλά κομμάτια

Τα πιο θορυβώδη μέρη του PC είναι τα τροφοδοτικά, οι ανεμιστήρες των επεξεργαστών και πλέον οι κάρτες γραφικών. Οπότε ένα καλό τροφοδοτικό, αλλαγή στον "μαμήσιο" ανεμιστήρα του επεξεργαστή και ίσως ένα κιτ ψύξης για την κάρτα γραφικών θα έχει αισθητά αποτελέσματα

επίσης μια τακτοποίηση των καλωδίων είναι απαραίτητη, για να μη ζορίζονται τα ανεμιστήρια
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Wed Jan 24, 2007 2:29 pm

Ganther++

Η υδρόψηξη αν και λίγο ακριβή, είναι πολύ αποτελεσματική και αθόρυβη!
Image
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Jan 24, 2007 2:59 pm

Αν και τα παιδιά το έχουν καλύψει το θέμα παραπάνω τα βασικά είναι το PSU και τα CPU/GPU fans. Προσπάθησε να βάλεις noiseless τα οποία δουλεύουν σε χαμηλές στροφές. Σχετικά με την ψύκτρα της CPU προσπάθησε να είναι cooper based ώστε να έχεις καλύτερη απαγωγή με μικρότερο fun. Τέλος όσον αφορά το ricofon που πρότεινε ο ganther παραπάνω δεν το πολυσυστήνω γιατί θα έχεις μια αύξηση ~+2 oC.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
kill bill
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by kill bill » Wed Jan 24, 2007 5:24 pm

Sharkoon 12 V -> 7 V SPEED LIMITER

Image
This adapter reduces the supply voltage of a fan. Therefore the fan runs slower and more silent. The adapter has a 5.25" device connector and a 3-pin mainboard-
connector, at which the supply voltage is reduced.
Τσεκάρετε λίγο κι'αύτο, νομίζω βοηθάει.
Image
rapadder
Gbyte level
Gbyte level
Post by rapadder » Wed Jan 24, 2007 7:38 pm

Ευχαριστώ παιδιά, δώσατε μια πολυεπίπεδη απάντηση στο θέμα.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Post Reply

Return to “Hardware”