Η κυριαρχία των υπερυπολογιστών και πάλι στην IBM

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και συζητήσεις με θέμα την τεχνολογία.
Post Reply
User avatar
jimmyD
Venus Former Team Member
Posts: 946
Joined: Wed Apr 21, 2004 6:33 pm
Academic status: MSc
Location: στην κοσμάρα μου

Η κυριαρχία των υπερυπολογιστών και πάλι στην IBM

Post by jimmyD » Mon Jun 21, 2004 12:59 pm

Η "Γαλάζια Κυρία" είναι και πάλι η κύρια πρωταγωνίστρια στο διεθνές Top500 των υπερυπολογιστών.

Έχοντας κατασκευάσει 224 μηχανήματα, έναντι 140 της Hewlett-Packard, η ΙΒΜ, με ποσοστό 44,8%, βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατασκευαστών supercomputers, παίρνοντας από την HP την πρωτοπορία που είχε χάσει το 2003.

Αναλυτικότερα, δύο νέα πρωτότυπα του Blue Gene/L, ενός συστήματος που διακρίνεται για το μικρό του μέγεθος και τα χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης ενέργειας, έχουν πλασαριστεί στην 4η και 8η θέση.

Αν και η IBM έχει τον πρώτο ρόλο στη λίστα με τα 500 πιο ισχυρά μηχανήματα του κόσμου, η πρώτη θέση έχει καταληφθεί από τον Earth Simulator της NEC, ο οποίος διαθέτει 5.120 επεξεργαστές με υπολογιστική ισχύ στα 35,8 teraflops!

Η συντριπτική πλειοψηφία των συστημάτων χρησιμοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα, των οποίων οι απαιτήσεις είναι απίστευτα περισσότερες από τις απαιτήσεις ενός απλού χρήστη. Εντούτοις, η τεχνογνωσία και η έρευνα που πραγματοποιείται κατά την ανάπτυξη υπερυπολογιστών πολλές φορές έχει αποτελέσματα καταλυτικής σημασίας για την ανάπτυξη hardware μικρής κλίμακας - ιδιαίτερα σε θέματα κατανάλωσης ενέργειας, σύνθεσης συστημάτων με άνω του ενός επεξεργαστή, συμπεριφορά αποθηκευτικών μέσων μεγάλης χωρητικότητας κ.λπ.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα απλό Home PC θα μπορούσε να θεωρηθεί πριν από μερικά χρόνια ένας πρώτης τάξεως υπερυπολογιστής! :-)

πηγή pcmag

http://www.top500.org/
Since I was born I started to decay
now nothing ever ever goes my way...
Image
Post Reply

Return to “Τεχνολογικά Νέα”