Choosing a distro

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
h4wk
Gbyte level
Gbyte level
Choosing a distro

Post by h4wk » Thu Jul 02, 2009 10:27 pm

Έψαξα λίγο απο δώ λίγο απο κεί αλλά δε το βρήκα κάπου,τουλάχιστον όχι μαζεμένο σε ένα thread.

Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστώ να βυθιστώ στά άδυτα του κακού απρόμαυρού πιγκουίνου για να πουλάω μούρη στις χαζές ξανθές με το μεγάλο μπούστο που συναντώ στα μπαρ....κι αν αυτό δε πιάσει,έστω για να κάνω τη ζωή μου ποιό "εύκολη" ή whateva...

Anyway,my point is τί κι αν δέ θέλω να ξεκινήσω με ubuntu;

Τί διαφορές έχουν οι υπόλοιπες διανομές;

Ποιές είναι οι υπόλοιπες διανομές;

Εγώ θέλω να ξεκινήσω με fedora γιατί μου αρέσει το όνομα,είναι αυτός καλός λόγος να διαλέξω μια διανομή;

I hope you get my point!
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
και ελπίζω να μη πάει άπατο το thread
Αυτό που ζητάω βασικά είναι:

οι απόψεις σας πάνω σε διαφορετικές διανομές μέσα απο την εμπειρία σας,

τί θεωρείτε υπέρ και κατά σε σχέση με άλλες διανομές,

σε τί σας έχει βολέψει πραγματικά σε σύγκριση με άλλα λειτουργικά συστήματα που έχετε χειριστεί,

και τέλος τί θα προτείνατε για πρώτη επαφή;

...αυτά :smt006
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Re: Choosing a distro

Post by ultimate_aektzis » Thu Jul 02, 2009 10:34 pm

Ολα τα linux distro βασιζονται στον ιδιο πυρηνα, καταρχας.Εκει που διαφερουν κατα κυριο λογο ειναι:

1.Η φιλοσοφια της διανομης.πχ το ubuntu και debian δινει εμφαση στη σταθεροτητα ενω το arch στο να εχεις παντα την τελευταια εκδοση της εφαρμογης/library.επισης μπορεις να βαλεις και τον κυκλο των releases μεσα.Καθε ποτε βγαινει καινουργια εκδοση δηλαδη.

2.Τα εργαλεια της, με βασικοτερο ολων των package manager.πχ apt στα debian-οειδη yum2(?) το fedora.Καποιες παλι δεν κατεβαζουν καν πακετα αλλα κανουν build from source.For whom the bell tolls? :-p

3.Default desktop environment, αν και τελευταια εχει εκλειψει...

4.Δεν θυμαμαι αλλα. :-p

Η fedora λιγο που την εχω δοκιμασει ειναι ελαφρια και αρκετα φιλικη αλλα απο κει και περα ας μιλησει καποιος ποιο εμπειρος γιατι δεν ξερω. :smt006
cypher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Post by cypher » Thu Jul 02, 2009 11:03 pm

Ολα εξαρτωνται απο το ποσο παραπανω θες να ασχοληθεις βασικα. :-p
Ξεκινα απο εδω που εχει την πλειονοτητα των διανομων http://distrowatch.com/ και αρκετα στοιχεια για την καθεμια για να δεις πανω κατω που διαφερουν. Μετα τα debian-οειδη η fedora ειναι μια χαρα για το επομενο βημα εισαγωγης του χρηστη στην φιλοσοφια του linux.
ImageImageImageImageImageImageImage
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by ~~Wind~~ » Fri Jul 03, 2009 2:21 am

ultimate_aektzis wrote:Ολα τα linux distro βασιζονται στον ιδιο πυρηνα, καταρχας.Εκει που διαφερουν κατα κυριο λογο ειναι:

1.Η φιλοσοφια της διανομης.πχ το ubuntu και debian δινει εμφαση στη σταθεροτητα ενω το arch στο να εχεις παντα την τελευταια εκδοση της εφαρμογης/library.επισης μπορεις να βαλεις και τον κυκλο των releases μεσα.Καθε ποτε βγαινει καινουργια εκδοση δηλαδη.

2.Τα εργαλεια της, με βασικοτερο ολων των package manager.πχ apt στα debian-οειδη yum2(?) το fedora.Καποιες παλι δεν κατεβαζουν καν πακετα αλλα κανουν build from source.For whom the bell tolls? :-p

3.Default desktop environment, αν και τελευταια εχει εκλειψει...

4.Δεν θυμαμαι αλλα. :-p

Η fedora λιγο που την εχω δοκιμασει ειναι ελαφρια και αρκετα φιλικη αλλα απο κει και περα ας μιλησει καποιος ποιο εμπειρος γιατι δεν ξερω. :smt006
:smt016
Εγώ δεν είμαι καλό παράδειγμα. Σημασία έχει τι θες να πετύχεις με αυτό που πας να κάνεις, που στοχεύεις, πόσο θες να εμβαθύνεις.
Όπως και να έχει ξεκίνα με κάτι απλό/friendly, πχ Ubuntu, mint, suse, fedora, debian, sabayon για να συνηθίσεις το περιβάλλον και να έρθεις σε επαφή με τα βασικά εργαλεία , λίγο cli, κλπ και μετά αν σ' αρέσει και ενδιαφέρεσαι δοκίμασε κάτι πιο δύσκολο(χτίσιμο - arch, gentoo, lfs)..
Μην πας σε άγνωστες διανομές, κοίτα να βάλεις κάτι που να έχει support (wiki, handbook, irc, etc) ώστε όποτε έχεις πρόβλημα να υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει.
Μετά πήγαινε στο /usr/src/linux-<kernel_release> και άρχισε να διαβάζεις τον κώδικα του kernel :-p
Ανάλογα τι θες να κάνεις πάντα. Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις εύκολα κ γρήγορα τη δουλειά σου πχ, μείνε σε windows που έχεις συνηθίσει.
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Fri Jul 03, 2009 2:53 am

ubuntu ftw imho! :)
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Fri Jul 03, 2009 12:06 pm

έριξα μια ματιά στο site σου cypher και βρήκα και τη σελίδα αυτή -> http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
που έχει ένα τοπ 10 των διανομών και ουσιαστικά είναι και οι πιό ακουστές

στη fedora γράφει
Pros: Highly innovative; outstanding security features; large number of supported packages; strict adherence to the Free Software philosophy
Cons: Fedora's priorities tend to lean towards enterprise features, rather than desktop usability
το outstanding security features μου αρέσει γενικά σαν ιδέα αλλά δε ξερω...
το θέμα είναι οτι θέλω να τα δοκιμάσω όλα u know ?

ubuntu γιατί ξέρω γώ είναι τα UBUNTU :-D
debian γιατί θα μπορώ να τα εγκαταστήσω στο g1 μου
fedora γιατί μου αρέσει απο ένστικτο....
και κάποια άλλα για να δώ μόνος μου τις διαφορές

τον υπολογιστή των χρησιμοποιώ κυρίως για το internet και για τις εργασίες της σχολής οπότε δέ ξέρω αν κάποια διανομή θα μπορούσε να ξεχωρίσει στο να τρέχει ένα browser ένα eclipse και ένα openoffice (άντε και κανα vlc)

μάλλον θα κάνω το εξής
μία βδομάδα ubuntu -> μία βδομάδα debian -> μία βδομάδα fedora και στο τέλος θα δώ τί με κερδίζει

καλή ,κακή ιδέα;
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school

Post by stoupeace » Fri Jul 03, 2009 12:11 pm

h4wk wrote:άλλον θα κάνω το εξής
μία βδομάδα ubuntu -> μία βδομάδα debian -> μία βδομάδα fedora
και στο τέλος θα δώ τί με κερδίζει
Καλό ακούγεται αλλά ενέχει κινδύνους μέσα. Αμα κάτσουν ασυμβατότητες με debian μετά θα βάλεις fedora και μετά ubuntu και μετά θα μανουριάσεις και θα βάλεις xp. Οποτε, έχοντας μηδενικές linux γνώσεις, λέω να αρχίσεις με ubuntu και σιγά σιγά θα το φτιάξεις όπως θέλεις. Αν μετά θες να κάνεις τα περιέργα του cypher, του wind και του ammar, βάλε και τα υπόλοιπα!
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Fri Jul 03, 2009 2:21 pm

Πραγματικά λόγω του οτι όλες οι διανομές linux είναι linux, το μόνο που διαφέρει και σε ενδιαφέρει σε πρώτη φάση είναι τα support tools , ο Window Manager , o Package Manager και το Community..

Πχ αν βάλεις OpenSUSE το Yast Control Panel θα σε βολέψει πολύ με τα Settings κτλ
Αν βάλεις Ubuntu υπάρχει φοβερό community για google problem solving , τα configurations έχουν λίγο διαφορετική φιλοσοφία κτλ κτλ
Προφανώς σε πρώτο επίπεδο δεν θές να κάνεις ρυθμίσεις για το δίκτυο ή άλλα βασικά πράγματα με το χέρι μέσα από την κονσόλα και αυτή είναι η διαφορά από distro σε distro..

Επίσης η δέυτερη προφανής στο μάτι διαφορά είναι ο Window Mangager , KDE vs Gnome( vs XFCE και μετά πιο lite alternatives )..

Τέλος προσωπικά για desktop χρήση προτιμώ ( και χρησιμοποιώ ) ubuntu..
Ενώ για server/embedded μηχανήματα είναι αρκετά πιο μαζεμένη η arch και το gentoo ( το οποίο φυτοζωεί βέβαια τώρα τελευταία )

Ο wind απο ότι ξέρω είναι του gentoo και αρκετά παιδιά έχουν Debian..
(αλλά κατα βάση όλα το ίδιο πράγμα είναι όπως προανέφερα)

Τέλος ένας ανέξοδος τρόπος για να μην κάνεις format reformat κτλ είναι να στήσεις μια Virtual Machine να δοκιμάσεις όσες διανομές θες ( προφανώς θα έχει αντίκτυπο η virtual machine στο performance , πχ το Ubuntu δεν θα κάνει boot σε 25 seconds , ή δεν θα βγάλεις άκρη με το πιο είναι το πιο ελαφρύ GUI ) και να επιλέξεις..!
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 3rd year

Post by Dreamcatcher » Fri Jul 03, 2009 8:22 pm

Ammar ++

Εξάλλου μέχρι να εξοικειωθείς θα μπορείς να έχεις και όποια έκδοση windows που χρησιμοποιείς( xp να φανταστώ)μέσα σε μια virtual machine. Έτσι αν σε καίει κάτι η σε ξενερώσει κάτι από το linux μπορείς και το κάνεις μέσα από εκεί...Βέβαια αυτό μόνο για την αρχή γιατί στην συνέχεια ότι σε κολώνει πρέπει να το ψάχνεις και να το λύνεις για να πετύχεις την εμβάθυνση που αναφέρεις...
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sat Jul 04, 2009 12:17 am

Εγω παλι διαφωνω.Πρεπει να μπει αποφασισμενος να δαμασει τον πιγκουινο. :smt016

Αν ξερει οτι εχει διεξοδο διαφυγης μπορει στην πρωτη δυσκολια να την κανει.
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Sat Jul 04, 2009 1:39 am

ultimate_aektzis wrote:Εγω παλι διαφωνω.Πρεπει να μπει αποφασισμενος να δαμασει τον πιγκουινο. :smt016

Αν ξερει οτι εχει διεξοδο διαφυγης μπορει στην πρωτη δυσκολια να την κανει.
Όχι ρε, o h4wk είναι man with big cohonas
(άσχετο αλλά έχω ακούσει οτι το να μιλάς για τον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο είναι απο τα πρώτα σημάδια ψυχασθένειας... :smt101 )

χρόνο δε ξέρω αν θα βρεί.... :-p

αποφάσισα πάντως να βάλω ubuntu στον σταθερό μου και μια vitual να τρέχει χp ή vista γιατί τον χρησιμοποιούν κι άλλοι
και να δοκιμάσω στο laptop να στήσω μια Virtual Machine για να δω debian και fedora
και μόλις αποφασίσω ποιά διανομή μ'αρέσει τη περνάω κι εκεί!

@ultimate
hows that for cohonas? Image
@Dreamcatcher
ήμουν απο τους πρώτους έλληνες που έβαλαν vista (συγκεκριμένα τα ultimate) και μάλλον ο μοναδικός που παρέμεινε ευχαριστημένος μέσα στα χρόνια...
Dreamcatcher
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: 3rd year

Post by Dreamcatcher » Sat Jul 04, 2009 7:49 am

h4wk wrote: αποφάσισα πάντως να βάλω ubuntu στον σταθερό μου και μια vitual να τρέχει χp ή vista γιατί τον χρησιμοποιούν κι άλλοι
Απλά να έχεις κατανού ότι θα πρέπει να τους δείξεις πώς ανοίγει η vm μέσα από linux (εντάξει δεν είναι τίποτα :) ).
h4wk wrote:ήμουν απο τους πρώτους έλληνες που έβαλαν vista (συγκεκριμένα τα ultimate) και μάλλον ο μοναδικός που παρέμεινε ευχαριστημένος μέσα στα χρόνια...
Εντάξει γούστα είναι αυτά :-D
Ή και βίτσια :-p :lol:
Βασικά έχει να κάνει με την χρήση που το θες :smt023
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!

Dreamcatcher
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by ~~Wind~~ » Sat Jul 04, 2009 10:20 am

h4wk wrote: ήμουν απο τους πρώτους έλληνες που έβαλαν vista (συγκεκριμένα τα ultimate) και μάλλον ο μοναδικός που παρέμεινε ευχαριστημένος μέσα στα χρόνια...
This is all a bad dream, just a bad dream... :smt015
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sat Jul 04, 2009 12:30 pm

hows that for cohonas?
Τι ειναι η κοχονα? :-p

Παντως το βρισκω λιγο υπερβολικο αυτο που λες.Τρεξε 2-3 live cd απο τις πιο φιλικες διανομες και βαλτα σε ενα μικρο partition.Αλλα φρονιστε να περνας αρκετη απο την ωρα που καθεσαι στο pc, μαζι τους.δηλαδη να γυρνας σε win, μονο για εργασιες που δεν μπορεις να κανεις αλλου.Ετσι θα μπορεις να κρινεις καλυτερα. :smt023
h4wk
Gbyte level
Gbyte level

Post by h4wk » Sat Jul 04, 2009 1:34 pm

ultimate_aektzis wrote:Τι ειναι η κοχονα? :-p
pm'd :-D
ultimate_aektzis wrote: Παντως το βρισκω λιγο υπερβολικο αυτο που λες.Τρεξε 2-3 live cd απο τις πιο φιλικες διανομες και βαλτα σε ενα μικρο partition.Αλλα φρονιστε να περνας αρκετη απο την ωρα που καθεσαι στο pc, μαζι τους.δηλαδη να γυρνας σε win, μονο για εργασιες που δεν μπορεις να κανεις αλλου.Ετσι θα μπορεις να κρινεις καλυτερα. :smt023
δεν έχω χρόνο ρε γαμώτο ακόμα αλλιώς δε με πειράζει να αλλάξω τα φώτα στον σταθερό μου...έτσι κι αλλιώς έχω να του κάνω φορμάτ απο τότε που του έβαλα τα vista ultimate,δηλαδή χρόνια...και ναί τρέχουν ακόμα μιά χαρά και χωρίς προβλήματα :lol:
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”