rapadder wrote:Γενικά στις διοικητικές σχολές είναι πολύ πιο εύκολο να αντιγράψεις γιατί είναι η φύση των μαθημάτων και της εξέτασης τέτοια. Τα περισσότερα μαθήματα είναι θεωρητικά και οι απαντήσεις είναι μέσα από το Βιβλίο (του τύπου σελ67, 2η παράγραφος). Επίσης τα ερωτήματα πολλαπλής επιλογής διευκολύνουν την αντιγραφή. Αντίθετα, στην Πληροφορική τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καταρχάς ο συντελεστής δυσκολίας των μαθημάτων είναι μεγαλύτερος. Αν δεν προλαβαίνεις να γράψεις τα δικά σου δεν θα μπορείς να βοηθήσεις και τον δίπλα. Ειδικά στα προγραμματιστικά μαθήματα το "σωστό" από το "λάθος" μπορεί να διαφέρει σε 3 γραμμές κώδικα. Αν δεν (αντι)γραφούν τότε άδικος κόπος.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο αν φοιτητής του ΔΕΤ, του ΟΔΕ, του Μάρκετινγκ περάσει με αντιγραφή κάποια (θεωρητικά) μαθήματα, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία εξαρτάται περισσότερο από την προσωπικότητα του, δεν πρόκειται κανείς να του ζητήσει να περιγράψει το μοντέλο των 5 διαστάσεων του Porter. Ας πούμε ότι έχει αποκλείσει το 25% των πιθανών θέσεων εργασίας του τομέα του. Αντίθετα, ο Πληροφορικάριος αν βγεί από το Πανεπιστήμιο και δεν ξέρει να γράφει κώδικα είναι τεράστια αποτυχία, γιατί έχει αποκλείσει το 80% των πιθανών θέσεων εργασίας στον τομέα του.
Φυσικά όλα αυτά δε σημαίνουν ότι οι φοιτητές πληροφορικής δεν καταφέρνουν να αντιγράφουν και μάλιστα να περνούν τα μαθήματα με υψηλό βαθμό. Άλλωστε γι'αυτό έπηξε ο ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια στιγμή το να βρεις δουλειά σε εταιρία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Χαρακτηριστικό είναι το τι γίνεται στα εργαστήρια μας... όλη τη χρονιά είναι άδεια, μόνο οι ίδιοι 10 φοιτητές πατούν, και λίγες μέρες πριν την εξεταστική γεμίζει ο κόσμος... (και πάλι όμως μετά τισ 19:30 οι μόνοι που υπάρχουν είναι οι ίδιοι 10 φοιτητές) και φυσικά αν κάθονταν να προγραμματίσουν θα ήταν καλό... αυτό που γίνεται είναι να παίρνουν έτοιμες τις εργασίες των άλλων 10 και να τις "αλλάζουν", ή να ψάχνουν στο net για έτοιμες εργασίες (το να πάρεις ιδέες από παρόμοιες εργασίες το θεωρώ ως ιδιαίτερα αποδοτικό στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά το να κάνεις copy paste έτοιμη εργασία -προηγούμενων χρόνων που τυχαίνει να είναι ίδια με τη δική σου... και ναι το έχω δει κι αυτό. Και μη πει κανείς ότι φταίει ο καθηγητής που έβαλε την ίδια άσκηση...). Επίσης κλασσικά μία εργασία που έχει δωθεί από τον καθηγητή 2-3 βδομάδες πριν (για να μην πω για φέτος που οι περισσότερες εργασίες είχαν 3 μήνες επιπλέον) θα γίνει 3-4 μέρες πριν την παράδοση και σε διάφορα fora (μαζί με το δικό μας) θα εμφανιστούν threads τύπου "πώς γίνεται αυτό", "να πάρουμε παράταση" (το να ρωτήσει πώς γίνεται κάτι το καταλαβαίνω και το έχω κάνει κι εγώ, αλλά όταν ρωτάς για ολόκληρη τη λύση και μάλιστα την τελευταία στιγμή... είναι κάπως...)