Υπάρχει θεός...???

Άσχετα μηνύματα και λοιπές παρεκτροπές.

Υπάρχει θεός...???

Poll ended at Sat Jan 05, 2008 2:34 am

Ναι
21
44%
Οχι
18
38%
Κάποιος ας σε απαλλάξει από τις εργασίες...
9
19%

Total votes: 48
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Professor
Post by redlabel » Sat Dec 08, 2007 6:20 pm

Ισοβίτης wrote:
redlabel wrote:
Shocker wrote: Εννοείς ότι ο χαρακτήρας κάθε ανθπώπου είναι προκαθορισμενος απο το DNA? :shock:
Μια και η αντιπαράθεση Επιστήμης-Εκκλησίας κρίθηκε υπέρ της πρώτης εδώ και αρκετούς αιώνες (ο ανώτερος Κλήρος και η Ιερά Εξέταση δεν έπεισαν τον κόσμο...)

Δ. Γκρ.
Με όλο το σεβασμό, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπαράθεση. Επιστήμη και θρησκεία (αναφέρομαι σε οποιαδήποτε θρησκεία) έχουν ξεχωριστά χωράφια και τα "αντικείμενά" τους δεν θα έπρεπε να συγχέονται (μιλάμε δηλαδή για ξένα, αλλά όχι αλληλοαναιρούμενα αξιωματικά σύνολα). Οι όποιες συγκρούσεις εφανίστηκαν και εμφανίζονται οφείλονται είτε σε ηλίθιους θρησκευτικούς ηγέτες είτε σε ηλίθιους επιστήμονες...

Αλλά επειδή διακρίνω μια μικρή ειρωνεία, να πω ότι το μήνυμα μιας θρησκείας παραμένει σταθερό ανά τους αιώνες, εν αντιθέσει με της επιστήμης το οποίο διαρκώς και σωστά εξελίσσεται... Αυτό δεν σημαίνει ότι η μεν ή η δε "πείθει" τον κόσμο, αλλά πολύ απλά ανταποκρίνεται σε διαφορετικές του ανάγκες.

Αυτά τα ολίγα...
Αν ξαναδείς το κείμενό μου, θα παρατηρήσεις ότι αναφέρθηκα σε αντιπαράθεση "Επιστήμης και Εκκλησίας" και όχι "Επιστήμης και Θρησκείας". Συνεπώς, η προσέγγισή μου αναφερόταν στη σύγκρουση μεταξύ της Επιστήμης και (όπως κι εσύ σημείωσες) κάποιων "εκπροσώπων" της Θρησκείας, ειδικά του ανώτερου κλήρου και των κατά καιρούς "μονάδων κρούσης" του (π.χ. Ιερά Εξέταση, παραεκκλησιαστικές οργανώσεις κλπ.).

Η αντιπαράθεση αυτή ήταν σφοδρή και σημάδεψε κυρίως τον ύστερο Μεσαίωνα - αλλά όχι μόνο. Μας επηρεάζει ακόμη και σήμερα (πχ. σε μερικά ευρωπαϊκά κράτη δεν έχει ακόμη γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους).

Το αν και γιατί πείθει ή όχι - πότε και ποιούς - κάποια Θρησκεία είναι μεγάλο ζήτημα, δεν θα επεκταθώ, αλλά οπωσδήποτε σέβομαι την άποψή σου.

Δ. Γκρ.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by ailouros » Sat Dec 08, 2007 6:47 pm

Έβλεπα μια εκπομπή "Φάκελοι" (σχετικά με τον "μεγαλύτερο Έλληνα κατάσκοπο" ΣτηΒ Λάλα- μεγάλο θέμα και αυτό) και σε μια φάση ένας πρώην αρχηγός της Ε.Υ.Π λέει "Εγω δίνω μεγάλη αξία στην πληροφόρηση/πληροφορία και την έχω σαν θεότητά μου".
Εν ολίγοις κάποτε λατρεύαμε τον κεραυνό που τον φοβόμασταν, καταλάβαμε τι είναι έχασε τις μετοχές του κ.ο.κ. Φρένο στην εξέλιξη της θρησκείας έβαλε ο μονοθεισμός όπου ουσιαστικά βασίζεται στον φόβο του θανάτου και στην ύπαρξη ή μη μεταθανάτιας ζωής ένα μυστήριο που η επιστήμη και η λογική για την ώρα δεν μπορεί να απαντήσει. Και εκεί έγκειται η εξάπλωση και η διάρκεια τέτοιων θρησκειών διότι παρέχουν φόρμουλες αιωνιότητας = πιάσανε το νόημα.
Όσο για την επιστήμη ο Νανόπουλος νομίζω έχει πει ότι ο Θεός είναι μια υπερχορδή και μπορώ να τον εξηγήσω. Γιατί να μην λατρέυω εγώ την θεωρία υπερχορδών και να θεωρώ προφήτη τον κάθε Νανόπουλο;
gidi
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by gidi » Sun Dec 09, 2007 12:02 am

αν για παράδειγμα μία θρησκεία λέει ότι τον άνθρωπο τον έπλασε ο θεός και η επιστήμη ότι είναι εξέλιξη άλλου είδους δεν υπάρχει αντιπαράθεση; ή το ένα ή το άλλο ισχύει και κάποιος έχει άδικο. ή ψάχνεις να βρεις επιστημονικά την απάντηση ή μένεις με το παραμυθάκι που σου έμαθε η γιαγιά σου..
Ο πανεπιστημιακός είναι ένας στοχαστής που δεν ονειρεύεται ποτέ. Μας κυβερνούν οι πλαστές ιδέες, που εμπορεύονται τα πανεπιστήμιά μας. Ο καθηγητής είναι σοβαρόν ζώον. Η σοβαροφάνεια κρύβει το καρδιοχτύπι της μηδαμινότητας
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Sun Dec 09, 2007 1:12 am

Ολα είναι θέμα οπτικής... Αν δεις την Παλαιά Διαθήκη ως ιστορία(δηλαδή κυριολεκτικά) δεν το συζητάμε ότι δεν ισχύει...
Αν την δεις μεταφορικά ειναι μια χαρά...
Απλά, επειδή κάποιοι ιερείς δεν έχουν ανοιχτο μυαλό, απομακρύνουν τους πάντες από την εκκλησία και κατ'επέκταση από την θρησκεία...

Πάντως, δεν ξέρω τι ανάγκη υπάρχει από οργανωμένη θρησκεία...
Γενικά, πιστεύω ότι αν ο καθένας πίστευε σε αυτό ακριβώς που ήθελε, και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν 4-5 'μεγάλες' θρησκείες, η ανθρωπότητα θα είχε γλιτώσει πάρα πολλούς πολέμους και άλλα δεινά(βιβλία που κάηκαν κατα τον Μεσαίωνα κτλ)...

Anyway, για να μην τα χώνω μόνο στην εκκλησία, μια καλή απορία ειναι πόσοι ξέρουν ότι τα πανεπιστήμια ξεκίνησαν από την εκκλησία...
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
Costantine
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Costantine » Sun Dec 09, 2007 1:18 am

.
Last edited by Costantine on Fri Nov 14, 2008 2:12 am, edited 1 time in total.
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Sun Dec 09, 2007 1:34 am

redlabel wrote:Αν ξαναδείς το κείμενό μου, θα παρατηρήσεις ότι αναφέρθηκα σε αντιπαράθεση "Επιστήμης και Εκκλησίας" και όχι "Επιστήμης και Θρησκείας". Συνεπώς, η προσέγγισή μου αναφερόταν στη σύγκρουση μεταξύ της Επιστήμης και (όπως κι εσύ σημείωσες) κάποιων "εκπροσώπων" της Θρησκείας, ειδικά του ανώτερου κλήρου και των κατά καιρούς "μονάδων κρούσης" του (π.χ. Ιερά Εξέταση, παραεκκλησιαστικές οργανώσεις κλπ.).
Το κείμενό σας το διάβασα πολύ καλά πριν απαντήσω (άλλωστε, δε με παίρνει να κάνω και διαφορετικά), οπότε καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε να μειώσετε την αντίληψή μου ως επιχείρημα. Η Εκκλησία δεν είναι ο κλήρος και οι οπαδοί της Χριστιανικής πίστης; Είναι! Άρα, ισχύουν όσα έγραψα προηγουμένως στα περί διαμάχης... Άλλωστε, στο ποστ αυτό αναφέρετε τους υπαιτίους που κατηγορώ κι εγώ (δε διαφωνούμε).
redlabel wrote:Η αντιπαράθεση αυτή ήταν σφοδρή και σημάδεψε κυρίως τον ύστερο Μεσαίωνα - αλλά όχι μόνο. Μας επηρεάζει ακόμη και σήμερα (πχ. σε μερικά ευρωπαϊκά κράτη δεν έχει ακόμη γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους).

Το αν και γιατί πείθει ή όχι - πότε και ποιούς - κάποια Θρησκεία είναι μεγάλο ζήτημα, δεν θα επεκταθώ, αλλά οπωσδήποτε σέβομαι την άποψή σου.

Δ. Γκρ.
Νομίζω ότι όλοι σεβόμαστε τις απόψεις όλων. Διαφορετικά, δε θα είχε νόημα ο διάλογος. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι οι Μεσαιωνιές πρακτικές κάποιων εκκλησιαστικών ηγετών προκάλεσαν και προκαλούν χιλιάδες προβλήματα. Συμφωνώ απόλυτα στο ότι αυτές οι πρακτικές αποτέλεσαν τροχοπέδη για την Επιστήμη. Όμως, το να ρίχνουμε το φταίξιμο στην εκάστοτε θρησκεία αντί στους εκπροσώπους της, είναι σαν να κατηγορούμε το Μαρξ για την κατάσταση στη Ρωσία ή τον Αϊνστάιν για την καταστροφή του Ναγκασάκι...
gidi wrote:αν για παράδειγμα μία θρησκεία λέει ότι τον άνθρωπο τον έπλασε ο θεός και η επιστήμη ότι είναι εξέλιξη άλλου είδους δεν υπάρχει αντιπαράθεση;
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο... Όταν μια θρησκεία λέει πχ ότι "ο θεός έπλασε τον άνθρωπο", δεν εννοεί ότι κάποιο ον πήρε χώμα και λάσπη και έφτιαξε ένα άλλο ον... Θέλει ενδεχομένως να δείξει την πνευματική σχέση του δημιουργήματος με το δημιουργό του. Μια θρησκεία δεν αρνείται την αλήθεια της Επιστήμης για τον απλό λόγο ότι δεν την αφορά. Έχουν ξεχωριστά χωράφια...
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
mei
byte level
byte level
Academic status: N>4

Post by mei » Sun Dec 09, 2007 1:52 am

Δεν υπαρχει θεος.Υπαρχει ομως ο Chuck Norris.
Image
"Bound with all the weight of all the words he tried to say,
chained to all the places that he never wished to stay."
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year
Post by Ganther » Sun Dec 09, 2007 1:54 am

mei wrote:Δεν υπαρχει θεος.Υπαρχει ομως ο Chuck Norris.
+10000 :lol: :lol: :lol: :lol:
elsupreme
Gbyte level
Gbyte level
Post by elsupreme » Sun Dec 09, 2007 3:37 am

Ισοβίτης wrote: Το κείμενό σας το διάβασα πολύ καλά πριν απαντήσω (άλλωστε, δε με παίρνει να κάνω και διαφορετικά), οπότε καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε να μειώσετε την αντίληψή μου ως επιχείρημα.
Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί την αντίληψή σου, προσπαθεί να την επεκτείνει. Καθότι αναφέρεται στους φορείς και όχι στο ιδεολογικό μήνυμα, πράγματα τα οποία δεν συμφωνούν πάντοτε, όπως υποστηρίζεις - οι φορείς είναι θνητοί και σκέφτονται σε ένα δεδομένο χρονικό περιθώριο, με συγκεκριμένες κοινωνικές αξίες. Επιπλέον, μέσα στο χρόνο, ακόμα και το ιδεολογικό μήνυμα αλλάζει ή έστω μεταβάλλεται με βάση (κυρίως) τις αλλαγές στις κοινωνικές πεποιθήσεις (π.χ. τι λέει σήμερα μια θρησκεία για την ομοφυλοφιλία/ τι έλεγε παλιά - τι έλεγαν οι εκπρόσωποί της δηλαδή, το μήνυμα ίσως να μην αλλάζει, η ερμηνεία του όμως σίγουρα εξελίσσεται με το χρόνο).
"Must float like lotus on river... and kill old lady!"
gidi
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by gidi » Sun Dec 09, 2007 4:40 am

πάντα έτσι γίνεται.. παλιότερα μας έλεγαν πως κάποια πράγματα είναι έτσι όπως είναι γραμμένα και όταν κατάλαβαν το λάθος τους μας είπαν πως είναι συμβολικά.

πάντως αυτό που μου την σπάει στις κουβέντες με τους χριστιανούς είναι ότι κάθεσαι και επιχειρηματολογείς για το παράλογο. πχ σου λένε ότι ο χριστός περπάτησε στο νερό και πρέπει εσύ να του εξηγήσεις πως αν κάποιος το προσπαθήσει θα βουλιάξει.

και μιας και τα αρχίσαμε το βάζω πιο πολύ λόγω επαγγέλματος :)

God says do what you wish, but make the wrong choice and you will be tortured for eternity in hell. That, sir, is not free will. It would be akin to a man telling his girlfriend, 'Do what you wish, but if you choose to leave me, I will track you down and blow your brains out.' When a man says this we call him a psychopath and cry out for his imprisonment/execution. When a god says the same, we call him loving and build churches in his honor.

* Computer programmer, Chuck Easttom (William C. Easttom II)
tZoLe
Venus Former Team Member

Post by tZoLe » Sun Dec 09, 2007 12:28 pm

Costantine++

@gidi είσαι πολύ απόλυτος. Νομίζω ότι όσοι πιστεύουν σε μία θρησκεία δεν είναι παράλογοι, ακόμα και αν πιστεύουν ότι ο χριστός περπάτησε στο νερό. Υπάρχουν διάφορες στάθμες πιστών ανάλογα και με τη μόρφωσή τους, τις εμπιερίες τους και το πόσο ανοιχτόμυαλοι είναι. Καλό είναι να ξέρουμξε ότι επιστήμη και θρησκεία έχουν 2 διαφορετικά αντικείμενα. Η επιστήμη δίνει απαντήσεις στον τρόπο της εξέλιξης και της δημιουργίας. Αντίθετα, η θρησκεία αποδίδει την αρχή στο Θεό. Δυστυχώς, πολλοί παπάδες μπλέκουν σε ξένα χωράφια, το ίδιο κάνουν όμως και πολλοί επιστήμονες.
Image
"αν ελευθερία σημαίνει κάτι τελικά , σημαίνει το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν"
George Orwell (1903 - 1950)

έτσι

Θα μας λείψεις μάγκα Σισσέ...σε ευχαριστούμε για όλα...
Tomahawk
Mbyte level
Mbyte level

Post by Tomahawk » Sun Dec 09, 2007 1:53 pm

tZoLe wrote:Η επιστήμη δίνει απαντήσεις στον τρόπο της εξέλιξης και της δημιουργίας. Αντίθετα, η θρησκεία αποδίδει την αρχή στο Θεό. Δυστυχώς, πολλοί παπάδες μπλέκουν σε ξένα χωράφια, το ίδιο κάνουν όμως και πολλοί επιστήμονες.
Εδω θα διαφωνισω.Η θρησκεια εχει ακομα και τωρα (!!! δειτε στην αμερικη την αναζωπυρωση της αντιπαραθεσης εξελιξης και δημιουργισμου) αποψη
και για την εξελιξη
και για την δημιουργια
και ΦYΣΙΚΑ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ οτι ο θεος τους ειναι η αρχη των παντων.Ο θεος για αυτους δεν σταματει στην αρχη αφου επιμενουν οτι επηρεαζει διαρκως τη ζωη μας.Ειτε με τον χριστο ειτε εισακουγοντας προσευχες και κανοντας θαυματα.
Πιστευουν ξεκαθαρα σε θεο επεμβατικο και παρεμβατικο.
Και επειδη θελω να δικαιολογησω λιγο τη θρησκεια να πω οτι αυτη ειχε ιστορικο και πρακτικο λογο που επεκτεινοταν τοσο πολυ.Επρεπε να διαδαξει τα "βασικα" σε αμορφωτο κοσμο.Το προβλημα μου ειναι με τους "εκφραστες" της.Με αυτους που πεισματικα αρνουνται τον ρεφορμισμο.Με αυτους που επιμενουν να διατηρουν βαρβαρες και αναχρονιστικες θρησκευτικες παραδοσεις και αντιληψεις.
Γιατι?
Γιατι οφειλουν παση θυσια να διατηρουν την αντιληψη οτι τα "ιερα" κειμενα τους ειναι ο απολυτος λογος του αδιαμφησβητητου θεου τους.
Απο τη στιγμη που αναθεωρησουν το οτιδηποτε αυτο οδηγει στα εξης ,ατοπα για αυτους, συμπερασματα :
1)Αποδοχη οτι τα κειμενα δεν ειναι ο απολυτος λογος του θεου τους αλλα γραφτηκαν απο ανθρωπους με οτι αυτο συνεπαγεται.
2)Οτι ειναι ο απολυτος λογος του θεου τους αλλα αφου απαιτουν αναθεωρηση δεν ειναι πλεον παντοδυναμος και αλαθητος.Αρα δεν ειναι θεος.
3)Οτι δεν υπαρχει θεος.

Ειναι ισχυροτατη αγκυλωση και απαιτει και την αντιδραση της μορφωμενης κοινωνιας και της επιστημης σταδιακα να επιφερουν η ακομα και να επιβαλουν καποιου ειδους ρεφορμισμο.
Ναι.Επιβαλουν.
Γιατι η "πιστη" εχει απολαυσει free ride για παραπανω απο οτι επρεπε.
Στην συγχρονη διαφωτισμενη δημοκρατικη κοινωνια τα ΠΑΝΤΑ ειναι υπο κριτικη!
Πρεπει να ληξει η περιοδος οπου το να λες "εγω αυτο πιστευω και τελος" να γινεται με ευλαβεια αποδεκτο και να σταματαει καθε κουβεντα.
Πουθενα μεσα της δεν μπορει καποιος να ξεφυγει λεγοντας απλα ετσι πιστευω.
Δεν θα δεις ποτε ενα γιατρο να λεει "πιστευω εχει καρκινο" χωρις αποδειξεις και αιτολογηση.
Δεν θα δεις και δεν θα ηθελες να δεις να αθωωνεται κατηγορουμενος για φονο με την υπερασπιση να υποστηριζει απλα οτι "πιστευει οτι ειναι αθωος".
Μονο στην θρησκεια επιτρεπουμε κατι τετοιο.
Δεκτον.Μπορεις να πιστευεις αυτο που θελεις αλλα σε οποιαδηποτε συναναστροφη σου με την κοινωνια οφειλεις να αιτιολογεις,να χρησιμοποιεις ορθο λογο και να φερνεις αποδειξεις μαζι σου.
Το οτι ετσι λεει η θρησκεια σου και πρεπει οι υπολοιποι να το αποδεχτουμε ειναι απαραδεκτο.
Θα κανουνε και οι παιδοφιλοι "θρησκεια" τελικα την οποια θα οφειλουμε να σεβαστουμε?
Οταν πηγαινει η εκκλησια σε χωρες της αφρικης οπου τα κρουσματα AIDS ειναι τεραστια για να προσυλιτισει σε αυτο το εξαιρετικα προσφορο εδαφος αγνοιας υπονομευοντας την δουλεια των γιατρων και των φαρμακων και των προφυλακτικων :
1)ανταλλασσοντας τα φαρμακα με αγιασμους και προσευχες!!!
2)διδασκοντας οτι τα προφυλακτικα ειναι του διαβολου

αυτο δεν ειναι γενοκτονικου επιπεδου ηλιθιοτητα???
Μα.
Μα.
Μα ετσι "πιστευει"!!!

Οταν μια μανα στελνει το μικρο παιδι της να μαρτυρησει επειδη πιστευει?
Αυτο οφειλουμε να το αποδεχτουμε?

Οταν ενας πιστος δολοφονει γιατρο ο οποιος κανει εκτρωσεις επειδη ετσι πιστευει?
Αυτον οφειλουμε να τον αθωωσουμε?
Αυτος δικαιουται να ειναι υπερανω καθε κριτικης?

Μπορεις να πιστευεις ΟΤΙ γουσταρεις.
Απο τη στιγμη ομως που θα πας να συναναστραφεις με την κοινωνια ,ακομα και με ΕΝΑ ατομο, παυει να εχει σημασια το τι πιστευεις και μετραει το τι μπορεις να υποστηριξεις κριτικα,ορθολογιστικα και αποδεικτικα.Τα πιστευω σου θα ειναι υπο ελευθερη κριτικη και υπο κατ'οικον περιορισμο.

Ειναι φανερο οτι δεν μπορουμε τοσο ευκολα να "ξεφυγουμε" απο την αντιπαραθεση λεγοντας τα του καισαρα...
Η εκαστοτε θρησκεια ερχεται διαρκως σε κοντρα με την επιστημη και τους δημοκρατικους θεσμους μιας κοινωνιας.

Και μια παρατηρηση για την ασχημη εικονα που δινεται στους αθεους (εγω προτιμω ανεξιθρησκος) :
1)Η λεξη προερχεται απο την εκκλησια με στοχο να στιγματισει αντιφρονουντες
2)Η λεξη ειναι ακυρη.Δεν υπαρχουν ονοματα για καποιον που ΔΕΝ πιστευει.Πως ονομαζεις καποιον που ΔΕΝ πιστευει στις νεραιδες?
Καποιον που ΔΕΝ πιστευει στην αστρολογια?
"Το βαρος της αποδειξης ειναι ΠΑΝΤΑ σε αυτον που πιστευει"
3) ΟΛΟΙ ειναι αθεοι! ΟΛΟΙ.
7 δις ατομα ειναι ΟΛΟΙ αθεοι.Απο τι στιγμη που υπαρχουν πανω απο 2 θεοι/θρησκειες αυτοματως με μαθηματικη ακριβεια γινονται ολοι αθεοι.
Διοτι αν εισαι πιστος στον εναν θεο εισαι αυτοματως αθεος για τον θεο του αλλου.Ο αθεισμος απλα παει ενα θεο παραπερα και τους απορριπτει ολους.Αν μπορεις να καταλαβεις την σταση σου απεναντι στους θεους αλλων θρησκειων μπορεις αυτοματως να κατανοησεις τον αθεισμο.
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by redlabel » Sun Dec 09, 2007 5:58 pm

elsupreme wrote:
Ισοβίτης wrote: Το κείμενό σας το διάβασα πολύ καλά πριν απαντήσω (άλλωστε, δε με παίρνει να κάνω και διαφορετικά), οπότε καλό θα ήταν να μην προσπαθείτε να μειώσετε την αντίληψή μου ως επιχείρημα.
Δεν νομίζω ότι αμφισβητεί την αντίληψή σου, προσπαθεί να την επεκτείνει. Καθότι αναφέρεται στους φορείς και όχι στο ιδεολογικό μήνυμα, πράγματα τα οποία δεν συμφωνούν πάντοτε, όπως υποστηρίζεις - οι φορείς είναι θνητοί και σκέφτονται σε ένα δεδομένο χρονικό περιθώριο, με συγκεκριμένες κοινωνικές αξίες. Επιπλέον, μέσα στο χρόνο, ακόμα και το ιδεολογικό μήνυμα αλλάζει ή έστω μεταβάλλεται με βάση (κυρίως) τις αλλαγές στις κοινωνικές πεποιθήσεις (π.χ. τι λέει σήμερα μια θρησκεία για την ομοφυλοφιλία/ τι έλεγε παλιά - τι έλεγαν οι εκπρόσωποί της δηλαδή, το μήνυμα ίσως να μην αλλάζει, η ερμηνεία του όμως σίγουρα εξελίσσεται με το χρόνο).
Έτσι είναι. Η απάντηση μου στον Ισοβίτη ήταν καλοπροαίρετη και δεν προσπάθησε να αμφισβητήσει κάτι. Απλώς, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η δική μου θέση. Sorry, anyway, συμ-forumίτη Ισοβίτη, αν έδωσα λανθασμένη εντύπωση. Ο "αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλλέτω", έτσι δεν λέει η Καινή Διαθήκη;

Δ. Γκρ.
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Sun Dec 09, 2007 9:26 pm

redlabel wrote:
elsupreme wrote:
Έτσι είναι. Η απάντηση μου στον Ισοβίτη ήταν καλοπροαίρετη και δεν προσπάθησε να αμφισβητήσει κάτι. Απλώς, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η δική μου θέση. Sorry, anyway, συμ-forumίτη Ισοβίτη, αν έδωσα λανθασμένη εντύπωση. Ο "αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλλέτω", έτσι δεν λέει η Καινή Διαθήκη;

Δ. Γκρ.
Lol... Οκ, κι εγώ σόρρυ αν παρεξήγησα κάτι, αλλά μου είναι δύσκολο να καταλάβω το ύφος του συνομιλητή μου όταν διαβάζω γραπτό λόγο. :-D
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
redlabel
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Post by redlabel » Sun Dec 09, 2007 9:29 pm

...το καταλαβαίνω, είναι βασικό μειονέκτημα του posting. Τουλάχιστον υπάρχουν τα icons :)

Δ. Γκρ.
crash_override
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by crash_override » Mon Dec 10, 2007 11:27 am

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Μην κάνετε "παράθεση" ξανά και ξανά γιατί τα μηνύματα γίνονται πολύ μεγάλα και είναι κουραστικό...
Αν θέλετε παραθέστε μόνο την απάντηση του προηγούμενου.

Ευχαριστώ.
What to say man...what to say....
Marauder
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Marauder » Mon Dec 10, 2007 10:41 pm

Goethe - Faust

Margaret. How do you feel about religion? Tell me, pray.
You are a dear, good-hearted man,
But I believe you've little good of it to say.
Faust. Hush, hush, my child! You feel my love for you.
For those I love, I'd give my blood and body too,
Would no one of his feelings or of church bereave.
Margaret. That's not enough. We must believe!
Faust. Must we?
Margaret. Ah, could I but impress you, Henry dear!
The Holy Sacraments you also don't revere.
Faust. I do revere them.
Margaret. But without desire, alas!
It's long since you confessed or went to mass.
Do you believe in God?
Faust. My darling, who dare say:
"I believe in God"? You may
Ask priest or sage, and you'll receive
What only seems to mock and stay
The asker.
Margaret. So you don't believe?
Faust. Sweet vision, don't misunderstand me now!
Who dare name Him?
And who avow:
"I believe in Him?"
Who feels and would
Have hardihood
To say: "I don't believe in Him?"
ciao
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by ciao » Wed Dec 12, 2007 4:20 am

Υπάρχει δεν υπάρχει τα περισσότερα όντα διακατέχονται από μια επιθυμία πίστης σε κάτι ανώτερο, πίστη η οποία συνάδει με το γενικότερο περίβαλλον και την ιδιοσυγκρασία του καθενός.
Ένα από αυτά που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η θρησκεία προσπαθεί να δώσει εξήγηση στο γιατί το ανώτερο αυτό ον έφτιαξε τον κόσμο, τον άνθρωπο, κτλ, ενώ η επιστήμη προσπαθεί να δώσει εξήγηση στο πώς φτιάχτηκε ο κόσμος, ο άνθρωπος, κτλ.
S.S.D.D.
Tomahawk
Mbyte level
Mbyte level

Post by Tomahawk » Wed Dec 12, 2007 1:08 pm

A Historical Outline of Modern Religious Criticism in Western Civilization -
http://rationalrevolution.net/articles/ ... ticism.htm
Shocker
Gbyte level
Gbyte level

Post by Shocker » Wed Dec 12, 2007 3:39 pm

Να ρωτησω κατι?Γιατι δν εχετε δικια σας αποψη?Ολο ποσταρετε λινκ για βιβλια/ποιηματα/ιστοριες και δν ξερω γω τι αλλο.

Γράψτε κατι δικό σας...αυτο που ακριβως πιστευετε.

Θα μπορούσα να αρχισω να ποσταρω και εγω ατελειωτα βιβλια και παραπομπες αλλα δν το κανω.
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Wed Dec 12, 2007 3:42 pm

Shocker, το να ποστάρεις ένα link σημαίνει ότι συμφωνείς μαζί του... Οπότε, από το να το γράφεις εσύ που στην τελική δεν είσαι αρθρογράφος σε επάγγελμα και μπορει να μην βγαίνει ακρη το βάζεις με ένα link... Δεν ειναι κατακριταίο δε καμία περίπωση...
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
gidi
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by gidi » Wed Dec 12, 2007 5:25 pm

Shocker wrote:Να ρωτησω κατι?Γιατι δν εχετε δικια σας αποψη?Ολο ποσταρετε λινκ για βιβλια/ποιηματα/ιστοριες και δν ξερω γω τι αλλο.

Γράψτε κατι δικό σας...αυτο που ακριβως πιστευετε.

Θα μπορούσα να αρχισω να ποσταρω και εγω ατελειωτα βιβλια και παραπομπες αλλα δν το κανω.
Ερώτηση: Είμαι και εγώ ένας νέος του 21ου πρώτου αιώνα και έχω κι εγώ ένα μεγάλο πρόβλημα όπως πολλοί άλλοι της ηλικίας μου το έχουν. Η διάφορα όμως είναι ότι αυτοί δεν γνωρίζουν την αλήθεια ενώ την γνωρίζω και εξακολουθώ να την πράττω. Μιλώ για την αυτοϊκανοποίηση ή τον αυνανισμό. Έχει χρόνια που προσπαθώ να νικήσω αυτόν τον πειρασμό και δεν τα καταφέρνω. Ίσως επειδή δεν το προσπάθησα όπως έπρεπε. Πάω εκκλησία κάθε Κυριακή. Νηστεύω όλες τις νηστείες του χρόνου, προσεύχομαι όμως πάλι δεν τα καταφέρνω. Μπορείτε να μου εισηγηθείτε μερικούς τρόπους έτσι ώστε να νικήσω αυτόν τον πειρασμό;

[ απαντάει ο Dr Ανανίας Καβάκας, Νευρολόγος-Ψυχίατρος ]

http://www.jesuslovesyou.gr/Youth/Articles/Y4.htm
Post Reply

Return to “off-topic”