ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΗ Από μία κλωστή κρέμεται η ισορροπία του συστήματος Εκτυπώσιμη σελίδα
Στα όριά του έφτασε το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς οι απεργοί της ΔΕΗ, που αντιδρούν στην κατάργηση του ασφαλιστικού φορέα τους και στην ένταξή τους στο ΙΚΑ, σκληραίνουν τη στάση τους.
Του Χρήστου Βήττα
Χθες, δεύτερη ημέρα του τετραήμερου απεργιακού αγώνα, η απεργιακή επιτροπή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έθεσε εκτός λειτουργίας άλλες πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες προστίθενται στις έξι μονάδες που είχαν βγει εκτός λειτουργίας την πρώτη ημέρα της απεργίας, ενώ δεν λειτουργούν ακόμη τρεις μονάδες, που βρίσκονται σε προγραμματισμένη συντήρηση. Το συνολικό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας από τις δεκατέσσερις ανενεργές μονάδες ανέρχεται σε 3.675 μεγαβάτ και η διοίκηση της ΔΕΗ προειδοποιεί πλέον ανοιχτά ότι το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ βρίσκεται προ των πυλών.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
“Η θέση εκτός λειτουργίας ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εγκυμονεί σήμερα σημαντικά αυξανόμενους κινδύνους για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης”, επισημαινόταν σε χθεσινή ανακοίνωση της επιχείρησης. Με την ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι, “εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα καταστούν αναπόφευκτες οι εκ περιτροπής περικοπές της ηλεκτροδότησης των πελατών της επιχείρησης”. Η σύσταση της ΔΕΗ προς τους καταναλωτές είναι:
- Στους οικιακούς πελάτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και ανελκυστήρων όλες τις ώρες του 24ωρου, κυρίως κατά την αιχμή ζήτησης.
- Στις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα απολύτως αναγκαία επίπεδα.
- Στους αγρότες να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατόν τη χρήση αντλητικών συγκροτημάτων.
Οι πέντε μονάδες που τέθηκαν χθες εκτός λειτουργίας είναι: η 4η του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 300 μεγαβάτ, η 4η του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, 300 μεγαβάτ, η 4η του Λαυρίου, 580 μεγαβάτ, η 9η του Αγίου Γεωργίου (Κερατσίνι), 200 μεγαβάτ, και η 3η του Αλιβερίου, 140 μεγαβάτ. Προχθές είχαν σβήσει οι παρακάτω μονάδες: 2η ΑΗΣ Αμυνταίου, 300 μεγαβάτ, 2η ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, 125 μεγαβάτ, 3η ΑΗΣ Καρδιάς, 300 μεγαβάτ, 2η ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, 300 μεγαβάτ, 1η ΑΗΣ Μεγαλόπολης, 125 μεγαβάτ, και 1η ΑΗΣ Λαυρίου, 150 μεγαβάτ.
Σε μία ύστατη προσπάθεια διατήρησης της ευστάθειας του δικτύου, η ΔΕΗ εξισορρόπησε σε έναν βαθμό την απολεσθείσα ενέργεια των 3.675 μεγαβάτ με την εισαγωγή των 1.000 μεγαβάτ, που τα πλήρωσε πανάκριβα, καθώς και με άλλα 1.000 μεγαβάτ που παρήγαγε από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, σε μία περίοδο κατά την οποία τα υδατικά αποθέματα στερεύουν.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ
Πάντως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος χθες από την Πτολεμαΐδα κατήγγειλε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. “Την ευαισθησία μας στον καταναλωτή την εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Είναι απαράδεκτο να ζητάμε εγγράφως ένα ραντεβού με την αρμόδια υπουργό για το ασφαλιστικό και να μη μας έχει απαντήσει ακόμη. Εμείς απαντάμε με τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής στη μεγαλειώδη απεργία του κλάδου. Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του ασφαλιστικού φορέα μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα και, για ό,τι κι αν συμβεί, μοναδική υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση”, διεμήνυσε. Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα στη “Μ” ότι “οι απεργοί της Μεγαλόπολης είναι έτοιμοι να βγάλουν δύο μονάδες των 300 μεγαβάτ εκτός λειτουργίας, αλλά τους κρατάμε με τα δόντια. Εάν δεν βρούμε ανταπόκριση από την κυβέρνηση, θα προχωρήσουμε στο κράτημα και αυτών των μονάδων και τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αντοχή του συστήματος”.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΩΛΙΑ
Το σβήσιμο ή όχι των μονάδων της Μεγαλόπολης ήταν σε έναν βαθμό συνάρτηση της συνάντησης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες βράδυ μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια και του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στον υπουργό, ο οποίος τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να συναντηθούν τα δύο μέρη. Βεβαίως ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει αρμοδιότητες στο ασφαλιστικό, αλλά οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι ο κ. Φώλιας ως αρμόδιος υπουργός για τη ΔΕΗ θα μπορούσε να κάνει θετική παρέμβαση για τον ασφαλιστικό φορέα της επιχείρησης. Άλλωστε οι συνδικαλιστές υπογράμμιζαν χθες ότι και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος προφορικά τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ΟΑΠ/ΔΕΗ. Επίσης με επιστολή του στα στελέχη και στους εργαζόμενους της επιχείρησης υπογράμμισε ότι “όλοι μας πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα στο σοβαρό θέμα του ασφαλιστικού, που απασχολεί τους εργαζόμενους”.
Πάντως, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, οι απεργοί της ΔΕΗ είναι αποφασισμένοι να κατεβάσουν τους διακόπτες και άλλων μονάδων, οπότε το μπλακ άουτ θεωρείται βέβαιο. Αυτήν την αποφασιστικότητα θα διαμηνύσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει η ΓΕΝΟΠ στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.
Μαρ 05, 2008
Πηγή:
http://www.makthes.gr/index.php?name=Ne ... &sid=13807
Αγωγή κατά της απεργίας κατέθεσε η ΔΕΗ, ενώ η ΓΕΝΟΠ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της απεργίας στη ΔΕΗ (5/3/2008)
Την ώρα που οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί το γενικευμένο «μπλακ άουτ», η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή για την κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, που αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις έως την επόμενη Τετάρτη.
Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η ΔΕΗ στην αγωγή της επικαλείται το επιχείρημα ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για τη λειτουργία της εταιρίας.
Την ίδια ώρα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για την υπαγωγή του ασφαλιστικού τους ταμείου στο ΙΚΑ, αποφασίζοντας να πραγματοποιήσει νέες κυλιόμενες 24ωρες απεργίες έως την επόμενη Τετάρτη, οπότε θα υπάρξει νέα σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, διάρκειας ωρών, συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς ήδη εκτός λειτουργίας βρίσκονται 19 μονάδες της ΔΕΗ, κάτι που αντιστοιχεί σχεδόν στο 50% της συνολικής παραγόμενης ισχύος.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά, καθώς και στην Αττική. Στο Λεκανοπέδιο, οι μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σημειώνονται κυρίως στα Βόρεια και τα Δυτικά προάστεια.
To βράδυ της Τετάρτης, μεγάλα τμήματα της Ηπείρου βυθίζονταν κατά διαστήματα στο σκοτάδι. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν στον Εύοσμο, στην Πολίχνη, στην Σταυρούπολη, στους Αμπελόκηπους και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 200 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με την κατάσταση, ο υπουργός Χρ.Φώλιας ζήτησε από τη ΔΕΗ να δίνει εκ των προτέρων λεπτομερή ενημέρωση για το πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Η ΔΕΗ απεύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλους τους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων, ανελκυστήρων κλπ όλες τις ώρες του 24ώρου και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 10:00 έως 14:00 και από 18:30 έως 21:30.
Δεν συντρέχει κανένας λόγος να αρθεί η εξαίρεση που έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τον ΟΑΠ/ΔΕΗ, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ κατά των απεργών εργατών της ΔΕΗ που αγωνίζονται για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση εφόσον απέτυχε με απειλές και συκοφαντίες να κάμψει την απεργιακή κινητοποίηση, αξιοποιώντας τη διοίκηση της ΔΕΗ, επιχειρεί τώρα μέσω των δικαστηρίων να απαγορεύσει την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στο λεκανοπέδιο της Αττικής, οι οποίες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εξανάγκασαν πολλές βιοτεχνικές μονάδες να «κατεβάσουν τα ρολά» και να μη λειτουργήσουν σήμερα, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει μέχρι τη λήξη της απεργίας.
Το ΒΕΑ επισημαίνει: «Ο φαύλος κύκλος των προβλημάτων διευρύνεται, κρατώντας ομήρους τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι συνέπειες της απεργίας της ΔΕΗ είναι ανυπολόγιστες, εφόσον απειλούν ευαίσθητα προϊόντα, απορυθμίζουν προγραμματισμούς μηχανημάτων παραγωγής δημιουργούν απώλεια χρόνου εργασίας και συνδέονται με οικονομική απώλεια για τις επιχειρήσεις».
Το ΒΕΑ δηλώνει ότι προτίθεται να προστατέψει τις επιχειρήσεις του αναζητώντας τρόπους αποζημίωσής τους από τις ζημιές που υφίστανται.
Πηγή:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=879735