Εξωτερικός σκληρός, απορίες...

Συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με hardware.
Post Reply
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Εξωτερικός σκληρός, απορίες...

Post by marios » Wed Mar 19, 2008 4:25 pm

Guys σήμερα πήρα ένα εξωτερικό(σύνδεση με usb) σκληρό και επειδή δεν είχα ξανά έχω κάποιες απορίες:
1)Μπορώ να εγκαταστήσω Linux σε αυτόν και να κάνω boot από εκεί; αν ναι τι αλλαγές πρέπει να κάνω στο BIOS;
2)επειδή οι υπολογιστές μου ειναι εντελώς αρχαιολογίες(κυρίως από RAM) με αποτέλεσμα να κάνουν να ανοίξουν 10 ώρες λόγω των antivirus/firewall/whatever else εφαρμογών και γενικά σέρνονται, μπορώ να τις μεταφέρω στον εξωτερικό τις υπόλοιπες(εννοώ το installation να γίνεται στον εξωτερικό, ώστε να μην επιβαρρύνεται ο κεντρικός σκληρός); και αν ναι, πάλι τι αλλαγές πρέπει να κάνω;
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Re: Εξωτερικός σκληρός, απορίες...

Post by gasparosoft » Wed Mar 19, 2008 4:42 pm

Επιδή είναι εξωτερικός,δεν ξέρω αν δεις και κάποια σπουδαία διαφορά.Εγώ πάντως θα σου συνιστούσα τίποτα από αυτά που λες να μην κάνεις.Γιατί αν βγει καταλαθώς καμμιά μπρίζα ή κουνηθεί κανένα usb καλώδιο και κλείσει θα την πατήσεις άγρια.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Wed Mar 19, 2008 5:22 pm

Γίνεται να εγκαταστήσεις λειτουργικό σε εξωτερικό σκληρό, αλλά οι επιδόσεις θα είναι τόσο χαμηλές που θα σε αφήσουν με τις χειρότερες εντυπώσεις (με αποτέλεσμα να σχηματίσεις και λάθος γνώμη για το λειτουργικό).
Αν το PC έχει πάνω από 256MB RAM βάλε ubuntu gutsy στον κανονικό σκληρό και δε θες ούτε antivirus ούτε antispyware κλπ.(Πριν 2 μέρες εγκατέστησα Fluxbuntu 7.10 σε έναν Pentium II 350MHz με 64MB RAM και nVidia Riva TNT2 M64 και τρέχει, λίγο αργά βέβαια και χωρίς εφέ, αλλά για instant-messaging, web-browsing, απλή επεξεργασία κειμένου, γράψιμο κώδικα στο gedit και compile από γραμμή εντολών και κάνενα κλώνο του arkanoid καλό είναι).

Συμπλήρωση : Σημειωτέον οτι το FluxBuntu έρχεται με τον fluxbox αντί για GNOME που είναι αρκετά πιο "εξωτικό" ως προς την ευκολία χρήσης (με λίγα λόγια σπαρτιάτικο interface), αλλά με λίγες αλλαγές μπορεί να έρθει στα μ'ετρα του καθενός.
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Wed Mar 19, 2008 5:27 pm

Έχω ένα Pentium 4(;) στα 1,7GHz(που είναι και το μόνο καλό χαρακτηριστικό του υπολογιστή) με 256RAM και 16M κάρτα γραφικών! Όπως και 20GB σκληρό, εξού και το ότι δεν το έχω εγκαταστήσει τίποτα στον κεντρικό σκληρό και σκέφτομαι για τον εξωτερικό...
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Wed Mar 19, 2008 5:32 pm

Πάρε έναν εσωτερικό των 80gb και θα είσαι μια χαρά και βάλε ότι λειτουργικό θες.
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Wed Mar 19, 2008 5:34 pm

Θα χρειαστεί να κάνω εγχείρηση στον laptop και δεν το πολυψήνω... Θα πάρω καινούργιο από Σεπτέμβρη καλως εχόντων... Καμία ιδέα για τώρα με τον εξωτερικό;
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Wed Mar 19, 2008 5:35 pm

Bάλε όλα τα τραγούδια σου και ότι άλλο media έχεις...Δεν αξίζει για τίποτα άλλο.
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by Master_ex » Wed Mar 19, 2008 5:37 pm

Από το bios θα διαλέξεις να κάνει boot από το usb αλλά και εγώ δεν νομίζω πως αξίζει να το κάνεις, περίμενε μέχρι να πάρεις καινούριο pc και κάνεις dual-boot τότε ;)
[οφφ] Μα καλά τι έχετε πάθει όλοι με το linux :smt016 [/οφφ]

edit
Όπα τώρα κατάλαβα τι είπα :smt013
Λοιπόν θα επιλέξεις από το bios να κάνει boot από το cd.
Αφού βάλεις το cd του linux θα τρέξει σε live cd λειτουργία. Αν θέλεις το κάνεις εγκατάσταση, οπότε τότε θα επιλέξεις σε ποιον δίσκο θα το εγκαταστήσεις και στη προκειμένη τον εξωτερικό. Ελπίζω πως αν και είναι εξωτερικός θα τον αναγνωρίζει κανονικά.
Δεν ξέρω κάποια στιγμη που θα θέλεις να διαγράψεις τον σκληρό δίσκο αν με ένα φορμάτ του διαγράφεται επιτυχώς και το grab(λογικά ναι / έχω διαβάσει πως υπάρχουν προβλήματα όταν έχεις λίνουξ και windows και θέλεις να διαγράψεις τα 1α). Καλύτερο είναι να μην το επιχειρήσεις καθώς οι εξωτερικοί είναι κατά βάση για τη λειτουργία που λέει ο gasparosoft...
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by marios » Mon Mar 31, 2008 11:56 pm

Μια απορία ακόμα:
Ξέρει κανείς πως ρυθμίζω τον εξωτερικό(ή τον εσωτερικό μου, δεν με πειράζει αυτό) σαν additional resource στην RAM, ώστε να μου αυξηθεί η χωρητικότητα της RAM;
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Tue Apr 01, 2008 12:03 am

Κανεις μεσα απο το λειτουργικο: Πινακας ελεγχου-->Συστημα--->για προχωρημενους--->επιλεγεις το πρωτο εκ των 3 κουμπιων που λεει ρυθμισεις --->Για προχωρημενους--->Στο κατω μερος της σελιδας πατας αλλαγη και βαζεις νουμερα στα κελια(σε mb)
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school

Post by stoupeace » Fri Aug 07, 2009 8:00 pm

Ασχετο από τα παραπάνω, αλλά κολλάει στο θέμα.

Ποιες εταιρείες λέτε να εμπιστευτώ για εξωτερικό σκληρό? Χρειάζομαι έναν αυτές τις μέρες τουλάχιστον 500GB και κάτω από 100 ευρά.

Τα φώτα σας :smt006
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Fri Aug 07, 2009 8:10 pm

Stoupeace wrote:Ασχετο από τα παραπάνω, αλλά κολλάει στο θέμα.

Ποιες εταιρείες λέτε να εμπιστευτώ για εξωτερικό σκληρό? Χρειάζομαι έναν αυτές τις μέρες τουλάχιστον 500GB και κάτω από 100 ευρά.

Τα φώτα σας :smt006
Western Digital.. Σκυλιά είναι... Και νομιζω στην χωρητικότητα που ψάχνεις θα βρεις με 70ευρώ στο Saturn..
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by stoupeace » Fri Aug 07, 2009 8:18 pm

proskopos wrote:Western Digital.. Σκυλιά είναι... Και νομιζω στην χωρητικότητα που ψάχνεις θα βρεις με 70ευρώ στο Saturn..
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303502
2-3 άτομα μου είπανε με κλειστά μάτια western. Και ο από πάνω ειναι 1Τ με 80, μια χαρά μου φαίνεται και βαριέμαι να το ψάξω και παραπάνω! Thanx!
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Fri Aug 07, 2009 10:05 pm

Stoupeace wrote:
proskopos wrote:Western Digital.. Σκυλιά είναι... Και νομιζω στην χωρητικότητα που ψάχνεις θα βρεις με 70ευρώ στο Saturn..
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.303502
2-3 άτομα μου είπανε με κλειστά μάτια western. Και ο από πάνω ειναι 1Τ με 80, μια χαρά μου φαίνεται και βαριέμαι να το ψάξω και παραπάνω! Thanx!
Ο συγκεκριμενος ειναι παρα πολυ καλος για περιστασιακο backup αλλα αν θες να μεταφερεις συχνα μεγαλα αρχεια θα βαρεθεις την ζωη σου μεχρι να τα περασει μεσω usb.
Προσωπικα θα πηγαινα (απο ετοιμες λυσεις παντα) στα the best of the best που ειναι συνηθως οι lacie http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.304199
εχει μεν μικροτερη χωρητικοτητα αλλα εχει πολυ περισσοτερους τροπους συνδεσεις, καλυτερο controller στο κουτι (therefore πιο αξιοπιστο) και μου αρεσει και το μπλε φωτακι μπροστα. :-p
Η optimal λυση για συνδιασμο χωρητικοτητας/αξιοπιστου σκληρου δισκου μαζι με σωστο, αξιοπιστο κουτι με πολλες συνδεσεις, εξωτερικη τροφοδοσια και αν γινεται και κουμπακι on/off θα γινοταν φυσικα με ξεχωριστη λυση κουτι + σκληρο. Θα εβγαινε βεβαια ~100-110 ευρω αλλα θα μπορουσες να συνδιασεις εναν WD blue/black 1TB με ενα παρα πολυ καλο Icy-box και θα ειχες την καλυτερη/ανθεκτικοτερη λυση ενω θα διατηρουταν και η εγγυηση σε περιπτωση που ανοιγες το κουτι για να ανακτησεις τα δεδομενα σου αν γινοταν καποιο mailfunction (οπως συμβαινει συχνα σε εξωτερικους). :) :)
ImageImageImageImageImageImageImage
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by stoupeace » Fri Aug 07, 2009 11:10 pm

Kάτι που παρατήρησα στα 2 παραπάνω links. Εκει που λέει για τη συμβατότητα ο WD δεν αναφέρει linux. Ομως πολλοί εξωτερικοί που είδα δεν ανέφεραν linux, και αποκλείεται κανεις να μην υποστηρίζει. Το ότι δεν το γράφει λοιπόν σημαίνει και ότι δεν θα τον αναγνωρίζει το linux?
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Fri Aug 07, 2009 11:19 pm

Το ότι δεν το γράφει λοιπόν σημαίνει και ότι δεν θα τον αναγνωρίζει το linux?
Tσου, μια χαρα θα το βλεπει μεσω usb οπως θα εβλεπε και ενα memory stick ανεξαρτητως λειτουργικου. :-p
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sat Aug 08, 2009 12:17 pm

Εγω δεν εχω καποιο προβλημα με τον δικο μου wd.Αν και ειναι 5 χρονων...
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by stoupeace » Tue Aug 11, 2009 4:24 am

Λοιπον πήρα τελικά τον WD του ενός terra. Αρχισα να αντιγραφω πολλά πράγματα από το pc μου και σε κάποια φάση φτάνει σε ένα αρχείο που είναι 5.5GB. Εκει κολλάει και βγάζει false error ότι δεν υπάρχει disk space available (ενώ υπάρχει 600GB και πλέον).

Τεσπά, το έψαξα και είδα ότι είναι fat32 και ότι σε τέτοιο σύστημα δεν μπορείς να αντιγράψεις ένα single αρχείο που είναι πάνω από 4GB νομίζω. Η αηδία είναι ότι ήδη είχαν μπει τα πάντα εκτός από το συγκεκριμένο αρχείο, και αντέγραφα όοοολη μέρα, επομένως το format σε ntfs δεν θα έχει πολύ πλάκα.

Αυτά τα προγράμματα που κυκλοφορούν για να αντιγράφεις μεγαλύτερα αρχεία σε fat32 είναι αξιοπιστα?

http://www.online-tech-tips.com/free-so ... and-vista/
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Tue Aug 11, 2009 9:57 am

Δεν τα ξερω αυτά τα προγράμματα για να σου πω.. Αλλα γιατι δεν κόβεις το αρχειο σου με το winzip σε μικρότερα συμπιεσμένα αρχεια και όταν τα μεταφέρεις στον εξωτερικό σκληρό να τα ενώσεις πάλι...;
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
cypher
Venus Former Team Member

Post by cypher » Tue Aug 11, 2009 11:29 am

H λυση ειναι πολυ απλη χωρις να σβησεις καποιο απο τα αρχεια που εχεις ηδη μεσα.
Ακολουθεις αυτα και τον κανεις convert σε ntfs http://support.microsoft.com/kb/307881/el
Η εντολη ειναι νομιζω ιδια σε ολες τις εκδοσεις του λειτουργικου.
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by stoupeace » Tue Aug 11, 2009 12:37 pm

@proskopos: Το πρωτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να το μοιράσω σε μικρότερα αρχεία αλλά δεν ήξερα πως να το κάνω :lol:

@cypher: Σταμάτα να ξέρεις πράγματα. Thanx :-D
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
Post Reply

Return to “Hardware”