Windows vs Linux on user-friendliness

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: Windows vs Linux on user-friendliness

Post by Erevodifwntas » Tue Mar 25, 2008 10:49 pm

Δυστυχώς δε θυμάμαι το όνομα του IDE (ο Fo@ νομίζω ότι θα με καλύψει σε αυτό).

Το πρόβλημα με το Linux δεν είναι μόνο το interface του (που μετά από αρκετή δουλειά -ειδικά αν το κάνεις για πρώτη φορά- μπορεί να πατήσει κάτω οποιοδήποτε interface άλλου λειτουργικού -το οποίο όμως είναι διαθέσιμο αμέσως μετά το install), αλλά και η νοοτροπία IKEA που έχει... Ναι συμφωνώ ότι για τον Power User το Linux είναι παράδεισος (power user είναι συχνά διαστροφικό ον), ωστόσο για το μέσο άνθρωπο είναι απλά ένα πράγμα που δεν του κάνει εύκολα τη δουλειά του.

P.S. τι να το κάνω ότι έχει λίστα με 1000 εφαρμογές από τη στιγμή που όταν διαβάζω τα ονόματά τους δεν καταλαβαίνω Χριστό... Γιατί όλα τα προγράμματα του Linux έχουν τσακωθεί με τη κοινή λογική στο θέμα των ονομάτων????
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Tue Mar 25, 2008 10:51 pm

cyberpython wrote:Πρώτον, θεωρώ το χαρακτηρισμό freetard χιουμοριστικό, αλλά αν εγώ είμαι freetard τί είναι κάποιος που πληρώνει (ένα καθόλου ευτελές ποσό) για να κάνει τα ίδια πράγματα;
Κατά τη γνώμη μου, το σφάλμα στη λογική σου είναι στο "τα ίδια πράγματα". Και ο ευκολότερος τρόπος να δεις αν κάτι έχει αξία για κάποιον είναι με το αν πληρώνει για να το χρησιμοποιήσει.

Anyway. Ας τοποθετηθώ κι εγώ: Κατά τη γνώμη μου, τα Gnome/KDE (και ειδικά το KDE4!) είναι αρκετά χαμηλά από user friendliness εκτός κι αν θες να κάνεις 2-3 πράγματα που δεν θα είναι και πολύ advanced. Από Windows, η μόνη έκδοση που μου φαίνεται ψιλοκαλή ήταν τα XP. Τα Vista είναι εντελώς κατεστραμμένα και από εμφάνιση και από usability - ειδικά π.χ. το start menu... ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο: shut down χωρίς confirmation, 3-4 είδη διαφορετικών sleep modes κρυμμένα σε ένα υπομενού μαζί με το restart, ένα κάρο επιλογές σε μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα (χμ, linux developers θα ήταν πριν πάνε στην Μ$ αυτοί που το σχεδιάσανε :-D ) χωρίς εικονίδια για γρήγορη αναγνώριση (που υπήρχαν στην προηγούμενη έκδοση!), μενού εφαρμογών που είναι μικροσκοπικό και scrollable (όχι, το search δεν το σώζει) κτλ. Και αυτό το UAC! Να το απενεργοποιήσεις δεν νιώθεις ασφαλής, αλλά την ψυχική σου υγεία δεν τη θες;

Αυτό τον καιρό παίζω με το Mac OS X. Εμφανισιακά είναι κατά τη γνώμη μου το πιο όμορφο λειτουργικό (και όχι, όσα skins κι αν βάλει το Linux δεν μπορεί να μασκαρευτεί επιτυχώς διότι τότε η ομορφιά του γίνεται κυριολεκτικά skin-deep). Επίσης τα animations του φαίνονται φυσικά και πως έχουν κάποιο νόημα (π.χ. exposé) - τα ανατινασσόμενα παράθυρα του compiz είναι λίγο οut there... Το μόνο πρόβλημά του είναι η συμβατότητα με εφαρμογές και ειδικά τα παιχνίδια (αυτά και το Visual Studio είναι ο μόνος λόγος που έχω βάλει και Windows - αν και από το Visual Studio έχω αρχίσει να απεξαρτούμαι). Αν έπρεπε να ρίξω κάπου την ψήφο μου, αυτό θα ήταν κάτι μεταξύ Mac OS X και XP. Για να μπορέσω να καταλήξω θέλω να ξεζουμίσω κάποια στιγμή και το Χcode (η πρώτη επαφή μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα).

++ στον Erevo για την "νοοτροπία ΙΚΕΑ". :smt082 Ως γνωστόν, UNIX *is* user friendly. It's just very selective about who its friends are.
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Tue Mar 25, 2008 11:16 pm

Erevodifwntas wrote: P.S. τι να το κάνω ότι έχει λίστα με 1000 εφαρμογές από τη στιγμή που όταν διαβάζω τα ονόματά τους δεν καταλαβαίνω Χριστό... Γιατί όλα τα προγράμματα του Linux έχουν τσακωθεί με τη κοινή λογική στο θέμα των ονομάτων????
Όταν επιλέγεις ένα πρόγραμμα, από κάτω εμφανίζεται περιγραφή ;)

Όσον αφορά το MacOS δε θα έπρεπε καν να αναφέρεται σε αυτό το thread, αφού είναι λειτουργικό που αφορά αποκλειστικά μηχανήματα από την Appple και είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί σωστά σε αυτά (βέβαια λειτουργεί και σε PC, αλλά πως, με τι drivers και με πόση προσπάθεια... Όσο για το φίλο mikem4600, μάλλον είχε τραυματική εμπειρία από κάποια έκδοση του ubuntu, αν κρίνω από ένα πιο παλιό του post που θυμήθηκα... Εγώ θα επανέλθω στην πρότασή μου για την 8.04 που έρχεται τον Απρίλιο...)
(Ξέρω... είπα οτι δε θα το συνεχίσω, αλλά θα έσκαγα αν δεν απαντούσα! - Οι άλλοι Linuxαδες του forum που είναι ρε παιδιά;)
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Tue Mar 25, 2008 11:43 pm

cyberpython wrote:Όσο για το φίλο mikem4600, μάλλον είχε τραυματική εμπειρία από κάποια έκδοση του ubuntu, αν κρίνω από ένα πιο παλιό του post που θυμήθηκα...
Μπα, τραβιέμαι με διάφορες διανομές εδώ και μια δεκαετία... Το Ubuntu είναι θεϊκό μπροστά σε διάφορα άλλα ακατανόμαστα :-D και ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησα ως developer (και αποτέλεσε πολιτισμικό σοκ).
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Tue Mar 25, 2008 11:54 pm

ε ρε χαρά! Πήρε 3 χρόνια, αλλά ναι, επιτέλους! Τα νέα παιδάκια του venus είναι σε καλό μονοπάτι!!! Ένα έχω μόνο να πω παιδιά, πείτε ό,τι προλάβετε πριν κάνει Post ο hdkiller γιατί θα μας μηδενίσει όλους :-p

Hint 1:, μη κοιτάτε την επιλογή λειτουργικού μόνο από την εμφάνιση, αλλά από την δουλειά που θέλετε να κάνετε και το τι σας παρέχει. Μπορεί να μην βγαίνουν pc games σε εκδόσεις για linux, αλλά τα win έχουν το meld? Για μένα πχ το meld είναι απίστευτα πιο χρήσιμο!

Hint 2: Σαν επιστήμονες πληοροφορικής κοιτάτε και άλλα πράγματα σε κάποιο λειτουργικό. Πχ, νομίζω όταν είχαν κυκλοφορήσει τα windows xp είχαν πολύ καλή υλοποιήση του tcp/ip stack (40% πιο γρήγορη είχα διαβάσει κάπου). Τώρα νομίζω η καλύτερη υλοποιήση είναι του FreeBSD, δεν είμαι σίγουρος.

Στο προκείμενο όμως, user-friendliness. Guys, από τα xp προτιμώ 1000 φορές τα εφέ του compiz, vista δεν βάζω για 1002 λόγους ενάντια στη Μ$ και mac δεν ψήνομαι. Νομίζω με ubuntu και win xp σε virtual box είμαστε κομπλέ
Costantine
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by Costantine » Wed Mar 26, 2008 12:49 am

.
Last edited by Costantine on Fri Nov 14, 2008 2:10 am, edited 1 time in total.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Wed Mar 26, 2008 1:49 am

//offtopic : και κάτι για να γελάσουμε λίγο : http://www.mslinux.org/ (Διαβάστε οπωσδήποτε τα νέα στα δεξιά :-D :-D :-D )
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Mar 26, 2008 9:21 am

cyberpython wrote: Όταν επιλέγεις ένα πρόγραμμα, από κάτω εμφανίζεται περιγραφή ;)
Το να διαβάσεις 999 περιγραφές για να φτάσεις στο 1000-στο που είναι αυτό που θες... καλύτερα το google search :-)

Πάντως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τον κόσμο όχι ως computer scientists αλλά ως απλοί άνθρωποι (ειδικά αν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι που θα χρησιμοποιήσει ο κόσμος κι όχι μόνο 2-3 άλλοι scientists στην υφήλιο. Διαφορετικά θα είχαμε μείνει με τη μαύρη οθόνη και τα άσπρα -ή όποιο άλλο χρώμα έχετε επιλέξει- γράμματα -που προσωπικά μου αρέσει στο theme των Vista ;-).
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by *estrngd » Wed Mar 26, 2008 10:51 am

Υπάρχουν πολλές διανομές, εγώ έχω μάθει και προτιμώ την fedora, η οποία έχει αρκετά ατού και για εγκατάσταση κλπ. Τα ubuntu για κάποιο λόγο δεν τα συμπάθησα ποτέ.

Ακόμα δεν βρίσκω που υστερεί το linux που χρησιμοποιώ σε userfriendliness με τα vista ή τα xp. Μήπως το να μην κολλάνε, να μην έχουν viruses κλπ, να μην πετάγετε κάθε τόσο το μήνυμα του στυλ αυτό το πρόγραμμα δεν είναι συμβατό, καλύτερα να μην το τρέξεις κλπ, προβλήματα με τα registries κλπ δεν προσθέτει μπόλικη userfriendliness;

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, άπειρες γλώσσες για εγκατάσταση, με ένα απλό yum search γλώσσα / yum install γλώσσα, και όσον αφορά visual programming, υπάρχει πχ το glade-3.

Απλά μάθαμε με τα window$ και δεν μπορούμε να δούμε τίποτα άλλο, εν ολίγοις, γεράσαμε.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Wed Mar 26, 2008 11:14 am

Erevodifwntas wrote:Το να διαβάσεις 999 περιγραφές για να φτάσεις στο 1000-στο που είναι αυτό που θες... καλύτερα το google search :-)
Εχει και search... :-D
rose
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: 4th year

Post by rose » Wed Mar 26, 2008 11:59 am

Αλλο UI και αλλο αυτο δεν μου κάνει install ή δεν βλέπει την κάρτα γραφικών κτλ...
Η ταπεινή μου γνώμη είναι οτι το linux είναι συνεπέστατο ως προς τα UI standards,οπως αυτα έχουν καθιερωθεί απο αλλα συστήματα και δεν θα επεκταθώ σε αυτο...γιατι δουλεύω κιολας... :lol:
Γενικά άλλο λειτουργικό και άλλο Applications...Δεν έχει καμια ευθύνη το linux ή τα windows για κακογραμμένα προγράμματα...
Νομίζω αυτα τα ξέρει ο κάθε επιστήμονας απο το 1 έτος....
που θα πάει θα το δουμε...
fo@
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by fo@ » Wed Mar 26, 2008 12:30 pm

Msn, Outlook, Powerpoint, Excel, Η ονοματολογία των δίσκων (c: d: ... ), .net, cmd, ... . Επειδή τα έχουμε χιλιοακούσει δε σημαίνει ότι η ονοματολογία που συνανταμε στη Microsoft είναι πιο φυσική. Μια σειρά από catchy ονόματα ή απομεινάρια του παρελθόντος (για τα drives μιλάω). Τωρά αν εισέρθουμε σε διάφορες εντολές από κονσόλα, εντάξει εκεί πάω πάσο. Όμως πλέον οι περισσότερες εφαρμογές ας μη γελιόμαστε είναι cross platform οπότε δε θα το πολυσυζητάμε σε κάποια χρόνια.

Επίσης το τελευταίο καιρό στο desktop στο linux δε γράφει π.χ. gaim αλλά Internet Messenger, δε γράφει OpenOffice Writer αλλά Word Processor, δε γράφει Firefox αλλά Firefox Web Browser. Αυτό για ένα απλό χρήστη είναι σαφές καλύτερο από το να πρέπει να θυμάται τα brand names + ότι είναι κατηγοριοποιημένα εξαρχής ανά τύπο εφαρμογής αντί όνομα εταιρίας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το OpenOffice αν και δε εντυπωσιάζει εμφανισιακά, ωστόσο έχει πολύ καλύτερα οργανωμένες τις λειτουργίες του στα menu. Προσωπικά δε χρησιμοποιώ πολύ τύπου Office προγράμματα αλλά θεωρώ ότι το Office 2007 έχει εισάγει ευχάριστη καινοτομία στη διεπαφή με το χρήστη.

To beryl είναι πολύ καλό και καμία σχέση με ένα επιφανειακό καλώπισμα. Απλά ακόμα δεν πιστεύω ότι είναι σε production level μιας και φαίνεται να έχει memory leaks. Επίσης είναι εντελώς προαιρετικό + ότι μπορώ να το βάλω και σε downgraded υπολογιστή.

@Erevodifwntas Δεν έχω δυστυχώς υπόψη το IDE που λες. Προσωπικά gvim και ξερό ψωμί που με έχει σώσει από χιλιάδες ανούσιες πληκρολογήσεις και κουνήματα ποντικιού. Θέλει λίγο χρόνο αλλά μετά ξεδιπλώνεται η λειτουργικότητα του. Δεν έχω κάτι με τα IDE απλά πιστεύω η ουσιώδης συνεισφορά τους σε έναν real programmer είναι το refactoring, code completion/abbreviations και το step by step debuging για όσους γράφουν δυσανάγνωστο κώδικα. Φυσικά χρήσιμα είναι και σε σας τους χρήστες των IDE που θαμπώνεστε από τους μάγους(wizards) και ενώ θέλετε να θεωρείτε ευατούς προγραμματιστές αποφεύγεται να αντικρύσετε τα internals του προγραμματισμού σα το διαόλο το λιβάνι.

Τα προγράμματα εγκατάστασης πακέτων στο linux όπως είπε ο cyberpython έχουν αναζήτηση. Πολύ χρήσιμη λειτουργία αλλά και μια μικρή περιήγηση στα διαθέσιμα πακέτα θα σε φέρει σε επαφή. Όσες φορές το έκανα, συνάντησα προς έκπληξη μου πολλές ενδιαφέροντες εφαρμογές. Αλλά μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και η κατηγοριοποίηση ανάλογα με το είδος.
"With soap, baptism is a good thing"
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Wed Mar 26, 2008 2:04 pm

Κανείς δε μπορεί να κλέψει τον τίτλο του user-friendly λειτουργικού από τα Windows. Υπάρχει όμως το αλλά!
Να κάνω τον μάγκα όντας παράνομος είναι ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ!
Και μη μου πείτε ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει παράνομο software. Και να δώσω ένα κάρο λεφτά για να κερδίσω σε user-friendliness. Όχι guys, δε θα πάρω (ούτε και εσείς παίρνετε καθώς το crack πάει σύννεφο). Θα αναγνωρίσω τα επιχειρήματα του χρήστη υπερ των windows που δεν έχει βάλει ούτε ένα παράνομο πρόγραμμα!
Αν δεν είσαι εταιρεία (που νοιάζεσαι να είσαι συμβατή με τα standards-βλέπε Office,Photoshop κλπ.) δεν έχεις τεράστιο λόγο να είσαι παράνομος και να ευλογείς και τα γένια σου γι'αυτό. Γιατί πολύ απλά δεν είναι κατόρθωμα.
Οι διανομές linux από την άλλη είναι free, με λίγο ψάξιμο βάζεις αντίστοιχα προγράμματα που έχει και στα Windows.
Ποια είναι αυτά;
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Photoshop-->The Gimp, Krita, Pixel image editor Microsoft Office-->OpenOffice Internet Explorer-->Mozilla Firefox, Opera, Epiphany, Konqueror Winamp-->Amarok,Audacious, XMMS Mirc-->XChat, XChat-GNOME, Konversation, irssi AIM, ICQ, MSN, Yahoo!, Jabber-->Pidgin, Kopete, Centericq, Emesene Premiere (Movie Editing)-->Kino, Diva, Cinelerra, Kdenlive, Avidemux, PiTiVi DreamWeaver, FrontPage-->Nvu/Kompozer, Bluefish, Quanta-Plus Adobe Illustrator-->Inkscape Cdex-->SoundJuicer, Grip Nero, Easy CD Creator-->K3b, Gnomebaker, Nero for Linux, Bonfire, Brasero DVDShrink (DVD backup)-->k9copy, with K3b, DVD95 Outlook Professional-->Evolution, Kontact Outlook Express-->Thunderbird, Balsa, Sylpheed, Claws Mail, Kmail, Mutt, SeaMonkey Partition Magic-->Gparted, QTparted, Fdisk, Cfdisk Download Accelerator (Flashget, Getright)-->D4X, Wget, Kget NetMeeting-->GnomeMeeting or Ekiga Voice Chat (Ventrilo)-->TeamSpeak, Mumble VOIP (Skype, Gizmo)-->Skype, Gizmo, Wengo Firewall (ZoneAlarm, BlackIce)-->Firestarter, Guarddog WinFax-->HylaFax Windows Picture and Fax Viewer, Irfanview-->Eye Of Gnome, Gwenview Photo management-->f-spot, Digikam DVD playing (InterActual)-->Ogle, Mplayer, Kaffeine, VLC Visio-->Dia, Dia-Gnome, Kivio Gliffy Publisher-->Scribus WordProcessor-->Abiword Notepad, Wordpad-->Emacs, Gedit, Kedit, Vim, Nano, Mousepad, SciTE, Leafpad Spreadsheet-->Gnumeric Quicken-->Gnucash, KMyMoney, Moneydance, Grisbi, HomeBank Cakewalk (Audio Engineering), Sound Forge-->Audacity, RoseGarden, Rezound, LMMS Acrobat Reader-->AcroRead, XPDF, Evince, KPDF RealPlayer-->RealPlayer Remote Desktop-->Rdesktop, VNC, Terminal Services Client CAD-->QCad News Feeds/Aggregation-->Akregator, Straw, Knode, Liferea Project Management-->Planner 3DSMAX, MAYA-->Blender DC++-->Linuxdcpp Last.fm-->Last.fm for linux or Last-Exit StrokeIt (mouse gestures)-->wayV TI Connect-->tilp Any Plotting Sofware-->RLPlot Windows Vista Aero-->Compiz Fusion (ex Beryl) Objectdock, Rocketdock-->Avant Window Navigator source http://www.myubuntu.gr/index.php/apps/
Δε μπορώ να αρνηθώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά δε μπορούμε να είμαστε αυστηροί με τους open-source programmers. Αντιθέτως, οφείλουμε να είμαστε αυστηροί με τους "closed-source" και επί πληρωμεί programmers.
Μην ξεχνάμε και την πατάτα λειτουργικό Windows Vista, όποιος δεν το θεωρεί είναι μειοψηφία!

Γιατί Linux; (πηγή: http://www.myubuntu.gr/)
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Γιατί Linux Ο μύθος που υπάρχει, ότι το Linux είναι μόνο για άτομα με γνώσεις και φοιτητές σχολών πληροφορικής σιγά σιγά καταρρέει. Το Ubuntu ήταν ίσως η πρώτη διανομή που έφερε το Linux κοντά στον απλό χρήστη. Με κάθε καινούρια έκδοση τα πράγματα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο. Εδώ, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα, αλλά και μερικά από τα μειονεκτήματα, του Linux σε σχέση με τα Windows. Ιοί: Απλά δεν υπάρχουν. Υπολογιστές που κλείνουν μόνοι τους, παράθυρα με διαφημίσεις που ανοίγουν χωρίς να το θέλετε, ιοί που διαδίδονται σε όλες σας τις επαφές εν αγνοία σας, Trojans, Adware, Spyware είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο Linux. Άρα, δεν υπάρχει και ανάγκη για Antivirus που κάνουν το σύστημά σας πιο βαρύ. Σταθερότητα: Λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε οδυνηρές εμπειρίες με τα κολλήματα και τις μπλε οθόνες των Windows. Τα πράγματα βέβαια έχουν βελτιωθεί στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο της σταθερότητας του Linux. Χρήματα: Με την τιμή των Windows Vista Ultimate να φτάνει μέχρι και τα 600 ευρώ, γιατί να μην δοκιμάσει κάποιος κάτι αντίστοιχο που του προσφέρεται δωρεάν και κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα; Πολλοί βέβαια χρησιμοποιούν πειρατικά Windows, κάτι το οποίο φυσικά είναι κατακριτέο, αλλά και με τα “σπασμένα” Windows θα έχετε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες όμως τα updates που για να γίνουν χρειάζονται αυθεντικά Windows. Το Linux είναι δωρεάν και μπορείτε το κατεβάσετε αυτή τη στιγμή ή να παραγγείλετε ένα CD αν δεν διαθέτετε broadband σύνδεση. (Order Ubuntu CD) Πειρατεία: Crack, Serial numbers, patches, είναι λέξεις που θα τις αφήσετε πίσω σας αν μεταβείτε στο Linux. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων που θα βρείτε για Linux είναι δωρεάν. Βέβαια, υπάρχουν και commercial προγράμματα, όπως το Nero για Linux, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία ίσως να είναι και καλύτερα από τα commercial. Προγράμματα: Αγοράζουμε έναν καινούριο υπολογιστή με Windows, τι μπορεί να κάνει αυτός ο υπολογιστής; Ελάχιστα πράγματα, τα προγράμματα που υπάρχουν προεγκατεστημένα είναι περιορισμένα. Στο Linux όμως, όλες οι διανομές έχουν πληθώρα προγραμμάτων, ακόμα και στην έκδοση του Live CD (στο DVD υπάρχουν ακόμα περισσότερα, από την σουίτα γραφείου OpenOffice μέχρι προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Αναβάθμιση: Όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα, αλλά και το ίδιο το λειτουργικό αναβαθμίζονται με ένα κλικ. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται μόνοι σας για το αν κυκλοφόρησε μια καινούρια έκδοση κάποιου προγράμματος που έχετε. Το Linux σας ενημερώνει αυτόματα και εσείς απλά επιλέγεται το πότε και φυσικά αν θα κάνετε την αναβάθμιση. Νέα προγράμματα: Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται εσείς για κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεστε. Όλα τα προγράμματα είναι συγκεντρωμένα στα repositories, και το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναζήτηση και ένα κλικ για την εγκατάσταση (τέρμα τα Next, και Accept, και ξανά Next…) Desktop effects: Ένα καλαίσθητο desktop κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Το Compiz Fusion που υπάρχει προεγκατεστημένο και ενεργοποιημένο στο Gutsy, δεν ομορφαίνει απλά το desktop, αλλά το ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο και αφήνει το Aero των Vista χρόνια πίσω. Τα λόγια όμως είναι περιττά, ένα βίντεο λέει πολλά περισσότερα. (Link to video) Ανασυγκρότηση: Ανασυγκρότηση δίσκου; Τι είναι αυτό; Στο Linux δεν υπάρχει, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται. Γρήγορο λειτουργικό: Όταν ανοίξετε τα Windows για πρώτη φορά, όλα είναι μια χαρά, γρήγορη ανταπόκριση και ταχύτητα. Τι γίνεται όμως μετά από 6 μήνες, μετά από 1 χρόνο; Όσο περισσότερα προγράμματα εγκαθιστάτε τόσο πιο αργό γίνεται το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη και “δυσκίνητη” γίνεται η registry. Σίγουρα δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε, δεν είναι όλοι οι υπολογιστές έτσι. Στο Linux δεν υπάρχει registry, προγράμματα όπως το Registry Cleaner δεν χρειάζονται και το σύστημα δεν γίνεται πιο αργό συνεχώς. Η λέξη “φορμάτ” μπαίνει και αυτή στη λίστα των λέξεων που διαγράφουμε από το μυαλό μας αφήνοντας πίσω τα Windows. Υποστήριξη: Εκτός από την επίσημη υποστήριξη που παρέχουν τόσο η Microsoft για τα Windows, όσο και οι διάφορες εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τις μεγάλες διανομές του Linux, το Linux έχει το ατού, μιας πολύ δραστήριας κοινότητας ατόμων πρόθυμων να βοηθήσουν κάθε χρήστη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η κοινότητα του Ubuntu είναι ίσως η μεγαλύτερη και θα σας βοηθήσουν σε κάθε πρόβλημα. (Ubuntu forums) Workspaces: Μήπως σας ζαλίζουν τα πολλά ανοιχτά προγράμματα και παράθυρα; Χρησιμοποιείστε Workspace. Τα Workspaces είναι εικονικά desktop στα οποία μπορείτε να μοιράσετε τα ανοιχτά παράθυρα, και να μεταφέρεστε στο Workspace όπου υπάρχει το πρόγραμμα στο οποίο θέλετε να δουλέψετε κάθε φορά. Επανεκκίνηση: Πόσες φορές σας έχει τύχει να βάλετε κάποιο μικρής σημασίας update στα Windows και αμέσως μετά να σας ζητηθεί επανεκκίνηση; Πόσες φορές ένα πρόγραμμα που μόλις εγκαταστήσατε σας ζητάει επανεκκίνηση του υπολογιστή; Στο Linux, οι φορές που θα σας ζητηθεί επανεκκίνηση, μετά από κάποιο update, είναι ελάχιστες και πάντα μετά από κάποια σοβαρή αναβάθμιση, όπως αναβάθμιση του kernel. Υπάρχουν Linux servers που λειτουργούν για χρόνια χωρίς να επανεκκινηθούν ποτέ. Hardware: Τα Windows σε κάθε καινούρια έκδοση χρειάζονται καλύτερο hardware, περισσότερη μνήμη RAM, καλύτερο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Με τις απαιτήσεις να φτάνουν πραγματικά πολύ ψηλά με την κυκλοφορία των Vista. Οι απαιτήσεις του Linux είναι σαφώς χαμηλότερες, κάτι που τα κάνει ικανά να τρέξουν χωρίς προβλήματα σε υπολογιστές 6, 7 ή και 8 χρόνων. Η διανομή του Ubuntu με τις μικρότερες απαιτήσεις είναι το Xubuntu,το οποίο χρειάζεται μόλις 192mb RAM. (Link to Xubuntu) Αρνητικά: Φυσικά στο Linux δεν είναι όλα τέλεια, αλλά τα βασικά του αρνητικά σημεία είναι η υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Τα προγράμματα της Adobe και τα παιχνίδια είναι τα 2 βασικότερα αρνητικά σημεία του Linux. Όμως, δειλά δειλά, και αυτά τα 2 τελευταία κάστρα πέφτουν. Η Adobe, μετά την κυκλοφορία του Flash Player για Linux, κυκλοφόρησε και το πρώτο της πρόγραμμα για Linux, το Flex Builder. Όμως και στα παιχνίδια η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Ήδη κυκλοφορεί το Quake Wars για Linux, και αναμένεται σύντομα και το Unreal Tournament 3.
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Wed Mar 26, 2008 5:25 pm

xrokos wrote:Κανείς δε μπορεί να κλέψει τον τίτλο του user-friendly λειτουργικού από τα Windows. Υπάρχει όμως το αλλά!
Να κάνω τον μάγκα όντας παράνομος είναι ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ!
Και μη μου πείτε ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει παράνομο software. Και να δώσω ένα κάρο λεφτά για να κερδίσω σε user-friendliness. Όχι guys, δε θα πάρω (ούτε και εσείς παίρνετε καθώς το crack πάει σύννεφο). Θα αναγνωρίσω τα επιχειρήματα του χρήστη υπερ των windows που δεν έχει βάλει ούτε ένα παράνομο πρόγραμμα!
xrokos++ Και συχνά τα προγράμματα για τα οποία έχεις πληρώσει δεν πλησιάζουν καν την ευχρηστία άλλων...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Thu Mar 27, 2008 12:37 am

myubuntu.gr wrote: Ιοί: Απλά δεν υπάρχουν. Υπολογιστές που κλείνουν μόνοι τους, παράθυρα με διαφημίσεις που ανοίγουν χωρίς να το θέλετε, ιοί που διαδίδονται σε όλες σας τις επαφές εν αγνοία σας, Trojans, Adware, Spyware είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο Linux. Άρα, δεν υπάρχει και ανάγκη για Antivirus που κάνουν το σύστημά σας πιο βαρύ.
Σοβαρά :razz: :razz: :razz: ; Κι αυτά εδώ και εδώ τι είναι;;;;;;;;;;;;;;;;;;; :-p Φυσιολογικό το βρίσκω για κάποιο λειτουργικό που χρησιμοποιείται από το 0,67% του πληθυσμού να μην έχει ιούς. Ποιος να τους φτιάξει; :smt016
myubuntu.gr wrote: Σταθερότητα: Λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε οδυνηρές εμπειρίες με τα κολλήματα και τις μπλε οθόνες των Windows. Τα πράγματα βέβαια έχουν βελτιωθεί στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο της σταθερότητας του Linux.
Από προσωπική εμπειρία, είμαι εξίσου ευχαριστημένος. Το Ubuntu 7.04 (η πρώτη φορά που έβαλα διανομή Λίνουξ) μετά από κάποιους μήνες δεν με άφηνε να μπουτάρω και αναγκαστικά του έκανα φορμάτ. Με τα Βίστα είμαι 1 χρόνο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, όπως κανένα πρόβλημα δεν έχω και με τα Ubuntu 7.10.
myubuntu.gr wrote: Πειρατεία: Crack, Serial numbers, patches, είναι λέξεις που θα τις αφήσετε πίσω σας αν μεταβείτε στο Linux. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων που θα βρείτε για Linux είναι δωρεάν. Βέβαια, υπάρχουν και commercial προγράμματα, όπως το Nero για Linux, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία ίσως να είναι και καλύτερα από τα commercial.
Πράγματι, αλλά αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, πράγμα όχι εύκολο για κάποιον μη-ειδικό που έχει συνηθίσει τα εμπορικά προγράμματα και δεν θέλει ή δεν τον συμφέρει (για οποιονδήποτε λόγο) να μάθει κάποιο καινούργιο.
myubuntu.gr wrote: Προγράμματα: Αγοράζουμε έναν καινούριο υπολογιστή με Windows, τι μπορεί να κάνει αυτός ο υπολογιστής; Ελάχιστα πράγματα, τα προγράμματα που υπάρχουν προεγκατεστημένα είναι περιορισμένα. Στο Linux όμως, όλες οι διανομές έχουν πληθώρα προγραμμάτων, ακόμα και στην έκδοση του Live CD (στο DVD υπάρχουν ακόμα περισσότερα, από την σουίτα γραφείου OpenOffice μέχρι προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.
Συμφωνώ σε κάποια σημεία... Σχετικά με τα προεγκατεστημένα, το Notepad απλά δεν υπάρχει μπροστά στο gEdit και το MS Paint μοιάζει με φτωχό συγγενή του Gimp... Όμως, άλλο OpenOffice και άλλο Office 2007. Το δεύτερο υπερτερεί σε όλα τα σημεία, τόσο από άποψη λειτουργικότητας όσο και από άποψη ευχρηστίας και user-friendliness (ειδικά για τους νέους χρήστες).
myubuntu.gr wrote: Αναβάθμιση: Όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα, αλλά και το ίδιο το λειτουργικό αναβαθμίζονται με ένα κλικ. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται μόνοι σας για το αν κυκλοφόρησε μια καινούρια έκδοση κάποιου προγράμματος που έχετε. Το Linux σας ενημερώνει αυτόματα και εσείς απλά επιλέγεται το πότε και φυσικά αν θα κάνετε την αναβάθμιση.
Αυτό ισχύει και σε πολλά προγράμματα για Windows (Windows Updates, Acrobat, Photoshop, NetBeans, Visual Studio, κ.ά.). Επίσης, ο synaptic του Λίνουξ έχω την αίσθηση ότι μένει λίγο πίσω, αφού σε κάποια προγράμματα όπως το NetBeans μού εμφάνιζε την παλιότερη έκδοση :-p ...
myubuntu.gr wrote: Νέα προγράμματα: Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται εσείς για κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεστε. Όλα τα προγράμματα είναι συγκεντρωμένα στα repositories, και το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναζήτηση και ένα κλικ για την εγκατάσταση (τέρμα τα Next, και Accept, και ξανά Next…)
Πράγματι, η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη, αλλά πάντα χρειάζεται και ένα Google search... Πάντα όμως :razz: ...
myubuntu.gr wrote: Desktop effects: Ένα καλαίσθητο desktop κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Το Compiz Fusion που υπάρχει προεγκατεστημένο και ενεργοποιημένο στο Gutsy, δεν ομορφαίνει απλά το desktop, αλλά το ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο και αφήνει το Aero των Vista χρόνια πίσω. Τα λόγια όμως είναι περιττά, ένα βίντεο λέει πολλά περισσότερα. (Link to video)
Να πω ότι δεν είναι το (ιδιαίτερα καλαίσθητο) Αέρο αυτό που καταναλώνει το μεγάλο μέρος της ΡΑΜ, αλλά διάφορες άλλες λειτουργίες των Βίστα (ο Erevo τις ξέρει καλύτερα). Όσο για το Compiz, οκ, είναι φαντεζί, έχει τρομερά εφέ, εντυπωσιάζω την αδερφή μου που μένει ακόμα με ΧΡ, αλλά τις περισσότερες φορές το έχω απενεργοποιημένο για να κάνω "σοβαρή" δουλειά... Ενδεικτικά, το NetBeans δεν λειτουργεί όταν είναι ενεργοποιημένα τα Desctop effects :smt021 ...

Οφείλω επίσης να αναγνωρίσω τον μεγάλο πλούτο εξαιρετικών themes που υπάρχουν για customization στο Λίνουξ...
myubuntu.gr wrote: Γρήγορο λειτουργικό: Όταν ανοίξετε τα Windows για πρώτη φορά, όλα είναι μια χαρά, γρήγορη ανταπόκριση και ταχύτητα. Τι γίνεται όμως μετά από 6 μήνες, μετά από 1 χρόνο; Όσο περισσότερα προγράμματα εγκαθιστάτε τόσο πιο αργό γίνεται το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη και “δυσκίνητη” γίνεται η registry. Σίγουρα δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε, δεν είναι όλοι οι υπολογιστές έτσι. Στο Linux δεν υπάρχει registry, προγράμματα όπως το Registry Cleaner δεν χρειάζονται και το σύστημα δεν γίνεται πιο αργό συνεχώς. Η λέξη “φορμάτ” μπαίνει και αυτή στη λίστα των λέξεων που διαγράφουμε από το μυαλό μας αφήνοντας πίσω τα Windows.
Πάντως, στα Βίστα εδώ και ένα χρόνο δεν έχει χρειαστεί φορμάτ ακόμη (σε αυτό ίσως οφείλεται και η αυτόματη ανασυγκρότηση δίσκων). Η ταχύτητα είναι η ίδια από την αρχή, αν και έχω εκατοντάδες εγκατεστημένα προγράμματα. Φυσικά, το Λίνουξ είναι απείρως ταχύτερο και δεν περιμένω δύο ώρες να αναγνώσω ένα pdf...
myubuntu.gr wrote: Hardware: Τα Windows σε κάθε καινούρια έκδοση χρειάζονται καλύτερο hardware, περισσότερη μνήμη RAM, καλύτερο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Με τις απαιτήσεις να φτάνουν πραγματικά πολύ ψηλά με την κυκλοφορία των Vista. Οι απαιτήσεις του Linux είναι σαφώς χαμηλότερες, κάτι που τα κάνει ικανά να τρέξουν χωρίς προβλήματα σε υπολογιστές 6, 7 ή και 8 χρόνων. Η διανομή του Ubuntu με τις μικρότερες απαιτήσεις είναι το Xubuntu,το οποίο χρειάζεται μόλις 192mb RAM. (Link to Xubuntu)
Εντάξει, άλλο Βίστα και άλλο Xubuntu... Δεν υπάρχει σύγκριση. Αλλά, πράγματι, το θέμα με το hardware θα μπορούσε να είχε προσεχθεί περισσότερο από την Μ$.
myubuntu.gr wrote: Αρνητικά: Φυσικά στο Linux δεν είναι όλα τέλεια, αλλά τα βασικά του αρνητικά σημεία είναι η υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Τα προγράμματα της Adobe και τα παιχνίδια είναι τα 2 βασικότερα αρνητικά σημεία του Linux. Όμως, δειλά δειλά, και αυτά τα 2 τελευταία κάστρα πέφτουν. Η Adobe, μετά την κυκλοφορία του Flash Player για Linux, κυκλοφόρησε και το πρώτο της πρόγραμμα για Linux, το Flex Builder. Όμως και στα παιχνίδια η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Ήδη κυκλοφορεί το Quake Wars για Linux, και αναμένεται σύντομα και το Unreal Tournament 3.
Αν και δεν είμαι φανατικός gamer (παίζω αποκλειστικά και μόνο Pro Evolution), αν αυξηθούν τα παιχνίδια για Λίνουξ, είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν και οι απαιτήσεις σε hardware, οπότε το προηγούμενο επιχείρημα πάει περίπατο (αν ο gamer το γυρίσει σε Λίνουξ, θα έχει μεν το ελαφρύ λειτουργικό, αλλά θα χρειάζεται υλικό υψηλών απαιτήσεων για τα παιχνίδια).

Φυσικά, μπορεί να κάνω λάθος ή να εκφράζω τελείως υποκειμενικές κρίσεις. Δεν το νομίζω, αλλά αν ισχύει διορθώστε με.

Και κάτι τελευταίο... Είναι ιεροσυλία να συγκρίνεται το Photoshop με το Gimp! Καμία σχέση! Η Adobe βασιλεύει σε αυτόν τον τομέα...
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Thu Mar 27, 2008 12:59 am

Ισοβίτη ++++++++++++++
Θα ήθελα να πω ότι το κάθε λειτουργικό έχει τα καλά του και τα κακά του.Δεν γίνεται να λέμε ότι τα linux είναι τα καλύτερα ή τα windows αντίστοιχα.Το κάθε λειτουργικό απευθείνεται και στο "κατάλληλο" άτομο.Δεν μπορεί ένας που δεν ξέρει τι σημαίνει cpu να χρησιμοποιεί linux και ούτε ένας σπουδαίος προγραμματιστής τα windows(μόνο)...Επιπλέον με το κάθε λειτουργικό κάνεις και την ανάλογη εργασία.Για παραδείγμα αν θέλεις επεξεργασία εικόνας θα χρησιμοποιήσεις photoshop και όχι το gimp..Πάντως χρησιμοποιώντας φυσικά εδώ και πολλά χρόνια windows θα ήθελα να πω (συγχώρεσε με Ισοβίτη) ότι τον τελευταίο ένα μήνα που δοκιμάζω το ubuntu 7.1 το βρίσκω πολύ πιο "γοητευτικό" και πιο μαγικό από τα windows.Πιστεύω ότι νιώθεις ικανοποιήση όταν κάνεις setup κάτι στο linux ή ανακαλύπτεις πόσο πιο γρήγορα τρέχουν οι εφαρμογές.
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Thu Mar 27, 2008 1:17 am

Όσον αφορά τους ιούς στο Linux, και γενικότερα το malware λογικό είναι οτι αφού είναι λογισμικό γραμμένο από ανθρώπους οτί θα υπάρχουν και σφάλματα που κάποιος θα εκμεταλλευτεί. Το θέμα είναι οτι η γενικότερη φιλοσοφία της χρήσης λογαριασμών με περιορισμένα δικαιώματα που έχει κληρονομήσει όμως από το Unix το κάνω πολύ πιο ασφαλές και τα επίσημα software repositories προσφέρουν ασφαλείς εφαρμογές- βέβαια πλέον τα Win έχουν το UAC αλλά οι περισσότεροι το απενεργοποιούν γιατί τους εκνευρίζει(αν είναι δυνατόν....)
Ισοβίτης wrote:Όμως, άλλο OpenOffice και άλλο Office 2007. Το δεύτερο υπερτερεί σε όλα τα σημεία, τόσο από άποψη λειτουργικότητας όσο και από άποψη ευχρηστίας και user-friendliness (ειδικά για τους νέους χρήστες).
Κάντε ένα search στο google για την επερχόμενη έκδοση 3 - Χωρίς να θέλω να πω οτι το Office δεν αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη σουίτα εφαρμογών γραφείου , αλλά κάποτε το αβτίστοιχο ίσχυε και για τον IE (Θέλω να δω πόσο θα το χρεώνουν τώρα κάποιοι επιτήδειοι μαζί με το φοιτητικό laptop :shock: ).
Ισοβίτης wrote:Ενδεικτικά, το NetBeans δεν λειτουργεί όταν είναι ενεργοποιημένα τα Desctop effects
Σε εμένα λειτουργεί μια χαρά, και κάποια προβλήματα που μπορεί να είχα αρχικά οφείλονταν στους drivers της κάρτας γραφικών - μόλις τους άλλξα όλα μια χαρά.
Ισοβίτης wrote:Αυτό ισχύει και σε πολλά προγράμματα για Windows (Windows Updates, Acrobat, Photoshop, NetBeans, Visual Studio, κ.ά.). Επίσης, ο synaptic του Λίνουξ έχω την αίσθηση ότι μένει λίγο πίσω, αφού σε κάποια προγράμματα όπως το NetBeans μού εμφάνιζε την παλιότερη έκδοση :-p ...
Η Ubuntu είναι γενικά μία διανομή που ακολουθεί το συντηρητικό πρότυπο, δηλαδή συμπεριλαμβάνει στα repositories της μόνο software που έχει δοκιμαστεί εκτενώς και είναι σταθερό και λειτουργικό. Βέβαια όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει ανεπίσημα repos και να έχει zero-day εκδόσεις των εφαρμογών.
Ισοβίτης wrote:Αν και δεν είμαι φανατικός gamer (παίζω αποκλειστικά και μόνο Pro Evolution), αν αυξηθούν τα παιχνίδια για Λίνουξ, είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν και οι απαιτήσεις σε hardware, οπότε το προηγούμενο επιχείρημα πάει περίπατο (αν ο gamer το γυρίσει σε Λίνουξ, θα έχει μεν το ελαφρύ λειτουργικό, αλλά θα χρειάζεται υλικό υψηλών απαιτήσεων για τα παιχνίδια).
Πρώτα απ' όλα όσοι θέλουν να παίξουν παιχνίδια σε Linux quake και unreal υπάρχουν native και το wine (η έκδοση 1.0 έρχεται το καλοκαίρι) υποστηρίζει πάνω από 1200 εφαρμογές windows, ανάμεσά τους και πολλά παιχνίδια.
Ακόμη, μην ξεχνάμε οτι παράλληλα με το παιχνίδι συνεχίζει να τρέχει και το λειτουργικό οπότε ένα βαρύ λειτουργικό σε συνδυασμό με ένα απαιτητικό παιχνίδι μπορεί να γονατίσει και το πλέον σύγχρονο σύστημα.
Τέλος, όσον αφορά το photoshop 1-τρέχει σε wine από τον περασμένο μήνα και 2-το gimp είναι εξίσου καλό αν δεν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις σε photoshop και γι' αυτό έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια να έρχεται με 2 interfaces: το δικό του και ένα που να μοιάζει με του photoshop.
gasparosoft wrote:Θα ήθελα να πω ότι το κάθε λειτουργικό έχει τα καλά του και τα κακά του.
Πιστεύω οτι αυτή η φράση τα λέει όλα.
Ισοβίτης
Venus Former Team Member

Post by Ισοβίτης » Thu Mar 27, 2008 1:56 am

cyberpython wrote: Κάντε ένα search στο google για την επερχόμενη έκδοση 3 - Χωρίς να θέλω να πω οτι το Office δεν αποτελεί αναμφισβήτητα την καλύτερη σουίτα εφαρμογών γραφείου , αλλά κάποτε το αβτίστοιχο ίσχυε και για τον IE (Θέλω να δω πόσο θα το χρεώνουν τώρα κάποιοι επιτήδειοι μαζί με το φοιτητικό laptop :shock: ).
Το είχα ψάξει. Δείχνει βελτιωμένη και υποστηρίζει τα εις -x αρχεία του Όφφις 2007 :-D . Από άποψη καλαισθησίας και φιλικότητας, είναι ακόμη πολύ πίσω, αλλά περιμένω να εγκαταστήσω την τελική έκδοση για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Συνεπώς, οι συγκρίσεις γίνονται μεταξύ των τρεχουσών εκδόσεων...
cyberpython wrote:
Ισοβίτης wrote:Ενδεικτικά, το NetBeans δεν λειτουργεί όταν είναι ενεργοποιημένα τα Desctop effects
Σε εμένα λειτουργεί μια χαρά, και κάποια προβλήματα που μπορεί να είχα αρχικά οφείλονταν στους drivers της κάρτας γραφικών - μόλις τους άλλξα όλα μια χαρά.
Το Ουμπούντου έκανε αυτόματη εγκατάσταση ντράιβερς. Επίσης, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν κι άλλοι χρήστες (επομένως, ίσως φταίει το συγκεκριμένο μοντέλο της κάρτας). Δεν το θεωρώ σοβαρό πρόβλημα αυτό. Δεν είναι τα εφέ το Α και το Ω :-p .
cyberpython wrote:Βέβαια όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει ανεπίσημα repos και να έχει zero-day εκδόσεις των εφαρμογών.
Thnx για την πληροφορία (και γενικώς για τη βοήθεια που μου έχεις δώσει) :)

Σχετικά με τα παιχνίδια: Δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά αντιμετωπίζω αρκετά προβλήματα με τις ΒΕΤΑ εκδόσεις, οπότε τις αποφεύγω. Μιλάω για την κατάσταση όπως την βλέπω τώρα και όχι όπως θα είναι σε 1, 2 ή 10 χρόνια (μέχρι τότε μπορεί να δούμε και Visual Studio σε Λίνουξ :smt025 ).

Σχετικά με την κόντρα Photoshop - Gimp :razz: , δεν είναι θέμα interface, απλώς θεωρώ ότι το πρώτο έχει περισσότερες δυνατότητες, επιλογές και εργαλεία, χωρίς να υποτιμώ το δεύτερο.

ΥΓ Ο μέγας άρχοντας των λειτουργικών (Gasparosoft) έκανε το πλέον εύστοχο και επιτυχημένο ποστ :smt023 :smt023 :smt023
Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί...

Image

Find me: Image Image Image Image Image
xrokos
Gbyte level
Gbyte level

Post by xrokos » Thu Mar 27, 2008 11:19 am

Ρε παιδιά σίγουρα δε μπορούμε να συγκρίνουμε τις μεγάλες και ακριβές σουίτες με αντίστοιχα στο linux γιατί π.χ. πολύ απλά το Photoshop το δημιουργεί αποκλειστικά μία εταιρεία και το τίμημα είναι 1000+ euros. Το ότι το έχουμε cracked στο pc μας νομίζω ότι δεν είμαστε σε θέση να το λέμε με υπερηφάνεια. Ας πληρώσουμε πρώτα 1000 ευρώ (ουτοπική τιμή για μη επαγγελματία) και μετά ας αισθανθούμε υπερήφανοι για τις δυνατότητες και το φιλικό user interface!
Horrific, deplorable violence is okay, as long as people don't say any naughty words!
Soft Silverwind
bit level
bit level

Post by Soft Silverwind » Sun Mar 30, 2008 5:34 pm

Ισοβίτης wrote:
myubuntu.gr wrote: Ιοί: Απλά δεν υπάρχουν. Υπολογιστές που κλείνουν μόνοι τους, παράθυρα με διαφημίσεις που ανοίγουν χωρίς να το θέλετε, ιοί που διαδίδονται σε όλες σας τις επαφές εν αγνοία σας, Trojans, Adware, Spyware είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο Linux. Άρα, δεν υπάρχει και ανάγκη για Antivirus που κάνουν το σύστημά σας πιο βαρύ.
Σοβαρά :razz: :razz: :razz: ; Κι αυτά εδώ και εδώ τι είναι;;;;;;;;;;;;;;;;;;; :-p Φυσιολογικό το βρίσκω για κάποιο λειτουργικό που χρησιμοποιείται από το 0,67% του πληθυσμού να μην έχει ιούς. Ποιος να τους φτιάξει; :smt016
"...some Linux machines definitely need anti-virus software. Samba or NFS servers, for instance, may store documents in undocumented, vulnerable Microsoft formats, such as Word and Excel, that contain and propagate viruses. Linux mail servers should run AV software in order to neutralize viruses before they show up in the mailboxes of Outlook and Outlook Express users."
Πηγή
Διαβάζουμε και τα λινκς που βάζουμε... :lol: :roll:

Πάντως γενικά δεν έχω κάτι κατά των Windows. Αλλά αυτό:
In closing, I'd like to just leave you with something to think about. If you're using a cracked copy of Windows, you have at least one less reason to feel guilty. After all, you may be keeping Microsoft in business in a roundabout, unintended way. You can't admit to them that's what you're doing, though, which makes it a strange position to be in. And at the same time, another thing you might be doing in a roundabout way is slowing down the development of software that you could use both for free and without any moral or legal ambiguities. How you justify all that in your mind is up to you.

For me, I've developed a policy whenever it comes to debates on Linux, Windows, and Mac.

As a long time user of Windows and Mac, who has switched to Linux, I can tell you that any debate based on feature, security, or stability comparisons between Linux, Mac, and Windows is a battle of grey perceptions, not black and white certainties. As such, they are eclipsed entirely by the issue of the market distortions of software piracy.

You can prefer one or the other for any reason you like. But to convince me that Linux isn't good enough to take for free, you'd have to not only show me side-by-side comparison where Windows did what Linux couldn't, but, more importantly, I won't even start the discussion with you unless you show me your proof of purchase (for every copy of Windows you have for personal use, and all your applications) to convince me that in your mind the features you're comparing were actually worth 200 US dollars or more.
http://articles.tlug.jp/Windows_Is_Free

νομίζω ότι είναι ακριβώς η άποψή μου επί του θέματος, οπότε και συμφωνώ απόλυτα με τον xrokos.
arp
bit level
bit level
Academic status: 4th year

Post by arp » Wed Apr 22, 2009 11:58 am

Linux... well Gnu/Linux is NOT Windows! Είναι σα να συγκρίνεις τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με κάποιο
πλανόδιο πωλητή εγκυκλοπαίδειας!!! We can debate for the UI or *, but still it's about someones
library and OUR Library!!!
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed Apr 22, 2009 12:14 pm

Επί επί του θέματος, ουδέν όμως ... :roll:

Όσο "δικό μου" αισθάνομαι το Linux, άλλο τόσο δίκό μου αισθάνομαι και κάθε προϊόν της MS. Γιατί στην τελική, στον τελικό χρήστη αυτές οι διαφορές φαίνονται σαν τσάμπα και non-τσάμπα. Και όταν μιλάμε για user-friendliness μιλάμε για χρήστες που θα σε ρωτάνε "Και τι είναι αυτά τα Ουμπούντου δηλαδή .. ?" :-p
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”