Ομιλία για μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Συζητήσεις σχετικές με την λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος, νέα, αποφάσεις συγκλήτου, αποφάσεις συνελεύσεων πληροφορικής. Γενικότερα ό,τι έχει σχέση με τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Post Reply
nantia_86
Venus Former Team Member
Academic status: N>4

Ομιλία για μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Post by nantia_86 » Sat Mar 22, 2008 12:53 am

από το portal:
Στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση για μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με έμφαση στα πανεπιστήμια της Αμερικής από τον κύριο Βενέρη και πιθανώς θα συμμετέχουν και άλλα μέλη ΔΕΠ. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα Α25, 13:00-15:00.
Καλύτερα να κάνεις κάτι που τελικά μπορεί ν'αποδειχτεί ότι ήταν και λάθος, παρά να μετανιώσεις που δεν το έκανες...
Image
The Punisher
Venus Former Team Member
Academic status: Alumnus/a

Re: Ομιλία για μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Post by The Punisher » Wed Apr 02, 2008 3:27 am

Υπενθυμίζω την παρουσίαση.

Ελάτε να την παρακολουθήσετε, ο κ. Βενέρης έχει να μοιραστεί σημαντικές εμπειρίες/συμβουλές μαζί μας
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Wed Apr 02, 2008 11:24 am

Will be there οπωσδήποτε!
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
Loner
Venus Former Team Member
Academic status: N>4

Post by Loner » Thu Apr 03, 2008 12:06 am

Ωραία τα έλεγαν... :roll: Αλλά αυτό που κράτησα είναι ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι έχουμε καιρό ακόμα για να σκεφτόμαστε τα μεταπτυχιακά,γιατί χρειάζεσαι βαθμούς απ'το πρώτο μέχρι το τελευταίο εξάμηνο :oops: Και μετά τα GRE αν ενδιαφέρεται κανείς για Αμερική...Νομίζω θα μπουν και οι διαφάνειες της παρουσίασης στο venus-αν κατάλαβα καλά-και είναι χρήσιμες...
You either die a Spongebob or live long enough to see yourself become the Squidward.
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Thu Apr 03, 2008 12:18 am

Ήταν πολύ καλή η ομιλία αν και δεν προλάβαμε να τα δούμε όλα, μιας και είχαμε πολλές ερωτήσεις. Γενικά αρκετά έως πάρα πολύ αγχωτικά αυτά που ακούσαμε. Και δεν είναι μόνο το έχεις μέσο όρο κάτω από 8, ξέχνα το μεταπτυχιακό Αμερική, αλλά κυρίως τι κάψιμο και τι θυσίες, που δεν έχουμε συνηθίσει ως Έλληνες φοιτητές, μας περιμένουν. Πάντως προσωπικά πήρα μια αρκετά καλή εικόνα για το τι σημαίνει ανταγωνισμός από φοιτητές από όλον τον κόσμο. Όπως ειπωθηκε για εμάς μπορεί ένα μαστερ να είναι ευκαιρία για να παρατείνουμε τον χρόνο πριν βγούμε στην αγορά εργασίας, ενώ για κάποιον από μια φτωχή χώρα λόγος για να ζήσει. Μάλλον κάπως έτσι πρέπει να το δούμε κι εμείς...

Υ.Γ. Φωτογραφία μάλλον δεν ανεβάζω :lol:
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Thu Apr 03, 2008 12:35 am

Όντως, πάρα πολύ καλή η ομιλία! Ο κ. Βενέρης (μαζί με τον κ. Πολύζο) ενθάρρυναν τους παρόντες για ερωτήσεις, τις οποίες απαντούσαν με κάθε λεπτομέρεια.

Γενικά αυτό που μου έμεινε, εκτός των όσων ανέφεραν τα παιδιά, είναι "hard work" ... :smt023

Υ.γ. Οι διαφάνειες θα ανεβούν σύντομα!
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Thu Apr 03, 2008 12:41 am

Aν σκεφτείς ότι μόνο 2000 θες για να κάνεις αιτήσεις, δεν είναι μια απόφαση που παίρνεις τελευταία στιγμή. Πάντως θίχτηκαν πολλά θέματα και ένα από αυτό ήταν το πώς θα φεύγουν από το τμήμα μας στο εξωτερικό, όταν γενικά οι περισσότεροι καθηγητές είναι φειδωλοί στις υψηλές βαθμολογίες. Τέλος πάντων, ήταν ένα γερό ταρακούνημα το σημερινό... Αν θέλει μόνο 4-5 μήνες προετοιμασία το GRE general & subject ζήτω που καήκαμε...
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu Apr 03, 2008 1:33 am

To subject GRE θέλει 4-5 μήνες hard work δεδομένου ότι την ύλη της σχολής μας την παίζεις στα δάχτυλα. Και δεν μιλάω για να μπορείς να ανοίγεις files, να κάνεις reorder linked lists κλπ κλπ. Αλλά για πολύ πιο advanced πράγματα που έχουν να κάνουν και με κομμάτια που δεν τα αγγίζει η ύλη του τμήματος αλλά είναι core computer science. Πέρα απο αυτό βέβαια υπάρχει και το κανονικό GRE όπου είναι mandatory και κάποιος πρέπει να δώσει πάρα πάρα πολύ προσοχή για να μην πάνε τσάμπα κόποι χρόνων...
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Thu Apr 03, 2008 12:28 pm

είναι αρκετά να δύσκολο να φύγει κάποιος στο καπάκι από ΑΣΟΕΕ για USA αμέσως μετά τα 4 χρόνια. Το πιο εύλογο είναι να τελειώσεις μαθήματα κλπ και για ένα χρόνο να ετοιμάζεσαι για USA, ενδεχομένως να υποαπασχολείσαι κάπως (με μια οχι τόσο full time δουλειά), ίσως με την πτυχιακή σου. 4 στις 5 περιτπώσεις φοιτητών που ξέρω προσωπικά αυτό έκαναν, δλδ στα 4 χρόνια τέλειωσαν, και το 5ο χρόνο κάνανε κυρίως προετοιμασία. Εννοείται φυσικά ότι είσαι και στο top των φοιτητών από βαθμολογία.

Όσο για το hard work που τρως εκεί, σαφώς δουλεύουν περισσότερο από εδώ αλλά αν το γουστάρεις το άτιμο το αντικείμενο, βγαίνει η δουλειά. Μετά το χρόνο στρώνει το πράμα.

Τα παραπάνω δεν τα έχω βιώσει, μου τα μεταφέρουν τα παιδιά που είναι τώρα USA.
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Thu Apr 03, 2008 12:46 pm

Ορίστε και οι διαφάνειες. Είναι ένα reference και για φοιτητές επόμενων ετών ..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Thu Apr 03, 2008 12:53 pm

Εδώ να πω ότι για όσους γράψουν πολύ καλό GRE ή GMAT ο βαθμός πτυχίου περνάει σχετικά στο περιθώριο - για τις ΗΠΑ φυσικά. Και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι σήμερα να βγάλει κανείς σε μας 8 αλλά όταν τελείωσα εγώ (2004) με 8 από την Πληροφορική ΟΠΑ έπαιρνες υποτροφία στο Columbia. Χωρίς πλάκα ;)

Edit:

Επίσης, τώρα που κοίταξα τις διαφάνειες, υπάρχουν στην Ευρώπη και μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα και άλλα με ελάχιστα δίδακτρα (βλέπε Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, ακόμη και Ελβετία).

Και να προσθέσω στη λίστα των γνωστών Πανεπιστημίων στη Γερμανία και το Πολυτεχνείο του Άαχεν (RWTH Aachen, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου...). Εξαρτάται τι θέλει να κάνει κανείς, έχει ιδιαίτερη φήμη στους Μηχανικούς, αλλά δεν μπορεί να μη βρίσκεται σε μια λίστα όπου υπάρχει το TU München και το FU Berlin (πολύ καλές εγκαταστάσεις, έχω κάνει εκεί ERASMUS).

Πληροφορίες:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE% ... E%B5%CE%BD
Last edited by Proxenos on Thu Apr 03, 2008 1:09 pm, edited 1 time in total.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
Theofaman
Mbyte level
Mbyte level

Post by Theofaman » Thu Apr 03, 2008 1:08 pm

Proxenos wrote:Επίσης, τώρα που κοίταξα τις διαφάνειες, υπάρχουν στην Ευρώπη και μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα και άλλα με ελάχιστα δίδακτρα (βλέπε Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, ακόμη και Ελβετία).
... και Σουηδία :smt038
Theo(pame na)fam(e mprizoles)an!
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Thu Apr 03, 2008 2:00 pm

@Proxenos η σημασία του πτυχίου είναι still πάνω από το GRE...Αυτό έλειπε... Φυσικά αυτό αναφέρεται στο subject GRE και όχι για το general GRE...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Thu Apr 03, 2008 2:59 pm

Zifnab wrote:@Proxenos η σημασία του πτυχίου είναι still πάνω από το GRE...Αυτό έλειπε... Φυσικά αυτό αναφέρεται στο subject GRE και όχι για το general GRE...
Έχω συγκεκριμένο παραδείγμα που βγήκε από το ΠΑΝΤΕΙΟ με 6 και κάτι ψιλά... Έχεις δίκιο, ισχύει κυρίως για γενικές εξετάσεις, όπως είναι και το GMAT. Δεν θέλουν όλοι όμως να κάνουν μεταπτυχιακό στην Πληροφορική ;) Και δεν βγάζουν όλοι 8...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
vasvas
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by vasvas » Sat Apr 05, 2008 7:29 pm

Ίσως σας τρόμαξε λίγο παραπάνω ο κ. Βενέρης. Πχ δε συμφωνώ ότι το GRE General θέλει τόσο διάβασμα.... Θα έλεγα με 20-30 μέρες εξάσκηση (2-3 ώρες τη μέρα) μπορείτε να είστε πολύ καλά. Το subject εγω το είχα βρει αρκετά δύσκολο τότε...

Επίσης, τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι πάντα τόσο χαμηλά. Στο Στανφορντ, όπου φέτος έγινε δεκτή μια συμφοιτήτριά σας , πήραν 70 άτομα στα ~700, αν θυμάμαι. (δεν είναι και μεγάλο ποσοστό, αλλά είναι μεγαλύτερο από αυτό που λένε οι διαφάνειες.) Παρεμπιπτόντως, δυο άτομα πηραν από Ελλάδα, το ένα από το Τμήμα Πληροφορικής ΟΠΑ.
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year

Post by Ganther » Mon Apr 07, 2008 2:27 pm

Ενω μου αρεσε πολυ η ομιλια-παρουσιαση και θεωρω οτι στα περιπου 5 ετη που ημουν στο πανεπιστημιο ειναι η πρωτη φορα που ακουσα τοσες αληθειες μαζεμενες για το τμημα :smt005
Θεωρω οτι ηταν λιγο υπερβολικο το "θαψιμο" που εφαγαν οι κοινοι θνητοι (οπως εγω π.χ.) με Μ.Ο γυρω στο 7. Δλδ αν ακουσεις μονο αυτη την ομιλια, ειναι να πας να πεθανεις με ΜΟ 7 οχι, να κανεις και αιτηση.

Βεβαια θα μου πεις ειναι για Αμερικη αυτα, αλλα και παλι... μεγαλη γροθια στο στομαχι.
ailouros
Gbyte level
Gbyte level

Post by ailouros » Mon Apr 07, 2008 3:03 pm

Μα και αλλού να θες να πας ή ακόμα και Ελλάδα, το <8 είναι πολλές φορές καταδικαστικό γιατί δεν έχεις πρόσβαση σε μη κρατικές υποτροφίες, οι οποίες θέτουν συνήθως ως αντικειμενικό κριτήριο βαθμό >8. Και φυσικά δεν υπονοώ ότι ξαφνικά πρέπει να αρχίσουν να μοιράζουν στο Ο.Π.Α 9ρια και 10ρια στον λαό όπως κάνουν αλλού και αλλού.. Καλά κάνουν και είναι αυστηροί. Απλά ίσως ο βαθμός θα έπρεπε να αντικατασταθεί με top X% (που δεδομένης της βάσης εισαγωγής ενός τμήματος μπορεί να είναι διαφωτιστικος) και άλλα στατιστικά και απορώ γιατί δεν έχει γίνει ως τώρα σε δημόσιο και άλλους φορείς...
Ganther
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: 3rd year

Post by Ganther » Mon Apr 07, 2008 3:37 pm

Υπαρχουν ατομα που εχουν παει μια χαρα και Αμερικες και Ελλαδες και Αγγλιες με 6 Μ.Ο. παντως. Και για αυτο ειμαι σιγουρος, δεν εικαζω.
Για υποτροφιες δεν ξερω, φανταζομαι δεν θα ειχανε.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Mon Apr 07, 2008 3:59 pm

ailouros wrote:Μα και αλλού να θες να πας ή ακόμα και Ελλάδα, το <8 είναι πολλές φορές καταδικαστικό γιατί δεν έχεις πρόσβαση σε μη κρατικές υποτροφίες, οι οποίες θέτουν συνήθως ως αντικειμενικό κριτήριο βαθμό >8. Και φυσικά δεν υπονοώ ότι ξαφνικά πρέπει να αρχίσουν να μοιράζουν στο Ο.Π.Α 9ρια και 10ρια στον λαό όπως κάνουν αλλού και αλλού.. Καλά κάνουν και είναι αυστηροί. Απλά ίσως ο βαθμός θα έπρεπε να αντικατασταθεί με top X% (που δεδομένης της βάσης εισαγωγής ενός τμήματος μπορεί να είναι διαφωτιστικος) και άλλα στατιστικά και απορώ γιατί δεν έχει γίνει ως τώρα σε δημόσιο και άλλους φορείς...
Πράγματι, για παράδειγμα η υποτροφία του ΝΑΤΟ - μιλάμε για αρκετά χρήματα - θέλει Μ.Ο >= 8. Τέτοια κριτήρια είναι imho απλώς ηλίθια. Πιο λογικό είναι από την άλλη το ποσοστό κατάταξης στο σύνολο των πτυχιούχων του τμήματος. Και όταν λέω ηλίθια, εννοώ ότι όταν τελειώσα εγώ π.χ. - 2004 - η πρωτεύσασα είχε 9,1 νομίζω και τέτοιος βαθμός πτυχίου είχε να εμφανιστεί 7 συναπτά έτη (ελπίζω να ευσταθούν τα στοιχεία μου). Με ποια λογική ζητάει λοιπόν ο οποιοσδήποτε έναν ελάχιστο βαθμό πτυχίου όταν η πραγματικότητα διαφέρει από χώρα σε χώρα, Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, ακόμη και από τμήμα σε τμήμα;
tical
bit level
bit level

Post by tical » Mon Apr 07, 2008 4:26 pm

Με ποια λογική ζητάει λοιπόν ο οποιοσδήποτε έναν ελάχιστο βαθμό πτυχίου όταν η πραγματικότητα διαφέρει από χώρα σε χώρα, Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, ακόμη και από τμήμα σε τμήμα;
Πολύ σωστό.Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σύγκριση ΟΠΑ,ΕΜΠ,ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ με κάτι αει ιονίων νήσων,ηγουμενίτσας μυκόνου και οτι άλλο υπάρχει.Το θέμα είναι αν είναι ευρέως αποδεκτό αυτό!
shodanjr_gr
Mbyte level
Mbyte level

Post by shodanjr_gr » Tue Apr 08, 2008 4:45 pm

vasvas wrote:Ίσως σας τρόμαξε λίγο παραπάνω ο κ. Βενέρης. Πχ δε συμφωνώ ότι το GRE General θέλει τόσο διάβασμα.... Θα έλεγα με 20-30 μέρες εξάσκηση (2-3 ώρες τη μέρα) μπορείτε να είστε πολύ καλά. Το subject εγω το είχα βρει αρκετά δύσκολο τότε...
Συμφωνώ για το General, ξεφύλλισα κάτι practice test που βρήκα online και δεν είναι τόσο δύσκολο...

Όντως όμως το Subject θέλει διαβασματάκι απότι φαίνεται :Ρ
"Liberal" isn't a dirty word Blackadder!
Post Reply

Return to “Τμήμα - Πανεπιστήμιο”