LinuX....???

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Post Reply
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: LInuX....???

Post by cyberpython » Thu May 15, 2008 8:17 pm

Πιστεύω οτι η διαμάχη μεταξύ Stallman και Torvalds είναι ανούσια, καθώς χωρίς τον ένα δε μπορεί να υπάρξει ο άλλος... Δηλαδή χωρίς τα GNU Utils το Linux σήμερα θα ήταν απλά ο πυρήνας(και δε θα είχε καμία σχέση με τη σημερινή του μορφή γιατί ποιός θα καθότανε να ασχολήθει με έναν σύστημα για το οποίο δεν υπάρχει π.χ. C Compiler; ποιός θα έγραφε προγράμματα σε assembly; Πολύ λίγοι πιστεύω....) αλλά από την άλλη πόσο διαδεδομένα θα ήταν τα έργα του GNU project χωρίς ένα λειτουργικό που τα έχει ενσωματωμένα; Στο κάτω-κάτω, αν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα ο ένας με τον άλλο, ας δημιουργήσουν ο καθένας το δικό του υποκατάστατο (βέβαια, αυτό δεν είναι και τόσο απλό - βλ. HURD :-D ) και καλά θα κάνουν να μην διχάζουν...
mikem4600 wrote:Και αυτή τη στιγμή, το major impact από FOSS τεχνολογία είναι ο Firefox, το Linux και μετά το χάος...
Εδώ θα διαφωνήσω : υπάρχουν πάρα πολλά FOSS projects με μεγάλη επίδραση στην καθημερινή χρήση του Η/Υ όπως ο Apache server, το Audacity, ο LAME encoder, ο gcc και γενικοτερα τα GNU Utils( :) ), το GIMP κ.α.
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri May 16, 2008 1:04 am

mikem4600 wrote: Τι εννοείς; Το Linux πρακτικά πάντα δεν χρησιμοποιούσε την GNU GPL (v2)? :-D

Αν ο Stallman (που έχει κηρύξει τον δικό του jihad) κάνει το παν για να περάσει την ιδεολογία του, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον παίρνουμε και στα σοβαρά. Σχεδόν όλη η βιομηχανία ξύνεται ακόμα με τη GPLv3. Μακάρι να υιοθετηθεί, όντας πιο ελεύθερη, αλλά δεν είναι και τραγική η διαφορά της με την προηγούμενη έκδοση (π.χ. anti-tivoization). Και το χειρότερο είναι ότι ο Stallman με αυτά που κάνει πρακτικά προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα εντός της κοινότητας FOSS (ακολουθώντας την ηλίθια ιδεολογία "είτε μαζί μας είτε εναντίον μας"). Τον λάκκο τον σκάβει η Microsoft και ένα σωρό άλλοι, δεν χρειάζονται και την εσωτερική αντιπολίτευση (ώρες ώρες μάλιστα μου θυμίζουν τους αριστερούς που είναι χιλιοδιασπασμένοι για όχι και τόσο συνταρακτικές αιτίες... :lol: ). Και καλές οι licenses αλλά από ουσία τίποτα. Το πιο σημαντικό τεχνολογικό πράγμα του στρατοπέδου GNU ήταν ο emacs (πριν από δεκαετίες) και τα GNU utils που χρησιμοποιούνται παντού. Όλα τα άλλα *γκουχ* *hurd* ήταν σκέτη αποτυχία. Δεν αρκούν οι ιδέες, πιο σημαντικό είναι το impact... :smt002

Και αυτή τη στιγμή, το major impact από FOSS τεχνολογία είναι ο Firefox, το Linux και μετά το χάος...

Άντε για να δούμε και κανένα τεχνολογικό διαξιφισμό... :smt026
Το σχόλιο σχετικά με το GPLv3 απλή παρατήρηση ήταν για το γεγονός ότι ο Trovalds τρώγεται με τα ρούχα του -- δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εάν περάσει σε v3 ή μείνει σε v2 o kernel. Τώρα επειδή σε ξέρω τι μηδενιστής είσαι, δεν υπάρχει εφαρμογή-πρόγραμμα-κώδικας που να έχει γραφτεί σε οποιοδήποτε σημερινό mainstream open/free OS που να μην έχει επηρεαστεί απο τα GNU utils. Eίτε architecturally, είτε conceptually, είτε σε επίπεδο coding standards, best practice κλπ.
cyberpython wrote: Εδώ θα διαφωνήσω : υπάρχουν πάρα πολλά FOSS projects με μεγάλη επίδραση στην καθημερινή χρήση του Η/Υ όπως ο Apache server, το Audacity, ο LAME encoder, ο gcc και γενικοτερα τα GNU Utils( :) ), το GIMP κ.α.
++ *BSD. Ο κώδικας του έτσι και αλλιώς είναι μέσα σε κάθε σύγχρονο OS -- σε κάποια μορφή :) :)

Σχετικά με το HURD τώρα, επειδή τυχαίνει να το παρακολουθώ στενά δεν νομίζω ότι έχει αποτύχει. Είναι αρκετά καινοτόμο και έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στον σχεδιασμό του. Free/Open/Net/* BSD, {Open}Darwin και Linux ουσιαστικά δεν έχουν παρουσιάσει architecturally στον kernel κάτι παραπάνω απο το 4.4BSD (και αυτό δεν είναι έτσι ακριβώς γιατί το 4.4BSD είχε και αυτό μεγάλο κομμάτι παρμένο απο τις προηγούμενες εκδόσεις αλλά και απο το AT&T UNIX/Research ή SysV). Άρα μιλάμε για μια αρχιτεκτονική της οποίας οι βασικές ιδέες έχουν 30 χρόνια ζωής. Η ουσιαστική εναλλακτική του Plan9 είναι εντελώς διαφορετική απο το HURD και για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα είχε πάλι απο πίσω τα Bell Labs + τρομερό team να το δουλεύει (Pike, Thompson, Ritchie, Kernighan, McIlroy, Stroustrup, κ.α.). Anw το HURD μπορεί να μην βγεί, το θέμα είναι ότι ευτυχώς μερικοί σκέφτηκαν out-of-the-box και αυτό σίγουρα έχει impact στο τι θα δούμε. Ελπίζω να έχει και μια γεύση hurd το μέλλον και να μην μείνουμε στα κλασσικά.

PS: http://www.debian.org/ports/hurd/hurd-install

---------------------------

iorulezz wrote: Ισχύει αλλά έχει μεγαλύτερη νομίζω σημασία πως νιώθει ο τελικός χρήστης. Και ο τελικός χρήστης πιθανότατα δεν είναι ούτε developer ούτε hacker. Σημασία έχει το linux να ξεφύγει από τα στενά όρια αυτών και μόνο των χρηστών και όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει με αλματώδεις ρυθμούς. Καταλαβαίνω την ανάγκη χρήσης κονσόλας και ακόμα κι ένας χρήστης που έχει μάθει όλες τα κόλπα του KDE θα την ανοίξει πολύ συχνά.

Απλά πιστεύω πως κυρίως ένας developer πρέπει να ξέρει καλά τις πτυχές του παραθυρικού περιβάλλοντος καθώς το προϊόν που θα παράγει στις περισσότερες περιπτώσεις θα αναφέρεται σε χρήστες που θα χρησιμοποιήσουν το παραθυρικό περιβάλλον.
Μα και ο developer χρήστης είναι :) :) οπότε έχει και αυτός δικαίωμα στο να μπορεί να διαμορφώνει το OS του όπως θέλει και να μην τρώει αναγκαστικά 1000 χαζά widgets/desklets/whatever. Το Unix έχει μια συγκεκριμένη φιλοσογία σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης του που ο κόσμος δεν έχει συνηθήσει: εστιάζει κυρίως σε πλάτος επιλογών και όχι στην προώθηση 2-3 λύσεων που καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Το Linux ευτυχώς ακολουθεί -- inherently -- αυτό το μοντέλο.
Last edited by The Punisher on Sun May 18, 2008 4:14 pm, edited 1 time in total.
Reason: merge
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Ηλίας
byte level
byte level

Post by Ηλίας » Fri May 16, 2008 3:22 pm

Συγνώμη που κάνω post χωρίς να έχω διαβάσει όλο το υπόλοιπο thread. Αλλά θέλω να ρωτήσω άμα έχει καταφέρει κάποιος που να έχει κάρτα ATi Radeon HD σε AGP να δουλέψει το Compiz και γενικά τα 3D γραφικά(Για Ubuntu μιλάω)?? Εγώ το μόνο που έχω καταφέρει και δεν θυμάμαι με ποιον driver έιναι απλά να δουλέυουν όλα κανονικά αλλά 3D με τπτ.Έχω την ATi Radeon HD 2600 AGP Pro. Υπήρχε πρόβλημα υποστήριξης των καρτών AGP αλλά μετά από αντιδράσεις (καθώς πρόκειται για σχετικά καινούρια κάρτα) η ΑΤΙ/AMD είπε ότι ετοιμάζει drivers. Τώρα βάζω και την 8.04....
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri May 16, 2008 3:36 pm

Ηλίας wrote:Συγνώμη που κάνω post χωρίς να έχω διαβάσει όλο το υπόλοιπο thread. Αλλά θέλω να ρωτήσω άμα έχει καταφέρει κάποιος που να έχει κάρτα ATi Radeon HD σε AGP να δουλέψει το Compiz και γενικά τα 3D γραφικά(Για Ubuntu μιλάω)?? Εγώ το μόνο που έχω καταφέρει και δεν θυμάμαι με ποιον driver έιναι απλά να δουλέυουν όλα κανονικά αλλά 3D με τπτ.Έχω την ATi Radeon HD 2600 AGP Pro. Υπήρχε πρόβλημα υποστήριξης των καρτών AGP αλλά μετά από αντιδράσεις (καθώς πρόκειται για σχετικά καινούρια κάρτα) η ΑΤΙ/AMD είπε ότι ετοιμάζει drivers. Τώρα βάζω και την 8.04....
Ξεκίνα απο τις προηγούμενες 8 σελίδες και ίσως βρείς την απάντηση σου. Τα posts είναι για να μένουν όχι για να λέμε μετά απο λίγο τα ίδια και τα ίδια ;). Στην σελίδα 9 θα βρείς απλά διαμάχες για το Linux, HURD, GNU και διάφορα άλλα τέτοια.
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
Ηλίας
byte level
byte level

Post by Ηλίας » Fri May 16, 2008 8:54 pm

Έβαλα το 8.04 και τα πράγματα είναι καλύτερα. Έβαλα τους fglrx drivers ,δουλεύουν τα 3D γραφικά,αλλά τα πράγματα είναι κάπως αργά ....
iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Wed May 21, 2008 2:08 pm

Ερώτηση:

Ποια πιστεύετε πως είναι η καλύτερη διανομή για κυρίως multimedia χρήση;;;; :smt020 :smt020 :smt020

ΥΓ Το pc είναι λίγο παλιό (Pentium 4) αλλά καλά κρατεί. Έχει πάνω Mandriva την οποία και βαρέθηκα μετά από 2 χρόνια χρήσης.

Σημ: Λάβετε υπ'όψιν ότι η Fedora έχει προεγκατεστημένο PulseAudio http://pulseaudio.org/.
EDIT: Και το καινούριο Ubuntu (8.04) έχει PulseAudio προεγκατεστημένο.

Σημ2: ΔΕ Μ'ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ GNOME. Βέβαια δεν το αποκλείω καθώς είναι ελαφρύτερο απο KDE (που είναι κ η πρώτη επιλογή μου)
Last edited by iorulezz on Wed May 21, 2008 4:05 pm, edited 1 time in total.
Image

Travelling at twice the speed of light, Orion's stars are high tonight
The gentle madness has touched my hand, now I'm just a cosmic man.
kill bill
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by kill bill » Wed May 21, 2008 2:47 pm

Το dreamlinux είναι μια πολύ elegant διανομή βασίζεται σε debian, έχει "κλέψει" κάτι από MAC και έχει όλα τα codecs και αρκέτους media players προεγκατεστημένα.Ως κύρια Desktop Environments έχει xfce και gnome,αλλά πιστεύω ότι αξίζει την προσοχή σου...
Image
iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Wed May 21, 2008 3:57 pm

Βραζιλιάνικη διανομή;;; Ακραίο μου ακούγεται. Ο λαός μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής αλλά πιστεύω ότι ούτε υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων δε θα 'χει. Και απο repositories;;;

ΕΔΙΤ: Όντως με ενδιαφέρει πολύ το design της διανομής.
Image

StormRider
Gbyte level
Gbyte level

Post by StormRider » Wed May 21, 2008 7:51 pm

iorulezz wrote: ΕΔΙΤ: Όντως με ενδιαφέρει πολύ το design της διανομής.
Δες το http://ubuntustudio.org/, βέβαια είναι gnome και δεν το χω χρησιμοποιήσει για να σου πώ, αλλά το 'χα ανακαλύψει μέσω ενός blog
Περί design δες και το http://opengeu.intilinux.com/Home.html
Image
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu May 22, 2008 1:51 am

Παιδιά ωραίο το Ubuntu για να παίξουν τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με Windows αλλά πραγματικά είναι απο τις ποιό bloated distros. Το development cycle του Debian είναι αυτό που είναι για κάποιους λόγους (έχει και 10++ χρόνια ιστορία η οποία έχει διδάξει αρκετά στους developers -- organization, programing paradigm, development patterns κλπ κλπ). Το να παίρνεις ένα repository και να κάνεις trim down τον χρόνο του επόμενου stable release στο 1/3 ή να μην σε ενδιαφέρει το minimization των dependencies στα packages δεν νομίζω οτι θα καταλήξει σε κάτι ιδιαίτερα καλό. Οπότε μην τρελένεστε με το ubuntu γιατί δεν είναι και κάτι τρομερό. Τώρα όποιος ενδιαφέρεται για full desktop κλπ ας κοιτάξει και το mint (http://www.linuxmint.com/).

PS: Προσωπικά δεν θα πρότεινα σε κανέναν που θα ήθελε να δει την κατάσταση λίγο σοβαρά όλες αυτές τις distros που απλά σπάνε το repository της Debian ή φαίρνουν τo testing branch στο stable και λένε ότι κάτι κάνανε.

~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: N>4

Post by ~~Wind~~ » Thu May 22, 2008 2:24 am

Ποιες κατι τη γνωμη σου ειναι αρκετα σοβαρες διανομες?
απ οτι εχω δει παντος οι περισσοτεροι εχουν:

Ubuntu
Arch
Fedora
Madvira
Mint
Gentoo

(με σειρα πληθυσμου :-p )

εγω ελεγα να κατεβαζα και να δοκιμαζα το Knopix (για αλλα πραγματα..)
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Thu May 22, 2008 10:49 am

~~Wind~~ wrote: απ οτι εχω δει παντος οι περισσοτεροι εχουν:
Αυτό είναι ένας δείκτης για το τι πρέπει να αποφεύγεις :). Πλάκα κάνω.

Φυσικά με διαφορά Debian, δίνει ζωή σε πάνω απο 30 distros. Απο εκεί και πέρα Arch, Gentoo και Slack. Τις δύο τελευταίες θα τις πρότεινα εάν έχεις λίγο επαφή με compiling γιατί κάνεις build απο τα sources (θέλει λίγο προσοχή εδώ γιατί η κλασική καγκουρολογική βάλω οτιδήποτε optimization υπάχει και δεν υπάρχει στο gcc και κάνω build τελικά θα έχει degradation στο performance). Μετά υπάρουν και μερικές πιο free distros για όσους θέλουν να είναι πραγματικά απεξαρτητοποιημένοι (στο Debian είναι σαφές αυτό με την τοποθέτηση των περίεργων πακέτων στο non-free repository).

iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Thu May 22, 2008 12:46 pm

HdkiLLeR wrote:Παιδιά ωραίο το Ubuntu για να παίξουν τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με Windows αλλά πραγματικά είναι απο τις ποιό bloated distros. Το development cycle του Debian είναι αυτό που είναι για κάποιους λόγους (έχει και 10++ χρόνια ιστορία η οποία έχει διδάξει αρκετά στους developers -- organization, programing paradigm, development patterns κλπ κλπ). Το να παίρνεις ένα repository και να κάνεις trim down τον χρόνο του επόμενου stable release στο 1/3 ή να μην σε ενδιαφέρει το minimization των dependencies στα packages δεν νομίζω οτι θα καταλήξει σε κάτι ιδιαίτερα καλό. Οπότε μην τρελένεστε με το ubuntu γιατί δεν είναι και κάτι τρομερό. Τώρα όποιος ενδιαφέρεται για full desktop κλπ ας κοιτάξει και το mint (http://www.linuxmint.com/).

PS: Προσωπικά δεν θα πρότεινα σε κανέναν που θα ήθελε να δει την κατάσταση λίγο σοβαρά όλες αυτές τις distros που απλά σπάνε το repository της Debian ή φαίρνουν τo testing branch στο stable και λένε ότι κάτι κάνανε.
ΠΕΣ ΤΑ!!!!!!
StormRider wrote: Δες το http://ubuntustudio.org/
Το Ubuntu Studio είναι Studio διανομη. Με εφαρμογές για δημιουργία (μουσικής, γραφικών κλπ..)

Αντίθετα, εγώ αυτό που θέλω είναι μία διανομή την οποία θα χρησιμοποιώ κυρίως για multimedia (μουσική, ταινείες). Το θέμα είναι ότι πάνω απ'όλα με ενδιαφέρει η ποιότητα ήχου που θα μου δώσει η διανομή. Γι' αυτό ανέφερα τον PulseAudio server που έχει η Fedora προεγκατεστημένο. To θέμα είναι ότι έχω μια κάρτα ήχου 7.1 και θέλω και την ανάλογη ποιότητα ήχου, την οποία το Mandriva που έχω τώρα δε μου δίνει (ίσως λόγω out-dated drivers).

Μήπως τελικά να βάλω Debian που έχει και τα μεγαλύτερα repositories και απλά να εγκαταστήσω από πάνω ό,τι θέλω, χτίζοντας έτσι τη δική μου διανομή;;; :-D
Image

~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Thu May 22, 2008 1:52 pm

what about RedHat ? OpenSolaris και Solaris ?
αυτες αξιζουν ?

απ οτι θυμαμαι καπου ειχα διαβασει οτι red-hat και slack εχουν καποια συγγενια.. (?)
ImageImage
gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Thu May 22, 2008 2:13 pm

~~Wind~~ wrote:OpenSolaris και Solaris ?
Oύτε οι υπάλληλοι της Sun δεν τα χρησιμοποιούν :-p .
iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Re: LinuX....???

Post by iorulezz » Thu May 22, 2008 3:08 pm

Κι όμως...

Μάντεψε που γράφονται οι μεγάλες εφαρμογές Java και τα completely java-based sites. Ο λόγος; Η java είναι μες τον πυρήνα. Όλος ο Window Manager είναι σε Java.

Επίσης μάντεψε τι λειτουργικό έχουν στο Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ. (Τουλάχιστον μέχρι πρόπερσι που διάβασα το σχετικό άρθρο).

Σωστά μάντεψες, SOLARIS!

Επίσης:
# Dell - will "test, certify, and optimize Solaris and OpenSolaris on its rack and blade servers and offer them as one of several choices in the overall Dell software menu"[6]
# IBM - also distributes Solaris and Solaris Subscriptions for select x86-based IBM System x servers and BladeCenter servers

Αυτό δε σημαίνει ότι το Solaris είναι σπουδαίο λειτουργικό για μας. Κάθε άλλο. Κυρίως λόγω έλλειψης εφαρμογών και αργού κύκλου. Όχι όμως ότι δεν είναι ένα σπουδαίο λειτουργικό.

EDIT: Επίσης να σημειώσω ότι το Solaris δεν είναι linux οπότε έχουμε offtopic :-D
Image

gasparosoft
Gbyte level
Gbyte level

Post by gasparosoft » Fri May 23, 2008 12:42 am

iorulezz συμφωνώ μαζί σου .Αυτά που έγραψες τα έχω διαβάσει στο net....
Εξάλλου για αυτό είπα οι υπάλληλοι της Sun....
iorulezz
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by iorulezz » Fri May 23, 2008 12:34 pm

Έγινε φίλε, χαίρομαι που συμφωνούμε. Τώρα για οντοπικ ξανά, μόλις ανακάλυψα μια υπέροχη εικόνα.
Γενεαλογικό δέντρο των διανομών:

http://i246.photobucket.com/albums/gg96 ... ine-72.png
Image

~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Fri May 23, 2008 1:20 pm

Φοβερος :smt023
ImageImage
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Fri May 23, 2008 2:36 pm

iorulezz wrote: Μήπως τελικά να βάλω Debian που έχει και τα μεγαλύτερα repositories και απλά να εγκαταστήσω από πάνω ό,τι θέλω, χτίζοντας έτσι τη δική μου διανομή;;; :-D
Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι θα βρείς τελικά αυτό που ψάχνεις, γιατί το quality των multimedia packages δεν το γνωρίζω :) :). Απο την άλλη πιστεύω ότι αξίζει να το δοκιμάσεις.
~~Wind~~ wrote:what about RedHat ? OpenSolaris και Solaris ?
αυτες αξιζουν ?

απ οτι θυμαμαι καπου ειχα διαβασει οτι red-hat και slack εχουν καποια συγγενια.. (?)
Βασικά το Solaris, το παλιότερο SunOS αλλά και το OpenSolaris δεν έχουν ουδεμία επαφή με το Linux. Αλλο kernel design αλλά και εντελώς διαφορετικά userland tools. Επίσης διαφορετικά filesystems, services κλπ κλπ. Εάν θέλεις να συζητήσουμε για pros/cons Solaris/Linux αυτό είναι άλλο θέμα (και εξαρτάται και σε τι επίπεδο παίζει η σύγκριση architectural, features, code quality and support for POSIX/OSI standards κλπ κλπ). Για την συγγένεια δες το γενεαλογικό δέντρο. Αν και δεν είναι όλα strictly pin-pointed πάνω στο map -- κοινώς άλλα είναι τοποθετημένα όταν informally ξεκίνησαν σαν projects και άλλα όταν officially υπήρξε κάποιο release. Οπότε λίγο πέρα-δώσε στον χρόνο υπάρχει αλλά you got the big picture.
gasparosoft wrote:
~~Wind~~ wrote:OpenSolaris και Solaris ?
Oύτε οι υπάλληλοι της Sun δεν τα χρησιμοποιούν :-p .
Χμμ ειδικά στην Sun υπάρχει υπάρχει enforcement για το τι OS/tools θα χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι της. Βέβαια μιλάμε για τεράστιο corporation το οποίο ξεκινάει απο hardware design και φτάνει σε OSes. Συνεπώς λογικό είναι να υπάρχουν όλα τα περιβάλλοντα/λειτουργικά μέσα και το κάθε team να δουλεύει/ερευνάει με συγκεκριμένα tools (πχ εάν θέλεις να κάνεις optimize το OpenSolaris για x86 ε δεν θα κάνεις develop/utit-regression-testing/whatever σε UltraSparc).
iorulezz wrote:Κι όμως...

Μάντεψε που γράφονται οι μεγάλες εφαρμογές Java και τα completely java-based sites. Ο λόγος; Η java είναι μες τον πυρήνα. Όλος ο Window Manager είναι σε Java.

Επίσης μάντεψε τι λειτουργικό έχουν στο Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ. (Τουλάχιστον μέχρι πρόπερσι που διάβασα το σχετικό άρθρο).

Σωστά μάντεψες, SOLARIS!
Εδώ βασικά ψιλοδιαφωνώ. Όχι ότι δεν χρησιμοποιείται αλλά τα περισσότερα grands του DARPA έχουν πέσει το OpenBSD και καλά κάνουν μπορώ να σου πω. Το OpenSSH απο το ίδιο team αναπτύχθηκε και τώρα πάνω απο 1.000.000 servers το χρησιμοποιούν. Επειδή έχει τύχει να δώ - παίξω λίγο με κώδικα απο το OpenBSD σου λέω ότι είναι λουλούδι σε σχέση με το Linux (και μιλάω ακόμη και για kernel code)...Για τα άλλα συστήματα άστο ξεκινάμε με if < 5, while i != 566745785 και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο :) :) :)

*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Fri May 23, 2008 7:43 pm

Τείνω να συμφωνήσω με hdkiller για ubuntu.

Για solaris, έχει και ίδιου ονόματος παραμέτρους σε διάφορες εντολές, αλλά άλλης λειτουργίας με αυτές του linux.
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Fri May 23, 2008 10:06 pm

Επειδή έχει τύχει να δώ - παίξω λίγο με κώδικα απο το OpenBSD σου λέω ότι είναι λουλούδι σε σχέση με το Linux (και μιλάω ακόμη και για kernel code)...Για τα άλλα συστήματα άστο ξεκινάμε με if < 5, while i != 566745785 και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο
αυτο ειναι τραγικο :shock:

το ξερω οτι Solaris != linux αλλα εγω το βλεπω πιο πολυ σαν !=windows :-p

πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα :smt023
ImageImage
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”