Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα επιστρέφουν τα βιβλία με

Αναδημοσιεύσεις άρθρων και κειμένων που βρήκατε κάπου αλλού και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας .
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a
Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα επιστρέφουν τα βιβλία με

Post by PASCAL » Tue May 27, 2008 11:08 am

Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα επιστρέφουν τα βιβλία μετά το τέλος του έτους

Αθήνα

Από φέτος οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα επιστρέφουν τα βιβλία τους στο σχολείο. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, οι διευθυντές θα πρέπει να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την ανάγκη επιστροφής των βιβλίων στα σχολεία.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Τρίτης, τα επιστρεφόμενα βιβλία θα προορίζονται για ανακύκλωση προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία και θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών. Όσα από αυτά είναι σε καλή κατάσταση θα επαναχρησιμοποιηθούν.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι διευθυντές θα πρέπει να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την εφαρμογή του συστήματος της επιστροφής και επαναχρησιμοποίησης βιβλίων, ώστε οι μαθητές να μην προκαλέσουν φθορές στα βιβλία.

Εξαιρούνται μόνο εκείνα τα σχολικά εγχειρίδια που προορίζονται για χρήση μεγαλύτερη του ενός έτους (βιβλία πληροφορικής, βιβλία αναφοράς κ.ά.).

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244

τα επιστρεφόμενα βιβλία θα προορίζονται για ανακύκλωση προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία και θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών. Όσα από αυτά είναι σε καλή κατάσταση θα επαναχρησιμοποιηθούν.
O λαϊκισμός, του λαϊκισμού, τον λαϊκισμό, ω λαϊκισμέ.

Δώστε Καλομοίρα στο λαό, όχι βιβλία.
crash_override
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Re: Οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα επιστρέφουν τα βιβλία με

Post by crash_override » Tue May 27, 2008 11:11 am

Συμφωνώ με την πρόταση αυτή.
Όλοι μας έχουμε κούτες από βιβλία και δεν τα έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ...
Ανακύκλωση μπας και σωθούμε...
What to say man...what to say....
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Tue May 27, 2008 11:17 am

Στο γυμνασιο μου αυτο το εφαρμοζουν απο το 1999 :shock: Τα βιβλια των αγγλικων μαλιστα τα παιρναμε χρησιμοποιημενα απο 2-3 προηγουμενους.Αυτα τα λεφτα που γλιτωναμε μαζι με καποιες χορηγιες φτιαξαμε βιβλιοθηκη...
O λαϊκισμός, του λαϊκισμού, τον λαϊκισμό, ω λαϊκισμέ.

Δώστε Καλομοίρα στο λαό, όχι βιβλία.
Οποτε που ειναι το προβλημα σου εσενα?
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Tue May 27, 2008 11:19 am

Καλό το μέτρο αρκεί να εφαρμοστεί και επίσης επόμενο βήμα είναι να γίνουν με σκληρό εξώφυλλο και σταδιακά να επαναχρησιμοποιούνται για 3-4 χρόνια.Επίσης θα πρέπει να δίνονται ειδικά τετράδια που συμβαδίζουν με το βιβλίο για να μπορούν οι μαθητές να γράφουν ότι θέλουν και να συμπληρώνουν τις ασκήσεις πάνω σε αυτό και όχι στο βιβλίο. Αν προκληθούν φθωρές θα πληρώνονται από τους μαθητές που τις προκάλεσαν, όπως σε ανεπτυγμένες χώρες (Γερμανία και Αμερική που γνωρίζω). Με τα λεφτά που συγκεντρώνονται μπορούν επιτέλους να δημιουργήθουν βιβλιοθήκες στα ελληνικά λύκεια και γυμνάσια, από το να τα πετάμε σε χιλιάδες βιβλία.
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Tue May 27, 2008 11:24 am

από το να τα καίνε μετά τις εξετάσεις, καλύτερα να τα επιστρέφουν. Αλλά ας μην είμαστε και ονειροπόλοι. Αν όντως γλυτώσουν λεφτά, λέτε όντως να φτιάξουν βιβλιοθήκες?
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by Master_ex » Tue May 27, 2008 11:26 am

Τι να πώ... εγώ δεν πήγα σε δημόσιο σχολείο οπότε ήμουν αναγκασμένος να αγοράζω τα βιβλία μου(παρόλο που τα είχα πληρώσει μέσω των φόρων). Η εμπειρία μου από γνωστούς μου μου λέει πως αλλού τα βιβλία τα έδιναν αμέσως ενώ αλλού καθυστερημένα, σε άλλα σχολεία τα βιβλία επιστρέφονταν για να γίνει χρήση από τους επόμενους ενώ σε άλλα όχι, αλλού υπήρχε πληθώρα βιβλίων σε βαθμό κάποιοι να μπορούν να πάρουν περισσότερα του ενός βιβλία...
Τώρα αποφασίζεται αυτό... από τη μία σκέφτομαι ωραία τόνοι βιβλίων που πετάγαμε ή στιβάζαμε σε κούτες, θα μπορέσουν να ανακυκλωθούν και όχι μόνο να μήν επιβαρύνουμε το περιβάλλον αλλά και να εποφεληθεί το σχολείο από τα έσοδα αυτής της πράξης...
Από την άλλη σκέφτομαι πως μέχρι και σήμερα έχει τύχει να χρειαστώ κάποιο βιβλίο μου και επίσης πόσα είναι αυτά τα κέρδη από την ανακύκλωση που θα κάνουν τη διαφορά στο χώρο της παιδίας... και στο κάτω κάτω βιβλία είναι, πάντα θα χρειάζονται, διαφορετικά ας τα κάψουμε...
Το καλύτερο κατά τη γώμη μου θα είναι να επιστρέφει όποια βιβλία του για ανακύκλωση επιθυμεί κάποιος και να ανταμοίβεται αυτός είτε με αυτό το τρομερό ποσό που θα έσωνε την Ελληνική παιδεία ή ακόμα καλύτερα με εκπτωτικά κουπόνια ή κάτι τέτοιο για την αγορά βιβλίων...
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue May 27, 2008 12:45 pm

Αυτό που λείπει είναι η Παιδεία, όπως αναφέρθηκε σε κάποιο άλλο thread, και ιδιαίτερα η οικολογική παιδεία. Κράτα το βιβλίο σου όσο θες (γιατί να σου το στερήσει όταν μπορεί να το χρειάζεσαι? πολύ φασιστικό μου ακούγεται η αρπαγή βιβλίων) και όταν δεν το χρειάζεσαι άλλο, ανακύκλωσέ το ή επίστρεψέ το.

Αλλά βέβαια για να λειτουργήσουμε ως άνθρωποι πρέπει να μας επιβάλουν με το μαστίγιο κανόνες ηθικής, γιατί περί ηθικής πρόκειται η προστασία του περιβάλλοντος, και εμείς είμαστε ανήθικοι!

Τελικά λοιπόν, το μέτρο αυτό δε μου αρέσει. Εγώ τα επέστρεφα/ανακύκλωνα τα βιβλία μου (ανάλογα σε τι κατάσταση βρίσκονταν, αν και τα πρόσεχα). Δε γουστάρω να με υποχρεώσουν να τα επιστρέψω
PaP
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by PaP » Tue May 27, 2008 1:09 pm

Είμαστε σοβαροί;;;
Για πείτε μου πόσες φορές έπρεπε να υπογραμμίσουμε, να κάνουμε σημειώσεις;; Και βιβλίο είναι θα τσαλακωθεί
Και πότε θα γίνει η καταγραφή των καλών βιβλίων, από τη μύγα ξίγκι θα βγάλουμε???

Τόση κακό διαχείριση και φοροδιαφύγη υπάρχει στη κωλοχώρα μας από τα βιβλία θα εξοικονμήσουμε
Και ακού ανακύκλωση!!!

Ας κάνουν ανακύκλωση σε όλα τα χαρτιά που σπαταλώνται στο δημόσιο τομέα ή που αφήνουν κλιματιστικά και φώτα αναμμένα, μην πάμε και στο ΕΣΥ

Αν είανι δυνατόν να λέτε ότι είναι και καλό μετρό!!!

Δεν έχω ακούσει κάτι πιο καθυστερημένο
Ας δίναν ένα OLPC και κάθε χρονια ας διανείμαν τα βιβλία σε pdf και τέλος άμα θέλουν οικονομία
Αλλά και πάλι τα βιβλία είναι θεσμός που πρέπει να αναθεωρηθεί στην εποχή μας, μια πηγη και μάλιστα παλαιωμένη... so out of date ειδικά στο πανεπιστήμιο, που μάχονται για τα δωρεάν βιβλία... η απάντηση: μα καλά, ακόμα στα βιβλία είστε;;;
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Tue May 27, 2008 1:24 pm

The Punisher wrote:Δε γουστάρω να με υποχρεώσουν να τα επιστρέψω
δε μπορούν να σε αναγκάσουν. μάλλον προς προτροπή θα τείνει.
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Tue May 27, 2008 1:45 pm

από περιέργεια: πόσοι επιστρέφετε τα free press φυλλάδια (city press, metro, LIFO, athens voice κλπ) όταν τα διαβάζετε στις θήκες τους για να τα πάρουν κι άλλοι? ή έστω τα πετάτε σε ανακύκλωση?
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Tue May 27, 2008 1:46 pm

Εγω κανω το καλυτερο
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Δν παιρνω καθολου :lol:
dexter
Venus Former Team Member

Post by dexter » Tue May 27, 2008 3:23 pm

όλα τα είχαμε..αυτό θα μας σώσει..κάτι είναι και αυτό..αλλά με τέτοιους ρυθμούς μέχρι να γίνουμε έστω και λίγο φιλικοί προς το περιβάλλον θα περάσει μισός αιώνας..
πάντως πρέπει να επιδοκιμάζουμε τέτοιες αποφάσεις και να προτείνουμε επιπλέον λύσεις και όχι μόνο να κριτικάρουμε από τον καναπέ λέγοντας ότι το κράτος δεν κάνει τίποτα..
αν δεν ενεργήσουμε εμείς τίποτα δεν θα αλλάξει..αν δεν απαιτήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής δεν θα την έχουμε..
γι αυτό πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ακόμα και η απλή ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ σημαντική..
αν ο καθένας μας έκανε 2-3 απλά πραγματάκια θα βελτιωνόταν αρκετά η κατάσταση..
http://foss.aueb.gr
always aim for for the sky for if you fail you can at least reach the clouds..
ALL BLACKS supporter..
http://www.bringthemback.org/
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Tue May 27, 2008 8:07 pm

Βασικά αυτό το μέτρο αν γίνει μου φαίνεται εντελώς ηλίθιο...

Αν είναι υποχρεωτικό το να παραδίδεις τα βιβλία σου τότε με χαλάει διότι συνήθιζα να κρατάω τα παλαιότερα βιβλία μου στις επόμενες τάξεις ως εγχειρίδια αναφοράς (π.χ. για να ξαναθυμηθώ κάποιον τύπο στα μαθηματικά). ΟΚ, στην πραγματικότητα δεν μου χρειάστηκε αυτό σχεδόν ποτέ, αλλά ένιωθα ασφάλεια έχοντας κάπου γραμμένο το τι είχα διδαχθεί. Πολύ αργότερα, αφού τελείωσα τη σχολή, τελικά έστειλα όλα αυτά τα βιβλία στην ανακύκλωση... :)

Αν πάλι δεν είναι υποχρεωτικό, τότε είναι εντελώς ανούσιο. Αν γούσταρα να ανακυκλώσω τα τελειωμένα μου βιβλία, έχω ήδη τα μέσα να το κάνω. Και ούτως ή άλλως, τα κ@λόπαιδα που σκίζουν και καίνε τα βιβλία τους την τελευταία μέρα των εξετάσεων δεν νομίζω ότι θα συγκινηθούν από τέτοιες ενέργειες και θα τα στείλουν στην ανακύκλωση.

Επίσης, το να πάρω βιβλία με λυμένες ασκήσεις, από δεύτερο χέρι (όπως έκανε η γιαγιά μου στην κατοχή) μου φαίνεται βλακώδες. Και μ' αρέσει που βρήκαν το κατάλληλο μέρος για να κάνουν οικονομία: τα σχολικά βιβλία! Anyways...
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Wed May 28, 2008 4:05 pm

Το όλο θα δούλευε αν πληρώναμε για τα βιβλία (και υπήρχε η δυνατότητα να τα ξαναπουλήσεις) ή δίναμε κάποιο αντίτιμο κάθε χρονιά σαν ενέχυρο...
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
PASCAL
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by PASCAL » Wed May 28, 2008 4:31 pm

Φυσικά! Δεν φτάνει άλλωστε να πληρώνεις μόνο τα φροντιστήρια! Δωρεάν παιδεία θα πει να πληρώνεις και τα βιβλία!
rapadder
Gbyte level
Gbyte level

Post by rapadder » Wed May 28, 2008 5:05 pm

Pascal, μην φρικάρεις. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα πιστωτικών μονάδων. Δηλαδή στην αρχή του σχολικού έτους, όλοι οι μαθητές να δικαιούνταν 100 (έστω) πιστωτικές μονάδες, που στην πράξη σημαίνει ότι θα πάρουν όλα τα Βιβλία δωρεάν. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για κάθε σχολικό Βιβλίο που επέστρεφαν σε καλή κατάσταση θα έπαιρναν 10 (έστω) πιστωτικές μονάδες. Την επόμενη σχολική χρονιά, μαθητές που είχαν επιστρέψει 2 ή 3 τουλάχιστον Βιβλία θα έπαιρναν τα Βιβλία της επόμενης χρονιάς δωρεάν. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν με 80 πιστωτικές μονάδες, που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αγοράσουν 1 ή 2 Βιβλία.
Σκοπός δεν είναι τόσο το να εξοικονομήσει το κράτος χρήματα, όσο το να αποθαρρυνθούν οι μαθητές από το να καταστρέφουν τα Βιβλία τους.
... Γράφτε κώδικα όσο είναι καιρός ...
Proxenos
Gbyte level
Gbyte level

Post by Proxenos » Wed May 28, 2008 5:24 pm

rapadder wrote:Pascal, μην φρικάρεις. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα σύστημα πιστωτικών μονάδων. Δηλαδή στην αρχή του σχολικού έτους, όλοι οι μαθητές να δικαιούνταν 100 (έστω) πιστωτικές μονάδες, που στην πράξη σημαίνει ότι θα πάρουν όλα τα Βιβλία δωρεάν. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, για κάθε σχολικό Βιβλίο που επέστρεφαν σε καλή κατάσταση θα έπαιρναν 10 (έστω) πιστωτικές μονάδες. Την επόμενη σχολική χρονιά, μαθητές που είχαν επιστρέψει 2 ή 3 τουλάχιστον Βιβλία θα έπαιρναν τα Βιβλία της επόμενης χρονιάς δωρεάν. Αντίθετα, οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν με 80 πιστωτικές μονάδες, που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αγοράσουν 1 ή 2 Βιβλία.
Σκοπός δεν είναι τόσο το να εξοικονομήσει το κράτος χρήματα, όσο το να αποθαρρυνθούν οι μαθητές από το να καταστρέφουν τα Βιβλία τους.
Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική ιδέα αντί του ενεχύρου. Όταν το τζάμπα δεν το εκτιμούμε, τότε δεν το αξίζουμε. Και όταν το χάσουμε καταλαβαίνουμε την αξία του... Και το φροντιστήριο δεν είναι απαραίτητο, πολλοί περνάνε και χωρίς (φροντιστήριο ή ιδιαίτερα)... Για πολύ κόσμο δε, είναι απλά ένα άλλοθι - απέναντι στους φρικαρισμένους γονείς.
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Wed May 28, 2008 11:09 pm

όσο το να αποθαρρυνθούν οι μαθητές από το να καταστρέφουν τα Βιβλία τους.
θεωρώ ότι δεν είναι ο σωστό τρόπος να το μάθεις αυτό. Οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν παιδεία, είναι η επόμενη γενιά δίποδων στη γη, οφείλουν να έχουν οικολογική συνείδηση. Ο οικολογικά ευσυνείδητος δε θα καταστρέψει τα βιβλία του, αλλά θα τα κρατήσει για όσο χρειαστεί και στο τέλος θα τα ανακυκλώσει, χωρίς να του το επιβάλει κανένας. Αντί λοιπόν να καταφεύγουμε σε γελοίες "χρυσές" πολιτικές, ας προωθήσουμε καμπάνιες για το περιβάλλον.

Ας νοιαστούμε και λίγο για την γη μας. Κι ας μην κρεμάσω σε κάθε κολώνα στο δρόμο αφίσα, κι ας μην μοιράσω 500 φυλλάδια στη σχολή, κι ας μην κολλήσω σε κάθε τοίχο αφισο-ταπετσαρία.
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed May 28, 2008 11:32 pm

Ας νοιαστούμε και λίγο για την γη μας. Κι ας μην κρεμάσω σε κάθε κολώνα στο δρόμο αφίσα, κι ας μην μοιράσω 500 φυλλάδια στη σχολή, κι ας μην κολλήσω σε κάθε τοίχο αφισο-ταπετσαρία.
Αν το κανεις αυτο παλι μολυνεις το περιβαλλον :-p
dexter
Venus Former Team Member

Post by dexter » Wed May 28, 2008 11:40 pm

punisher+++
ακόμη..ας μην πλένουμε τα αυτοκίνητα καλοκαιριάτικα μόνο και μόνο για να δείχνουν ωραία,ας μην αφήνουμε ανοιχτή ή σε κατάσταση stand by όποια ηλεκτρική συσκευή δεν χρεια ζόμαστε(και τα κομπιουτερ συνάδελφοι.. :-D ),ας μην χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητα για κάθε μετακίνηση..
http://foss.aueb.gr
always aim for for the sky for if you fail you can at least reach the clouds..
ALL BLACKS supporter..
http://www.bringthemback.org/
sandra
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by sandra » Wed May 28, 2008 11:41 pm

ultimate_aektzis wrote:
Μολύνεις το περιβάλλον αν δεν τα κάνεις όλα αυτά? :???:
Πολύ περίεργο μέτρο, στην πορεία θα φανεί αν θα εφαρμοστεί και αν έχει ουσία.
Από εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.
Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλο σου...
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed May 28, 2008 11:51 pm

sandra wrote:
ultimate_aektzis wrote:
Μολύνεις το περιβάλλον αν δεν τα κάνεις όλα αυτά? :???:
Πολύ περίεργο μέτρο, στην πορεία θα φανεί αν θα εφαρμοστεί και αν έχει ουσία.
Για να φτιαξεις τις αφισες τα φυλλαδια κτλ κοβεις δενττρακια οποτε παλι επιβαρυνεται το περιβαλλον.Ουτε μια λιγο πειραγμα δν μπορεις να κανεις εδω μεσα :smt012
Post Reply

Return to “Αναδημοσιεύσεις”