Αγαπητέ, σε αυτήν την χώρα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός ούτε όταν αγοράζεις από πολλές επιχειρήσεις και οι λαϊκές είναι ακριβές παρόλο που πολλοί έχουν στραφεί στα σούπερμαρκετ. Πως περιμένεις να πέσουν οι τιμές αν ξαφνικά όλοι στραφούν στις ήδη ακριβές λαϊκές - οι οποίες θα καταστούν μονοπώλιο; Και πως θα αντέξουν να αγοράσουν τα ακριβά της προϊόντα; Τα hoax που κυκλοφορούν (δήθεν για μποϋκοτάζ συγκεκριμένων αλυσίδων πρατηρίων βενζίνης) δεν έχουν καμία μα καμία βάση. Σκέψου μόνο ότι όλοι προμηθεύονται από τα ίδια διυλιστήρια καύσιμα! Η αύξηση της ζήτησης σε άλλη αλυσίδα θα την καταστήσει ακριβή και ακόμη και αν θέσεις μία αλυσίδα υπό καταναλωτική πίεση το κέρδος θα είναι βραχυπρόθεσμο, γιατί στο μέλλον είτε θα διορθώσει και πάλι τις τιμές της προς τα επάνω (όταν αυξηθεί η ζήτηση) είτε θα κλείσει (εάν η ζήτηση συνεχίσει να παραμένει μικρή). Έτσι δεν αλλάζεις την κατάσταση του μονοπωλίου, απλά την οξύνεις... Το ξέρω ότι θέλεις να γίνει κάτι επιτέλους με αυτή την κατάσταση, αλλά ο μόνος δρόμος είναι ο μακρύς και επίπονος της καταναλωτικής συνείδησης. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Και το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητα.Stoupeace wrote:Proxenos wrote:Όλα αυτά είναι φθηνότερα από το σουπερμάρκετ; Αχά...PASCAL wrote: Οι Έλληνες έχουν ξεχάσει πώς υπάρχει η λαϊκή αγορά, η επίσκεψη στο χωριό, τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και το μπακάλικο/παντοπωλείο της γειτονιάς τους.
Όχι πάντα. Το θέμα είναι όμως ότι αν στραφούμε προς αυτά, αγνοώντας τις μεγαλοεπιχειρήσεις, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση του μονοπώλειου. Η τιμή θα μειωθεί στο προϊόν γενικά. Αυτό πιστεύω ότι επιζητούμε, όχι μία μόνο επιχείρηση με φθηνά προϊόντα, αλλά γενική μείωση των τιμών στα αγαθά (ειδικά στα πρώτης ανάγκης πχ γάλα).
Ράμπο για τους «ληστές των σούπερ μάρκετ
- Proxenos
- Gbyte level
- Academic status: Alumnus/a
Re: Ράμπο για τους «ληστές των σούπερ μάρκετ
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
- stoupeace
- Wow! Terabyte level
- Academic status: High school
Εχεις δίκιο, λάθος διατύπωση στο post μου.Proxenos wrote:
Αγαπητέ, σε αυτήν την χώρα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός ούτε όταν αγοράζεις από πολλές επιχειρήσεις και οι λαϊκές είναι ακριβές παρόλο που πολλοί έχουν στραφεί στα σούπερμαρκετ. Πως περιμένεις να πέσουν οι τιμές αν ξαφνικά όλοι στραφούν στις ήδη ακριβές λαϊκές - οι οποίες θα καταστούν μονοπώλιο; Και πως θα αντέξουν να αγοράσουν τα ακριβά της προϊόντα; Τα hoax που κυκλοφορούν (δήθεν για μποϋκοτάζ συγκεκριμένων αλυσίδων πρατηρίων βενζίνης) δεν έχουν καμία μα καμία βάση. Σκέψου μόνο ότι όλοι προμηθεύονται από τα ίδια διυλιστήρια καύσιμα! Η αύξηση της ζήτησης σε άλλη αλυσίδα θα την καταστήσει ακριβή και ακόμη και αν θέσεις μία αλυσίδα υπό καταναλωτική πίεση το κέρδος θα είναι βραχυπρόθεσμο, γιατί στο μέλλον είτε θα διορθώσει και πάλι τις τιμές της προς τα επάνω (όταν αυξηθεί η ζήτηση) είτε θα κλείσει (εάν η ζήτηση συνεχίσει να παραμένει μικρή). Έτσι δεν αλλάζεις την κατάσταση του μονοπωλίου, απλά την οξύνεις... Το ξέρω ότι θέλεις να γίνει κάτι επιτέλους με αυτή την κατάσταση, αλλά ο μόνος δρόμος είναι ο μακρύς και επίπονος της καταναλωτικής συνείδησης. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Και το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητα.

Απλά ήθελα να τονίσω την ανάγκη αλλαγής της κατάστασης, έτσι όπως τη βιώνω εγώ τουλάχιστον.
[Ψιλο-off]
Τι εννοείς με το απο πάνω (σε bold)?
Ι mean, προτείνεις συγκεκριμένες ενέργειες?
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- Proxenos
- Gbyte level
Δυστυχώς δεν έχω πολλή ώρα για να απαντήσω: Προτείνω οι ενέργειες να στρέφονται προς τους καταναλωτές (σε μορφή ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, ενεργοποίησης) και όχι προς τις επιχειρήσεις (γιατί οι επιχειρήσεις δεν καταλαβαίνουν από μεμονωμένες ενέργειες). Όταν ατομικά πάψουμε να αποδεχόμαστε σαν καταναλωτές μοιρολατρικά τις καταστάσεις και γίνουμε πιο ενεργοί στις επιλογές μας, τότε συλλογικά θα έχουμε βρει το κουμπί τους. Οι ενέργειες μπορούν να στρέφονται στο συγγενικό μας περιβάλλον, τους φίλους μας και σε εμάς τους ίδιους. Η ενημέρωσή μας είναι μία ενέργεια (π.χ. σε επίπεδο τιμών), η απόρριψη κάποιας αγοράς είναι μια ενέργεια, η αλλαγή συνηθειών είναι μια - δύσκολη - ενέργεια, καθώς και η αναζήτηση και αποδοχή εναλλακτικών λύσεων.Stoupeace wrote:Εχεις δίκιο, λάθος διατύπωση στο post μου.Proxenos wrote:
Αγαπητέ, σε αυτήν την χώρα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός ούτε όταν αγοράζεις από πολλές επιχειρήσεις και οι λαϊκές είναι ακριβές παρόλο που πολλοί έχουν στραφεί στα σούπερμαρκετ. Πως περιμένεις να πέσουν οι τιμές αν ξαφνικά όλοι στραφούν στις ήδη ακριβές λαϊκές - οι οποίες θα καταστούν μονοπώλιο; Και πως θα αντέξουν να αγοράσουν τα ακριβά της προϊόντα; Τα hoax που κυκλοφορούν (δήθεν για μποϋκοτάζ συγκεκριμένων αλυσίδων πρατηρίων βενζίνης) δεν έχουν καμία μα καμία βάση. Σκέψου μόνο ότι όλοι προμηθεύονται από τα ίδια διυλιστήρια καύσιμα! Η αύξηση της ζήτησης σε άλλη αλυσίδα θα την καταστήσει ακριβή και ακόμη και αν θέσεις μία αλυσίδα υπό καταναλωτική πίεση το κέρδος θα είναι βραχυπρόθεσμο, γιατί στο μέλλον είτε θα διορθώσει και πάλι τις τιμές της προς τα επάνω (όταν αυξηθεί η ζήτηση) είτε θα κλείσει (εάν η ζήτηση συνεχίσει να παραμένει μικρή). Έτσι δεν αλλάζεις την κατάσταση του μονοπωλίου, απλά την οξύνεις... Το ξέρω ότι θέλεις να γίνει κάτι επιτέλους με αυτή την κατάσταση, αλλά ο μόνος δρόμος είναι ο μακρύς και επίπονος της καταναλωτικής συνείδησης. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Και το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητα.![]()
Απλά ήθελα να τονίσω την ανάγκη αλλαγής της κατάστασης, έτσι όπως τη βιώνω εγώ τουλάχιστον.
[Ψιλο-off]
Τι εννοείς με το απο πάνω (σε bold)?
Ι mean, προτείνεις συγκεκριμένες ενέργειες?
One who pays some attention to history will not be surprised if those who cry most loudly that we must smash and destroy are later found among the administrators of some new system of repression. - Noam Chomsky
Αν δεν υπάρχουν καρτελ Proxenos. Επίσης καλά θα είναι να έχουμε και λειτουργικές απαιτήσεις που στο κάτω κάτω προσθέτουν κόστος στο τελικό προϊόν, κλειστά επαγγέλματα, ελλείμματα δημοσίου, φόροι και τα ρέστα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ο καθένας ξεχωριστά η μαζί με την παρέα του..ο καταναλωτής έχει δύναμη και τα ρέστα, είναι περισσότερο οργή, αδυναμία και παράλυση παρά λύση. Ο καταναλωτής πρέπει απλά να διαλέγει αυτό που μπορεί να αγοράσει σε λογικές τιμές που προκύπτουν απο μια ισορροπημένη αγορά. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες...δεν βλέπω λύση.Proxenos wrote:Η ενημέρωσή μας είναι μία ενέργεια (π.χ. σε επίπεδο τιμών), η απόρριψη κάποιας αγοράς είναι μια ενέργεια, η αλλαγή συνηθειών είναι μια - δύσκολη - ενέργεια, καθώς και η αναζήτηση και αποδοχή εναλλακτικών λύσεων.
που θα πάει θα το δουμε...
-
- Wow! Terabyte level
- Academic status: Professor
Δεν υπάρχουν "ισορροπημένες" αγορές, πλην πολύ περιορισμένων χρονικών περιόδων με διάρκεια που τείνει στο μηδέν...
Δ. Γκρ.
Δ. Γκρ.
- Proxenos
- Gbyte level
Διάβασέ με καλύτερα. Κανείς δε λειτουργεί χωριστά, αλλά αν θέλουμε να λειτουργήσουμε καλύτερα σαν σύνολο ας ξεκινήσουμε τις αλλαγές από τον εαυτό μας. Ακόμη και για το θεωρητικό σου παράδειγμα της "ισορροπημένης" αγοράς ο καταναλωτής είναι προαπαιτούμενο, όχι κομπάρσος... Ο καταναλωτής δεν διαλέγει μόνο τι θα αγοράσει, αλλά αν, που και πότε θα αγοράσει. Και όσο για τα καρτέλ, ναι, δε βοηθούν την αγορά και ναι, οι κυβερνήσεις μένουν άπραγες. Και όταν κάποιοι πολιτικοί τολμήσουν να μας βγάλουν από το βόλεμά μας (γιατί πάρα πολλοί ανάμεσά μας ζουν απ' το κάθε είδους καρτέλ) απλά τους μαυρίζουμε στην κάλπη.rose wrote:Αν δεν υπάρχουν καρτελ Proxenos. Επίσης καλά θα είναι να έχουμε και λειτουργικές απαιτήσεις που στο κάτω κάτω προσθέτουν κόστος στο τελικό προϊόν, κλειστά επαγγέλματα, ελλείμματα δημοσίου, φόροι και τα ρέστα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ο καθένας ξεχωριστά η μαζί με την παρέα του..ο καταναλωτής έχει δύναμη και τα ρέστα, είναι περισσότερο οργή, αδυναμία και παράλυση παρά λύση. Ο καταναλωτής πρέπει απλά να διαλέγει αυτό που μπορεί να αγοράσει σε λογικές τιμές που προκύπτουν απο μια ισορροπημένη αγορά. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες...δεν βλέπω λύση.Proxenos wrote:Η ενημέρωσή μας είναι μία ενέργεια (π.χ. σε επίπεδο τιμών), η απόρριψη κάποιας αγοράς είναι μια ενέργεια, η αλλαγή συνηθειών είναι μια - δύσκολη - ενέργεια, καθώς και η αναζήτηση και αποδοχή εναλλακτικών λύσεων.
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Proxenos σχετικά με τις τιμές και τα supermarket στο είχα ξαναπεί σε άλλο thread..
Δεν μπορείς να συγκρίνεις τεράστιες εταιρίες με τον παραγωγό και τον πωλητή στην λαϊκή , απλά δεν γίνεται.. Είναι σαν να σου συγκρίνω τους τύπους που πουλάνε σουβλάκια στην λαϊκή με τα Mc Donalds .. Άλλη κλίμακα , άλλη οικονομική αντοχή , άλλα μέσα κτλ κτλ..
Wal-Mart - The high cost of low prices..
Δεν μπορείς να συγκρίνεις τεράστιες εταιρίες με τον παραγωγό και τον πωλητή στην λαϊκή , απλά δεν γίνεται.. Είναι σαν να σου συγκρίνω τους τύπους που πουλάνε σουβλάκια στην λαϊκή με τα Mc Donalds .. Άλλη κλίμακα , άλλη οικονομική αντοχή , άλλα μέσα κτλ κτλ..
Wal-Mart - The high cost of low prices..
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη

- Proxenos
- Gbyte level
Τα ελληνικά σουπερμάρκετ δεν είναι τεράστιες εταιρείες. Είναι απλά μεγάλες σε σχέση με τον απλό παραγωγό. Και σίγουρα δεν είναι άγια. Στη χώρα όμως αυτή, ας το πούμε έξω απ τα δόντια, η ακρίβεια ξεκινάει απ τους μικρομεσαίους. Ήταν ωραία όταν με τον ερχομό του Ευρώ στρογγυλοποιούσαν τις τιμές προς τα επάνω και οι καταναλωτές το έπαιρναν αψήφιστα. Είναι ωραία που συνέχεια αυξάνουν τις τιμές κατά το δοκούν - πρέπει να ζήσω κι εγώ την οικογένειά μου - συχνά σε συνεννόηση μεταξύ τους (βλέπε π.χ. πρατήρια βενζίνης). Και είναι οι ίδιοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 4000 Ευρώ - να γελάσω ή να κλάψω - όταν οι μισθωτοί θέλουν δε θέλουν πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Όταν λοιπόν έρχεται και ο Πασχάλης και μου λέει αγωνιστικά συνθήματα για τους καπιταλιστές της γειτονιάς, ε όχι, δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Είναι πολλοί οι φόροι που δεν αποδίδουν και λίγες οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην κοινωνία για το παντεσπάνι τους...AmmarkoV wrote:Proxenos σχετικά με τις τιμές και τα supermarket στο είχα ξαναπεί σε άλλο thread..
- PASCAL
- Wow! Terabyte level
Νομίζω η Μάρκαρετ Θάτσερ(η "σκύλα" όπως την είχε αποκαλέσει ο Ανδρουλάκης σε μια εκπομπή) ήταν η πρώτη νεοφιλελεύθερη πολιτικός που κατηγόρησε ανοιχτά και δημόσια τους... φτωχούς για τη φτώχεια τους! Οπότε απόψεις σαν την παραπάνω δεν ξαφνιάζουν. Απλά θυμίζουν συχνότερα το Θατσερισμό, το Ρηγκανισμό, τη Μαρία Αντουανέτα, τον Μίλτον Φρίντμαν κτλ.
Αφήνοντας στην άκρη τα νεοφιλελεύθερα γαβγίσματα, πρέπει να δούμε: το κράτος παρεμβαίνει όπως ωφείλει στην παρούσα κακή συγκυρία της οικονομίας να θεσπίσει ανώτατα όρια τιμών, αγορανομία και γενικά να κάνει παρεμβάσεις; Όχι. Άρα λοιπόν τη χρειάζεται; Ανατροπή, εξέργερση, διαδηλώσεις, απαλοτριώσεις, εκλογές, οτιδήποτε. Να πάνε επιτέλους στα σπίτια τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι δούλοι των σούπερ-μάρκετ και των παπαδων.
Αφήνοντας στην άκρη τα νεοφιλελεύθερα γαβγίσματα, πρέπει να δούμε: το κράτος παρεμβαίνει όπως ωφείλει στην παρούσα κακή συγκυρία της οικονομίας να θεσπίσει ανώτατα όρια τιμών, αγορανομία και γενικά να κάνει παρεμβάσεις; Όχι. Άρα λοιπόν τη χρειάζεται; Ανατροπή, εξέργερση, διαδηλώσεις, απαλοτριώσεις, εκλογές, οτιδήποτε. Να πάνε επιτέλους στα σπίτια τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι δούλοι των σούπερ-μάρκετ και των παπαδων.
Last edited by PASCAL on Thu Sep 25, 2008 9:42 am, edited 1 time in total.
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Εχμ.. sorry για τον τόνο , αλλά επειδή στο λέω και στο ξαναλέω και το ξαναλέω και δεν το καταλαβαίνεις και κοντεύει να βγάλει μαλλιά η γλώσσα μου ή μάλλον τα δάχτυλα μου.. Πραγματικά EINAI τεράστιες εταιρείες και δεν είναι καν "Ελληνικές" .. Υπάρχει ο Βασιλόπουλος,Μαρινόπουλος,Χ-ο-πουλος που βγάζει μέρος του κέρδους αλλά τα περισσότερα λεφτά από τα κέρδη φεύγουν από το πορτοφόλι του καταναλωτή και πάνε στην τσέπη της μαμάς εταιρείας ή οποία προμηθεύει και την πλειοψηφία των προϊόντων.. Και οι εργαζόμενοι πληρώνονται ελάχιστα σε σχέση με την δουλειά τους και ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των λίγων χρημάτων που βγάζουν το ξοδεύουν ψωνίζοντας από το ίδιο το supermarket..Proxenos wrote:Τα ελληνικά σουπερμάρκετ δεν είναι τεράστιες εταιρείες.
Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να το τονίσω αρκετά.. Και σκέφτομαι πως ας πούμε και σε σένα που το λέω δεν το καταλαβαίνεις .. ποσο μάλλον να είναι δυνατόν ο απλός κόσμος που ουτε που κάθεται να ασχοληθεί και είναι ο ορισμός της καταναλωτικής ανευθυνότητας θα μπορούσε μόνος του να το καταλάβει...
Αλλά οκ μην με πιστεύεις εμένα , απλά σε παρακαλώ αν θες να συνεχήσεις να τις αποκαλείς ως όχι μεγάλες εταιρείες , απλά αφιέρωσε 5 λεπτά από τον χρόνο σου και κάτσε και δες τα οικονομικά τους στοιχεία που σου παραθέτω παρακάτω..
Σε περίπτωση που συνεχίζεις να πιστεύεις οτι δεν είναι μεγάλες εταιρείες μετά θα κάνουμε ενα ξεχωριστό thread για το τι είναι μεγάλο και τι μικρό.. Από κει και εμπρός είναι θέμα semantics , τι να σου πώ.. όντως δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις μπροστά στην Microsoft ( Revenue ▲ US$ 60.420 Billion (2008))

Carrefour - Μαρινόπουλος -StarBucks - Fnac και δεν συμμαζεύεται -> http://www.carrefour.gr/gr/financial_data.htm
http://www.carrefour.gr/gr/images/finan ... refour.pdf
Απλά διάβασε τα ποσά με τα 7-9 μηδενικά
http://en.wikipedia.org/wiki/Carrefour
( Profit €1.868 billion (2007) και μου το συγκρίνεις με την λαϊκή.. )
Spar - Βερόπουλος -> https://www.veropoulos.gr/eshop/index_group.asp?
Τα Lidl είναι γερμανική πολυεθνική.. -> http://en.wikipedia.org/wiki/LidlΣήμερα ο ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ έχει 228 καταστήματα.
Τα 99 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και τα 87 σε 40 από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της περιφέρειας.
31 καταστήματα λειτουργούν στην Κρήτη με την επωνυμία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ.
Οκτώ καταστήματα βρίσκονται στη F.Y.R.O.M με την επωνυμία "VERO": Πέντε στην πόλη των Σκοπίων, Ένα στο Τέτοβο και 2 στην Μπίτολα. Τρία Hyper Market του ομίλου στη Σερβία λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 2002 και τον Φεβρουάριο του 2005 αντίστοιχα, με την επωνυμία "Super VERO" στην πόλη του Βελιγραδίου.
Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους μεγάλων καταστημάτων στην Αθήνα και στην επαρχία, διατηρεί 13 πρατήρια βενζίνης.
(Revenue $ 45.9 billion (2005) και μου το συγκρίνεις με την λαϊκή..)
Ο ΑΒ Βασιλόπουλος -> http://www.ab.gr ( Δυστυχώς για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί το site , αλλά είναι εξίσου τεράστια επιχείρηση..)
Τα μόνα Ελληνικά Supermarket που έχω δεί είναι ο Γαλαξίας -> http://www.5ae.gr/company/index.htm και ο Μασούτης -> http://www.masoutis.gr/swift.jsp?CMCCode=0401&extLang= ( Ο οποίος κιόλας υπάρχει μόνο στην Βόρεια Ελλάδα.. ) Και ακόμα και αυτά είναι μεγάλες εταιρείες για τα Ελληνικά δεδομένα..
Και πάει λέγοντας για όλα τα παρεμφερή , Makro , IKEA (Revenue $21.5 billion USD (▲ 7%) (FY 2008)) , κτλ κτλ..
Μην ακούω ο,τι νάναι.. Ενώ οταν τα άτομα αυτού του "παντεσπανιού" τα δίνουν και τους τα τρώνε τα λαμόγια σε ταμεία ,τους τα επενδύουν στο χρηματιστήριο και τα τρώνε οι έξυπνοι επιχειρηματίες , τους τα αγοράζουν σε πυράυλους και αεροπλάνα που σκουριάζουν , σε έργα που πληρώνει το κράτος τον κούκο αϊδόνι , και οταν παρ`όλα αυτά χαρίζουν τους φόρους σε πολυεθνικές είναι καλύτερα..Proxenos wrote:Είναι πολλοί οι φόροι που δεν αποδίδουν και λίγες οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην κοινωνία για το παντεσπάνι τους...
Και σε τελική ανάλυση τουλάχιστον οι φοροφυγάδες της λαϊκής δεν τριγυρνάνε με τις αμαξάρες , δεν έχουν κότερα , ούτε πολιτικά κονέ και 15 σπίτια σε όλη την Ελλάδα.. Είναι μεροκαματιάριδες άνθρωποι που αναγκάζονται να γυρίζουν από δήμο σε δήμο για να βγάλουν τα προς το ζήν..

- Proxenos
- Gbyte level
Ναι, σύμφωνοι, είναι τεράστιες εταιρείες αν τις συγκρίνουμε με τους παραγωγούς. Και ωραία, έπρεπε απλά να είχα γράψει "τα ελληνικά σουπερμάρκετ δεν είναι WAL-MART". Γιατί το WAL-MART μου έφερες σαν παράδειγμα. Και εκτός αυτού, εμένα με ενδιαφέρει τι τζίρο κάνουν στην Ελλάδα. Γιατί και η Εμπορική ανήκει στην Credit Agricole, αλλά αυτό δεν την κάνει μεγάλη τράπεζα. Αλλα ωραία, έχεις δίκιο, από δω και πέρα θα τις αποκαλώ μεγάλες εταιρείες. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες λοιπόν καλώς ή κακώς υπάρχουν στην αγορά. Το ίδιο και ο μπακάλης στη γωνία. Το σχέδιο του Πασχάλη που θέλει τους μεν έξω και τους δε μέσα είναι που εμένα με εξοργίζει, ακριβώς γιατί εμένα σαν καταναλωτή το σκηνικό αυτό δε θα μου πρόσφερε κάτι. Πες ότι είναι τα ωράρια που προορίζονται για νοικοκυρές, πες ότι είναι οι τιμές, πες ότι είναι το περιορισμένο εμπόρευμα, σε κάθε περίπτωση μια αγορά μόνο με μικρομεσαίους καλύτερη για εμένα δε θα ήταν. Μπορεί ο Πασχάλης να είναι ρομαντικός και να υπέρασπίζεται τους μικρούς και καταφρονεμένους, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο μικρός στη γωνία μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αν τον συγκρίνεις με τον μισθό ενός νέου πτυχιούχου. Ή μήπως όχι;AmmarkoV wrote:Εχμ.. sorry για τον τόνο , αλλά επειδή στο λέω και στο ξαναλέω και το ξαναλέω και δεν το καταλαβαίνεις και κοντεύει να βγάλει μαλλιά η γλώσσα μου ή μάλλον τα δάχτυλα μου.. Πραγματικά EINAI τεράστιες εταιρείες και δεν είναι καν "Ελληνικές" .. Υπάρχει ο Βασιλόπουλος,Μαρινόπουλος,Χ-ο-πουλος που βγάζει μέρος του κέρδους αλλά τα περισσότερα λεφτά από τα κέρδη φεύγουν από το πορτοφόλι του καταναλωτή και πάνε στην τσέπη της μαμάς εταιρείας ή οποία προμηθεύει και την πλειοψηφία των προϊόντων.. Και οι εργαζόμενοι πληρώνονται ελάχιστα σε σχέση με την δουλειά τους και ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των λίγων χρημάτων που βγάζουν το ξοδεύουν ψωνίζοντας από το ίδιο το supermarket..Proxenos wrote:Τα ελληνικά σουπερμάρκετ δεν είναι τεράστιες εταιρείες.
Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να το τονίσω αρκετά.. Και σκέφτομαι πως ας πούμε και σε σένα που το λέω δεν το καταλαβαίνεις .. ποσο μάλλον να είναι δυνατόν ο απλός κόσμος που ουτε που κάθεται να ασχοληθεί και είναι ο ορισμός της καταναλωτικής ανευθυνότητας θα μπορούσε μόνος του να το καταλάβει...
Αλλά οκ μην με πιστεύεις εμένα , απλά σε παρακαλώ αν θες να συνεχήσεις να τις αποκαλείς ως όχι μεγάλες εταιρείες , απλά αφιέρωσε 5 λεπτά από τον χρόνο σου και κάτσε και δες τα οικονομικά τους στοιχεία που σου παραθέτω παρακάτω..
Σε περίπτωση που συνεχίζεις να πιστεύεις οτι δεν είναι μεγάλες εταιρείες μετά θα κάνουμε ενα ξεχωριστό thread για το τι είναι μεγάλο και τι μικρό.. Από κει και εμπρός είναι θέμα semantics , τι να σου πώ.. όντως δεν είναι μεγάλες επιχειρήσεις μπροστά στην Microsoft ( Revenue ▲ US$ 60.420 Billion (2008))..
Carrefour - Μαρινόπουλος -StarBucks - Fnac και δεν συμμαζεύεται -> http://www.carrefour.gr/gr/financial_data.htm
http://www.carrefour.gr/gr/images/finan ... refour.pdf
Απλά διάβασε τα ποσά με τα 7-9 μηδενικά
http://en.wikipedia.org/wiki/Carrefour
( Profit €1.868 billion (2007) και μου το συγκρίνεις με την λαϊκή.. )
Spar - Βερόπουλος -> https://www.veropoulos.gr/eshop/index_group.asp?Τα Lidl είναι γερμανική πολυεθνική.. -> http://en.wikipedia.org/wiki/LidlΣήμερα ο ΟΜΙΛΟΣ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ έχει 228 καταστήματα.
Τα 99 βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και τα 87 σε 40 από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της περιφέρειας.
31 καταστήματα λειτουργούν στην Κρήτη με την επωνυμία ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ.
Οκτώ καταστήματα βρίσκονται στη F.Y.R.O.M με την επωνυμία "VERO": Πέντε στην πόλη των Σκοπίων, Ένα στο Τέτοβο και 2 στην Μπίτολα. Τρία Hyper Market του ομίλου στη Σερβία λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 2002 και τον Φεβρουάριο του 2005 αντίστοιχα, με την επωνυμία "Super VERO" στην πόλη του Βελιγραδίου.
Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους μεγάλων καταστημάτων στην Αθήνα και στην επαρχία, διατηρεί 13 πρατήρια βενζίνης.
(Revenue $ 45.9 billion (2005) και μου το συγκρίνεις με την λαϊκή..)
Ο ΑΒ Βασιλόπουλος -> http://www.ab.gr ( Δυστυχώς για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί το site , αλλά είναι εξίσου τεράστια επιχείρηση..)
Τα μόνα Ελληνικά Supermarket που έχω δεί είναι ο Γαλαξίας -> http://www.5ae.gr/company/index.htm και ο Μασούτης -> http://www.masoutis.gr/swift.jsp?CMCCode=0401&extLang= ( Ο οποίος κιόλας υπάρχει μόνο στην Βόρεια Ελλάδα.. ) Και ακόμα και αυτά είναι μεγάλες εταιρείες για τα Ελληνικά δεδομένα..
Και πάει λέγοντας για όλα τα παρεμφερή , Makro , IKEA (Revenue $21.5 billion USD (▲ 7%) (FY 2008)) , κτλ κτλ..
Μην ακούω ο,τι νάναι.. Ενώ οταν τα άτομα αυτού του "παντεσπανιού" τα δίνουν και τους τα τρώνε τα λαμόγια σε ταμεία ,τους τα επενδύουν στο χρηματιστήριο και τα τρώνε οι έξυπνοι επιχειρηματίες , τους τα αγοράζουν σε πυράυλους και αεροπλάνα που σκουριάζουν , σε έργα που πληρώνει το κράτος τον κούκο αϊδόνι , και οταν παρ`όλα αυτά χαρίζουν τους φόρους σε πολυεθνικές είναι καλύτερα..Proxenos wrote:Είναι πολλοί οι φόροι που δεν αποδίδουν και λίγες οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην κοινωνία για το παντεσπάνι τους...
Και σε τελική ανάλυση τουλάχιστον οι φοροφυγάδες της λαϊκής δεν τριγυρνάνε με τις αμαξάρες , δεν έχουν κότερα , ούτε πολιτικά κονέ και 15 σπίτια σε όλη την Ελλάδα.. Είναι μεροκαματιάριδες άνθρωποι που αναγκάζονται να γυρίζουν από δήμο σε δήμο για να βγάλουν τα προς το ζήν..
Όσο για όσους δεν πληρώνουν φόρους, τι να απαντήσω; Εκτός από τους μεροκαματιάρηδες της λαϊκής - που είναι πάντα ωραίο παράδειγμα - υπάρχουν και ένα σωρό άλλοι που απλά δε γουστάρουν να πληρώνουν φόρους, και ναι, βγάζουν υπεραρκετά για να πληρώσουν (και ανοίγουν και λίγες ώρες και, και, και...). Δεν έχουν πληρώσει ποτέ τους και ούτε πρόκειται, γιατί κάθε κυβέρνηση αντί για ελεγκτικούς μηχανισμούς σκαρφίζεται μονάχα ηλίθια τεχνάσματα σαν τα αντικειμενικά κριτήρια. Και ναι, αν με ρωτήσεις, καλά κάνουν και δεν πληρώνουν. Καλά κάνουν και όσοι οδηγούν σαν μαλάκες στον δρόμο, καλά κάνουν και όσοι ρυπαίνουν, γιατί είναι μάγκες και δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Και σε αυτή τη χώρα για μια μαγκιά ζούμε. Μην ακούω όμως διάφορα γραφικά για πατριωτισμό από τέτοιους συμπολίτες. Όποιος δεν πληρώνει τους φόρους του μόνο πατριώτης δεν είναι... γιατί και τα έργα κάπως πρέπει να γίνουν, αγάπητε. Ή μήπως πρέπει να πληρώνουν μόνο οι άλλοι; Μήπως αλήθεια κάποιους εδώ τους καίει προσωπικά το θέμα;
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Για τα πρώτα ok
Είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι ζούμε μια καπιταλιστική δημοκρατία..
( Οσο ηλίθιο και αν ακούγεται δίπλα σε μια δημοκρατία το καπιταλιστικό.. με βάση χρήμα το οποίο δεν έχει πλέον καν νόημα και ορισμό γιατί είναι ψηφία σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς , αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση... )
Απλά είτε ψηφίσω το X ή το Ψ κόμμα το ίδιο πλούσιος θα είναι ο Βερόπουλος και η Vodafone και ότι και να κάνω την ίδια επιρροή θα έχουν στα πράματα...
Αν όμως σταματήσω να αγοράζω από το μαγαζί τους ( και μαζί μου άλλοι 100.000 άνθρωποι) ουσιαστικά τους κόβω τον αέρα που αναπνέουν.. Είναι τοσο απλό..
Γενικά η λογική της εξέγερσης , αντίστασης κτλ είναι πολυ καλή σαν ένα μέσο μεταφοράς κάποιων ιδεών στον κόσμο ( πχ ψαχτείτε με τα supermarket γιατί είναι πολυ ακριβά..) .. Δεν μπορείς όμως να αναγκάσεις τον λαό να είναι ελεύθερος.. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του..
Και μπορεί ο Pascal και 100.000 άλλοι να θεωρούν οτι τα supermarket κακώς υπάρχουν , είμαστε όμως 10.000.000 Έλληνες και πολλές οικογένειες μπορεί να μην είχαν να φάνε αν δεν υπήρχε το δίκτυο διανομής τους.. Και για να έχουν πιάσει τόσο καλά προφανώς κάτι είχαν να προσφέρουν..
Τώρα αν υποθέσουμε οτι οι αντιεξουσιαστές κατάφερναν και τα έκλειναν , αναγκάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και παλι δημιουργείται κάτι οξύμωρο..
Με το να τον αναγκάζεις τον κόσμο να μην πηγαίνει στα supermarket ουσιαστικά δεν τον κάνεις ελεύθερο , είναι εξίσου φασιστικό με το να αποφασίσει το supermarket να κλείσει την λαϊκή...
Η λύση είναι απλά πλήρη ενημέρωση και ένας έξυπνος καταναλωτής και ενεργός πολίτης και όχι ο κουβάς με τα σκατ* που είμαστε..
Και μέρος της κουλτούρας του έξυπνου καταναλωτή θα πρέπει να είναι υποστηρίζουμε τις τοπικές οικονομίες ( λαϊκή , μαγαζία της περιοχής κτλ ) γιατί οι τοπικές οικονομίες είναι πολύ πιο υγιείς σε σχέση με το να ταϊζουμε την λερναία ύδρα που είναι τα μεγάλα super market..
Τότε το ανύπαρκτο μέχρι σήμερα και αόρατο χέρι του Adam Smith θα έρθει να βάλει τα πράματα στην θέση τους..

Τέλος σχετικά με την φοροδιαφυγή οκ δεν είναι μόνο οι μεροκαματιάριδες...
( Αν και στην λαϊκή έγω μόνο μεροκαματιάριδες βλέπω..)
Πάντως σε κάθε περίπτωση με την αρπαχτή που γίνεται και την διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο έχουν λόγο οσοι δεν τα δίνουν και τους καταλαβαίνω.. Ούτως ή άλλως το κράτος μας κλέβει χειρότερα και με χίλιους 2 τρόπους ( τεκμήρια , φόροι από εδώ , φόροι από εκεί , φόρος κατοικίας κτλ.. , μπροστά στον παραλογισμό του οτι έχεις αμάξι 1800cc άρα θα φορολογηθείς σαν να βγάζεις 40000 ευρώ τον χρόνο καλά κάνουν και φοροδιαφέυγουν.. )
Δεν είναι καν ανάλογο το παράδειγμα με την οδήγηση..
Με την ρύπανση παλι είναι σαν να σου λέω οτι θα χρησιμοποιείς κάδους ανακύκλωσης αλλά αυτά που βάζεις μέσα αφιερώνοντας πολυ μεράκι , εγώ το κράτος θα τα πετάω στην χωματερή , εμπαίζοντας σε γιατί εσυ φταίς για την ρύπανση , και ταυτόχρωνα θα επιτρέπω στις μεγάλες εταιρείες ( που ποσοστικά αναλογούν σε τρελά μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων ) να κάνουν οτι γουστάρουν με τα απόβλυτα τους και να χύνουν οτι γουστάρουν όπου θέλουν γιατι αυτό μεγαλώνει το ΑΕΠ.. Ε τότε όχι δεν θα ανακυλώνω γιατί δεν έχει νόημα..

Εμένα δεν με εξοργίζει , εκφράζει κάποια λαϊκή αγανάκτηση , απλά είναι σχετικά ανούσιο οσα supermarket και να "ανοίξουν" οι αντιεξουσιαστές να καταφέρουν να τα κλείσουν.. Ο μόνος τρόπος για πραγματική πίεση είναι αν η ευρεία βάση του κόσμου σταματούσε να ψωνίζει από εκεί και άρχιζαν να σαπίζουν τα προϊόντα τους στα ράφια..Proxenos wrote:Το σχέδιο του Πασχάλη που θέλει τους μεν έξω και τους δε μέσα είναι που εμένα με εξοργίζε
Είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι ζούμε μια καπιταλιστική δημοκρατία..
( Οσο ηλίθιο και αν ακούγεται δίπλα σε μια δημοκρατία το καπιταλιστικό.. με βάση χρήμα το οποίο δεν έχει πλέον καν νόημα και ορισμό γιατί είναι ψηφία σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς , αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση... )
Απλά είτε ψηφίσω το X ή το Ψ κόμμα το ίδιο πλούσιος θα είναι ο Βερόπουλος και η Vodafone και ότι και να κάνω την ίδια επιρροή θα έχουν στα πράματα...
Αν όμως σταματήσω να αγοράζω από το μαγαζί τους ( και μαζί μου άλλοι 100.000 άνθρωποι) ουσιαστικά τους κόβω τον αέρα που αναπνέουν.. Είναι τοσο απλό..
Γενικά η λογική της εξέγερσης , αντίστασης κτλ είναι πολυ καλή σαν ένα μέσο μεταφοράς κάποιων ιδεών στον κόσμο ( πχ ψαχτείτε με τα supermarket γιατί είναι πολυ ακριβά..) .. Δεν μπορείς όμως να αναγκάσεις τον λαό να είναι ελεύθερος.. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του..
Και μπορεί ο Pascal και 100.000 άλλοι να θεωρούν οτι τα supermarket κακώς υπάρχουν , είμαστε όμως 10.000.000 Έλληνες και πολλές οικογένειες μπορεί να μην είχαν να φάνε αν δεν υπήρχε το δίκτυο διανομής τους.. Και για να έχουν πιάσει τόσο καλά προφανώς κάτι είχαν να προσφέρουν..
Τώρα αν υποθέσουμε οτι οι αντιεξουσιαστές κατάφερναν και τα έκλειναν , αναγκάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και παλι δημιουργείται κάτι οξύμωρο..
Με το να τον αναγκάζεις τον κόσμο να μην πηγαίνει στα supermarket ουσιαστικά δεν τον κάνεις ελεύθερο , είναι εξίσου φασιστικό με το να αποφασίσει το supermarket να κλείσει την λαϊκή...
Η λύση είναι απλά πλήρη ενημέρωση και ένας έξυπνος καταναλωτής και ενεργός πολίτης και όχι ο κουβάς με τα σκατ* που είμαστε..
Και μέρος της κουλτούρας του έξυπνου καταναλωτή θα πρέπει να είναι υποστηρίζουμε τις τοπικές οικονομίες ( λαϊκή , μαγαζία της περιοχής κτλ ) γιατί οι τοπικές οικονομίες είναι πολύ πιο υγιείς σε σχέση με το να ταϊζουμε την λερναία ύδρα που είναι τα μεγάλα super market..
Τότε το ανύπαρκτο μέχρι σήμερα και αόρατο χέρι του Adam Smith θα έρθει να βάλει τα πράματα στην θέση τους..

Τέλος σχετικά με την φοροδιαφυγή οκ δεν είναι μόνο οι μεροκαματιάριδες...
Πάντως σε κάθε περίπτωση με την αρπαχτή που γίνεται και την διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο έχουν λόγο οσοι δεν τα δίνουν και τους καταλαβαίνω.. Ούτως ή άλλως το κράτος μας κλέβει χειρότερα και με χίλιους 2 τρόπους ( τεκμήρια , φόροι από εδώ , φόροι από εκεί , φόρος κατοικίας κτλ.. , μπροστά στον παραλογισμό του οτι έχεις αμάξι 1800cc άρα θα φορολογηθείς σαν να βγάζεις 40000 ευρώ τον χρόνο καλά κάνουν και φοροδιαφέυγουν.. )
Με την ρύπανση παλι είναι σαν να σου λέω οτι θα χρησιμοποιείς κάδους ανακύκλωσης αλλά αυτά που βάζεις μέσα αφιερώνοντας πολυ μεράκι , εγώ το κράτος θα τα πετάω στην χωματερή , εμπαίζοντας σε γιατί εσυ φταίς για την ρύπανση , και ταυτόχρωνα θα επιτρέπω στις μεγάλες εταιρείες ( που ποσοστικά αναλογούν σε τρελά μεγαλύτερη ποσότητα ρύπων ) να κάνουν οτι γουστάρουν με τα απόβλυτα τους και να χύνουν οτι γουστάρουν όπου θέλουν γιατι αυτό μεγαλώνει το ΑΕΠ.. Ε τότε όχι δεν θα ανακυλώνω γιατί δεν έχει νόημα..

- stoupeace
- Wow! Terabyte level
- Academic status: High school
+++++++AmmarkoV wrote:Εμένα δεν με εξοργίζει , εκφράζει κάποια λαϊκή αγανάκτηση , απλά είναι σχετικά ανούσιο οσα supermarket και να "ανοίξουν" οι αντιεξουσιαστές να καταφέρουν να τα κλείσουν.. Ο μόνος τρόπος για πραγματική πίεση είναι αν η ευρεία βάση του κόσμου σταματούσε να ψωνίζει από εκεί και άρχιζαν να σαπίζουν τα προϊόντα τους στα ράφια..
@Proxenos: Μπορεί να μην τα κατάφερα αλλά τελικά το είπε ο AmmarkoV σωστά

Γενικά κάποιες ενέργειες του χώρου έχουν απόλυτο, φασιστικό χαρακτήρα γιατί πιέζουν πράγματα χωρίς την έγκριση όλων. Δεν μπορείς να λες ότι κάνεις κάτι για το λαό, όταν δεν τον έχεις ρωτήσει.AmmarkoV wrote:Τώρα αν υποθέσουμε οτι οι αντιεξουσιαστές κατάφερναν και τα έκλειναν , αναγκάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και παλι δημιουργείται κάτι οξύμωρο..
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- Proxenos
- Gbyte level
Είναι, ταυτόχρονα όμως κάνεις πλουσιους κάποιους άλλουςAmmarkoV wrote:

AmmarkoV wrote: Γενικά η λογική της εξέγερσης , αντίστασης κτλ είναι πολυ καλή σαν ένα μέσο μεταφοράς κάποιων ιδεών στον κόσμο ( πχ ψαχτείτε με τα supermarket γιατί είναι πολυ ακριβά..) .. Δεν μπορείς όμως να αναγκάσεις τον λαό να είναι ελεύθερος.. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του..
Τότε το ανύπαρκτο μέχρι σήμερα και αόρατο χέρι του Adam Smith θα έρθει να βάλει τα πράματα στην θέση τους..![]()
Χαχαχα, έστω... Αν και δεν πάω τα έθνη... AmmarkoV++
Από κάπου πρέπει και το κράτος να βγάλει κάτι... Πολλοί δεν πληρώνουν απλά λιγότερους φόρους, δεν έχουν πληρώσει ούτε πρόκειται να πληρώσουν ποτέ ΤΙΠΟΤΑ. Και όσο για τα υπόλοιπα, αν βασιστούμε σε δικαιολογίες για το τι κάνουν οι άλλοι, δε θα κάναμε ποτέ τίποτα. Αν οι άλλοι αντιγραφουν στο διαγώνισμα, εγώ δε θα το κάνω...AmmarkoV wrote: Τέλος σχετικά με την φοροδιαφυγή οκ δεν είναι μόνο οι μεροκαματιάριδες...
-
- Wow! Terabyte level
Sorry, guys, αλλά για μια φανερά συμβολική πράξη, εσείς μάλλον διυλίζετε τον κώνωπα... Ίσως, πάλι, να φταίω εγώ που τα έχω ξανακούσει πάλι και πάλι και πάλι και πάλι... Keep up, it's my problem.
Δ. Γκρ.
Δ. Γκρ.
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Συμφωνώ , δεν σου λέω να σταματήσει ολος ο κόσμος να πληρώνει απλά οτι υπάρχει και το θέμα του τι γίνονται οι φόροι πέρα από το οτι υπάρχουν για να πληρώνονται ..Proxenos wrote:Και όσο για τα υπόλοιπα, αν βασιστούμε σε δικαιολογίες για το τι κάνουν οι άλλοι, δε θα κάναμε ποτέ τίποτα.
Φανερά συμβολική για κάποιους , αδιάφορη για άλλους και κόκκινο πανί για πολλούς..redlabel wrote:..αλλά για μια φανερά συμβολική πράξη, εσείς μάλλον διυλίζετε τον κώνωπα..
Και δεν είναι κώνωπας είναι αλογόμυγα godzilla το θέμα..

Έβλεπα σήμερα στο κανάλι της βουλής ενα ντοκυμαντέρ για επαναστάσεις τον τελευταίο αιώνα και παρόμοια πράγματα με οτι γίνεται σήμερα συνέβαιναν και κατα την δεκαετία του 50-60 ..
Γενικά σε ειρηνικές περιόδους ( πχ η γενιά μας που δεν έχει ζήσει πόλεμο ) η ελευθερία σε συνδυασμό με την έλλειψη κοινωνικής συνοχής ( δεν έχουμε πια έντονο ούτε το στοιχείο της θρησκείας , ούτε το στοιχείο του πατριωτισμού , ούτε κάποια κατεύθυντική ιδέα σαν κοινωνία , απλά ζούμε για να καταναλώνουμε ) ολα αυτά οδηγούν σε εσωτερική κατάρρευση των δομών και σε "επανάσταση".. http://en.wikipedia.org/wiki/Societal_collapse / http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchism
Από εκεί και εμπρός μετά από λίγο τα πράγματα ξαναγίνονται τα ίδια αλλά από την άλλη πλευρά και πάει λέγοντας..
Συνήθως δε όπως λέει και στα παραπάνω link σημάδια είναι η μεγάλη εξειδίκευση στις εργασίες , η ύπαρξη κοινωνικού ρατσισμού , η εξάρτηση του εξειδικευμένου κοινωνικού στρώματος από τα κατώτερα τα οποία κάνουν όμως ολη την σημαντική δουλειά , περιβαλλοντικές καταστροφές και άλλα..
Οι ταραχές στην Γαλλία πχ προ-πέρσυ αλλά και τα αντίστοιχα δικά μας γεγονότα ( με την πυρπόλυση της σκοπιάς του αγνώστου στρατιώτη , επεισόδια κτλ ) δεν είναι παράλογα με τα παραπάνω στο μυαλό.. Η επίφαση για την εκδήλωση της συσσωρευμένης βίας δε μπορεί να είναι ο,τιδήποτε από ζητήματα όπως πχ η αναθεώρηση του συντάγματος μέχρι τα ακριβά supermarket .. Όπως μπορεί να παρατηρήσετε συνήθως ο κόσμος που διαδηλώνει για κάτι θα διαδηλώνει για το ο,τιδήποτε όταν του δοθεί η ευκαιρία..! Είναι ψυχολογικό κυρίως το θέμα , η κοινωνία θέλει έναν στόχο και αλλαγή γιατί έτσι λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό έχει ένα μοντέλο για το τι είναι σωστό και προσπαθεί να το εφαρμόσει στον κόσμο του..
Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι η πολιτική elite γνωρίζει για αυτό και έχει πάρει τα μέτρα της από τον καιρό του ψυχρού πολέμου , πριν καν γεννηθούμε..!

Γιαυτό και στην Αμερική υπάρχει πχ ο πόλεμος κατα της τρομοκρατιάς , η εκστρατεία για να ελευθερώσουν το Iraq κτλ κτλ , ο άξωνας του καλού και του κακού κτλ.. , είναι όλα ένας τρόπος να πραγματοποιήσουν την εξωτερική τους πολιτική κρατώντας ενωμένο τον κόσμο τους που κατα τα άλλα με τόση Τηλεόραση , Marketing , κακή εκπαίδευση , που έχει υποστεί και την θάλασσα των αγαθών που τον βολεύει στα οποία συμπεριλαμβάνεται sex , ναρκωτικά και πολλά άλλα πιστεύει οτι ο στρατός τους είναι ο Άγιος Παντελεήμονας..For the neoconservatives, religion is an instrument of promoting morality. Religion becomes what Plato called a noble lie. It is a myth which is told to the majority of the society by the philosophical elite in order to ensure social order... In being a kind of secretive elitist approach, Straussianism does resemble Marxism. These ex-Marxists, or in some cases ex-liberal Straussians, could see themselves as a kind of Leninist group, you know, who have this covert vision which they want to use to effect change in history, while concealing parts of it from people incapable of understanding it.
Και έτσι οι Αμερικανοί φίλοι μας επιτυγχάνουν το status quo και όχι "ανοίγματα supermarket" .. Εμείς πάλι επειδή είμαστε πολύ ρηχοί απλά θα στείλουμε ράμπο να φιλάει τσίλιες απ`έξω ( κάνοντας για άλλη μια φορά χειρότερα τα πράματα ) ..
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα αλλά κουράστηκα..
Πάντως με το χέρι στην καρδία κύριε redlabel σας φαίνεται οτι δυιλίζω κουνούπι το οποίο έχετε ξαναακούσει ?

( Και θα μου πεί ένα ναι και θα με στείλει .. )

-
- Wow! Terabyte level
Ναι, φίλε AmmarkoV!
Δ. Γκρ.
ΥΓ. ...αλλά μη φύγεις, χρειάζεσαι.

Δ. Γκρ.
ΥΓ. ...αλλά μη φύγεις, χρειάζεσαι.