4 Oπτικές συσκευές
- Dreamcatcher
- Kilobyte level
- Academic status: 3rd year
4 Oπτικές συσκευές
Καλημέρα παιδιά...
ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κατανού κάποια μητρική η οποία να μπορεί να υποστηρίζει 4 οπτικές συσκευές αντί τις κλασσικές 2. Θέλω να αναβαθμίσω έναν παλιό υπολογιστή του οποίου όμως οι 2 σκληροί δίσκοι του και 2 Drives είναι όλα και τα 4 IDEs... υπήρχε ένα μοντέλο από Asus στο e-shop λεγόταν P5N-SLI ή κάπως έτσι αλλά τον τελευταίο μήνα δεν υπάρχει...έχετε κάτι κατα νού
ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κατανού κάποια μητρική η οποία να μπορεί να υποστηρίζει 4 οπτικές συσκευές αντί τις κλασσικές 2. Θέλω να αναβαθμίσω έναν παλιό υπολογιστή του οποίου όμως οι 2 σκληροί δίσκοι του και 2 Drives είναι όλα και τα 4 IDEs... υπήρχε ένα μοντέλο από Asus στο e-shop λεγόταν P5N-SLI ή κάπως έτσι αλλά τον τελευταίο μήνα δεν υπάρχει...έχετε κάτι κατα νού
Αν δεν πιστέψεις το Αδύνατο, δεν θα φτάσεις ποτέ στα οριά του το Δυνατό!!!
Dreamcatcher
Dreamcatcher
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
Re: 4 Oπτικές συσκευές
Προφανως εννοεις 4 οτικους δισκους.Και τα dvd οπτικες δεν θεωρουνται?
- Dreamcatcher
- Kilobyte level
Nooo είναι 2 δίσκοι και 2 Dvdιά... σύνολο τέσσερις οπτικές συσκευές...
Dreamcatcher
Dreamcatcher
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
Για να μην παιξουμε χαλασμενο τηλεφωνο και ακομα δεν εχουν ξυπνησει τα κοκορια
θες να δεχεται 4 δισκους ή 4 dvd?
Γιατι 2+2 οι περισσοτερες,αν οχι ολες, δεχονται

Γιατι 2+2 οι περισσοτερες,αν οχι ολες, δεχονται
- Dreamcatcher
- Kilobyte level
2 συν 2
δεν δέχονται όλες γιατί οι περισσότερες δέχονται 2 μόνο συσκευές και όχι τέσσερις που θέλω εγώ αθροιστικά...
δεν δέχονται όλες γιατί οι περισσότερες δέχονται 2 μόνο συσκευές και όχι τέσσερις που θέλω εγώ αθροιστικά...
Dreamcatcher
Dreamcatcher
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
Οκ απλα επειδη η δικια μου ειναι παλια και δεχεται υπεθεσα οτι δεχονται οι περισσοτερες.Δεν ειναι και η αδυναμια μου το hw...
- emperormario
- Wow! Terabyte level
[σπαστικός]Οι δίσκοι θεωρούνται μαγνητικές συσκευέςDreamcatcher wrote:Nooo είναι 2 δίσκοι και 2 Dvdιά... σύνολο τέσσερις οπτικές συσκευές...

Don't drink and drive. You might spill your drink :b-The Snake
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Με λίγα λόγια θες 2 IDE κανάλια. Οι περισσότερες νέες μητρικές, αν όχι όλες, διαθέτουν μόνο 1 τέτοιο κανάλι και τα άλλα είναι SATA. Αν δε βρεις μάλλον θα αναγκαστείς να βγάλεις στο περιθώριο το ένα drive και τον ένα δίσκο...
Πάντως αν δε σε βιάζει ξανακοίτα άλλη μέρα στο e-shop για την μητρική που αναφέρεις γιατί μπορεί να την ξαναβάλουν. Μου έχει τύχει αυτό άλλες φορές με άλλα προϊόντα του e-shop.
Πάντως αν δε σε βιάζει ξανακοίτα άλλη μέρα στο e-shop για την μητρική που αναφέρεις γιατί μπορεί να την ξαναβάλουν. Μου έχει τύχει αυτό άλλες φορές με άλλα προϊόντα του e-shop.
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
- Zifnab
- Venus Former Team Member
- Academic status: MSc
Χμ Αυτό που θες dreamcatcher δεν το προτείνω καθόλου καθώς στις περισσότερες mobo του παλιού καιρού (εκτός από τις πολύ ακριβές) τα γρήγορα IDE controllers τα βάζουν στο ένα κανάλι από τα δύο. Με άλλα λόγια αν συνδέσεις παραπάνω από 2 σκληρούς δίσκους, δηλαδή ο τρίτος πχ συνδεθεί σε αργό IDE τότε θα έχεις μείωση της απόδοσης. Επίσης αν θυμάμαι καλά υπάρχει πρόβλημα αν συνδέσεις τον σκληρό δίσκο σαν secondary και στο ίδιο IDE βάλεις σε primary τον οπτικό δίσκο. Τότε θα δείς (το είχα κάνει παλιά κάπως) ότι ο δίσκος θα δουλεύει κατα ριπές και το σύστημα θα κρασάρει κάθε λίγο για μερικά δευτερόλεπτα. Γενικά όπως είπε και ο σπαστικός από πάνω
, οπτικές συσκευές θεωρούνται οι Blu-Ray HD-DVD, DVD, CD readers και recorders. Ενώ οι σκληροί δίσκοι είναι μαγνητικές συσκευές. Γενικά εγώ θα έβαζα ένα SATA controller μέσω PCI στην mobo και θα συνέδεα εκεί ότι επιπλέον ήθελα με την μορφή SATA πλέον...

- Dreamcatcher
- Kilobyte level
άρα ας πούμε σαν καλύτερη ιδέα μου προτείνεται να κρατήσω τους δίσκους στο ide κανάλι και να αλλάξω πχ ένα drive και να το βάλω σε sata... έτσι ναι υπάρχουν άπειρα μοντέλα από μητρικές...παιδιά ενδιαφέρεται κανείς για δύο drives χαχαχαχαχα

Dreamcatcher
Dreamcatcher
Σαν καλύτερη λύση θα πρότεινα να κρατήσεις το ένα drive και τον ένα δίσκο (στον οποίο να μην έχεις λειτουργικό, π.χ. για backup) στο IDE και καλύτερα να βάλεις ένα νέο δίσκο σε sata. Δηλαδή προτίμησε καλύτερα να βάλεις τον δίσκο σε sata και όχι το drive (αν τελικά κάνεις κάποια αγορά μεταξύ των 2). Αλλιώς όπως σου είπα παραπάνω.
Θα βοηθούσε βέβαια αν μας έλεγες λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για τη χρήση των συσκευών που έχεις. Για παράδειγμα αν έχεις ένα dvd κι ένα dvd-rw τότε άνετα μπορείς να παραλήψεις το πρώτο. Επίσης για τους δίσκους αν δεν έχουν και οι 2 λειτουργικό κι ο ένας είναι για backup τότε μπορείς να αφήσεις τον backup δίσκο στο IDE.
Θα βοηθούσε βέβαια αν μας έλεγες λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για τη χρήση των συσκευών που έχεις. Για παράδειγμα αν έχεις ένα dvd κι ένα dvd-rw τότε άνετα μπορείς να παραλήψεις το πρώτο. Επίσης για τους δίσκους αν δεν έχουν και οι 2 λειτουργικό κι ο ένας είναι για backup τότε μπορείς να αφήσεις τον backup δίσκο στο IDE.
Είμαι ένας μοναχικός cowboy...
- Zifnab
Επίσης να αναφέρεις και το IDE controller της mobo που λες...Τί ταχύτητες υποστηρίζει δλδ...
- ~~Wind~~
- Gbyte level
- Academic status: N>4
Στο eshop ειχα βρει IDEtoSATA κ SATAtoIDE , δυο μικρες συσκευες για μετατροπη απο τη μια θυρα στην αλλη. 

Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
- Zifnab
προφανώς αλλά από IDE σε SATA θα έχεις την παλιά ταχύτητα οπότε εκεί δεν θα έβαζα έναν σκληρό δίσκο, αν και κάποιοι λένε ότι για τους μαγνητικούς δίσκους το IDE ακόμα δεν περιορίζει το bandwidth, οπότε ίσως είναι απλά εμπορικότητα το SATA (εξαιρούνται οι Solid-State Disks προφανώς).