Στην θεωρία είναι μια componentized έκδοση των Windows στην οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει από distributions 40MB έως και πλήρη Windows XP like images 400MB που περιέχουν όλη την συμβατότητα των κανονικών Windows..
Έπιπλέον με την τεχνολογία EWF ( Enhanced Write Filter ) είναι δυνατή η δημιουργία ενός overlay στην μνήμη RAM έτσι ωστε όλες οι αλλαγές που πιθανόν γίνονται στον σκληρό δίσκο να γίνονται μόνο στην RAM και κατα αυτό τον τρόπο έχουμε Speed ++ και αύξηση της διάρκειας ζωής σε περίπτωση που ο "σκληρός-δίσκος" έιναι τύπου compact flash καθώς αποφεύγεται η σταδιακή καταστροφή του ! ( Όλες οι Solid State μνήμες έχουν πεπερασμένο αριθμό read-write cycles..)
Πρακτικά λοιπόν έχεις κάτι εντελώς συμβατό με ολα τα προγράμματα ( Including DirectX κτλ κτλ ) , πολύ πιο γρήγορο γιατί τρέχει μόνο οτι θές να τρέχει σε όλα τα επίπεδα , πολυ πιο μικρό γιατί βάζεις μόνο οτι drivers θέλεις και πολύ πιο οικονομικό γιατι το κάθε license κοστίζει το 1/4 ενός των Windows XP ..
Έτσι λοιπόν και εγώ ένα ωραίο μεσημεράκι είπα να τα κατεβάσω από το MSDNAA ..
Σας λέω λοιπόν τον πόνο μου..
Το πρώτο πρόβλημα ήταν το installation..
Το installation ουσιαστικά αποτελείται από 3 βήματα
1) Installation των εργαλείων για να συντάχθεί ένα XPE image
2) Installation κάποιας MS βάσης δεδομένων
3) Installation των components πάνω στην βάση δεδομένων..
Για κάποιο περίεργο λόγο λοιπόν στο CD η έκδοση βάσης δεδομένων δεν εγκαθιστόταν επειδή είχα και μια άλλη η οποία όμως επίσης δεν ήταν συμβατή με το βήμα 3 και όπως ανακάλυψα θα έπρεπε να καλέσω το Setup με παράμετρο MSSQLSERVER ( το οποίο άντε να το μαντέψω.. ) , γιατί κάπου στο development άλλαξε το default instance name των MS βάσεων δεδομένων αλλά μετά από χάσιμο 2-3 ωρών και 2-3 τουφών από μαλλιά , ψάχνοντας στο google διορθώθηκε..

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το ελλειπές user interface του Target Designer..
Υπάρχουν 9 προτότυπα για Default μηχανές και από εκεί και εμπρός ένα σωρό , πραγματικά πολλάαααα components τα οποία βρίσκονται σε ένα τεράστιο δέντρο και έχουν απλά μια ονομασία για να τα ξεχωρίζει..
Δεν υπάρχει κάποιος Wizard ή κάτι παρόμοιο , οπότε απαιτείται τύχη και 6-7 builds μέχρι να πετύχει κανείς ότι ήθελε αρχικά..

Ο EWF manager σε περίπτωση που κάνεις δεύτερο build χωρίς να κάνεις format το πρώτο στην Compact Flash ενεργοποιείται ακριβώς μετά το τέλος του installation και πριν γίνει set το flag οτι τελείωσε η εγκατάσταση , με αποτέλεσμα να μαρκάρεται η εγκατάσταση ως τελειωμένη στην RAM να γίνεται restart να ξαναμαρκάρεται τελειωμένη στην RAM και να γίνεται restart .. και τελος πάντων μια ατελείωτη ανακύκλωση για την οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.. Και toll μια τούφα μαλλί σε κάθε ανακύκλωση..

O EWF manager απαιτεί unpartitioned space στην Compact Flash αλλιώς δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί ποτέ και καθόλου και απαιτείται αλλαγή του Master Boot Record της Compact Flash και όλα από την αρχή να ξαναπεραστούν!

Ξέμπαρκα εντελώς και υπεράνω πάσης υποψίας βρίσκονται 6 προγραμματάκια ( στον φάκελο C:\Program Files\Windows Embedded\utilities ) τα οποιά λύνουν τα χέρια σου και για τα οποία δεν υπάρχει καμμία μα καμμία σήμανση από το User Interface
Το ένα είναι το TAP που σε σύστημα που τρέχει κανονικά XP βγάζει ένα resume με ολους τους drivers έτσι ωστε να μην χρειάζεται να εγκατασταθεί κανείς ( αλλά αυτό μόνο αν καταφέρεις να περάσεις τους drivers στο repositiory..)
Και τα άλλα ασχολούνται με τα images και το μέσο εγγραφής αυτό καθαυτό..

Αν δεν καταφέρεις να παίχτεί μπάλα με το TAP πολλοί drivers ΔΕΝ περνάνε γιατί παρότι είναι συμβατοί στον έλεγχο που κάνουν για λειτουργικό ΔΕΝ βρίσκουν XP και ΔΕΝ λειτουργεί το σύστημα με το Compatibility για να κάνεις το exe να νομίζει οτι τρέχει άλλη έκδοση Windows... Και απλά σου λένε οτι ξέρεις τι , δεν θα γίνω καν install.. Ενώ κανονικά είναι συμβατοί..!!!!!!

Το σύστημα των repositories ΔΕΝ λειτουργεί σε τοπικό δίκτυο γιατί η MSSQL αρνείται σύνδεσεις από τον έναν υπολογιστή στον άλλον και οσο και αν έχω προσπαθήσει δεν τα έχω καταφέρει μέχρι αυτή την στιγμή ( και ναί έχω ανοιξει τα ports στο firewall , και ναί λειτουργεί το tcp/ip κομμάτι της MSSQL κτλ κτλ.. )

Τελικά η έκδοση που μας μοιράζουν στο MSDNAA είναι απλά Outdated και δεν μπορείς να την κάνεις update..

Και ακόμα και η up to date έκδοση είναι out dated γιατί έχει ανακοινωθεί πως θα βγεί το Windows Embedded Standard που θα περιλαμβάνει και .NET υποστήριξη ( η οποία όμως δεν με ενδιαφέρει.. )
...
Αυτή την στιγμή κάνω deploy τα Windows XP Embedded Service Pack 2 σε καινούργιο μηχάνημα για να μην ρισκάρω να χαλάσει την λεπτή ισορροπία στο δικό μου..
Μέχρι στιγμής μου έχει συμβεί μόνο το συμβάν ( KB811479 -> http://support.microsoft.com/kb/811479

Είναι πολύ χρήσιμα τα XP Embedded αλλά ειλικρινά έχουν το χειρότερα issues σε προϊόν της Microsoft που έχω δεί ΠΟΤΕ!!
Μπροστά στον χρόνο που έχω χάσει αντιμετωπίζοντας όλα τα παραπάνω οι διανομές linux είναι σαν μια όαση μέσα σε μια έρημο από τούφες μαλλιών στην οποία περπατάω καραφλός....