Έχει ασχοληθεί κανείς με προγραμματισμό παιχνιδιών?

Συζητήσεις για γλώσσες προγραμματισμού και θέματα σχετικά με προγραμματισμό.
Post Reply
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Έχει ασχοληθεί κανείς με προγραμματισμό παιχνιδιών?

Post by AmmarkoV » Wed Nov 17, 2004 9:18 am

Είναι από τα πολύ ενδιαφέροντα (αλλά και πρακτικά) κομμάτια του προγραμματισμού!

Ορίστε μερικά παιχνιδάκια που έχω φτιάξει εγώ :cool: :

AmmarTris http://users.otenet.gr/~ammar/Downloads/ammartris.zip
Score4 http://users.otenet.gr/~ammar/Downloads/score4.zip
Advengine (αν και βρίσκεται σε εντελώς ημιτελές επίπεδο) http://users.otenet.gr/~ammar/Downloads/advengine.zip
AstroWars (ακόμα πιο ημιτελές από την Advengine) http://users.otenet.gr/~ammar/Downloads/game.zip

Είναι γραμμένα σε FreePascal 1.0.6
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
Ethel
Venus Project Founder
Venus Project Founder
Academic status: Alumnus/a

Post by Ethel » Wed Nov 17, 2004 9:59 am

Ναι του Othello! (Πρώτη εργασία στην Τεχνητή Νοημοσύνη)
There's no place like 127.0.0.1
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Nov 17, 2004 10:52 am

Ωπ καλή φάση :smile: , Θα κάνουμε και τέτοια ???
Πολύ χαίρομαι !!
Εμένα το score4 είναι μόνο για 2πλο , είχα προσπαθήσει να φτιάξω ΑΙ για αντίπαλο αλλά μετά βαρέθηκα ;)
Στο othello έχεις βάλει και γραφικό κομμάτι ή είναι κονσολοειδές το interface?
:smt026 :smt026 :smt026
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Nov 17, 2004 12:11 pm

Console mode ήταν. Βασικά ήταν για τις ανάγκες του διαγωνισμού που έγεινε(όλα τα παιχνίδια παίξανε μεταξύ τους και οι 4 πρώτοι πήραν +1 βαθμό bonus). Οπότε ήταν φτιαγμένο όσο πιο light για να έχουμε περίπου 2mins "σκέψης" μόνο για υπολογισμούς και όχι για σχεδιαμούς πάνω στην οθόνη κλπ κλπ.
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Wed Nov 17, 2004 1:08 pm

Αρχικά έφτιαχνα παιχνίδια για τον AmstradCPC. Είχα φτιάξει tetris, φιδάκι, κρεμάλα, και άλλα μικρά και χαριτωμένα παιχνίδια.

Όταν γνώρισα τα PCs ασχολήθηκα λίγο με πιο γραφικέ πράγματα. :-D
Έχει δοκιμάσει να κάνει κάποιος κάτι πιο εφετζίδικο όπως ένα 3D FPS?
Εγώ είχα αρχίσει να κάνω κάτι αλλά το έχω παρατήσει. Είχα προγραμματίσει τα βασικά της 3D μηχανής (quake2 models, quake3 maps, textures, basic animation, mouse/keyb input). Δυστυχώς δεν έφτασα σε σημείο να την χρησιμοποιήσω σε κανένα παιχνίδι.
Μια συμβουλή σε όσους σκέφτονται κάτι τέτοιο: μην αρχίσετε να φτιάχνετε την 3D engine αλλά χρησιμοποιείστε μια έτοιμη.

Το othello πάντως ήταν μια άλλη εμπειρία (όλα τα λεφτά -> υλοποίηση στρατηγικών (mobility, frontiers,,...)).
Ni!! Ni!! Ni!!
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Wed Nov 17, 2004 1:26 pm

κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εμφάνιση παρά για την απόδοση χεχε

see otothello
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Nov 17, 2004 5:43 pm

(με λίγη τσαχπινιά -κατά άλλους αυτομαστίγωμα- μπορούσες να βάλεις και γραφικό περιβάλλον με 2d animation -το οποίο όμως οι περισσότεροι θα στο έθαβαν ως αντιαισθητικό... HdkiLLeR για σένα το λέω- χωρίς να έχεις θυσιάσει τις επιδόσεις >:-)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
HdkiLLeR
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by HdkiLLeR » Wed Nov 17, 2004 6:32 pm

Καλά το δικό σου αδερφέ μου είχε μακράν το καλύρερο GUI που είδα :) :) :) :) :) :)

Θα μου το δανίσεις να το βάλω ;
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.12
GCS d-->--- s+:+ a- C++(+++) BILS++++$ P--- L++++>+++++ E--- W+++ N+ o+ K w--
O M+ V-- PS++>+++ PE- Y++ PGP++ t+ 5+ X+ R* tv b++ DI- D+ G+++ e+++>++++ h r++ y++
------END GEEK CODE BLOCK------

"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." -- Dennis Ritchie
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Nov 17, 2004 7:20 pm

Einherjar το έπαιξα το Otothello , well done , ωραίο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά(αν και αργεί λίγο ωστόσο παίζει παρα πολυ καλά).
Το μόνο πράγμα που δεν μου πολυαρέσει είναι οτι είναι Java Applet (και όχι EXE) αλλά κατα τα άλλα είναι πολύ καλό
Εγώ δοκιμάσα φέτος OpenGL για FPS και γενικότερα 3d γραφικά αλλά την ξεκίνησα στο τέλος του καλοκαιριού και δυστυχώς προς το παρόν δεν έχω χρόνο για να συνεχήσω το project :???:
Τα γραφικά μπορεί να είναι πάρα πολύ light , ιδίως η OpenGL κάνει σχεδόν όλη την δουλειά με την GPU οπότε δεν έχει αντύκτυπο στο main πρόγραμμα!
Έχω φτιάξει μια δική μου library για να ζωγραφίζω στην οθόνη η οποία βρίσκεται ύπο συνεχή εξέλιξη! Όλα τα προγραμματάκια μου την χρησιμοποιούν!! Και προτιμώ γενικότερα 1000 φορές να φτιάξω δική μου μηχανή γραφικών από το να πάρω έτοιμη , και ας παιδευτώ :cool:
Πάντως μου φαίνεται πως πρέπει να συνασπιστούμε και να φτιάξουμε κανένα σοβαρό παιχνιδάκι γιατι ολόκληρη Ελλάδα δεν είναι δυνατόν η μόνη εταιρία για παιχνίδια να είναι η Anima PPD(βλέπε Συνωμοσίες) και η Γεννάδειος! ;-)
Image
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Wed Nov 17, 2004 9:42 pm

θα συμφωνίσω ότι τα APIs (OpenGL, DirectX μεταφέρουν το μεγαλύτερο βάρος στην κάρτα γραφικών) οπότε δε θυσιάζεις τίποτα σε επιδόσεις (αντίθετα και μόνο που χρησιμοποιείς τη Java οι επιδόσεις πάνε περίπατο -αστειεύομαι Einherjar)

Οι συνωμοσίες ήταν ένα παινίδι που χρησιμοποιούσε DirectX 8.1 και το αποτέλεσμα έμοιαζε με το Pandora Directive (εποχής DOS), τα δε παιχνίδια της Γενναδείου είναι απλά για να τα αγοράζουν οι Έλληνες (κάτι σαν να κάνουμε ψυχικό).

Με τόσο θάψιμο που έφαγε, το GUI μου δεν τολμά να ξαναβγεί από το CD του (μου ζητά να του κάνω lifting -ναι θα του βάλω και επιλογές για να γίνεται disable το animation :-)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
Einherjar
Venus Project Founder
Venus Project Founder

Post by Einherjar » Wed Nov 17, 2004 10:47 pm

Erevodifwntas wrote:αντίθετα και μόνο που χρησιμοποιείς τη Java οι επιδόσεις πάνε περίπατο -αστειεύομαι Einherjar
δεν έχω διαφωνήσει ποτέ με αυτή τη θέση. σίγουρα ένα πρόγραμμα που τρέχει σε μια vm θα είναι πιο αργό από κάτι native. αν και όσο γίνονται πιο γρήγορες οι μηχανές και φτιάχνει η vm, τόσο μειώνεται αυτή η απόσταση
[Better to understand a little than to misunderstand a lot]
mikem4600
Gbyte level
Gbyte level

Post by mikem4600 » Wed Nov 17, 2004 11:47 pm

Erevodifwntas wrote:Με τόσο θάψιμο που έφαγε, το GUI μου δεν τολμά να ξαναβγεί από το CD του (μου ζητά να του κάνω lifting -ναι θα του βάλω και επιλογές για να γίνεται disable το animation :-)
Έλα τώρα, μην μας κάνεις το δύσκολο... :-D Κοτζάμ DirectX 8.1 επιστράτευσες! Κάνε του ένα ρετούς και βάλε το στο νετ. ;-)
Autocracy hates questions. Anarchy hates answers.
vagalati
Mbyte level
Mbyte level

Post by vagalati » Thu Nov 18, 2004 12:11 am

AmmarkoV wrote:...Και προτιμώ γενικότερα 1000 φορές να φτιάξω δική μου μηχανή γραφικών από το να πάρω έτοιμη , και ας παιδευτώ....
Δεν αναφέρθηκα στο να μην κάνει κανείς κάτι τέτοιο. Είπα ότι αν κάποιος σκέφτεται να αρχίσει με 3D game programming καλύτερα να χρησιμοποιήσει μια έτοιμη μηχανή γραφικών.
Ξέρεις πως είναι οι μηχανές γραφικών (πιο σωστά θα ήταν παιχνιδιών); Ξέρεις πως πρέπει να είναι η δομή τους; Ξέρεις πως πρέπει να είναι το interface τους (σαν βιβλιοθήκη); Ο καλύτερος τρόπος για να τα μάθεις αυτά είναι απλά να χρησιμοποιήσεις μια ήδη έτοιμη και να πειραματίζεσαι πάνω της. Ειδικά αν είναι και open source τότε μπορείς να δεις και το εσωτερικό της. Αν απο'κεί και πέρα καταλάβεις τα βασικά και θέλεις να προχωρήσεις ο ίδιος στην δημιουργία μιας δικής σου, τα πράγματα θα σου φανούν πολύ πιο εύκολα.

Y.Γ. Welcome to OpenGL Club!
Y.Γ.2. Χρησιμοποιείς καθόλου την SDL?
Ni!! Ni!! Ni!!
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Thu Nov 18, 2004 4:18 pm

Erevodifwntas το έχεις πουθενά στο Net το GUI σου να σου πώ την γνώμη μου!
Έχω ήδη φτιάξει 4 librarys
1) ammarunit <- Βασικό unit που ανήγει windows κανονίζει dc`s κτλ
2) apsfiles <- Unit με το οποίο διαβάζω APS files (Ammar`s Picturing System :cool: , κάτι σαν τα BMP μόνο που είναι δικά μου) και περιέχει κάποια ,λίγα δυστυχώς ακόμα effects
3)ammargui <- Που περιλαμβάνει controls παραθυράκια , έλεγχο με το mouse , και άλλα ωραία πραγματάκια
4)ammarnet <- Sockets και το background για ευκολότερη πρόσβαση σε δίκτυα
Τώρα επίσης φτιάχνω ένα πέμπτο για intergrated κρυτογραφία στα Apps μου :-D (Ένα executable υβρίδιο υπάρχει εδώ http://users.otenet.gr/~ammar/Downloads/puma.zip)
και το 6ο θα είναι σαν το ammarunit όμως full OpenGL

Oχι δεν χρησιμοποιώ SDL..!

Ρε guys πάντως αν δεν φτιάξουμε εμείς Ελληνικά παιχνίδια ποιός θα φτιάξει ;)
Image
Post Reply

Return to “Προγραμματισμός”