LinuX....???

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4
Re: LinuX....???

Post by Master_ex » Wed Jan 28, 2009 9:24 pm

Έχει κανείς να προτείνει συμβατά ασύρματα πληκτορλόγιο-ποντίκι και webcamera για fedora c10 ?
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Jan 28, 2009 9:31 pm

Για το ποντίκι/πληκτρολόγιο υποθέτω οτι οτιδήποτε θα κάνει
Για Webcams υπάρχουν λίστες ( πχ ) https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport ... WebCameras
Το FreeSoftwareFoundation προτείνει - http://www.fsf.org/resources/hw/cameras

Webcams οι Logitech συνήθως παίζουν κατευθείαν εξαρτάται από το chipset

πχ Gspca/Spca5xx, Spca5xx-LE -> http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html
κτλ! :)

Είναι Video 4 Linux - > http://en.wikipedia.org/wiki/Video4Linux :) :lol: :lol: ( Κ καλά DirectX κτλ )
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Jan 28, 2009 9:50 pm

συστημα->διαχειριση συστηματος->γλωσσικη υποστηριξη(για gnome)
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Wed Jan 28, 2009 11:42 pm

ρε παιδιά sorry για τα greeklish αλλά έχω κολλήσει άγρια...
βρήκα τα layouts του πληκτρολογίου, επέλεξα τις γλώσσες, επέλεξα τρόπο αλλαγής layout.
πήγα στις γλώσσες συστήματος.
αλλά τίποτα! δεν μπορώ να βρω τρόπο να αλλάξω γλώσσα :smt022

help please!!!

(την εγκατάσταση την έκανα στα αγγλικά γιατί έτσι ήθελα, αλλά πρέπει να βρω ένα τρόπο να αλλάζω γλώσσα γραφής!)
Image
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by cyberpython » Thu Jan 29, 2009 12:15 am

zweistein wrote:ρε παιδιά sorry για τα greeklish αλλά έχω κολλήσει άγρια...
βρήκα τα layouts του πληκτρολογίου, επέλεξα τις γλώσσες, επέλεξα τρόπο αλλαγής layout.
πήγα στις γλώσσες συστήματος.
αλλά τίποτα! δεν μπορώ να βρω τρόπο να αλλάξω γλώσσα :smt022

help please!!!

(την εγκατάσταση την έκανα στα αγγλικά γιατί έτσι ήθελα, αλλά πρέπει να βρω ένα τρόπο να αλλάζω γλώσσα γραφής!)
Στο Ubuntu 8.04 υπάρχει πρόβλημα με την εναλλαγή γλώσσας όταν είναι ενεργοποιημένο το auto-login. Μήπως το έχεις ενεργοποιήσεί; (Δες εδώ : http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... =setxkbmap για περισσότερα)
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Thu Jan 29, 2009 12:23 am

να'σαι καλα!!!!!!!!!!!!
Image
christos
Buffer underflow exception
Academic status: 2nd year

Post by christos » Tue Feb 03, 2009 12:53 pm

Παιδιά βοήθεια...Ψάχνω να βρω Linux σε Live-CD ή Live-DVD...Μπορεί κάποιος να μου πει αν το Sabayon που βρήκα αξίζει;;Τι προτείνεται εσείς;;;
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Tue Feb 03, 2009 4:33 pm

Για πρωτη επαφη sabayon?Δεν θα το προτεινα.Ξεκινα απο τις φιλικες προς τους αρχαριους(ubuntu fedora opensuse) και αν γουσταρεις την ολη φαση προχωρας και σε κατι πιο geeky(lfs arch gentoo==ο μπαμπας του sabayon). ;)
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Tue Feb 03, 2009 8:46 pm

πιο geeky απο Gentoo κ LFS δν πάει.. :-p

Καλό είναι το Sabayon, αν και θα έχεις κάποιες δυσκολίες στην αρχή.
Δοκίμασε Ubuntu όπως όλοι ή κανα Mint. Fedora όχι με kde γιατί νομίζω έρχεται με το 4.0 που είναι τρέχα γύρευε.
Opensuse ? μακρυά , ουου , είναι η MS στη μέση :-p :-p :-p
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Tue Feb 03, 2009 10:43 pm

~~Wind~~ wrote: Δοκίμασε Ubuntu όπως όλοι ή κανα Mint. Fedora όχι με kde γιατί νομίζω έρχεται με το 4.0 που είναι τρέχα γύρευε.
Για ξαναδοκιμάστε τώρα που βγήκε και το 4.2.... Θα εκπλαγείτε ευχάριστα (βέβαια, καλύτερα με κάποια διανομή που βασίζεται σε debian packaging αφού για εμένα το apt είναι ίσως ο καλύτερος package manager).
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Wed Feb 04, 2009 12:01 am

Μα ναι, το 4.2 είναι μια χαρά απ ότι ακούγεται. Το πρόβλημα είναι οτι η Fedora έρχεται με 4.0 και με πολλά προβλήματα μαζί.
Δε ξέρω τι παίζει εκεί με PMS .. εμείς εδώ έχουμε αγελάδες που κάνουν παπάδες. Ούτε apt κ aptitude κ έχουμε κ attitude. :-p

Από πλευράς πακέτων το Arch κάνει την καλύτερη δουλειά. Οι "devs" κάνουν σχεδόν μόνο packaging και κλέβουν πυρήνες, patches, security enhancements, κλπ κλπ. Οπότε αν θες να είσαι bleeding edge (!=debian (FACT) ) δες προς τα εκεί (pacman :smt002 )

Παρόλαυτα ο σωστός πληροφορικάριος οφείλει να κάνει compile. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.-
ImageImage
christos
Academic status: 2nd year

Post by christos » Wed Feb 04, 2009 2:54 am

Ευχαριστώ!!!
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Feb 04, 2009 10:58 am

Παρόλαυτα ο σωστός πληροφορικάριος οφείλει να κάνει compile. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.-
Ναι αλλα δεν ειναι πρακτικο ;)
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Wed Feb 04, 2009 12:13 pm

ultimate_aektzis wrote:Ναι αλλα δεν ειναι πρακτικο ;)
++

Μπορεί να είναι καλύτερο από άποψης απόδοσης των εφαρμογών (αμφιβάλλω αν σε κάποιο σύγχρονο μηχάνημα οι διαφορές θα είναι αξιοσημείωτες), αλλά είναι πολύ πιο χρονοβόρο, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα με εξαρτήσεις βιβλιοθηκών, προβλήματα κατά την απομάκρυνση κάποιας βιβλιοθήκης/εφαρμογής και κυρίως πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει καλά τι ακριβώς κάνει (+ οτι δεν είναι εύκολο να βοηθήσεις κάποιον αν δε ξέρεις τι ακριβώς έχει εγκαταστήσει ήδη).
Για εμένα το χειρότερο είναι να πρέπει να εγκαταστήσεις εφαρμογή από tarball σε αργό μηχάνημα - π.χ. έχω ένα παλιό PII@350MHz με 64MB μνήμης και για να γίνει η μεταγλώττιση του παίρνει αιώνες (σε σύγκριση με πιο νέα μηχανήματα εννοείται....)
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Wed Feb 04, 2009 12:25 pm

Για εμένα το χειρότερο είναι να πρέπει να εγκαταστήσεις εφαρμογή από tarball σε αργό μηχάνημα - π.χ. έχω ένα παλιό PII@350MHz με 64MB μνήμης και για να γίνει η μεταγλώττιση του παίρνει αιώνες (σε σύγκριση με πιο νέα μηχανήματα εννοείται....)
p2?το σκοτωσες τελειως εσυ :-p Σε αυτον ειχες το ubuntu? :smt017
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Wed Feb 04, 2009 12:51 pm

ultimate_aektzis wrote:p2?το σκοτωσες τελειως εσυ :-p Σε αυτον ειχες το ubuntu? :smt017
Όχι - αυτό το μηχάνημα τρέχει Debian etch (ο installer του ubuntu "κρέμαγε" λόγω χαμηλής μνήμης) με CLI αποκλειστικά.

Αλλά γενικά όλα τα μηχανήματα στο σπίτι τρέχουν κάποια παραλλαγή του Ubuntu ή γενικότερα Linux:
- Intel Core2 Duo @ 2.00 GHz 2GB Ram : Ubuntu 8.10 (Desktop PC)
- Acer Aspire 5315 : KUbuntu 8.10 KDE 4.2 (και Ubuntu 8.04 με dual-boot - αυτό είναι το laptop της αδερφής μου)
- Asus Eee PC 900 : Easy Peasy 1.0 (βασισμένο σε Ubuntu 8.10 αλλά με προσαρμοσμένο πυρήνα και drivers)

και όλα τα ασύρματα routers (το 1 λειτουργεί ως bridge) έχουν OpenWRT firmware.
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Wed Feb 04, 2009 1:00 pm

ultimate_aektzis wrote:
p2?το σκοτωσες τελειως εσυ :-p Σε αυτον ειχες το ubuntu? :smt017
Slackware, αυτά είναι για πολύ ρομαντικούς. :smt002

Η διαφορά σε απόδοση είναι μικρή με το compile, + το OO πχ σου παίρνει > 30' και μπορεί να σπάσει στο τέλος (fail :smt013 )
Αυτό που κερδίζεις κυρίως στο Gentoo είναι ότι έχεις μια πιο άμεση επαφή με το λειτουργικό σου. Ξέρεις ακριβώς τι έχεις βάλει και γιατί αυτό χρειάζεσαι κι όχι ότι έχει κατέβει στον άλλο να βάλει στη διανομή του. Αρχίζεις από το 0 ουσιαστικά και βλέπεις πώς συνδέονται τα προγράμματα, τι εξαρτήσεις υπάρχουν, τι γίνεται στον πυρήνα κ πως ρυθμίζεται, μαθαίνεις Πολλά για όλα αυτά που δε σου δείχνουν αλλού.
Παραπέρα ρυθμίζεις ακριβώς όπως εσύ θες το μηχάνημά σου, βάζοντας flags στον compiler και στα sources των προγραμμάτων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες τις βελτιστοποιήσεις ή καμία, ή να βάλεις υποστήριξη στην tcl για threads ή και όχι. Εσύ επιλέγεις κ κάνεις ότι θες.
Τελικά έχεις διαφορά στην απόδοση γιατί δε φορτώνουν όλοι οι daemons του κόσμου στο boot, ούτε έχεις 500άχρηστα προγράμματα που δε θα χρησιμοποιήσεις ποτέ και έχεις την διαφορά του compile ρυθμισμένο για τον υπολογιστή σου (arch, cpu model, opts).

Για τα προβλήματα εξαρτήσεων υπεύθυνος είναι ο PMS. Στο Gentoo δε θα έχεις ποτέ κανένα πρόβλημα, αλλά αν έχεις LFS πχ άστα να πάνε..
Από πλευράς προβλημάτων κ υποστήριξης το Gentoo έχει μία τεράστια κοινότητα κ από τα καλύτερα documentation. Πήγαινε μια βόλτα από το site κ τα forums.
Απ την άλλη όλα Linux είναι , και όλα X(org) κ Gnome κ KDE κλπ Δηλαδή είτε έχω εγώ πρόβλημα είτε εσύ η λύση θα είναι κοινή. Εκτός πάλι κι είσαι σε μια custom κατάσταση που κάνεις ./configure && make && make clean && install πράγματα, οπότε υπεύθυνος είσαι εσύ κ μόνο εσύ.

Δεν είναι πρακτικό ? :smt011 Πού οδεύουμε ?
ImageImage
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Feb 12, 2009 2:48 pm

Εχει κανεις KDE?Πως κλεινουν οι εφαρμογες του?Δεν εχει καποιο κουμπακι Χ ή κατι τετοιο?Εκτος και αν εχει και λογω μικρης οθονης δεν φαινεται :smt017
cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Thu Feb 12, 2009 2:52 pm

Για δοκίμασε να δώσεις την εντολή :

Code: Select all

kde-window-decorator --replace
(αντικαθιστά τον τρέχοντα window decorator με τον προεπιλεγμένο του kde)
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Feb 12, 2009 8:07 pm

Απο gnome?Το κανω και εχει μεινει η κονσολα εδω και 5 λεπτα :smt021
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Thu Feb 12, 2009 9:11 pm

Για αρχή σχεδόν όλα κλείνουν με 'Ctrl + Q' εναλακτικά με 'Alt + F4' και σε κάποιες περιπτώσεις πχ tabs με 'Ctrl + W' .
Δεν υπάρχουν εφαρμογές kde ή εφαρμογές gnome ή οτδήποτε τέτοιο. Υπάρχουν εφαρμογές και DEs.
Το DE καθορίζει το layout γενικά. Τώρα o Amarok πχ δεν είναι εφαρμογή kde αλλά εφαρμογή που χρησιμοποιεί kdelibs.

Τι ακριβώς είναι το πρόβλημα σου ? Σε τι DE είσαι ? Τι πείραξες ? :-p
ImageImage
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Thu Feb 12, 2009 9:16 pm

Δεν υπάρχουν εφαρμογές kde ή εφαρμογές gnome ή οτδήποτε τέτοιο. Υπάρχουν εφαρμογές και DEs.
Που κολλαει αυτο?
Τι ακριβώς είναι το πρόβλημα σου ? Σε τι DE είσαι ? Τι πείραξες ?
τιποτα ρε παιδι μου, απλα θελω να κατσω να μαθω και το kde λιγο και γιατι οχι να το γυρισω εκει αργοτερα :)
Αλλα μου φαινεται οτι ειναι λιγο πιο αλλοκοτο απο το gnome.απο την πρωτη στιγμη που χρησιμοποιησα konqueror το καταλαβα :-p
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”