Stoupeace wrote:Για αλλαγή (και επειδή είμαι wanna-μπε πληροφορικάριος) κατεβάζω το Ubuntu 8.10 (latest stable version συμφωνα με το site).
Θέλω να το εγκαταστήσω σε laptop (Turbo-X), αλλά πριν το κάνω έχω μερικές απορίες:
Κάποια προγράμματα που δεν ξεκαθαρίζουν στο site τους αν είναι linux-compatible μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα αντίστοιχα?
Αυτά που θέλω να έχω στο laptop είναι:
- Free Antivirus
- Netbeans και JCreator
- Εναν υπερ-player (για avi, mp3, dvd, etc)
Κυριως αυτά.
Edit: Το user's manual του laptop αναφέρει 2 περιπτώσεις λειτουργικών: Vista και ΧP. Λέτε να έχω πρόβλημα με τους drivers...?
Μπορεις να παιξεις για αρχη απο live cd να δεις τι παιζει με συμβατοτητα υλικου.Αν δεν εχεις κατι εξεζητημενο πανω ή οχι πολυ καινουργιο λαπτοπ κατα 99% δεν θα εχεις προβλημα.Με τα περιφερειακα σου δεν ξερω τι παιζει.Πχ η canon αρνειται πεισματικα να βγαλει drivers για linux λες και ο torvalds της σκοτωσε τον πατερα.
Για τα προγραμματα που λες:
1.Antivirus ερχεται απο τα αποθετηρια.Και δεν υπαρχει η εννοια του ψαχνω στις εταιρειες αν εχουν εκδοση για λινουξ.Η εννοια του ελευθερου λογισμικου εμπεριεχει και την ελευθερια-ανεξαρτησια απο την καθε εταιρεια(περιπου

).Επισης δεν σου ειναι απαραιτητο σε μια εγκατασταση λινουξ παρα μονο αν εχεις dual boot με windows.Και αυτο για να μην μολυνθουν τα αρχεια των win.
2.Eclipse,Netbeans,Kdevelop,geany,nano,vi
Δοξα τω Θεο εχεις επιλογες.
3.Υπερ-player ειναι ο vlc αλλα απο gui δεν λεει πολλα πραματα.Players που πρεπει να δεις σιγουρα:amarok,exaile,MPlayer,audacious
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
Βεβαια στο τελος θα βαλεις amarok, ειμαι σιγουρος :smt016