Ubuntu
- ultimate_aektzis
- Wow! Terabyte level
-
- Gbyte level
- stoupeace
- Wow! Terabyte level
- Academic status: High school
Re: Ubuntu
Στα partitions για το Ubuntu τα απαραίτητα είναι το / και το swap?
Mήπως χρειάζεται και ένα /boot γιατί πάλι που τα ξαναέβαλα κ υποτίθεται ότι έχω dual boot, επιλέγω το ubuntu για να ξεκινήσει και δεν κάνει τίποτα...
Αναλυτικά κάποιος αν μπορεί, τι πρέπει να κάνω για να έχω:
-Το partition με τα XP
-Τo Ubuntu (και προτεινόμενα μεγέθη άμα μπορείτε για το /, το swap και το boot)
-Ενα ουδέτερο partition (γύρω στα 50-60GB).
Ολα αυτά assuming ότι έχω σκληρό 160GB, kαι το partition με τα XP είναι 50gb...
Thanx
Mήπως χρειάζεται και ένα /boot γιατί πάλι που τα ξαναέβαλα κ υποτίθεται ότι έχω dual boot, επιλέγω το ubuntu για να ξεκινήσει και δεν κάνει τίποτα...
-Το partition με τα XP
Thanx

Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- cypher
- Venus Former Team Member
- Academic status: Alumnus/a
Λοιπον αν καταλαβα σωστα θες:Stoupeace wrote:Στα partitions για το Ubuntu τα απαραίτητα είναι το / και το swap?
-Το partition με τα XP
Thanx
1)Partition για τα xp - 50GB
2) Partition 20-25GB για το /
3) 1GB για το swap
3)200-250MB για το /boot για να φορτωθει εκει ο bootloader των ubuntu και να ειναι σε ξεχωριστο partition.
4) οσα GB απομειναν (γυρω στα 70+ ) για ενα ξεχωριστο partition με τα δεδομενα σου.
Και διαβασε και τις οδηγιες τις κοινοτητας https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall

Last edited by cypher on Mon Mar 30, 2009 5:44 pm, edited 1 time in total.

- cyberpython
- Mbyte level
Λοιπόν....
-Αρχικά πρέπει να έχεις πρώτα εγκαταστήσει τα XP και έπειτα να κάνεις εγκατάσταση του Ubuntu, αλλιώς ο NTLoader γράφεται στο MBR και δεν δημιουργεί εγγραφές αυτόματα για άλλα λειτουργικά όπως ο GRUB.
-Bootάρεις από το CD του Ubuntu και χρησιμοποιώντας το GParted (Σύστημα->Διαχείριση->Partition Editor) αφήνεις άθικτο το partition των XP και δημιουργείς ένα ext3 περίπου 14-15 GB και ένα extended με τον υπόλοιπο χώρο. Το extended το χωρίζεις σε άλλα 3 -> 1 ext3 ~30GB (για το /home), 1 swap ~ 1 GB και ένα ntfs (ή fat) ~ 60-65 GB για κοινόχρηστο και από τα δύο λειτουργικά. (Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορείς να επιλέξεις μικρότερο partition για το /home)
-Αφού φτιάξεις τα partitions κλείνεις το GParted και κάνεις διπλό κλικ στο install.
-Όταν φτάσεις στο σημείο όπου θα σε ρωτήσει για partitioning του δίσκου επιλέγεις manual και για κάθε partition που έχεις φτιάξεις επιλέγεις το κατάλληλο mount-point (/, /home και swap) ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ PARTITION ΤΩΝ WINDOWS XP.
(Σε περίπτωση που κατά την δημιουργία των partitions το GParted σου πει οτι δε μπορείς να διαγράψεις το swap επειδή είναι σε χρήση κάνε δεξί κλικ και επίλεξε unmount.)
Για πιο αναλυτικές οδηγίες δες αυτό τον οδηγό: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=455
Περισσότεροι οδηγοί εδώ: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... =859#p7200
Edit: Είμαι κάθετα εναντίον του να έχεις το /boot σε ξεχωριστό partition κάτω των 2GB, αφού με τις ενημερώσεις (και δεδομένου οτι μπορείς να πηγαίνεις σε upgrade και όχι clean install σε κάθε νέα έκδοση) κάποια στιγμή θα ξεμείνεις από χώρο και δε θα μπορείς να ξεκινήσεις το σύστημα(βέβαια διορθώνεται σχετικά εύκολα μέσα από το LiveCD, αλλά....
).
-Αρχικά πρέπει να έχεις πρώτα εγκαταστήσει τα XP και έπειτα να κάνεις εγκατάσταση του Ubuntu, αλλιώς ο NTLoader γράφεται στο MBR και δεν δημιουργεί εγγραφές αυτόματα για άλλα λειτουργικά όπως ο GRUB.
-Bootάρεις από το CD του Ubuntu και χρησιμοποιώντας το GParted (Σύστημα->Διαχείριση->Partition Editor) αφήνεις άθικτο το partition των XP και δημιουργείς ένα ext3 περίπου 14-15 GB και ένα extended με τον υπόλοιπο χώρο. Το extended το χωρίζεις σε άλλα 3 -> 1 ext3 ~30GB (για το /home), 1 swap ~ 1 GB και ένα ntfs (ή fat) ~ 60-65 GB για κοινόχρηστο και από τα δύο λειτουργικά. (Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορείς να επιλέξεις μικρότερο partition για το /home)
-Αφού φτιάξεις τα partitions κλείνεις το GParted και κάνεις διπλό κλικ στο install.
-Όταν φτάσεις στο σημείο όπου θα σε ρωτήσει για partitioning του δίσκου επιλέγεις manual και για κάθε partition που έχεις φτιάξεις επιλέγεις το κατάλληλο mount-point (/, /home και swap) ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ PARTITION ΤΩΝ WINDOWS XP.
(Σε περίπτωση που κατά την δημιουργία των partitions το GParted σου πει οτι δε μπορείς να διαγράψεις το swap επειδή είναι σε χρήση κάνε δεξί κλικ και επίλεξε unmount.)
Για πιο αναλυτικές οδηγίες δες αυτό τον οδηγό: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=455
Περισσότεροι οδηγοί εδώ: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... =859#p7200
Edit: Είμαι κάθετα εναντίον του να έχεις το /boot σε ξεχωριστό partition κάτω των 2GB, αφού με τις ενημερώσεις (και δεδομένου οτι μπορείς να πηγαίνεις σε upgrade και όχι clean install σε κάθε νέα έκδοση) κάποια στιγμή θα ξεμείνεις από χώρο και δε θα μπορείς να ξεκινήσεις το σύστημα(βέβαια διορθώνεται σχετικά εύκολα μέσα από το LiveCD, αλλά....

- stoupeace
- Wow! Terabyte level
Τhanx παιδιά

edit: Παω να δημιουργήσω το κοινόχρηστο partition και δεν μ'αφήνει. Λέει ότι δεν μπορώ να έχω πάνω από 4 primary partitions...Ποιο να ορίσω ως μη-primary?

edit: Παω να δημιουργήσω το κοινόχρηστο partition και δεν μ'αφήνει. Λέει ότι δεν μπορώ να έχω πάνω από 4 primary partitions...Ποιο να ορίσω ως μη-primary?
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- cypher
- Venus Former Team Member
Ναι, σε κανεναν δισκο δεν μπορεις να εχεις πανω απο 4 primary partitions. Γιαυτο οριζεις τα 3 primary και τον υπολοιπο χωρο τον φτιαχνεις ως logical για να τον χωρισεις επειτα στα partitions που χρειαζεσαι.Stoupeace wrote:Τhanx παιδιά![]()

- cyberpython
- Mbyte level
Stoupeace wrote:
Βασικά, μπορείς να τα βάλεις όλα μέσα στο extended εκτός από το partition των XP, αλλά καλύτερα άσε και το (/) εκτός.cyberpython wrote: -Bootάρεις από το CD του Ubuntu και χρησιμοποιώντας το GParted (Σύστημα->Διαχείριση->Partition Editor) αφήνεις άθικτο το partition των XP και δημιουργείς ένα ext3 περίπου 14-15 GB και ένα extended με τον υπόλοιπο χώρο. Το extended το χωρίζεις σε άλλα 3 -> 1 ext3 ~30GB (για το /home), 1 swap ~ 1 GB και ένα ntfs (ή fat) ~ 60-65 GB για κοινόχρηστο και από τα δύο λειτουργικά. (Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορείς να επιλέξεις μικρότερο partition για το /home)
- stoupeace
- Wow! Terabyte level
Τα έκανα όλα αυτά, μου είπε "Εγκατάσταση με επιτυχία" και μετά κάνω reboot. Πριν κάνει, μου λέει να βγάλω το livecd. Το βγάζω, κάνει το reboot και με ρωτάει από που θέλω να boot-άρω. Eχει 3 επιλογές για Ubuntu.
Η τρίτη λέει κάτι σαν "memtest" και οι άλλες 2 είναι Ubuntu Kernel (κατι) και Ubuntu Kernel(κατι) recovery mode. Επιλέγοντας τις πρώτες 2, το laptop freezes.
Εγκαταλείπω...
Η τρίτη λέει κάτι σαν "memtest" και οι άλλες 2 είναι Ubuntu Kernel (κατι) και Ubuntu Kernel(κατι) recovery mode. Επιλέγοντας τις πρώτες 2, το laptop freezes.
Εγκαταλείπω...

░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- ~~Wind~~
- Gbyte level
- Academic status: N>4
ubuntu@stoupeace just failed

Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
- zweistein
- Wow! Terabyte level
πως μπορώ να κάνω SQL με ubuntu;
κατέβασα κάτι clients αλλά δεν έχω ιδέα πως να τα δουλέψω.
κατέβασα και apache αλλά επίσης δεν έχω ιδέα να το δουλεύω...
πως θα κάνω τις εργασίες μου στις βάσεις όρε παλικαριααααααα; λίγο βοήθεια....!!!
κατέβασα κάτι clients αλλά δεν έχω ιδέα πως να τα δουλέψω.
κατέβασα και apache αλλά επίσης δεν έχω ιδέα να το δουλεύω...
πως θα κάνω τις εργασίες μου στις βάσεις όρε παλικαριααααααα; λίγο βοήθεια....!!!

- cyberpython
- Mbyte level
Δες εδώ: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.ph ... 00&start=0
Edit: Όταν λες SQL, εννοείς MySQL έτσι; (Γιατί υπάρχουν και άλλοι servers π.χ. PostgreSQL)
Edit: Όταν λες SQL, εννοείς MySQL έτσι; (Γιατί υπάρχουν και άλλοι servers π.χ. PostgreSQL)
- zweistein
- Wow! Terabyte level
βρήκα και ακολούθησα αυτό...: http://www.zolved.com/synapse/view_cont ... _On_Ubuntu
ακόμα ψάχνομαι αλλά μάλλον δουλεύει..
αν δε βρω άκρη θα δω και το link σου
thnx cyberpython!
PS: yeah.. somthin' like MySQL server..
ακόμα ψάχνομαι αλλά μάλλον δουλεύει..
αν δε βρω άκρη θα δω και το link σου
thnx cyberpython!
PS: yeah.. somthin' like MySQL server..

http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Play and help!

-
- Gbyte level
Αν θες Apache + MySQL + PHP δες το πρώτο μέρος από εδώzweistein wrote:πως μπορώ να κάνω SQL με ubuntu;
edit: ήταν saved η σελίδα στον ff και τώρα είδα τις απαντήσεις των παιδιών

Λοιπόν χρησιμοποιώ την έκδοση 8.10. Το πρόβλημα μου είναι οτι ο firefox, όταν ξεκινάει, ξεκινάει σαν να είναι σε fullscreen, χωρίς να εμφανίζεται η μπάρα για minimize/close και χωρίς να μπορώ να τον μετακινήσω με κανέναν τρόπο, δοκιμάσα διάφορα καθώς και να τον κάνω resize από κάτω δεξιά αλλα δεν γίνεται resize.
Καμιά ιδέα;
Καμιά ιδέα;
- AmmarkoV
- Wow! Terabyte level
Το F11 ( το shortcut key για toggle on/off fullscreen ) δουλεύει ?
- Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη

- stoupeace
- Wow! Terabyte level
Κατεβάζω την έκδοση που ανακοινώθηκε στο portal.
Το desktop version. Και έχω μία ερώτηση:
Αν κρατήσω το ntfs που έχω (100gb) για ουδέτερη χρήση, και κάνω install το ubuntu μόνο στα 40gb που είναι τώρα τα windows, θα μπορεί το ubuntu να "δει" και να διαχειριστεί το partition που είναι ntfs?
Το desktop version. Και έχω μία ερώτηση:
Αν κρατήσω το ntfs που έχω (100gb) για ουδέτερη χρήση, και κάνω install το ubuntu μόνο στα 40gb που είναι τώρα τα windows, θα μπορεί το ubuntu να "δει" και να διαχειριστεί το partition που είναι ntfs?
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
- ~~Wind~~
- Gbyte level
ναι, ίσως χρειαστείς κάποιο πακέτο όπως ntfs-3g αλλά λογικά το Ubuntu θα το βλέπει απ την αρχή. Το live-cd βλέπει ntfs ?

Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
Ναι μια χαρά δούλευε. Έπρεπε να πατήσω αυτό και μετά να κάνω minimize το παράθυρο αλλά ήταν βαρετό.AmmarkoV wrote:Το F11 ( το shortcut key για toggle on/off fullscreen ) δουλεύει ?
Τεσπά έβαλα την 9.04 και πάει ρολόι

-
- Mbyte level
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα κι εγώ. Διάβασα πολύ γρήγορα σε άλλα forums ότι είναι γενικότερο και ίσως έχει σχέση με ΑΤΙ ή και άλλες κάρτες δεν κατάλαβα ακριβώς. Κάποιος είχε κάνει την παρατήρηση ότι του χαλάει όταν βλέπει σελίδα με flash.kokosteo wrote:Ναι μια χαρά δούλευε. Έπρεπε να πατήσω αυτό και μετά να κάνω minimize το παράθυρο αλλά ήταν βαρετό.AmmarkoV wrote:Το F11 ( το shortcut key για toggle on/off fullscreen ) δουλεύει ?
Τεσπά έβαλα την 9.04 και πάει ρολόι
Πατώντας δυο φορές συνεχόμενα F11, το πρόβλημα επιλύθηκε. Μέχρι στιγμής (από χθες) δεν έχει ξαναχαθεί η titlebar.
Προσωπικά έχω nvidia και το θέμα είναι ότι μου το έκανε μετά από κανένα μήνα που έχω βάλει ubuntu. Όπως και να έχει ήταν περίεργο όμως.