Windows vs Linux on user-friendliness

Συζητήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν λειτουργικά συστήματα (Linux, *BSD, MacOS, Windows, κτλ.) .
arp
bit level
bit level
Academic status: 4th year

Re: Windows vs Linux on user-friendliness

Post by arp » Wed Apr 22, 2009 1:31 pm

Βραχυπρόθεσμα τα εμπορικά προϊόντα είναι κατά κανόνα καλύτερα. Η δουλειά τους είναι αυτή.. να πουλάνε και σ' εκείνους που δεν έχουν ιδέα για τις μηχανές Turing :-p. Και επειδή ζούμε στον πλανήτη Γη και τώρα ο κόσμος είναι παράλογος θα πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου. Και θα πω... σιγά, όπα! με τις ηθικολογίες του κάθε ***(εγώ είμαι αυτός)!!! Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Μπορεί να είναι απλά κι' αυτό μια παρεκτροπή των σκέψεών μου! Ότι μπορούμε δηλαδή και χωρίς τον νταβατζή(με κάποιο τίμημα φυσικά)!!! Εσένα προφανώς δε σ' απασχολεί αυτό οκ cool way cool! Το σίγουρο είναι ότι απασχολεί κάποιους. Οπότε επιλέγεις πλευρά και αυτό λέγετε στάση ζωής(ή παρενέργεια ή παράνοια ή ...).

Αναρωτήσου λοιπόν τι λειτουργικό θα έβαζες σε σχολεία και πανεπιστήμια και θα βρείς και την απάντηση για τους "τι είναι αυτά τα Ubuntu";

Υ.Γ 1 πάλι για το θέμα θα μου λές...

Υ.Γ 2 στις γιορτές έδειχνα το KDE στο ανηψάκι μου(ετών 10) και ούτε μια στιγμή δεν αναρωτήθηκε!!?? Απλά το χρησιμοποιούσε!!!

Υ.Γ 3 Το KDE 3.55 έτσι για την ιστορία.
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Wed Apr 22, 2009 2:03 pm

Erevodifwntas wrote:να κάνουμε κάτι που θα χρησιμοποιήσει ο κόσμος κι όχι μόνο 2-3 άλλοι scientists στην υφήλιο.
Ο κόσμος με GNU/Linux Kernel / KDE ή GNOME ή XFCE / Firefox / ThunderBird / OpenOffice / VLC έχει καλύψει δωρεάν το 80% των αναγκών του.. Και σε τελική ανάλυση πιο εύκολο για τον κόσμο θα ήταν να χρησιμοποιεί το Playstation 3 σαν μηχάνημα για να μπαίνει στο internet κτλ που έχει interface κινητού και όχι black and white.. Το αν στην γιαγιά μου ( και στις εκατομμύρια γιαγιάδες του κόσμου ) φαίνεται περίπλοκη η γραφική διεπαφή πιστεύω είναι προφανές οτι ΔΕΝ έχει καμμία σχέση με το τι θα πρέπει να διαλέξω εγώ σαν developer και Computer Scientist..

Το οτι σε πολύ κόσμο δεν αρέσει κάν να χρησιμοποιεί υπολογιστές δεν σημαίνει οτι πρέπει να παρατήσω την δουλειά μου κτλ.. Είναι απλά lol επιχείρημα :-p

Σχετικά με userfriendliness τώρα το GUI είναι πρακτικά το ίδιο..
Αν έχετε συνηθήσει το start κάτω αριστερά αντί για το Applications πάνω αριστερά δεν είναι ουτε κάν πρόβλημα του Window Manager πόσο μάλλον του λειτουργικού.. Είναι δικό σας..
Και πέρα του οτι out of the box οι εφαρμογές που έρχονται σε ένα typical installation ubuntu πχ δεν έχουν καμμία σχέση σε diversity με τις αντίστοιχες ούτε σε XP ούτε σε Vista γιατί έχει από Voip μέχρι Audacity ξέρωγώ.. ( Τώρα με τι να τα συγκρίνω.. Με το Notepad..? :-p )
Ακόμα και αντίστοιχα applications με τον Movie Maker υπάρχουν με 2-3 click..
Αυτό εγώ το θεωρώ τρελά userfriendly..!

Ισοβίτης wrote:αν αυξηθούν τα παιχνίδια για Λίνουξ, είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν και οι απαιτήσεις σε hardware, οπότε το προηγούμενο επιχείρημα πάει περίπατο (αν ο gamer το γυρίσει σε Λίνουξ, θα έχει μεν το ελαφρύ λειτουργικό, αλλά θα χρειάζεται υλικό υψηλών απαιτήσεων για τα παιχνίδια).
Χμ.. και αυτό αρα δικαιολογεί τα system requirements των Vista και ένα memory footprint 1GB απλά για να κάνω login ?
Δηλαδή αν θέλω απλά εναν υπολογιστή για 2-3 εφαρμογές γραφείου επειδή μπορεί να ήθελα να παίξω παιχνίδια πρέπει να με αναγκάσουν να κάνω αναβάθμηση ?

Επίσης το OpenOffice είναι μια χαρά..!

Άλλες τραγικότητες είναι σχετικά με το licensing.. Πχ σε WinXP Home δεν μπορώ να κάνω remote desktop ή δεν μπορώ να έχω 2 επεξεργαστές..
Σε XP Pro από το SP1 και μετά μπορώ να έχω μέχρι 8 cores..
Σε XP home δεν μπορώ να αλλάξω την language του λειτουργικού , σε XP pro είναι OK
και πάει λέγοντας..
Για τα Vista -> http://www.microsoft.com/windows/window ... fault.aspx
Home Basic limit of 8 GB of physical memory, Home Pro of 16 GB -> http://www.helpwithwindows.com/WindowsV ... rsion.html
Πολύ επιστημονική πλατφόρμα τα Windows..

Γιατί να μην μπορώ να κάνω 4 format σε μια μέρα χωρίς να κλειδώνει το system activation ? Η πόσο user friendly θεωρείται επειδή δεν έχω internet να κλειδώνει το PC μου μετά από 30 ημέρες..?

Τα Windows είναι απλά money oriented λειτουργικό και όσο πιο γρήγορα το καταλαβετε τόσο το καλύτερο για όλους μας.. Τα λεφτά του ο Bill δεν τα έβγαλε κατα τύχη..
Καλές αναβαθμήσεις στα Windows 7 και μετά στα Windows 8..
Αγοράστε ένα license και για μένα.. :smt006
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
zweistein
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by zweistein » Wed Apr 22, 2009 7:53 pm

ομολογώ ότι τα linux (ubuntu for me) μου έχουν λύσει τα χερια σε πολλά.
έχω μονo προβλήματα με mounting devises που και που...
θα χρησιμοποιούσα windows μονo για photosgoping και gaming. (η και για όταν βαριέμαι η δεν έχω χρόνο να ψάξω κάτι για να δω πως να το κάνω να τρέξει....)
Image
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school

Post by stoupeace » Fri May 01, 2009 1:10 pm

Image
Ναι αυτό θέλει να δει ο bill, αν έχουμε πειρατικά windows για να μας προστατέψει. :lol:
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level
Academic status: Alumnus/a

Post by Erevodifwntas » Fri May 01, 2009 4:14 pm

Κατα την άποψη μου αν ορίσουμε τύπους χρηστών μέ βάση τη σχετικότητά τους με του υπολογιστές και τους βάλλουμε σε μια σειρά από τους πιο ανίδεους προς τους πιο σχετικούς τότε οι ανάγκες του θα καλύπτονταν κάπως έτσι:
console (κάνει λίγα αλλά αρκετά out of the box)
MacOS (κάνει πολλά Out of the box, αλλά θέλει και ψάξιμο)
Windows (είναι διαδεδομένο, άρα και προβλήματα να έχεις όλο και κάπου θα βρεις λύση)
Linux (IKEA mode on... φτιάξε το μόνο σου. Έχει ένα σωρό υπερ. έχει όμως και ένα κατά. θέλει χρόνο. και ο χρόνος είναι αυτός που σε κάνει να συγχωρεις πολύχρωμες οθόνες, περιορισμού, Lincence και ένα σωρό άλλα πράγματα)
Go To Statement Considered Harmful (Τιτλος δημοσίευσης του Edsger Dijkstra).

my personal site
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level
Academic status: N>4

Post by *estrngd » Fri May 01, 2009 4:27 pm

Erevodifwntas wrote:θέλει χρόνο. και ο χρόνος είναι αυτός που σε κάνει να συγχωρεις πολύχρωμες οθόνες, περιορισμού, Lincence και ένα σωρό άλλα πράγματα
το θέμα του χρόνου όμως είναι σχετικό, διότι μετά θέλεις πολύ χρόνο για να ανταπεξέλθεις τις πολύχρωμες οθόνες περιορισμού licence και ένα σωρό άλλα πράγματα. Αντίθετα αφιερώνοντας λίγο χρόνο για την εκμάθηση κάποιων πραγμάτων σε πχ linux μετά δεν χρειάζεσαι τόσο χρόνο. Εξ' άλλου χρόνος χρειάζεται για να μάθεις τα ms-windows.
stoupeace
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: High school

Post by stoupeace » Fri May 01, 2009 4:32 pm

Erevodifwntas wrote:Linux (IKEA mode on... φτιάξε το μόνο σου. Έχει ένα σωρό υπερ. έχει όμως και ένα κατά. θέλει χρόνο. και ο χρόνος είναι αυτός που σε κάνει να συγχωρεις πολύχρωμες οθόνες, περιορισμού, Lincence και ένα σωρό άλλα πράγματα)
License δεν νομίζω να έχει συγχωρεσει κανείς κάτω των 30...
Οσο για το χρόνο που θέλει...
Ισχύει ότι θέλει λίγη παραπάνω προσοχή (κι εγώ δεν το'χω στρώσει ακόμα στο laptop) αλλά αυτό ίσως γίνεται γιατί τα πάντα από απλά προγράμματα μέχρι παιχνίδια στρέφονται γύρω από τα windows.
Η καλύτερη μπάντα όλου του κόσμου: Sonata Antartika
Mpomp is building an army army. And I got my head back.
░░░░░███████ ]▄▄▄▄▄▄▄▄
▂▄▅█████████▅▄▃▂ ____☻/︻╦╤─
Il███████████████████]. /▌
_◥⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙▲⊙◤.. . / \
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Fri May 01, 2009 5:03 pm

Το linux θελει πιο πολυ χρονο απο τα win για εναν πολυ απλο λογο.Ολοι μεγαλωσαμε μαθαινοντας τα windows και απο τη στιγμη που ειναι λειτουργικα με διαφορετικη φιλοσοφια ειναι αναμενομενο.Μπειτε ομως στη θεση καποιου που μεγαλωσε με linux.Ειμαι σιγουρος πως λεει "πως ζουν χωρις pms", "πως δεχονται να χρυσοπληρωνουν ενα τρυπιο συστημα", "πως δεχονται να τους αναγκαζει η εταιρεια να κανουν upgrade" κ.α.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Fri May 01, 2009 9:17 pm

μηπως θυμάστε πόσο χρόνο κάνετε για να βάλετε κάποιο νέο υλικό στο Linux σας? φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο σας φέρνουν νέο pc (χωρίς να ξέρετε τι υλικό έχει μέσα) και να πρέπει να το στήσετε και να το χρησιμοποιήσετε άμεσα (με ένα deadline να σας πλησιάζει απειλητικά). τι θα χρησιμοποιούσατε?

my personal site
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Fri May 01, 2009 9:35 pm

Erevodifwntas wrote:μηπως θυμάστε πόσο χρόνο κάνετε για να βάλετε κάποιο νέο υλικό στο Linux σας? φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο σας φέρνουν νέο pc (χωρίς να ξέρετε τι υλικό έχει μέσα) και να πρέπει να το στήσετε και να το χρησιμοποιήσετε άμεσα (με ένα deadline να σας πλησιάζει απειλητικά). τι θα χρησιμοποιούσατε?
Εγώ Linux.
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Fri May 01, 2009 10:22 pm

Erevodifwntas wrote:μηπως θυμάστε πόσο χρόνο κάνετε για να βάλετε κάποιο νέο υλικό στο Linux σας? φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο σας φέρνουν νέο pc (χωρίς να ξέρετε τι υλικό έχει μέσα) και να πρέπει να το στήσετε και να το χρησιμοποιήσετε άμεσα (με ένα deadline να σας πλησιάζει απειλητικά). τι θα χρησιμοποιούσατε?
Ποσο χρονο εκανα?Με εξαιρεση το 1 dvd drive που με παιδεψε λιγο ολα αναγνωριστηκαν με τη μια.

Στην εξαιρεση που η εταιρεια αρνειται πεισματικα να φτιαχνει συσκευες και για λινουξ(Γιατι αραγε γιατι μια εταιρεια τη βρισκει να χανει πελατες?Μηπως ισορροπει τη χασουρα απο αλλου? :-") και αν δεν εχει βγαλει driver η κοινοτητα τα περισσοτερα προβληματα ειναι γνωστα σε εναν linux admin και λυνονται ευκολα.Και πριν προλαβεις να με αμφισβητησεις σκεψου οτι στο γυμνασιο δεν μπορουσαμε να κανουμε debugging γιατι δεν ξεραμε.Δεν σημαινει οτι καποιος με περισσοτερες γνωσεις δεν μπορει. :smt002

Επισης να υπενθυμισω οτι out-of-the-box ο linux kernel υποστηριζει πολυυυυυ περισσοτερες συσκευες απο οτι τα win.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sat May 02, 2009 12:33 am

ultimate_aektzis wrote: Στην εξαιρεση που η εταιρεια αρνειται πεισματικα να φτιαχνει συσκευες και για λινουξ(Γιατι αραγε γιατι μια εταιρεια τη βρισκει να χανει πελατες?Μηπως ισορροπει τη χασουρα απο αλλου? :-")
Χασούρα από το 1% του πληθυσμου? μηπως το κοστος αναπτυξης ειναι μεγαλυτερο?
ultimate_aektzis wrote: και αν δεν εχει βγαλει driver η κοινοτητα τα περισσοτερα προβληματα ειναι γνωστα σε εναν linux admin και λυνονται ευκολα.Και πριν προλαβεις να με αμφισβητησεις σκεψου οτι στο γυμνασιο δεν μπορουσαμε να κανουμε debugging γιατι δεν ξεραμε.Δεν σημαινει οτι καποιος με περισσοτερες γνωσεις δεν μπορει. :smt002

Επισης να υπενθυμισω οτι out-of-the-box ο linux kernel υποστηριζει πολυυυυυ περισσοτερες συσκευες απο οτι τα win.
Τι να σου πω... όλοι εχουμε τις εμπειρίες μας. Γενικά λιγότερα προβλήματα έχω αντιμετωπίσει στα windows από ότι στο linux (δεν πάει πολύς καιρός που μου έσπαγε τα νεύρα η κάρτα γραφικών -ΑΤΙ- ή που έκανα update και το Ubuntακι μου αρνείθηκε να ξανασυνδεθεί στο net. στην τελική είναι θέμα γούστου (όπως έλεγε και στο λύκειο το βιβλιο για την καλυτερη γλωσσα προγραμματισμού. ;-)

my personal site
Master_ex
Mbyte level
Mbyte level

Post by Master_ex » Sat May 02, 2009 1:47 am

Σχετικά με το user-friendliness πιστεύω ότι μία εγκατάσταση ubuntu είναι πολύ πιο όμορφη στο μάτι και εξίσου λειτουργική με μία εγκατάσταση WIndows. Τώρα αν κάποιος είναι gamer ας πούμε περι ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να έχω linux στο pc μου και ένα playstation 3...

Τώρα αν σκεφτούμε τις ανάγκες του μέσου χρήστη που κατα τη γνώμη μου είναι πασιέντζα, browsing και σύνταξη εγγράφων τότε μια χαρά μπορεί να δουλέψει και σε linux και σε windows. Αν σκεφτούμε όμως το κέρδος από τη χρήση free/open software vs commercial software (καθώς ίσως και την αναλογία σε τιμη/απόδοση ενός pc που τρέχει linux και ένα που τρέχει windows) τότε ο μέσος χρήστης που δεν έχει υπολογιστή θα έπρεπε να προσανατολιστεί σε linux.

Όσο για το αν υπάρχουν λιγότεροι drivers για linux είναι επιλογή των εταιριών που φτιάχνουν το hardware αλλά και οποιοσδοίποτε "πελάστης" από τη μεριά του μπορεί να διαλέξει προϊόντα που είναι συμβατά με linux. Τώρα γιατί τα καταστήματα η/υ δεν σε βοηθάνε με αυτή την επιλογή μπορεί να είναι επειδή ίσως έχουν περισσότερο κέρδος από την πώληση windows, ίσως κάποιος άλλος λόγος ή ακόμα και απλή άγνοια για το linux.

Τώρα ας ξαναπώ περι ορέξεως κολοκυθόπιτα γιατί όλο είναι θέμα γούστου και συνήθειας. Εγώ προσωπικά επιλέγω και τα δύο το μεν για το gaming κατα κύριο λόγο ( δεν έχω λεφτά για PS3 :P) και το δε γιατί ελπίζω πως δεν είμαι ή δεν θα παραμείνω μέσος χρήστης.

:smt006
http://foss.aueb.gr the penguin strikes back <(' ) | channel #foss-aueb @ irc.freenode.net
Image Play and help!
*estrngd
Mbyte level
Mbyte level

Post by *estrngd » Sat May 02, 2009 4:21 am

Σε μια εταιρεία που δούλευα, ήρθε λάπτοπ με vista περασμένο. Μετά από κανά 2 βδομάδες δύσκολες στην χρήση του, αποφάσισα να τα svista. Δυστυχώς το υλικό του λάπτοπ δεν υποστηριζόταν με τίποτα από τα ms-windowsxp (πολύ ψάξιμο στο internet για drivers). Ήδη με κρύο ιδρώτα κατέβασα και έβαλα το ubuntu. Όλα αναγνωρίστηκαν και ένα λειτουργικό μακράν καλύτερο των windows. Έχασα 2 μέρες μέχρι να καταλάβω ότι δεν γίνεται να βάλω τα xp. Το ubuntu ήταν 95% έτοιμο σε δυο ώρες.
Το λάπτοπ αν θυμάμαι καλά ήταν toshiba - τιμής περίπου 1500€, πριν ένα χρόνο.
Erevodifwntas
Gbyte level
Gbyte level

Post by Erevodifwntas » Sat May 02, 2009 9:27 am

*estrngd wrote:Σε μια εταιρεία που δούλευα, ήρθε λάπτοπ με vista περασμένο. Μετά από κανά 2 βδομάδες δύσκολες στην χρήση του, αποφάσισα να τα svista. Δυστυχώς το υλικό του λάπτοπ δεν υποστηριζόταν με τίποτα από τα ms-windowsxp (πολύ ψάξιμο στο internet για drivers). Ήδη με κρύο ιδρώτα κατέβασα και έβαλα το ubuntu. Όλα αναγνωρίστηκαν και ένα λειτουργικό μακράν καλύτερο των windows. Έχασα 2 μέρες μέχρι να καταλάβω ότι δεν γίνεται να βάλω τα xp. Το ubuntu ήταν 95% έτοιμο σε δυο ώρες.
Το λάπτοπ αν θυμάμαι καλά ήταν toshiba - τιμής περίπου 1500€, πριν ένα χρόνο.
όπως είπα και πριν, όλοι έχουμε τα βιώματά μας και τις εμπειρίες μας ;-)

my personal site
ultimate_aektzis
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by ultimate_aektzis » Sat May 02, 2009 2:07 pm

Χασούρα από το 1% του πληθυσμου? μηπως το κοστος αναπτυξης ειναι μεγαλυτερο?
Ελα ντε.Τι κουτοφραγκη εταιρεια η HP που τα προιοντα της ειναι απολυτως συμβατα με linux.
Post Reply

Return to “Λειτουργικά συστήματα”