'Intro to Linux' Workshop Σάββατο 09/05/09 @ CSLab1

Εδώ μπορείτε να ενημερώνετε ή να ενημερώνεστε για τη διοργάνωση διαφόρων σεμιναρίων από φοιτητές.
koki
Kilobyte level
Kilobyte level
Academic status: N>4

'Intro to Linux' Workshop Σάββατο 09/05/09 @ CSLab1

Post by koki » Mon May 04, 2009 11:36 am

Στα πλαίσια της αναγεννούμενης ιδέας μίας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού στο ΟΠΑ, διοργανώνονται ήδη από αυτήν την εβδομάδα κάποια μίνι σεμινάρια/workshops τα Σάββατα στα εργαστήρια της Πληροφορικής.

Ξεκινάμε αυτό το Σάββατο 09 Μαΐου, με ένα εισαγωγικό workshop για το Linux.
  • Η παρουσίαση θα αφορά αρχάριους και ολίγον αρχάριους χρήστες, κυρίως, αλλά καλείστε να ενισχύσετε με την παρουσία σας σε κάθε περίπτωση.
  • Φέρτε το laptop σας για να έχετε μία εμπειρία από 'πρώτο χέρι'.
  • Το workshop θα γίνει από την υποφαινόμενη και άλλους linux friendly admins των εργαστηρίων, θα ακολουθήσουν και άλλα. Εάν έχετε κάποια ιδέα (είτε για να παρουσιάσετε, είτε για να παρακολουθήσετε, σημειώστε την! θα μας χρειαστεί)
Ώρα Προσέλευσης: 10.30
Ώρα Έναρξης: 11.00
Χώρος: Cslab1, 2ος όροφος πτέρυγας Δεριγνύ
-σε περίπτωση αλλαγής θα ενημερωθείτε από αυτό το thread εδώ

Μετά το τέλος της παρουσίασης θα υπάρχει αρκετός χρόνος για επίλυση αποριών και προβλημάτων, συμβουλές, ιδέες, ανοιχτή συζήτηση κοκ.
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Τα βλογς είναι σαν τις ********, όλοι έχουν από μία ;)

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
marios
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: Alumnus/a

Re: 'Intro to Linux' Workshop Σάββατο 09/05/09 @ CSLab1

Post by marios » Mon May 04, 2009 11:39 am

koki wrote:Φέρτε το laptop σας για να έχετε μία εμπειρία από 'πρώτο χέρι'.
Όσοι δεν διαθέτουμε, παίζει να χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα pc του lab;
Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη- G.G.M.
Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να ξέρεις την πηγή της δυστυχίας-F.D.
Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή-V.H.
Πίστη στην πρόοδο, δεν σημαίνει και πίστη στο ότι έχει συμβεί κάποια πρόοδος-F.K.
Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος-F.N
proskopos
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by proskopos » Mon May 04, 2009 12:00 pm

Laptop και pc εργαστηρίου έχουν windows... (ίσως κανένα καμένο :) Laptop να έχει linux) Επομένως γτ να τα φέρουμε....;
Extreme Makeover... Mind edition...
3,6 μαθήματα/εξεταστική....
Image
koki
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by koki » Mon May 04, 2009 12:40 pm

marios wrote:
koki wrote:Φέρτε το laptop σας για να έχετε μία εμπειρία από 'πρώτο χέρι'.
Όσοι δεν διαθέτουμε, παίζει να χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα pc του lab;
proskopos wrote:Laptop και pc εργαστηρίου έχουν windows... (ίσως κανένα καμένο :) Laptop να έχει linux) Επομένως γτ να τα φέρουμε....;

1. Τα pc του εργαστηρίου για πειράματα σε επίπεδο λογισμικού δεν είναι διαθέσιμα/κατάλληλα αυτήν την στιγμή, αλλά για οποιαδήποτε άλλη δουλειά (googling, άλλες δοκιμές) προφανώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

2. Τα laptops μπορεί να έχουν windows... αλλά μπορούμε να τους βάλουμε και Linux :D Ιδού η ευκαιρία! (βρείτε χρόνο για οποιδήποτε backup πριν έρθετε, όμως).
``Άναρθρες κραυγές τύπου απόλυσης από στρατό' ' + ``'Άναρθρες κραυγές τύπου θα πάω στο Παρίσι' ' + ``Άναρθρες κραυγές τύπου μαμά μου φοβάμαι' '

Death By Popcorn : Η απάντηση σε κάθε εσωτερική και εξωτερική σινε/σειρο-αναζήτηση. :D
tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Mon May 04, 2009 1:15 pm

Εμπειρία από το προηγούμενο σχετικό event (το 2005): αν θέλετε να κάνετε εγκαστάσεις σε μηχανήματα, φροντίστε να έχετε όχι μόνο χώρο στο σκληρό δίσκο, αλλά να είναι και unformated. Ακόμα δλδ και partition ολόκληρο να θέλετε να χρησιμοποιήσετε, διαγράψτε το και κάντε το free space. (Θυμάμαι στο debi day, τρέχαμε να κάνουμε delete τα partitions εκείνη την ώρα. Μαλίστα επειδή τα laptop ήταν ακριβό σπορ τότε, είχαμε κουβαλήσει το tower από το σπίτι :) )

Εναλλακτικά, υπάρχει και το live cd.

two thumbs up for koki :!:
kokosteo
Mbyte level
Mbyte level

Post by kokosteo » Mon May 04, 2009 1:44 pm

WOW πολύ καλό μου ακούγεται!!! Η όλη ιδέα αρχικά θα είναι μόνο για εγκατάσταση κάποιας διανομής ή θα ειπωθούν και άλλα;
Πόση ώρα θα διαρκέσει; Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα σεμινάρια :)
~~Wind~~
Gbyte level
Gbyte level

Post by ~~Wind~~ » Mon May 04, 2009 2:15 pm

tsilochr wrote:Εμπειρία από το προηγούμενο σχετικό event (το 2005): αν θέλετε να κάνετε εγκαστάσεις σε μηχανήματα, φροντίστε να έχετε όχι μόνο χώρο στο σκληρό δίσκο, αλλά να είναι και unformated. Ακόμα δλδ και partition ολόκληρο να θέλετε να χρησιμοποιήσετε, διαγράψτε το και κάντε το free space.
αν υπάρχει το partition τα άλλα είναι μισό λεπτό δουλειά. Αν το partition όμως έχει πράγματα που θέλετε, πρέπει να μετακινηθεί, μικρίνει κλπ αυτό παίρνει ώρα.
tsilochr wrote: (Θυμάμαι στο debi day, τρέχαμε να κάνουμε delete τα partitions εκείνη την ώρα. Μαλίστα επειδή τα laptop ήταν ακριβό σπορ τότε, είχαμε κουβαλήσει το tower από το σπίτι :) )
:smt118 :smt023 :respect:
ImageImage
Come to foss-aueb ...we have cookies.. yamyam~nomnomnomnomnomnomnomnom
a cookie ~ I will do science to it
koki
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by koki » Mon May 04, 2009 2:39 pm

Γενικά μπορείτε να βάλετε το resize του partition να γίνεται όσο είστε εκεί το Σάββατο, αλλά θα χάσετε πολύτιμο χρόνο...

Το πόσο θα κρατήσει θα εξαρτηθεί και από την συμμετοχή. Λογικά 1-1μιση ώρα το κομμάτι της παρουσίασης και μετά θα είναι πιο open.

cyberpython
Mbyte level
Mbyte level

Post by cyberpython » Mon May 04, 2009 4:33 pm

Μπορώ να κάνω αναδημοσίευση του 1ου post στο forum της Ελληνικής Κοινότητας Του Ubuntu (ubuntu-gr forum);
adam98
Gbyte level
Gbyte level

Post by adam98 » Mon May 04, 2009 9:47 pm

tsilochr wrote:Εμπειρία από το προηγούμενο σχετικό event (το 2005): αν θέλετε να κάνετε εγκαστάσεις σε μηχανήματα, φροντίστε να έχετε όχι μόνο χώρο στο σκληρό δίσκο, αλλά να είναι και unformated. Ακόμα δλδ και partition ολόκληρο να θέλετε να χρησιμοποιήσετε, διαγράψτε το και κάντε το free space. (Θυμάμαι στο debi day, τρέχαμε να κάνουμε delete τα partitions εκείνη την ώρα. Μαλίστα επειδή τα laptop ήταν ακριβό σπορ τότε, είχαμε κουβαλήσει το tower από το σπίτι :) )

Εναλλακτικά, υπάρχει και το live cd.

two thumbs up for koki :!:
Όχι απαραίτητα tsilo υπάρχει και το partition magic... :)
H δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους
Τhe lessons we learn from pain are the ones that make us the strongest
koki
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by koki » Tue May 05, 2009 12:15 am

cyberpython wrote:Μπορώ να κάνω αναδημοσίευση του 1ου post στο forum της Ελληνικής Κοινότητας Του Ubuntu (ubuntu-gr forum);
Επειδή είναι στα labs λέμε να το κρατήσουμε ενδο-πανεπιστημιακό σε αυτήν την (πιλοτική) φάση. Τουλάχιστον κάπως έτσι τέθηκε όταν πήραμε την άδεια. Ίσως μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε με τους αρμόδιους.

tsilochr
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level
Academic status: PhD

Post by tsilochr » Tue May 05, 2009 12:22 am

adam98 wrote:Όχι απαραίτητα tsilo υπάρχει και το partition magic... :)
δεν λέω κάτι διαφορετικό, απλά επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος (αν θυμάμαι καλά, τα Σάββατα ο φύλακας βάζει λουκέτο στις 14.00) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ποτέ δεν ξεκινάς στην ώρα σου (μέχρι να μαζευτούν όλοι, να κάτσουμε κλπ κλπ) μη φας άλλη μια ώρα με το pqmagic
The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue May 05, 2009 11:05 am

Το Σάββατο δεν είναι κλειστά τα ρολά προς τις πτέρυγες ?
koki
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by koki » Tue May 05, 2009 11:31 am

The Punisher wrote:Το Σάββατο δεν είναι κλειστά τα ρολά προς τις πτέρυγες ?

Δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω να είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

The Punisher
Venus Former Team Member

Post by The Punisher » Tue May 05, 2009 11:59 am

τι εννοείς δε θα είναι πρόβλημα? να τα ανοίξουν? δεν ξέρω ... :roll:
AmmarkoV
Wow! Terabyte level
Wow! Terabyte level

Post by AmmarkoV » Tue May 05, 2009 12:48 pm

Προτείνω να γράψουμε 10-15 DVD με μια Live Distro (πχ Ubuntu http://ftp.ntua.gr/pub/linux/ubuntu-rel ... p-i386.iso που είναι οτι πρέπει για πρώτη επαφή σαν Intro to Linux ) και να τα bootαρουν όλοι οσοι φέρουν laptops χωρίς αλλαγές ( αρχικά ) έτσι ωστε και να είναι πιο εύκολο και για αυτούς που θα έρθουν να πάρουν την απόφαση να φέρουν το laptop. (Γιατί υποθέτω κάποιος που έχει μόνο έναν υπολογιστή και είναι το laptop του , μπορεί να μην θέλει να το formαρει )
Και τέλος διότι είναι "Intro to linux" , σαν βάπτισμα πυρός .
Μόνο και μόνο η ευκολία με τα live-cds μιλάει για το λειτουργικό ! :-D
Από εκεί και εμπρός να γίνει ένα ενδεικτικό installation σε ένα μηχάνημα και επίσης θα πρέπει να προετοιμάσετε και κάποιο υλικό packages , development tools κτλ
Spoiler: εμφάνιση/απόκρυψη
I would love to change the world, but they won't give me the source code. Οι καθηγητές πληρώνονται από το δημόσιο αρα από όλους τους Έλληνες για να κάνουν τα μαθήματα. Όλοι οι Έλληνες θα έπρεπε να μπορούν να δουν τα μαθήματα τα οποία πληρώνουν! Tο πνευματικό έργο που επιτελείται με τα χρήματα του δημοσίου ΔΕΝ είναι μόνο δικό σας Όποιος δεν δίνει πανελλήνιες έχει δικαίωμα στην γνώση που πληρώνει [url=http://ammar.gr/gddg]gddg blog[/url]
Image
koki
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by koki » Tue May 05, 2009 1:30 pm

The Punisher wrote:τι εννοείς δε θα είναι πρόβλημα? να τα ανοίξουν? δεν ξέρω ... :roll:

Κατάλαβα από έξω προς τις πτέρυγες, όχι από μέσα :) Θα το διερευνήσω.

adam98
Gbyte level
Gbyte level

Post by adam98 » Tue May 05, 2009 5:28 pm

Θα προσπαθήσω να είμαι και εγω εκεί για να βοηθήσω και να βοηθηθω... :smt024
H δύναμη της εξαπάτησης και της καταστροφής μπορεί να γοητεύσει μόνο μέτριους και αδύναμους
Τhe lessons we learn from pain are the ones that make us the strongest
pananton
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by pananton » Thu May 07, 2009 8:34 pm

Σε αυτο το event θα μας δειξετε τα βασικα του Linux?Τα βασικα και σε τι διαφερουν απο windows κλπ εννοω...Αν ομως αναφερεστε σε πιο "εμπειρους" χρηστες τοτε δεν πειραζει next time!
Δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει Linux και το Laptop που εχω ειναι καινουργιο (καλα-καλα δεν γνωριζω τα vista ακομα τα εξερευνω).Οποτε θα μου αρεσε η ιδεα ενος bootable-cd καθοτι δεν θα ηθελα να εγκαταστησω ενα νεο λειτουργικο στο νεο Laptop (για ευνοητους λογους)...

Τελικα πως θα το κανετε??
Zifnab
Venus Former Team Member
Academic status: MSc

Post by Zifnab » Thu May 07, 2009 9:49 pm

Για αρχάριους και τελείως αρχάριους λογικά :smt023 Αν δεν ξέρεις κάν τί είναι το linux ρίξε μια ματιά στην παρουσιάση εδώ: http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewto ... 00#p164300 και επίσης ψάξε στο net κτλ για να εξοικιωθείς με τα ονόματα των διάφορων διανομών :smt023

Εγώ έχω μερικά live cds... ένα ubuntu ένα fedora και ένα knoppix... θα φέρω όποια βρω :smt016

I will be there και εγώ ως noobας σε κατάσταση αναβάθμισης :cool:
koki
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by koki » Thu May 07, 2009 10:06 pm

Παρακαλώ ειδικά όσους έχουν να φέρουν υλικό (livecds πχ) ή να ρυθμίσουν τα laptops τους να συνδεθουν στο wifi ή οτιδήποτε άλλο προκύψει να έρθουν 10.30 ώστε να ξεκινήσουμε 11 :)

pananton
Kilobyte level
Kilobyte level

Post by pananton » Fri May 08, 2009 1:29 am

Zifnab wrote:Για αρχάριους και τελείως αρχάριους λογικά :smt023 Αν δεν ξέρεις κάν τί είναι το linux ρίξε μια ματιά στην παρουσιάση εδώ: http://venus.cslab.aueb.gr/forum/viewto ... 00#p164300 και επίσης ψάξε στο net κτλ για να εξοικιωθείς με τα ονόματα των διάφορων διανομών :smt023

Εγώ έχω μερικά live cds... ένα ubuntu ένα fedora και ένα knoppix... θα φέρω όποια βρω :smt016

I will be there και εγώ ως noobας σε κατάσταση αναβάθμισης :cool:
Το μονο που ξερω ειναι οτι ειναι κ αυτο ενα Λειτουργικο και οτι εχει σαν βαση του το συστημα Unix.That's all! Η πιο γνωστη σε μενα εκδοση ειναι η Ubuntu.Απο 'κει και περα το χαος...Αυτο θελω να πω.Θα ειναι για αυτους σαν εμενα (δλδ noob :smt019 ) ή θα ειναι για πιο εμπειρους?
Λεω να ερθω εκτος απροοπτου!
Πολυ καλη η κινηση αυτη, ας ελπισουμε οτι θα υπαρξουν κ στο μελλον αντιστοιχα event :smt006
Post Reply

Return to “Διαλέξεις φοιτητών”